Κυριακή, 14 Απριλίου 2024 09:15

Ένα μουσείο «γεννιέται» στον Κουταλά – Το λιθόστρωτο μονοπάτι που οδηγεί στο «μπαλκόνι» της Καλαμάτας

Ένα μουσείο «γεννιέται» στον Κουταλά – Το λιθόστρωτο μονοπάτι που οδηγεί στο «μπαλκόνι» της Καλαμάτας

Ενα νέο «στολίδι» πολιτισμού με θέα την Καλαμάτα πήρε «σάρκα και οστά» στον οικισμό Κουταλά.

Πρόκειται για το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού το οποίο αναμένεται να δώσει μια νέα πνοή στην περιοχή, μέσα από την πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουταλά.

Το Μουσείο δημιουργήθηκε στο παλιό Δημοτικό Σχολείο με τη βοήθεια του Δήμου Καλαμάτας, απομένοντας πλέον η ανακοίνωση των επίσημων εγκαινίων ώστε να γίνει επισκέψιμο. Μιλώντας στην “Ε” η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουταλά Αλέκα Σπυροπούλου, αναφέρθηκε αρχικά στο χώρο που θα στεγαστεί το Λαογραφικό Μουσείο, λέγοντας πως το συγκεκριμένο σχολείο λειτούργησε μόνο για τρία χρόνια, κλείνοντας το 1967, όταν ο οικισμός εγκαταλείφθηκε, καθώς οι κάτοικοι μετακόμισαν στην Καλαμάτα λόγω του γεγονότος πως το χωριό στερούταν κεντρικού δρόμου και υδροδότησης.

Η ίδια, υπενθύμισε πως στις αρχές του ‘80 που δημιουργήθηκε ο Σύλλογος, οι άνθρωποι του “έτρεξαν” τις απαραίτητες ενέργειες για να ανοίξει ο δρόμος, παίρνοντας στη συνέχεια σειρά η γεώτρηση, η οποία ξαναζωντάνεψε το χωριό, κατοικώντας πλέον σε αυτό μόνιμα 35 άτομα. «Από το 2010, το κτήριο παραχωρήθηκε από τον κ. Παναγιώτη Νίκα με χρησιδάνειο στο Σύλλογο μας. Το κτήριο τότε ήταν σε κακή κατάσταση, ωστόσο οι άνθρωποι του χωριού δούλεψαν εθελοντικά ώστε να ανακαινιστεί» σημείωσε, τονίζοντας πως σημαντική ήταν και η βοήθεια του Δήμου Καλαμάτας το 2023 με την αλλαγή της σκεπής. «Απ’ τη στιγμή που πέρασε στην κατοχή του Συλλόγου το κτήριο, έγινε συζήτηση μεταξύ των μελών με πρόεδρο τότε την Ελένη Σπυροπούλου, για το πως θα μπορούσαμε να το αξιοποιήσουμε. Ετσι, “γεννήθηκε” η ιδέα να μαζέψουμε παλιά αντικείμενα σε μια αίθουσα 60 τετραγωνικών, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας χώρος – σημείο αναφοράς για τον τόπο μας» εξήγησε. 

ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΕΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ

