Κυριακή, 18 Φεβρουαρίου 2024 08:48

10 χρόνια Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Καρδαμύλης: Η ιδέα Νορβηγών που μετατράπηκε σε θεσμό

10 χρόνια Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Καρδαμύλης: Η ιδέα Νορβηγών που μετατράπηκε σε θεσμό

Δέκα χρόνια συμπληρώνει φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ της Καρδαμύλης, έχοντας εξελιχθεί σε ένα ξεχωριστό “πολύχρωμο” φεστιβάλ που γεμίζει τη Μεσσηνιακή Μάνη και τους επισκέπτες της με νότες και χαμόγελα.

Πρόκειται για μία ιδέα Νορβηγών μουσικών, της ομάδας «Sarpsborg Jazz Club Norway», που γοητεύτηκαν τόσο πολύ με την Καρδαμύλη και τις ομορφιές αυτού του τόπου της Μάνης, που δημιούργησαν έναν θεσμό, αλλά και μια αφορμή για να επισκεφθούν Μεσσήνιοι και τουρίστες την Καρδαμύλη και να αφεθούν στους ρυθμούς της τζαζ. Κάθε άνοιξη λοιπόν, επιστρέφουν στη Μάνη, με περισσότερους μουσικούς από περισσότερες χώρες, με μεγάλη ποικιλία από κοντσέρτα που ξεκινούν από νωρίς το πρωί και διαρκούν μέχρι αργά το βράδυ.

Τα καταστήματα της περιοχής ετοιμάζουν ειδικά μενού, εκδηλώσεις και εκπλήξεις για τους συμμετέχοντες που ανοίγουν την τουριστική σεζόν με τζαζ μουσικές, σε μια διοργάνωση που διαφημίζει τη Μεσσηνία με τον καλύτερο τρόπο σε όλο τον κόσμο.

Οντας μια πολυήμερη μουσική γιορτή με καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα από τη Νορβηγία, την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Αυστρία, τη Σκωτία, την Αγγλία, τη Σουηδία και την Αργεντινή, το Kardamili International Jazz Festival ύστερα από μια δεκαετία απέδειξε πως η μουσική δεν έχει σύνορα, κερδίζοντας μέσα από τα μονοπάτια της, όποια περιοχή “επενδύσει” σε αυτή.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΤΙΚΛΑ

Μιλώντας στην “Ε” o συνιδρυτής του Φεστιβάλ από Ελληνικής πλευράς Παναγιώτης Κατσουλέας, ανέφερε πως κάθε χρόνο η διοργάνωση βασίζεται σε ένα σταθερό 80% συμμετοχών, με ένα 20% κατ’ επέκταση να αλλάζει.

Για το αν το επετειακό, φετινό φεστιβάλ θα επιφυλάσσει κάποιες αλλαγές ή εκπλήξεις από τις 17-26 Μαΐου όπου θα λάβει χώρα, ο ίδιος πληροφόρησε πως θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά μια μεγάλη εκδήλωση στην Τίκλα με τη συμμετοχή όλων των μουσικών, έχοντας προηγηθεί η γνωστή πλέον παρέλαση, η αναπαράσταση ουσιαστικά της παρέλασης που γίνεται στη Νέα Ορλεάνη. Σχετικά με τη βασική μαγιά των μουσικών που δίνουν το παρών στο Φεστιβάλ, ο κ. Κατσουλέας σημείωσε πως προέρχονται από τρία τζαζ κλαμπ, από το Σάρσμποργκ της Νορβηγίας, το Όσλο της Νορβηγίας και από τη Νέα Ορλεάνη. «Από εκεί και πέρα υπάρχουν μεμονωμένες συμμετοχές όπως από την Αυστρία ή τη Σκωτία» συμπλήρωσε, τονίζοντας πως το Φεστιβάλ είναι πάντα ανοιχτό σε νέες συνεργασίες και με άλλα κλαμπ του κόσμου. 

ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟ «ΒΑΡΟΣ» ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΣΚΕΛΟΥΣ

Η επιτυχία μιας διοργάνωσης κάποιες φορές δεν εξαρτάται από την ενίσχυση των φορέων, βάζοντας “πλάτη” οι επιχειρήσεις του εκάστοτε τόπου ώστε ένα φεστιβάλ εν προκειμένω να διατηρηθεί και να έχει επιτυχία. Στην κατηγορία αυτή ανήκει η Καρδαμύλη, με τους επιχειρηματίες να συνδράμουν οικονομικά, ώστε να εξασφαλίσουν την μεταφορά των καλλιτεχνών στην Ελλάδα αλλά και τη διαμονή τους. Ο Παναγιώτης Κατσουλέας, έχοντας παράλληλα την ιδιότητα του ταμία του Συλλόγου Επαγγελματιών Καρδαμύλης, εξήγησε πως κατόπιν συνεννόησης γίνεται διαμοιρασμός των συναυλιών στα καταστήματα εστίασης, πληρώνοντας ο καθένας ένα ποσό, όπως θα πλήρωναν έτσι και αλλιώς αν έφερναν έναν μουσικό από την Αθήνα. «Οι περισσότεροι από τους μουσικούς δεν πληρώνονται για να έρθουν στην Καρδαμύλη, παρέχοντας τους από την πλευρά μας τα δωμάτια και τα εισιτήρια τους» υπογράμμισε, επισημαίνοντας τη στήριξη του Δήμου Δυτικής Μάνης, σε ότι έχει να κάνει με την άδεια που δίνει ώστε να παίζεται live μουσική στους δρόμους και σε δημόσια σημεία. 

