Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2023 08:48

Πολιτιστικοί σύλλογοι Καλαμάτας - Ο κόσμος «αγκαλιάζει» και πάλι τον παραδοσιακό χορό

Πολιτιστικοί σύλλογοι Καλαμάτας - Ο κόσμος «αγκαλιάζει» και πάλι τον παραδοσιακό χορό

Τον παραδοσιακό χορό «αγκαλιάζουν» ολοένα και περισσότερα άτομα κάθε ηλικίας, ύστερα από το «πάγωμα» που παρατηρήθηκε την τελευταία τριετία σε συμμετοχές λόγω της πανδημίας και των περιορισμών της.

Σύμφωνα με εκπροσώπους χορευτικών του Δήμου Καλαμάτας, οι εγγραφές οι οποίες έχουν ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση πέρυσι, με τα παλιά μέλη απ’ την πλευρά τους να έχουν επιστρέψει στη βάση τους, ύστερα από το αναγκαστικό διάλειμμα, ελέω covid.

Μιλώντας στην “Ε”,  αναφέρθηκαν παράλληλα στο οικονομικό σκέλος των συνδρομών το οποίο έχει μείνει αλώβητο ώστε ο κόσμος να μπορέσει να κάνει με μεγαλύτερη ευκολία το χόμπι του, ενώ σχολίασαν τις εκδηλώσεις του Δήμου που πραγματοποιούνται με επίκεντρο τον παραδοσιακό χορό και αν αυτές χρήζουν περαιτέρω βελτίωσης.

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Σύλλογος Αθλητικού & Κοινωνικού Χορού Καλαμάτας «Ξενία» - Ξένια Γεωργάρα, υπεύθυνη διδασκαλίας

«Από πέρυσι οι εγγραφές καταγράφουν αυξητικές τάσεις με τον κόσμο να δείχνει πόσο του έλειψε ο χορός, θέλοντας να συμμετάσχει σε ανάλογες εκδηλώσεις. Φέτος είναι λίγο νωρίς ακόμα για συμπεράσματα, μιας και οι εγγραφές βρίσκονται σε εξέλιξη, ωστόσο από τα μέχρι τώρα δείγματα φαίνεται πως θα είναι περισσότερες, έστω και σε μικρό ποσοστό. Ως προς τις επιστροφές, τα πολύ παλιά μας μέλη επανήλθαν σε κανονικούς ρυθμούς, αλλά από τα μέλη με παρουσία 1-2 χρόνων, κάποιοι αποχώρησαν, ιδίως οι νεότερες ηλικίες. Σε ό,τι έχει να κάνει με τις νέες εγγραφές, έρχονται άτομα όλων των ηλικιών, από παιδιά μέχρι μεγαλύτερους, ενώ ως προς το οικονομικό σκέλος, βρισκόμαστε στα ίδια επίπεδα εδώ και πολλά χρόνια, παρότι τα έξοδα του συλλόγου αυξάνονται συνεχώς, από τα ενοίκια μέχρι τους λογαριασμούς ρεύματος. Σε ότι έχει να κάνει τώρα με τις εκδηλώσεις, προφανώς πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης για αύξηση τους, όμως οι ήδη υπάρχουσες, με παράδειγμα το Αντάμωμα Παραδοσιακών Χορών θα πρέπει να αναβαθμιστούν. Αν θέλουμε να μιλήσουμε για ένα φεστιβάλ αντάξιο του πολιτισμού της πόλης, χρειάζεται να βγει ένα κονδύλι από το Δήμο για να στηριχθεί, έτσι ώστε να καλεστούν ενδεχομένως και χορευτικά από όλη τη χώρα. Ως σύλλογος πριν την πανδημία είχαμε ξεκινήσει ένα εγχείρημα για την οργάνωση ενός τέτοιου Φεστιβάλ, το οποίο δεν τελεσφόρησε λόγω κάποιων παραγόντων, οπότε, καλό είναι τέτοιου τύπου πρωτοβουλίες να τύχουν της ανάλογης στήριξης στην Καλαμάτα, δεδομένου πως ευρύτερα στη Μεσσηνία “τρέχουν” ανάλογες εκδηλώσεις εδώ και χρόνια. 

«Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας» - Aννα Μαύρου-Μπουζιάνη, αντιπρόεδρος Β, έφορος χορού

«Το επίπεδο των εγγραφών είναι πολύ ικανοποιητικό, φτάνοντας αυτό που είχαμε πριν την πανδημία, ενώ σταθερός είναι και ο κορμός των χορευτών, μιας και τα παλιά μέλη έχουν επιστρέψει στη βάση τους. Σε σχέση με πέρυσι δε, είναι 50% πάνω, δείγμα της αυξητικής τάσης που παρατηρείται. Ο κόσμος δείχνει να επιστρέφει στους ρυθμούς του, αφήνοντας πίσω τα όσα βίωσε από το 2020 και μετά. Γενικότερα υπάρχει μια στροφή της νεολαίας προς τον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό. Το πιο δύσκολο κομμάτι θα έλεγα είναι αυτό των εφήβων, καθώς σε μικρότερες ηλικίες έμαθαν λόγω της πανδημίας να μην βγαίνουν πολύ από το σπίτι και να μην γυμνάζονται, αφήνοντας πίσω τους το χορό, οπότε η επαναφορά τους δεν ήταν τόσο εύκολη. Στον αντίποδα, τα μικρότερα παιδιά και οι ενήλικες, δείχνουν να προτιμούν τον παραδοσιακό χορό. Αναφορικά με τις τιμές στις συνδρομές δεν έχει γίνει καμία αύξηση, προσπαθώντας να βοηθήσουμε τον κόσμο εν μέσω της κρίσης που βιώνει. Στο σκέλος των εκδηλώσεων, θεωρώ πως γίνονται αρκετές μέσα στη χρονιά. Μιλώντας προσωπικά, αυτό που θα ήθελα είναι να έχουν μια καλύτερη οργάνωση, και να υπάρχει πάντα ζωντανή μουσική, δίχως να χρειάζεται τα μέλη των συλλόγων να χορεύουν από κομμάτια που προέρχονται από στικάκι. Το παράδειγμα της πρόσφατης εκδήλωσης έτσι που έγινε στην κεντρική πλατεία λόγω του εορτασμού για την απελευθέρωση της πόλης, μπορεί να είναι οιωνός και για το φεστιβάλ που γίνεται τα δύο τελευταία χρόνια στο πάρκο του ΟΣΕ». 

Πολιτιστικός Σύλλογος «Εν χορώ» - Ελένη Γκλεγκλέ, υπεύθυνη διδασκαλίας

«Οι εγγραφές κινούνται ικανοποιητικά, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο ξεκίνημα της περσινής σεζόν. Ο κόσμος δείχνει να έχει αφήσει πίσω του το φόβο, επιστρέφοντας στις δραστηριότητες του. Ως προς τα παλιά μέλη συνεχίζουν τη συμμετοχή τους στο χορευτικό, μιας και δύσκολα σταματά κάποιος με πολλά χρόνια παρουσίας όπως έχει αποδειχθεί, ιδίως αυτοί που είναι σε ομάδες παραστάσεων. Σε ό,τι έχει να κάνει με τα νέα μέλη, γράφονται φοιτητές και νέοι που τελείωσαν τις σπουδές τους, με τις ηλικίες σε κάθε περίπτωση να είναι κυρίως άνω των 18. Βέβαια, και τα μικρά παιδιά κινούνται σε αυτό το πλαίσιο, αγκαλιάζοντας τον παραδοσιακό χορό. Σχετικά με τις τιμές, τις έχουμε διατηρήσει στα ίδια επίπεδα, έχοντας κάθε οικογένεια να επωμιστεί τα βάρη της καθημερινότητας. Με αυτό τον γνώμονα, προσπαθούμε να μην προχωρήσουμε σε αύξηση, κάνοντας και εκπτωτικά πακέτα σε αδέρφια ή συγγενείς πρώτου βαθμού. Από πλευράς φεστιβάλ όπως αυτό που γίνεται στο πάρκο του ΟΣΕ, θα ήθελα να συνοδεύονται από μια ζωντανή ορχήστρα, ιδίως από τη στιγμή που η Καλαμάτα διαθέτει μια πολύ καλή για τέτοιες περιστάσεις. Προφανώς όλο αυτό έχει να κάνει με το οικονομικό σκέλος του Δήμου, ωστόσο αν επένδυε στο κομμάτι αυτό νομίζω πως οι αντίστοιχες  εκδηλώσεις θα είχαν μεγαλύτερη επιτυχία». 

«Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας» - Παναγιώτης Μασουρίδης, πρόεδρος

«Ο κόσμος δείχνει να έχει ενεργοποιηθεί, γεγονός που έχει οδηγήσει σε αύξηση των εγγραφών για τη φετινή χρονιά. Η ανοδική αυτή πορεία οφείλεται και στο ότι σύλλογος μας είναι δεύτερος παλαιότερος στη Μεσσηνία, έχοντας μια δυναμική, αλλά σε κάθε περίπτωση έχουμε μια αύξηση της τάξεως του 40%. Την τάση αυτή ακολουθούν και τα παλιά μέλη μετά τη διακοπή της πανδημίας, έχοντας επιστρέψει αρκετά, ενώ από πλευράς νέων μελών αφορούν όλες τις ηλικίες, διαπιστώνοντας την ευχάριστη στροφή των νέων στην παράδοση, την οποία από την πλευρά μας προσπαθούμε να κρατήσουμε ζωντανή, δίχως να έχουμε αυξήσει τις συνδρομές. Σε ό,τι αφορά τις εκδηλώσεις του Δήμου σε σχέση με τον παραδοσιακό χορό, είναι θεωρώ σε αρχικό στάδιο, το οποίο σε συνεργασία με τους συλλόγους πρέπει να ενδυναμωθεί και να κάνουμε το επόμενο βήμα. Οι εκδηλώσεις πρέπει να πάρουν άλλη μορφή πλέον, και να είναι πιο κοντά στον κόσμο. Ως Σύλλογος, αυτό που θέλουμε και έχουμε τονίσει στο παρελθόν είναι πως η Δημοτική Αρχή πρέπει να οργανώσει ένα Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, ισάξιο, εφάμιλλο και αντίστοιχο με το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Η διοργάνωση στο Πάρκο του ΟΣΕ το 2022 και το 2023, ήταν μια εκκίνηση για κάτι το οποίο δεν μπορεί να συνεχιστεί εκεί, όχι μόνο για λόγους εξέλιξης αλλά και για λόγους ασφαλείας, δεδομένου πως ο χώρος εκεί δεν ενδείκνυνται για μια τέτοια δραστηριότητα, προοριζόμενος για πατινάζ. Η άποψη μας είναι πως η Καλαμάτα θα πρέπει να συνδεθεί με ένα Φεστιβάλ περισσότερων ημερών, το οποίο να πραγματοποιείται σε διάφορα σημεία της πόλης, από θέατρα μέχρι πλατείες. Δεν νοείται άλλωστε στην περιοχή που ελευθερώθηκε πρώτη το 1821, να μην υπάρχει ένα Παραδοσιακό Φεστιβάλ Χορού με μια πιο οργανωμένη μορφή. Προφανώς κάθε είδους μορφή πολιτισμού είναι αποδεκτή, μιας και ο πολιτισμός είναι το μέγιστο αγαθό που μπορεί να έχει ο άνθρωπος, όμως δεν μπορεί να δίνεται προτεραιότητα μόνο σε μια, ιδίως στο Δήμο Καλαμάτας όπου δραστηριοποιούνται πάνω από 30 σύλλογοι. Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε η συνάντηση μου με το Δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο τον περασμένο Μάρτιο, συζητώντας για τη χρήση πολιτιστικών χώρων από τους συλλόγους, όπως το Μέγαρο Χορού, κάτι που έγινε πράξη το περασμένο καλοκαίρι».