Κυριακή, 07 Απριλίου 2024 07:56

20 χρόνια παιδικής λογοτεχνίας με τη Λιάνα Δενεζάκη: Φαντασία και φιλαναγνωσία στα σχολεία

 

Η Λιάνα Δενεζάκη αποτελεί μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.

Για 20 χρόνια, η συγγραφέας, εικονογράφος και συνιδρύτρια των εκδόσεων «Κίτρινο Πατίνι», ταξιδεύει με τα βιβλία της σε μαγικούς κόσμους, γεμάτους ιστορίες, χρώματα και όνειρα. Με 27 παιδικά βιβλία και ένα μυθιστόρημα ενηλίκων στο ενεργητικό της, 350+ εικονογραφήσεις και 150.000 συναντήσεις με παιδιά, η Λιάνα αφήνει το δικό της ξεχωριστό σημάδι στον χώρο της παιδικής λογοτεχνίας.

 

  

Συνέντευξη-παρουσίαση: Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

 

Πώς γεννήθηκε η αγάπη σας για τα παιδικά βιβλία;

Όταν ήμουν μικρή αναζητούσα πίσω από κάθε ιστορία την είδηση που θα γινόταν πρωτοσέλιδο στο επόμενο φύλλο της εφημερίδας που... εξέδιδα. Ονειρευόμουν να γίνω δημοσιογράφος, αν και δε σταματούσα να γράφω δικές μου ιστορίες και να τις ντύνω με χρώματα. Ακριβώς, δηλαδή, όπως έκανα και για κάθε άλλη ιστορία που διάβαζα και μου άρεσε. Οπότε, το να ασχοληθώ με το παιδικό βιβλίο ήταν μονόδρομος!

 

Ποιο ήταν το πιο αγαπημένο σας παιδικό βιβλίο;

Ήταν «Ο παπουτσής και τα ξωτικά», των αδερφών Γκριμ. Οι μικροί επισκέπτες που τρύπωναν στο εργαστήρι του φτωχούλη παπουτσή, για να του φτιάξουν τα ωραιότερα παπούτσια και να του χαρίσουν μια πιο εύκολη ζωή, με ενθουσίαζε. Μα λάτρευα εξίσου και την ανάγκη του παπουτσή να ανταποδώσει. Οι αξίες της προσφοράς και της ευγνωμοσύνης μέσα σε αυτό το παραμύθι, με συγκινούν βαθιά. Όπως, ακριβώς και στην αληθινή ζωή.

 

Ποια είναι η πιο αγαπημένη σας στιγμή από τις συναντήσεις σας με τα παιδιά;

Δεν είναι μόνο μία, είναι αμέτρητες και όλες σχετίζονται με τη στιγμή που τα παιδιά σταματούν να με βλέπουν ως τη δημιουργό που ήρθε να τους παρουσιάσει κάποιο από τα βιβλία της και καταλαβαίνουν πως είμαι εκεί για να τους δείξω πως να γίνουν τα ίδια οι δημιουργοί. Αυτός είναι και ο λόγος που μαζί με την ομάδα μου δημιουργήσαμε το επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Δημιουργοί στο Φι και Φι, όπου με οδηγούς τη Φαντασία και τη Φιλαναγνωσία ταξιδεύουμε στα σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.

 

Πώς νιώθετε που το βιβλίο σας "Μαρδούκ" έχει λάβει τόση αγάπη και αναγνώριση;

