Παρασκευή, 24 Μαϊος 2024 12:00

Σε κυκλοφορία τα εισιτήρια για το 30ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Σε κυκλοφορία τα εισιτήρια για το 30ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Διαθέσιμα είναι από την Τετάρτη 22/5 τα εισιτήρια για το 30ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Η προπώληση γίνεται μέσω του ticketmaster.gr, με το κοινό να μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε 19 παραγωγές, οι οποίες θα παρουσιαστούν από τις 12 μέχρι τις 21 Ιουλίου.

Οι διεθνείς καλλιτέχνες που φιλοξενούνται φέτος στο Φεστιβάλ προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Σερβία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Σλοβακία, τη Μοζαμβίκη, ενώ η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει παραστάσεις στην Κεντρική Σκηνή και στην Εναλλακτική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, στην κεντρική πλατεία και σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Το φετινό πλούσιο πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει ως εξής:

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Το Φεστιβάλ ανοίγει το πρόγραμμά του στις 12.07 με την παρουσίαση δύο έργων σε μία παράσταση, το "Midnight raga" του σπουδαίου Γερμανού χορογράφου Μάρκο Γκόοκ (Marco Goecke) και το "I’m afraid to forget your smile" των Ολλανδών αδερφών Ίμρε και Μάρνε βαν Οπστάλ με το Κρατικό Μπαλέτο της Έσσης (Hessisches Staatsballett).  Ακολουθεί στις 17.07 το έργο "The House of Trouble / Ο Οίκος της Ταραχής" της πάντα ανήσυχης Πατρίτσιας Απέργη, παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του προγράμματος "Εξωστρέφεια". Το νέο έργο της ομάδας χορού Αερίτες, με 7 χορευτές επί σκηνής, επιθυμεί να συνομιλήσει με την έννοια της ταυτότητας μέσα από τη βία που ο καθένας μπορεί να υποστεί ή και να ασκήσει, προκειμένου να προσδιορίσει τον εαυτό, τον κόσμο και την ελευθερία του. Στις 20.07 και 21.07, για δεύτερη φορά μετά την πρώτη του εμφάνιση στην Καλαμάτα απ’ όπου ξεκίνησε την παγκόσμια περιοδεία του έργου "BKLDOG", ο βραβευμένος με βραβείο Olivier Βρετανός χορογράφος Μπότις Σέβα και η ομάδα του “Far From the Norm” επιστρέφουν στο Φεστιβάλ για να παρουσιάσουν το πιο πρόσφατο έργο τους "Until we sleep". O Μπότις Σέβα, ένας από τους πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες στο σύγχρονο χορό σήμερα, αποτελεί φαινόμενο καλλιτέχνη απεριόριστης συναισθηματικής νοημοσύνης, πρωτοποριακής, απαιτητικής και εξαντλητικής σωματικότητας αλλά και απαράμιλλης εργατικότητας που εμπνέει τις σύγχρονες γενιές χορευτών και χορογράφων. Στο ατμοσφαιρικό έργο "Until we sleep", 7 χορευτές επί σκηνής περιγράφουν τον εφιάλτη μιας μοναχικής γυναίκας υπό την πίεση του ηγετικού της ρόλου να οδηγήσει μια περιπλανώμενη κοινότητα μέσα από αλλεπάλληλες δοκιμασίες.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Στο Black Box φέτος φιλοξενούνται 5 παραγωγές, 2 Ελλήνων και 3 ξένων χορογράφων. Το πρόγραμμα ανοίγει στις 12.07 η Αθανασία Κανελλοπούλου με το έργο "Two- Matters of existence". Το νέο χορογραφικό έργο της που κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ, είναι το δεύτερο μέρος της τριλογίας "A few moments of gaze" που εστιάζει στο γυναικείο βλέμμα. Μέσα από τον κόσμο του ονείρου και της φαντασίας, δύο δυνατές ερμηνεύτριες, η Μαρία Φουντούλη και η Λία Χαμηλοθώρη διαπλέκονται, ψιθυρίζοντας ακατάληπτα λόγια, σε μια βαθιά υπαρξιακή σχέση αρμονίας, συμπόρευσης, εξουσίας και επιβολής. Στις 13.07 και 14.07 ακολουθεί το έργο "Terranova | hidden link" του Ιταλού χορογράφου Ντιέγκο Τορτέλι και της Γερμανίδας δραματουργού Μίρια Βουρμ που είναι αφιερωμένο στη μη λεκτική επικοινωνία. Ο Τορτέλι, με πολύ σημαντικές διακρίσεις και διεθνείς συνεργασίες στο ενεργητικό του, εμπνέεται από τα μυκήλια που επιτρέπουν στα φυτά να επικοινωνούν μεταξύ τους από μεγάλες αποστάσεις δημιουργώντας ένα αόρατο δίκτυο επικοινωνίας. Στο έργο "Χίλια" που θα παρουσιαστεί στις 16.07, ο διεθνούς φήμης Χάρης Γκέκας του οποίου τα έργα έχουν παρουσιαστεί στα μεγαλύτερα θέατρα και φεστιβάλ της Ευρώπης, εμπνέεται από το φιλοσοφικό έργο "Χίλια πλατώματα" των Ζιλ Ντελέζ και Φελίξ Γκουαταρί. Εξερευνώντας τις έννοιες της επανάληψης και της διαφοροποίησης, το έργο ανιχνεύει την ικανότητα αποδοχής της προσωπικής μεταμόρφωσης και μιας άγνωστης ελευθερίας. Ποιες συνθήκες και ποιες θυσίες επιτρέπουν να κατακτηθούν αυτά τα πολυπόθητα ιδανικά; Στις 18.07 και 19.07 ακολουθεί η πολυαναμενόμενη παρουσίαση του ανακοινωθέντος ως τελευταίου έργου του Τζόσεφ Ναντζ με τίτλο "Full moon", με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου. Το έργο "Full moon", που θα κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Χορού του Μονπελιέ τον Ιούνιο του 2024, συγκεντρώνει επτά χορευτές και μαζί τους τον Τζόσεφ Ναντζ επί σκηνής. Το έργο, μέσα από το ρυθμό των σεληνιακών φάσεων, τον κόσμο της μαύρης αμερικανικής jazz, από τις αρχικές της μορφές των blues και των spirituals, αλλά και τη χρήση μαριονέτας, επιστρέφει στα κυρίαρχα σύμβολα του αφρικανικού πολιτισμού. Το φεγγάρι στον τίτλο είναι μία αναφορά στο σύμπαν και τον σχηματισμό του, στη διαδικασία δηλαδή που προαναγγέλλει και προετοιμάζει την εμφάνιση της ζωής. Στις 20.07 και 21.07 το πρόγραμμα του Black Box ολοκληρώνεται με την ομάδα της αγαπημένης στην κοινότητα της Καλαμάτας Λαλί Αϊγκαντέ η οποία παρουσιάζει το έργο "Runa", με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ισπανίας και του Ινστιτούτου Θερβάντες. Δύο άνθρωποι ερευνούν τα ερείπια, προσπαθώντας να φανταστούν ξανά αυτό που κάποτε υπήρξε. Το έργο αναδεικνύει την ομορφιά του εύθραυστου παρελθόντος και αναζητά αυτό το ελάχιστο που απομένει για εμάς στο παρόν.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Στο πρόγραμμα της Κεντρικής Πλατείας της Καλαμάτας, το κοινό θα παρακολουθήσει συνολικά 11 υπαίθριες παραστάσεις από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. 