Για το περιεχόμενο του Μουσείου, η κα Σπυροπούλου ενημέρωσε πως συγκεντρώθηκε κατά κύριο λόγο από δωρεές κατοίκων του χωριού, αλλά και από την Ιερά Μονή Βελανιδιάς με την στήριξη του Αρχιμανδρίτη Χριστοφόρου Νταμάτη. «Το Μουσείο είναι στημένο, όπως είναι ένα παλιό, χωριάτικο σπίτι, αποτελούμενο από το καθιστικό, την τραπεζαρία, το κρεβάτι των γονιών, την παραδοσιακή κουζίνα, τον αργαλειό που ύφαιναν οι γυναίκες, παλιές φωτογραφίες που ξυπνούν αναμνήσεις των κατοίκων, φορεσιές, μαγειρικά σκεύη, το αλέτρι κ.α.» διευκρίνισε, υπογραμμίζοντας πως αν υπάρχει ενδιαφέρον για περαιτέρω εμπλουτισμό του Μουσείου, μπορούν να γίνουν δεκτά κυρίως μικρά αντικείμενα, καθώς μεγαλύτερα όπως έπιπλα, δύσκολα μπορούν πλέον να χωρέσουν. «Ο χώρος θα είναι επισκέψιμος, ευελπιστώντας να προσελκύσουμε ντόπιους, επισκέπτες και κυρίως σχολεία της Καλαμάτας, μιας και το μέρος αποτελεί μια αφορμή για ημερήσια – εκπαιδευτική εκδρομή. Πέρα άλλωστε του Μουσείου όπου θα γίνεται ξενάγηση, τα παιδιά θα μπορούν να δουν ακόμα το παλιό αλώνι στο προαύλιο του σχολείου καθώς και πέτρινες στέρνες, απολαμβάνοντας παράλληλα τον καθαρό αέρα της υπαίθρου» σχολίασε, εκτιμώντας πως τα εγκαίνια θα γίνουν μετά το Πάσχα, καθώς απομένουν κάποιες μικρές λεπτομέρειες ως προς την διακόσμηση και στο στήσιμο. 

ΤΟ ΛΙΘΟΣΤΡΩΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΥΤΑΛΑ

Ενα αίτημα το οποίο είχε υπογραμμίσει και στο παρελθόν ο δραστήριος Σύλλογος, ήταν να αποκτήσει το μονοπάτι από τον Προφήτη Ηλία μέχρι τον Κουταλά την αναγνωρισιμότητα που του αξίζει, καθώς δεν είναι ευρέως γνωστό. Το υπουργείο Πολιτισμού χαρακτήρισε το 2018 μνημείο το παλιό λιθόστρωτο μονοπάτι στην περιοχή Κουταλά, αποτελώντας ιδανική επιλογή για βόλτα στη φύση και για εναλλακτικό τουρισμό. Στο πλαίσιο αυτό, η Αλέκα Σπυροπούλου επισήμανε πως η εν λόγω διαδρομή συμπεριλαμβάνεται στο δίκτυο 29 μονοπατιών 156,68 χιλιομέτρων που σχεδιάζει να αναβαθμίσει ο Δήμος Καλαμάτας, δημιουργώντας συνθήκες βιωσιμότητας των οικοσυστημάτων του, με παρεμβάσεις οι οποίες βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον, χωρίς καμία επίπτωση σε αυτό. Η ίδια, υποστήριξε πως ο Σύλλογος έχει προχωρήσει σε μια ακόμα διάνοιξη που πηγαίνει από το χωριό στη Βελανιδιά, υπενθυμίζοντας πως τα παλιά χρόνια οι κάτοικοι εκκλησιάζονταν στον συγκεκριμένο οικισμό.

«Μπορεί λοιπόν μια οικογένεια ή μια παρέα να αφήσει το αυτοκίνητο της στον Προφήτη Ηλία, να ανέβει από το μονοπάτι στο χωριό σε μια βατή διαδρομή 45 λεπτών, να θαυμάσει το Μουσείο, να δει ένα από τα 71 αιωνόβια δέντρα στην Πελοπόννησο που συνδέονται με σημαντικά γεγονότα, κοινωνικές πρακτικές, μύθους και παραδόσεις της Ελληνικής Επανάστασης, να απολαύσει έναν καφέ και μετά να πάρει την σαφώς πιο εύκολη και κατηφορική διαδρομή από το ίδιο μονοπάτι» σχολίασε, συμπληρώνοντας πως ένα κύριο χαρακτηριστικό του Κουταλά που αποτελεί μια επιπλέον αφορμή για επίσκεψη, είναι η υπέροχη θέα που προσφέρει προς τον Μεσσηνιακό Κόλπο, κατέχοντας άτυπα τον τίτλο του «μπαλκονιού της Καλαμάτας».