Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2024 19:00

Προβολή ταινιών ταινιών στο Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ

Προβολή ταινιών ταινιών στο Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ

Το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Σωματείο AIAL και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, προσκαλεί στο αφιέρωμα CIAK!, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου έως τις 28 Οκτωβρίου.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει δωρεάν προβολές έξι αντιπροσωπευτικών ταινιών της πρόσφατης ιταλικής παραγωγής, καθώς και ένα αφιέρωμα στον θρυλικό Marcello Mastroianni, με την προβολή της κλασικής ταινίας "La Dolce Vita" του Federico Fellini. Όλες οι ταινίες θα προβληθούν στην ιταλική γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους.

Η πρώτη προβολή της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί στις 16 Σεπτεμβρίου με την ταινία «Η επιστροφή του Καζανόβα / Il ritorno di Casanova» (2023). Πρόκειται για μια γλαφυρή, μα και διασκεδαστικά αδυσώπητη περιήγηση στον χρόνο σε πολλαπλά επίπεδα και στα αιώνια δίπολα νεότητα - γήρας, παρελθόν - παρόν, με πρωταγωνιστές τους Toni Servillo και Fabrizio Bentivoglio.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ

Ο Λέο Μπερνάρντι είναι ένας επιτυχημένος και καταξιωμένος Ιταλός σκηνοθέτης. Πλησιάζει στο τέλος της καριέρας του, αλλά δεν μπορεί να δεχτεί την αργή πτώση του. Μόλις τελείωσε τα γυρίσματα της τελευταίας του ταινίας η οποία είναι εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα για τον Καζανόβα που έγραψε ο Άρθουρ Σνίτσλερ, ένας χαρακτήρας τόσο παρόμοιος με τον σκηνοθέτη, ακόμη περισσότερο από όσο μπορούσε να φανταστεί. Ο Καζανόβα του Σνίτσλερ γερνά, οι μέρες δόξας έχουν τελειώσει: έχασε τη γοητεία του και την έλξη του για τις γυναίκες, έχει καταρρεύσει και δεν θέλει πια να ταξιδέψει στην Ευρώπη. Μετά από μια μακρά εξορία, θέλει απλώς να επιστρέψει στη Βενετία, την πατρίδα του.