Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023 20:45

Εκδήλωση αφιερωμένη στον Κωστή Παλαμά

Γράφτηκε από την
Εκδήλωση αφιερωμένη στον Κωστή Παλαμά

Εκδήλωση - αφιέρωμα στον Κωστή Παλαμά με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης πραγματοποίησε την Κυριακή η Ένωση Μεσσήνιων Συγγραφέων, στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας.

Ηταν μια μουσικοφιλολογική εκδήλωση «υψηλής ποιότητας και αισθητικής με επαγγελματική αρτιότητα, μια μυσταγωγία» όπως την χαρακτήρισε το κοινό, για τα 80 χρόνια από το θάνατο του ποιητή. Οι ομιλίες του καθηγητή ΕΚΠΑ Νικόλαου Καλοσπύρου από το Ίδρυμα «Κωστής Παλαμάς» και του λογοτέχνη Άγγελου Λάππα από την Ένωση Μεσσήνιων Συγγραφέων σκιαγράφησαν το συνολικό έργο και την Ασάλευτη Ζωή του ποιητή στον καιρό του και στον καιρό μας, με τη βοήθεια του οπτικού υλικού της ειδ. γραμματέως της Ε.Μ.Σ. Μαρίας Νταλλή. Τους στίχους του Κωστή Παλαμά ζωντάνεψε η φωνή του ηθοποιού Αλέκου Κολλιόπουλου.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, σε μια μουσική μυσταγωγία, η μέτζο σοπράνο Έλενα Μαραγκού με τη Μαρία Παπαπετροπούλου στο πιάνο και με τη συνοδεία της απαγγελίας του Αλέκου Κολλιόπουλου, ερμήνευσαν μαγικά τις πέντε βραβευμένες συνθέσεις της Καλαματιανής νεαρής συνθέτριας Ισμήνης Μπεκ από το έργο του ποιητή “Η Ασάλευτη Ζωή”. Την Περιφέρεια Πελοποννήσου ως συνδιοργανωτή φορέα εκπροσώπησε η αντιπεριφερειάρχης Άννα Καλογεροπούλου. Γραπτό χαιρετισμό απέστειλε ο Δ/ντής του Τομέα Λόγου και Γραμμάτων στην Κ.Ε. «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας, ποιητής Δημήτρης Κοσμόπουλος. Το φουαγιέ του αμφιθεάτρου κοσμούσε πρόπλασμα γλυπτού του Κωστή Παλαμά, του Καλαματιανού γλύπτη Χρήστου Ρηγανά, που το παραχώρησε ευγενώς για την εκδήλωση. Τη βραδιά συντόνισε η πρόεδρος της Ε.Μ.Σ. Αντωνία Παυλάκου.


NEWSLETTER