Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024 20:25

Έκθεση Αρτεμίσιου στο Α49

Έκθεση Αρτεμίσιου στο Α49

Του Χρήστου Κυβέλου, τελειόφοιτου ΑΣΚΤ

Ο Θανάσης Αρτεμίσιος παρουσιάζει ένα μεγάλο σύνολο από αντιπροσωπευτικά έργα του στην γκαλερί Α49. Η τρέχουσα έκθεση είναι μία ακόμα απόδειξη της μεγάλης εμβέλειας η οποία χαρακτηρίζει την εικαστική παραγωγή του Αρτεμίσου. Πίνακες και εννοιολογικά έργα συνθέτουν ένα εντυπωσιακό πανόραμα της δημιουργικής έμπνευσης του Μεσσήνιου δημιουργού.

Η ζωγραφική του Αρτεμίσιου μαρτυρά τους ισχυρούς δεσμούς της τόσο με την εξπρεσιονιστική παράδοση όσο και με την αντίληψη για την ζωγραφική ως χειρονομία, κίνηση και ενσώματη δράση. Η σωματικότητα συνιστά μια σημαντική παράμετρο στον πυρήνα της συνθετικής και χρωματικής έντασης του Αρτεμίσιου. Στο έργο του συνυπάρχουν εντροπικές δυνάμεις και δυνάμεις οργάνωσης της ύλης, τυχαιότητα και τάξη, λογική οργάνωση και εισβολή του ασυνείδητου, λεπτές υφές και αδρές χαράξεις. Οι εντάσεις εξισορροπούνται αλλά δεν παγιώνονται σε οριστικές φόρμες. Η κίνηση διαπερνά κάθε εκατοστό της ζωγραφικής επιφάνειας του Αρτεμίσιου. Μια παλλόμενη γεωλογία χρωμάτων υπόκειται σε αέναο μετασχηματισμό. Το χρώμα άλλωστε είναι βασικό στοιχείο έκφρασης του Αρτεμίσιου.

Στα πιο συμβολικά έργα συμπυκνώνονται οι εικαστικοί προβληματισμοί ενός αυθεντικού δημιουργού. Θραύσματα της αρχαιότητας αναμειγνύονται με θραύσματα του καταναλωτικού παρόντος, κολλάζ εικόνων και αποσπασμάτων εφημερίδων - ιζήματα της οπτικής μνήμης - συνδυάζονται με αρχέγονα σύμβολα και σχέδια βγαλμένα από την παιδική ηλικία. Οπτικοποιείται έτσι μια μνημονική δίνη, σκιαγραφείται με ευκρίνεια ο παροντικός κυκεώνας που εξαντλεί κάθε προσπάθεια νοηματοδότησης της ανθρώπινης κατάστασης.

Ο Ατρεμίσιος δεν επιδιώκει τον εξωραϊσμό της πραγματικότητας ούτε εφευρίσκει ουτοπίες και καθυσηχαστικές ερμηνείες, όπως κατά κόρον συμβαίνει στο χώρο της τέχνης. Αντιθέτως, εμμένει στον παρόντα χρόνο και στοιχειοθετεί το έργο του πάνω στις καταλυτικές δυνάμεις της εποχής μας, τη βία, την αταξία, την αποδιάρθρωση του κόσμου και τον σπαραγμό από την καταπάτηση των ανθρωπίνων μέτρων.

Η έκθεση του Αρτεμίσου που φιλοξενείται το Α49 θα διαρκέσει έως 30 Ιουλίου 2024.