-12.07: Το έργο "Approach 17. Opening" του Γιοάν Μπουρζουά με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου.

-13.07: Το ντουέτο των Εντιβάλντο Ερνέστο και Εύας Γεωργιτσοπούλου, "Pressure wave".

-14.07: Το έργο "Διάφανη" της Μαρίας Φουντούλη και το έργο "REBOU ND" της Μαρίας Μανουκιάν.

-15.07: Το έργο "Ecstatic aporia" από το 2ο έτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ) σε χορογραφία Χάρη Γκέκα.

-16.07: Το έργο "Fantastic, isn't it?" της Ελευθερίας Ηλιοπούλου και το έργο "The dance of change" του Πίτερ Γιάσκο.

-17.07: Το έργο "Το στάδιο της ανάσας" των Αλέγιας Παπαγεωργίου και Μαρίας Μπρέγιαννη.

-18.07: "Art within one", το dance battle με μονόλεπτους αυτοσχεδιασμούς με την παρουσία DJ και με την υποστήριξη του Flux Laboratory Athens.

-19.07: Το έργο "I used to want to be a superhero" του Κώστα Phoenix & Chaotic Universe.

-20.07: Tο έργο "Modulus of resilience" της Ηρώς Κόντη και το έργο "Lighea" του Τόμας Μαρτίνο.