Είμαι πολύ χαρούμενη που ο «Μαρδούκ!», βραβευμένος από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, επιλεγμένος, όχι μία αλλά δύο φορές, από τις Βιβλιοδρομίες που τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, και ενταγμένος στις δράσεις του Ιδρύματος Ευγενίδου έχει αγκαλιαστεί τόσο θερμά από μικρούς και μεγάλους. Ποιος να το έλεγε στον ΜΑΡιο ΔΟΥΚα, τον ήρωα του βιβλίου, ότι η ιστορία του θα γινόταν τόσο γνωστή! Βλέπετε εκείνος είναι ένα αγόρι που δεν τον απασχολεί το διάβασμα, προτιμά να παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια. Μέχρι που έρχεται αντιμέτωπος με τις δικές του προκλήσεις και μέσα από μια συναρπαστική περιπέτεια, όχι μόνο καταλαβαίνει τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει το διαδίκτυο, αλλά παίρνει μαθήματα αστρονομίας και ταξιδεύει πίσω στον χρόνο. Και μπορεί στο βιβλίο να μην μάθαμε ποτέ αν κέρδισε το βραβείο -τι σημασία είχε, άλλωστε;- στην πραγματικότητα πήρε τόση αγάπη από τα παιδιά που είναι σαν 1.000 βραβεία μαζί!

 

Ποιο είναι το όνειρο και ποιος ο φόβος σας;

Όνειρο μου η φαντασία να αναγνωριστεί ως κύριο μάθημα στα σχολεία! Ο φόβος μου; Η απουσία της φαντασίας από τον κόσμο.

 

Πώς θα περιγράφατε τη δουλειά σας σε κάποιον που δεν γνωρίζει τίποτα γι' αυτήν;

Είμαι συγγραφέας, εικονογράφος, εκδότρια. Στην πραγματικότητα όμως, είμαι ένας άνθρωπος που ικανοποιεί τα όνειρα του παιδιού που υπήρξα κάποτε.

 

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις και ανταμοιβές που σχετίζονται με το επάγγελμά σας;

Η μεγαλύτερη πρόκληση και ανταμοιβή για μένα είναι τα ίδια τα παιδιά. Η αστείρευτη περιέργεια, η ειλικρίνεια και η αυθεντικότητά τους τροφοδοτούν την έμπνευσή μου και την ωθούν να εξερευνήσει τα όρια της.

 

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για τις παραμυθοκάρτες; Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτές.

Οι παραμυθοκάρτες είναι μια επιτυχημένη σειρά, από επιτραπέζια παιχνίδια με κάρτες, που καθοδηγούν τα παιδιά βήμα-βήμα να δημιουργούν τα δικά τους παραμύθια. Η ιδέα και η υλοποίηση της ήταν του Μάνου Κρόκου, με τον οποίο ιδρύσαμε από κοινού τις εκδόσεις Κίτρινο Πατίνι και που χρόνια τώρα πορευόμαστε μαζί στη ζωή και μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για την εκπαίδευση. Πιστεύουμε και οι δύο ακράδαντα στη δύναμη που έχουν οι παραμυθοκάρτες να ενεργοποιούν τη δημιουργικότητα μικρών και μεγάλων. Άλλωστε, η απήχηση που έχουν από γονείς, παιδιά, λογοθεραπευτές και εκπαιδευτικούς είναι τεράστια κι αυτό μας ενθουσιάζει. Στόχος μας να αγγίξουμε ακόμα περισσότερα παιδιά και να τα βοηθήσουμε να ανακαλύψουν τον μαγικό κόσμο της αφήγησης και της φαντασίας.

 

Υπάρχουν μελλοντικά σχέδια για νέες εκδόσεις ή θεματολογίες στις παραμυθοκάρτες;

Το 2018 ξεκινήσαμε με το πρώτο σετ παραμυθοκάρτες - Ιστορίες από την Παραμυθοχώρα και σήμερα φτάσαμε αισίως τα 13 και συνεχίζουμε. Κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα ακόμα σετ -συλλεκτικό αυτή τη φορά- με τίτλο: Ιστορίες με γάτες, με σκοπό να στηρίξουμε αδέσποτα ζώα και φιλοζωικές δράσεις. Και συνεχίζουμε…

 

Θέλετε στο κλείσιμο να κάνετε μια ευχή για τα παιδιά και για σας;

Κάθε παιδί είναι ένας μικρός δημιουργός, έτοιμος να ξεδιπλώσει ιστορίες γεμάτες μαγεία. Με όχημα τη φαντασία και την προηγούμενη αναγνωριστική εμπειρία των παιδιών, θα ήθελα να συνεχίσω να ανοίγω πόρτες σε κόσμους ονειρικούς, όπου μικροί και μεγάλοι αναγνώστες θα γράφουν μαζί το πιο συναρπαστικό παραμύθι: το παραμύθι της ζωής τους. Γιατί όταν μπορείς να πλάσεις με τη φαντασία σου έναν υπέροχο κόσμο, ίσως κάποτε καταφέρεις και να τον δημιουργήσεις στ’ αλήθεια!

