Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου 2023 15:00

Yπολειτουργούν οι Πινακοθήκες της Καλαμάτας - Το «Έθνος» για τους «κρυμμένους» θησαυρούς της πόλης

Γράφτηκε από την

Στις υπογραφές που φέρουν τα δεκάδες έργα τέχνης -αριστουργήματα- που κοσμούν τους καταλόγους της Δημοτικής Πινακοθήκης Καλαμάτας Α. Τάσσος αλλά και της Πινακοθήκης που ανήκει στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη της πόλης, χωρίς ωστόσο… να εκτίθενται αναφέρεται σε εκτενές του αφιέρωμα το ethnos.gr.

«Όποιος έχει τύχει να επισκεφτεί την αναμφισβήτητα όμορφη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, αναζητώντας τους προαναφερθέντες χώρους, πιθανότατα γνωρίζει τι συμβαίνει. Οι δύο Πινακοθήκες που υπάρχουν στην πόλη διαθέτουν ιστορικές συλλογές που σίγουρα μπορούν να χαρακτηριστούν εθνικός θησαυρός, αλλά υπολειτουργούν και δεν διαθέτουν τα μέσα για να παρουσιάσουν τις δημιουργίες, όπως τους αρμόζει. Κι αυτό γιατί, όπως τονίζουν οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από αυτές, δεν έχουν στα χέρια τους τα κατάλληλα αγαθά για να τις «αναστήσουν», να τις δουν και πάλι πλήρως λειτουργικές, έτοιμες να υποδεχτούν το φιλότεχνο κοινό» αναφέρει η συντάκτρια του άρθρου Κυριακή Αξιώτη.

Μάλιστα, όπως λένε στο ethnos.gr, βασικό τους μέλημα είναι, οι χώροι τέχνης να στελεχωθούν, να στεγαστούν σε κατάλληλα και ασφαλή κτίρια και η πολιτεία να δει σοβαρά το θέμα με τις περιφερειακές Πινακοθήκες, οι οποίες έχουν ανάγκη από στήριξη και χρηματοδότηση. Στην προκειμένη δε περίπτωση, πρόκειται για μια πόλη που σταθερά στον χρόνο προσελκύει πλήθος τουριστών -από την Ελλάδα και το εξωτερικό- οι οποίοι, μεταξύ άλλων, δείχνουν ενδιαφέρον για την παρακολουθήση πολιτιστικών γεγονότων, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Καμία επίσημη απάντηση από την Πολιτεία

Σε άλλο σημείο του άρθρου, τονίζεται πως για το ζήτημα, το ethnos.gr επικοινώνησε περισσότερες από μία φορές με τον Δήμο της Καλαμάτας, χωρίς να λάβει ωστόσο κάποια απάντηση. Προώθησε παράλληλα σχετικό αίτημα σε γραφεία βουλευτών του Νομού Μεσσηνίας και του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, χωρίς επίσης κανένα αποτέλεσμα. 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο ethnos.gr.