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Σχετικά με τη φιλοσοφία του Φεστιβάλ και αν μετά από δέκα χρόνια αυτή έχει αλλάξει, ο Παναγιώτης Κατσουλέας διευκρίνισε πως κινείται στο μότο “Small & Beautiful”. «Ποτέ δεν θέλαμε να κάνουμε μια τεράστια διοργάνωση, αλλά μια μικρή και πανέμορφη γιορτή για την περιοχή μας. Από πλευράς της φήμης του φεστιβάλ, σε όλα τα site που ασχολούνται με τη τζαζ μουσική η Καρδαμύλη αναφέρεται κάθε χρόνο, με την αναγνωρισιμότητα του να είναι δεδομένη» πρόσθεσε. 

ΟΤΑΝ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Δεδομένου πως η ιδέα για τη “γέννηση” του Φεστιβάλ προέκυψε από Νορβηγούς επισκέπτες, αποδείχτηκε πως ο τουρισμός πέρα από το οικονομικό σκέλος μπορεί να προσφέρει και στον πολιτισμό της εκάστοτε περιοχής. «Πρόκειται για τουρίστες, οι οποίοι ήρθαν αρκετές φορές στο μέρος, το αγάπησαν και θέλησαν να συνδράμουν στον πολιτιστικό του χαρακτήρα» δήλωσε, παρατηρώντας πως το είδος αυτό της μουσικής ταιριάζει απόλυτα στην Καρδαμύλη και στις ομορφιές της, κάτι που οι άνθρωποι που οραματίστηκαν το θεσμό αυτό το διέκριναν και το υπολόγισαν εξ αρχής. Σε ότι έχει να κάνει με τις συμμετοχές που καταγράφονται μέσα στη δεκαετία, ο ίδιος υποστήριξε πως το 2023 σημειώθηκαν οι περισσότερες, καθώς από το ξεκίνημα του Φεστιβάλ και έπειτα κάθε χρόνο είναι όλο και μεγαλύτερο. «Στο πρώτο φεστιβάλ είχαμε 28 μουσικούς ενώ πέρυσι είχαμε σχεδόν 70» διευκρίνισε, εκτιμώντας πως και λόγω της επετείου φέτος, η διοργάνωση θα ξεπεράσει τις προηγούμενες χρονιές σε συμμετοχές. Ο ίδιος, ανατρέχοντας στο 2014, στάθηκε στη “σπίθα” που άναψε στο χώρο του, το “1866 beer bar”, όταν ο τότε πρόεδρος του «Sarpsborg Jazz Club Norway» Bjarne Aaserød, παρατήρησε μαζί με την παρέα του πως θα ταίριαζε πολύ στην περιοχή η διεξαγωγή ενός φεστιβάλ τζαζ. Εν τέλει, η πρόταση αυτή όπως είπε, δεν έμεινε σε προφορικό επίπεδο όπως νόμιζε, μιας και μετά από δύο μήνες ενημέρωσαν πως επιστρέφουν στην Ελλάδα για να ρυθμίσουν τις λεπτομέρειες, όπως και έγινε. 

ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΕΣ ΕΣΤΙΑΣΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ

Αναφορικά με τον αντίκτυπο του Φεστιβάλ στην τοπική οικονομία, ο ίδιος παρατήρησε πως σε κάθε συναυλία τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που συμμετέχουν στη γιορτή είναι γεμάτα. «Οι άνθρωποι που έρχονται στην Καρδαμύλη έχουν σκοπό να παρακολουθήσουν όσες περισσότερες συναυλίες μπορούν από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα» επισήμανε, τονίζοντας πως οι μουσικοί όπως είναι φυσικό ταξιδεύουν σε πολλές περιπτώσεις στην Ελλάδα μαζί με τις οικογένειες και τους φίλους τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περιοχή. «Μέσα από αυτή τη δεκαετία, πολλοί καλλιτέχνες αγάπησαν το μέρος, ταξιδεύοντας πέρα του φεστιβάλ για να απολαύσουν τις διακοπές τους, ιδίως το Φθινόπωρο όπου οι θερμοκρασίες της χώρας μας είναι ιδανικές για τους Σκανδιναβούς» συμπλήρωσε, λέγοντας πως η αυθεντικότητα και ο παραδοσιακός χαρακτήρας της Δυτικής Μάνης είναι τα στοιχεία που τους μαγνητίζουν. 

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Σχετικά με τα 10 χρόνια πορείας του Φεστιβάλ, ο Παναγιώτης Κατσουλέας υπενθύμισε πως έχει γυριστεί ήδη ένα ντοκιμαντέρ για το θεσμό το 2016, μέσα από τη σκηνοθετική ματιά των Νίκου Ξανθόπουλου και Κυριάκου Λιαράκου, το οποίο προβλήθηκε στο 2o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου. Οι δύο κινηματογραφιστές καταγράφουν την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που κυριαρχεί στην Καρδαμύλη κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του φεστιβάλ. Περιλαμβάνει συνεντεύξεις από όλους σχεδόν τους εμπλεκόμενους σε αυτό και παρακολουθεί τον ιδιαίτερο τρόπο διεξαγωγής του, καθώς πρόκειται για ένα no ticket festival. Ακολουθεί τους Νορβηγούς πίσω στην πατρίδα τους και καταγράφει τις απόψεις τους για τη μουσική, τον σύγχρονο τρόπο ζωής και την αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπων με διαφορετικές κουλτούρες.