Πέμπτη, 30 Μαϊος 2024 16:45

Εκθεση για την Ελληνική Επανάσταση στην Πελοπόννησο - «Ταξίδι προς την ελευθερία, 1821»

Εκθεση για την Ελληνική Επανάσταση στην Πελοπόννησο - «Ταξίδι προς την  ελευθερία, 1821»

Μια νέα μόνιμη έκθεση με θέμα την Ελληνική Επανάσταση στην Πελοπόννησο δημιούργησαν το  Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου και η ΤΕΜΕΣ Α.Ε. -φορέας ανάπτυξης της Costa Navarino- σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου.

Η έκθεση με τίτλο «Ταξίδι προς την ελευθερία, 1821» θα φιλοξενείται μόνιμα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών.

Η συνεργασία των φορέων αποτελεί συνέχεια των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, οι οποίες και ολοκληρώνονται με τη δημιουργία της μόνιμης έκθεσης.

Η έκθεση φωτίζει το ρόλο της Πελοποννήσου κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, καθώς και τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου. Συνδυάζοντας τη χρήση διαδραστικής τεχνολογίας για την αναπαράσταση ιστορικών πληροφοριών, η έκθεση απευθύνεται σε επισκέπτες όλων των ηλικιών, παρουσιάζοντας με εκπαιδευτικό και ταυτόχρονα βιωματικό χαρακτήρα, ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα και ψηφιακά εκθέματα τρισδιάστατης απεικόνισης του προγράμματος «ΜΟΡΙΑΣ ’21» - της πρωτοβουλίας του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και της ΤΕΜΕΣ Α.Ε., καθώς και του έργου ΝΑΥΣ του Ιδρύματος Ευγενίδου -για την ανάδειξη και υλικοτεχνική τεκμηρίωση της ελληνικής ναυπηγικής παράδοσης και ναυτικής ιστορίας, μέσω ψηφιακών & VR εκθεμάτων, καθώς και 3D εκτυπώσεων, για τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου. Τα εκθέματα παρουσιάστηκαν επίσης στην έκθεση «Τρέξε επάνω στα κύματα της φοβεράς θαλάσσης.

Ο αγώνας του 1821 στην θάλασσα». Επιπλέον, στην έκθεση φιλοξενείται πρωτότυπο περιεχόμενο από τις συλλογές της Costa Navarino και των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Τα εκθέματα δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να  ζήσουν τις σημαντικές στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά και να κατανοήσουν τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε η Πελοπόννησος στην έκβασή της.