 

Στόριζ και Νιουζ

Αλήθεια ή ψέματα; Υπάρχει τρόπος να ξεχωρίζουμε τις αληθινές από τις ψεύτικες πληροφορίες; Την απάντηση θα τη δώσουν τα ίδια τα παιδιά γράφοντας τα δικά τους στόριζ και νιουζ. Γιατί υπάρχουν πολλών ειδών ιστορίες.

Το Στοριζ και Νιουζ είναι ένα ένα βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού και τους δείχνει πώς με απλό τρόπο μπορούν να αναζητούν ιστορίες που αξίζει να γίνουν ειδήσεις. Ειδήσεις αληθινές, που έχουν ελέγξει πριν τις δημοσιεύσουν. Ειδήσεις που θα μας γεμίσουν αισιοδοξία, έμπνευση και χαρά. Ιστορίες και ειδήσεις ικανές να συνθέσουν έναν καλύτερο κόσμο!

Πρόκειται για ένα βιβλίο-εργαλείο για επίδοξους μικρούς συγγραφείς και εικονογράφους. Γιατί όλη αυτή η εμμονή των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών ειδήσεων να παρουσιάζουν διαρκώς την πιο σκοτεινή πλευρά της ζωής, με συνεχή ροή αρνητισμού που προκαλεί φόβο, θυμό, ενοχές, απελπισία δεν μπορεί και δεν πρέπει να μην απαντηθεί με χαρούμενες, αισιόδοξες, τρυφερές, αστείες ειδήσεις… ναι, υπάρχουν, αρκεί να τις αναζητήσουμε. Στα ολοκαίνουρια εργαστήρια Στόριζ και Νιουζ, που συντονίζει, δημιουργεί τα δικά της «ΜΜΕ» για να αναδείξει τις ειδήσεις των παιδιών.

Έτσι, εκδίδονται από τα ίδια τα παιδιά εφημερίδες σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, podcasts ή ακόμα και οπτικοακουστικές εκπομπές για κλειστά σχολικά κανάλια! Γιατί πώς θα μπορούσαν να λείψουν οι νέες τεχνολογίες από το καινούριο της εγχείρημα, τη στιγμή που τα παιδιά είναι τόσο εξοικειωμένα με αυτές;

Στο πολυθεματικό βιβλίο έχουν τη θέση τους και ο Σνούπι με τη Μαφάλντα, ενώ δεν λείπει ούτε η ιστορία του Γιάννη Αντετοκούμπο και η πορεία του προς τη δόξα. Γιατί αν αυτή η ιστορία δεν αποτελεί είδηση που εμπνέει, τότε ποια είναι;

Με την ευχή οι πολίτες να μάθουν να αναζητούν ειδήσεις που τους δίνουν δύναμη και να διασταυρώνουν τις πληροφορίες πριν τις αναμεταδώσουν ή υιοθετήσουν οποιαδήποτε άποψη, που δεν είναι ακριβής.

Λέξεις κλειδιά για το Στόριζ και Νιουζ είναι τα εργαστήρια δεξιότητας και δεξιότητες ανάλυσης και παραγωγής περιεχομένου σε έντυπα μέσα, η κριτική σκέψη, η επικοινωνία, η δημιουργικότητα και η συνεργασία!

Για παιδιά 8+

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Nέος διαγωνισμός: Κερδίστε το βιβλίο "Στόριζ και Νιουζ"

«ΜΥΣΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Κ.Ι.»: Το πρώτο διαδραστικό παιδικό βιβλίο για την Κυστική Ινωση στην Ελλάδα