Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2024 08:55

1.890.000 € για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

1.890.000 € για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

 

Λίγα λεπτά πριν την επίσημη πρεμιέρα του 30ου επετειακού Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Καλαμάτας και της Κ.Ε. «Φάρις» για το Διεθνές Κέντρο Χορού Καλαμάτας.

Η διάρκεια της Προγραμματικής Σύμβαση είναι 3 έτη (2024-2025-2026) με συνολικό ποσό 1.890.000,00  ευρώ. Σκοπός της Προγραμματικής Σύμβασης είναι η συνέχιση και η περαιτέρω ανάπτυξη του θεσμού «Διεθνές Κέντρο Χορού» (ΔΙ.ΚΕ.ΧΟ.) που έχει καταστήσει την Καλαμάτα κέντρο στον τομέα αυτό σε πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στο ποσό των 630.000,00 ευρώ ετησίως. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα καταβάλει συνολικά το ποσό του 1.200.000,00 ευρώ ή 400.000,00 ευρώ ανά έτος, η Περιφέρεια Πελοποννήσου συνολικά το ποσό των 240.000,00 ευρώ ή 80.000,00 ευρώ ανά έτος και ο Δήμος Καλαμάτας το υπόλοιπο ποσό που ανά έτος αγγίζει τα 150.000,00 ευρώ. Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, με την ολοκλήρωση του τυπικού μέρους της υπογραφής της Προγραμματικής Σύμβασης, εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς διασφαλίζεται και τυπικά η απρόσκοπτη χρηματοδότηση του σημαντικού θεσμού, που αφορά στη διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Ο κ. Βασιλόπουλος ευχαρίστησε την Υπουργό Πολιτισμού για την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης και για τη διαχρονική υποστήριξη του Δήμου και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου για τη αγαστή συνεργασία. Επιπλέον, με αφορμή την έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, υπογράμμισε την σπουδαία αξία του θεσμού που συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια δυναμικής παρουσίας και που «αποτελεί φωτεινό φάρο πολιτισμού, που διαμορφώνει το μέλλον του με αγάπη, πάθος και αποφασιστικότητα, σεβόμενο την ιστορία του». Με την σειρά του, με κολακευτικά λόγια για το Φεστιβάλ μίλησε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, ο οποίος τόνισε ότι η Περιφέρεια θα συνεχίσει να είναι αρωγός υποστηρίζοντας το θεσμό. Η Υπουργός Λίνα Μενδώνη σε δηλώσεις της αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αξία του Διεθνούς Φεστιβάλ, εστίασε στην πολύχρονη παρουσία του που φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια, ενώ ανακοίνωσε και έξτρα χρηματοδότηση 70.000  ευρώ με αφορμή το επετειακό Φεστιβάλ.

ECSTATIC APORIA

Μετά την επιτυχημένη πρεμιέρα του 30ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας το βράδυ της Παρασκευής στην κεντρική σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας αλλά και των παραστάσεων που ακολούθησαν το Σαββατοκύριακο, το πρόγραμμα του Kalamata International Dance Festival συνεχίζεται σήμερα στις 9 μ.μ. με μια παράσταση της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης στην Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας. Το Ecstatic Aporia προσκαλεί το 2ο έτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης σε μια ζωηρή χορογραφική πρόταση. Ο χορογράφος Χάρης Γκέκας οργανώνει με επιδέξιο τρόπο έναν συνδυασμό στημένης χορογραφίας και αυτοσχεδιασμού, θέτοντας με αυτό τον τρόπο διπλή πρόκληση στο σύνολο του 2ου έτους της ΚΣΟΤ: Την ακεραιότητα της εκτέλεσης και τη διαθεσιμότητα του αυτοσχεδιασμού. «Το έργο επιτρέπει στο ένστικτο να εκφραστεί, αναζητώντας τα όρια του ελέγχου και υπογραμμίζοντας την ικανότητα μας να μετατρέπουμε το χάος σε ένα γόνιμο πεδίο δημιουργίας. Χάρη στο Ecstatic Aporia, το σύνολο των νέων σπουδαστών αξιοποιεί κάθε ευκαιρία να δώσει το παρών και να εκφράσει την όρεξη του για ζωή και έντονες εμπειρίες. Μέσω των πολλαπλών εναλλαγών επί σκηνής, το έργο αντικατοπτρίζει την τόσο αναγκαία μεταμόρφωση στην οποία ελπίζουμε όλοι, και πρώτη απ’ όλους η νεολαία» τονίζεται. Χορεύουν οι σπουδαστές και σπουδάστριες του Β’ έτους της Κρατικής Σχολής Χορού: Πέννυ Βάιου, Νίκος Βλαχογιάννης, Νόα Ελιχάι, Ελπίδα Θωμαΐδη, Φρόσω Κορδού, Ντανιέλα Λάμας, Έρη Μάγκου, Σοφία Μούζουρα, Βασιλική Μπούστα, Χριστόφορος Παντούλας, Εστέλα Παπαδάκη, Δήμητρα Παπαντώνη, Αργυρένια Ρούσσου, Λυδία Σταματίου, Χριστίνα Τσίγκου, Αναστασία Φούκη, Μαίρη Χανδρινού. Η είσοδος στις παραστάσεις της Κεντρικής Πλατείας και τις παράλληλες εκδηλώσεις είναι ελεύθερη. Ακόμα, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, θα παρουσιαστεί σήμερα στο Ναύπλιο η παράσταση "Approach 17. Opening".