Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023 13:45

Καταγράφουν τον αρχιτεκτονικό πλούτο στον οικισμό Ρωμύρι

Γράφτηκε από την

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, η Αρχιτεκτονική Σχολή με καθηγητές και φοιτητές στο τέλος Μαρτίου, πρόκειται να καταγράψει τον αρχιτεκτονικό πλούτο στον οικισμό Ρωμύρι Πυλίας και να προβεί σε προτάσεις ανακατασκευής και αναβίωσης του χωριού.

Οπως ενημερώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού σε ανακοίνωσή του, “είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε πως το ΕΜΠ θα επισκεφτεί τον οικισμό Ρωμύρι στις 31 Μαρτίου, ώστε να καταγράψει τον αρχιτεκτονικό του πλούτο και να προβεί σε προτάσεις ανακατασκευής και αναβίωσης του χωριού. Με την συμβολή του αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Πυλιώτη, που έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια να οργανώσει τις στρατηγικές και σχεδιαστικές δράσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου, κλήθηκε η Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ, με 8 καθηγητές συνοδεία 55-60 φοιτητών του 4ου έτους, να κάνουν στο Ρωμύρι έρευνα πεδίου, στο πλαίσιο του ειδικού μαθήματος Οικοδομικής. Στη διάρκεια της επίσκεψης οι συμμετέχοντες θα μοιραστούν σε 5 ομάδες και θα γίνει η πλήρης καταγραφή του οικισμού και η αρχιτεκτονική του ανάλυση, όπως και η καταγραφή στην χρήση των υλικών και των οικοδομικών πρακτικών που αφορούν τα παραδοσιακά κτίσματα. Κάθε ομάδα σπουδαστών, με την συμβολή των καθηγητών, θα εστιάσει πιλοτικά σε ένα κτίσμα, ώστε να διαμορφώσει προτάσεις επισκευών και νέες χρήσεων σε αυτό”.

Αναφέρεται πως “για όλα τα παραπάνω θα οργανωθεί μια εκδήλωση - έκθεση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων, των εργασιών και των προτάσεων με μορφή διαλέξεων, σχεδίων και βιβλίων, στο οποίο θα είναι όλοι καλεσμένοι. Με την παραπάνω ενέργεια το χωριό αναγνωρίζεται από τον σημαντικότερο φορέα αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και του δίνεται η ευκαιρία, αφενός να διεκδικήσουμε χρηματοδοτήσεις για τα απαραίτητα έργα, αφετέρου να αποκτήσουμε γνώση για το πώς θα αναβιώσουμε τον τόπο μας και τα κτήριά μας, με τον καλύτερο τρόπο”.

Την Κυριακή 2 Απριλίου, ημέρα που θα ολοκληρωθεί η έρευνα των καθηγητών και φοιτητών του ΕΜΠ, θα τελεστεί θεία λειτουργία.

Για την επιτυχία του παραπάνω εγχειρήματος, την Κυριακή 26 Μαρτίου, ο σύλλογος προγραμματίζει με εθελοντές τον καθαρισμό του χωριού και της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου.

Τέλος, ευχαριστεί τον δήμαρχο Πύλου - Νέστορος Παναγιώτη Καρβέλα, τον αντιδήμαρχο Αναστάσιο Χρονόπουλο και τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Μεσοποτάμου Στασινό Νικολακόπουλο για την αμέριστη στήριξη στην παραπάνω διοργάνωση.