Τρίτη, 29 Αυγούστου 2023 12:25

Με επιτυχία το 1ο Φεστιβάλ Πολιτισμού Δεσύλλα (Φωτογραφίες+βίντεο)

Με επιτυχία το 1ο Φεστιβάλ Πολιτισμού Δεσύλλα (Φωτογραφίες+βίντεο)

Mε επιτυχία διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο το πρώτο Φεστιβάλ Πολιτισμού στο χωριό Δεσύλλα Μεσσηνίας, η ομάδα #αγαπάμεΔεσύλλα.

Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες η προσέλευση του κόσμου ήταν πρωτοφανής και οι επισκέπτες του Φεστιβάλ Πολιτισμού 192,4 είχαν την δυνατότητα να περιηγηθούν στα σοκάκια του χωριού, να μάθουν σχετικά με την ιστορία του, να απολαύσουν την φυσική ομορφιά του αλλά και να γνωρίσουν τους φιλόξενους κατοίκους του. Τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα μέσω της δράσης περιήγησης να συμμετάσχουν στο παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού, να διασκεδάσουν αλλά και να κάνουν ακόμα και φιλίες μεταξύ τους. Η λαογραφική έκθεση με παλιά κειμήλια από την καθημερινότητα των κατοίκων του χωριού κέντρισε το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών. Αντικείμενα για τις αγροτικές εργασίες, για τη στήριξη του νοικοκυριού, προίκες με υφαντά και κουρελούδες πλεγμένα στον αργαλειό, βιβλία και προικοσύμφωνα με προέλευση τον προηγούμενο αιώνα παρουσιάστηκαν στο κοινό για πρώτη φορά και μαγνήτισαν το βλέμμα. Οι γυναίκες του χωριού είχαν την δυνατότητα να παρουσιάσουν στο κοινό τα τοπικά έθιμα σχετικά με την προετοιμασία του γάμου.

Η Κουλούρα της νύφης και η πίτα του Μπρεζέρη, έθιμα με πολύ βαθιές Ρίζες στη κουλτούρα του χωριού "κεντήθηκαν" μπροστά σε όλους τους επισκέπτες και φόρτισαν συγκινησιακά την ατμόσφαιρα. Η έκθεση φωτογραφίας με τη παρουσίαση των οικογενειών του χωριού αλλά και των δύο ιστορικών κτιρίων του, τον σιδηροδρομικό σταθμό και το εξατάξιο σχολείο συγκίνησε πολλούς κατοίκους που ένιωσαν τις αναμνήσεις της ζωής τους να ζωντανεύουν ξανά μέσω της έκθεσης. Το φεστιβάλ έκλεισε υπέροχα με το μουσικό συγκρότημα +φωνία το οποίο με έντεχνα και ρεμπέτικα ακούσματα έδωσε στο κοινό μία ιδιαίτερη μουσική απόλαυση.