Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2024 18:48

Σήμερα η προβολή του ντοκιμαντέρ "Αποχαιρετισμός στα Όπλα"

Σήμερα η προβολή του ντοκιμαντέρ "Αποχαιρετισμός στα Όπλα"

Το ντοκιμαντέρ "Αποχαιρετισμός στα Όπλα" του Ιρανού σκηνοθέτη Amirhossein Karbakhsh Ravari θα προβληθεί σήμερα στις 9 μ.μ. στο Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας.

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει ένα πορτρέτο του Γιάσερ Αραφάτ, μιας εμβληματικής φυσιογνωμίας του Παλαιστινιακού αγώνα, εξερευνώντας την ιστορία του παλαιστινιακού λαού μέχρι το 2003 και την πορεία προς την επιβολή ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Ο Γιάσερ Αραφάτ, ηγέτης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), ήταν μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, αγαπητός από πολλούς Παλαιστίνιους, αμφισβητούμενος από άλλους, και μισητός από το Ισραήλ.

Η ταινία εξετάζει κριτικά τη ζωή και την πολιτική του πορεία, από την ίδρυση της PLO το 1964 έως τον θάνατό του το 2004, φωτίζοντας τις σημαντικότερες στιγμές του παλαιστινιακού αγώνα, όπως την Πρώτη Ιντιφάντα (1987-1993) και τις Συμφωνίες του Όσλο (1993). Μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό, η ταινία σκιαγραφεί το πορτρέτο ενός χαρισματικού ηγέτη που αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για την ανεξαρτησία της Παλαιστίνης. Παράλληλα, αναδεικνύει τα αδιέξοδα και τις αντιφάσεις της ειρηνευτικής διαδικασίας, θέτοντας ερωτήματα για το μέλλον της περιοχής. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.