Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2024 08:01

Μόνιμη έκθεση για τη Μαρία Κάλλας στην Καλαμάτα - Το Δεκέμβριο τα εγκαίνια στο Πνευματικό Κέντρο

Μόνιμη έκθεση για τη Μαρία Κάλλας στην Καλαμάτα - Το Δεκέμβριο τα εγκαίνια στο Πνευματικό Κέντρο

 

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες του χώρου που θα στεγάσει τη μόνιμη έκθεση για τη Μαρία Κάλλας, στον 3ο όροφο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας.

Οι βάσεις μπήκαν στα τέλη του 2023 όταν ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του Συλλόγου Αποφοίτων Μουσικού Σχολείου “Μαρία Κάλλας”, με αφορμή τα 100 χρόνια από την γέννηση της σπουδαίας σοπράνο και το έτος “Μαρίας Κάλλας 2023” από την Unesco. Η αφιερωματική έκθεση στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας από τον παλαιότερο μη κερδοσκοπικό σύλλογο στην Ελλάδα που φέρει το όνομα της Μαρίας Κάλλας, άνοιξε ουσιαστικά το δρόμο, ώστε η Καλαμάτα να αποκτήσει ένα σημείο αναφοράς πολιτισμού που μπορεί να γίνει πόλος έλξης για ντόπιους και επισκέπτες, υπενθυμίζοντας το μεγαλείο και την καταγωγή της. Σύμφωνα με ενημέρωση του Συλλόγου -η οποία έγινε συμβολικά με αφορμή την ημέρα θανάτου της Μαρίας Κάλλας καθώς και τη ημέρα που το 2023 εγκαινιάστηκε η μεγάλη έκθεση του Συλλόγου για την θρυλική σοπράνο- στην παρούσα φάση έχει ολοκληρωθεί πλήρως η εσωτερική κι εξωτερική μόνωση της αίθουσας και άμεσα θα προχωρήσει στην αντικατάσταση /επιδιόρθωση του πατώματος και παράλληλα στον ελαιοχρωματισμό και επιδιόρθωση των τοίχων. Στη συνέχεια θα τοποθετηθεί ο ειδικός φωτισμός και εξοπλισμός και έπειτα θα τοποθετηθεί το επιλεγμένο αρχείο που θα εκτίθεται πλέον μόνιμα.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

«Ο Σύλλογος μας, ξεκίνησε την διαδικασία ριζικής ανακαίνισης του χώρου με τις δικές του δυνάμεις και έχει απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση συνεργασίας σε δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Μέχρι και σήμερα, ο Σύλλογος μας έχει λάβει επίσημα στήριξη από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωσταντακοπούλου και την Μεσσηνιακή Αμφικτυονία. Πιστεύουμε πως όλοι μαζί, ενώνοντας τις δυνάμεις μας θα έχουμε σε δύο περίπου μήνες, έναν χώρο ολοκληρωμένο, ανοιχτό σε όλους, που θα τιμά και θα προβάλει όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο την μοναδική και αξεπέραστη κληρονομιά της Μαρίας Κάλλας» τονίζεται από το Σύλλογο, γνωστοποιώντας πως στις 2 Δεκεμβρίου, 100+1 χρόνια μετά την γέννηση της Μαρίας Κάλλας, η Καλαμάτα θα έχει έναν μοναδικό χώρο στη καρδιά της Μεσσηνίας αφιερωμένο στην μεγαλύτερη και θρυλικότερη μορφή της παγκόσμιας όπερας.

ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Πλέον ο Σύλλογος έχει στην κατοχή του -και ήδη ψηφιοποιήσει- την μεγάλη δωρεά των Andrew Visnevski και Colin Deane που αποτελείται από περισσότερες από 70 γνήσιες φωτογραφίες από την ζωή και την καριέρα της Μαρίας Κάλλας, ένα αυτόγραφο της ίδιας, περισσότερα από 15 προγράμματα από εμφανίσεις της, άρθρα, κριτικές, συνεντεύξεις και εφημερίδες. Παράλληλα, αποδέχτηκε  την δωρεά του Dr. Richard Copeman που αποτελείται από τις φωτογραφίες που είχε επιλέξει η ίδια η Μ. Κάλλας να έχει στο δωμάτιο της στο Παρίσι καθώς και το πρόγραμμα από την Όπερα Τόσκα που ερμήνευσε η Μαρία Κάλλας στην Βασιλική Όπερα του Λονδίνου και έχει μείνει ως ιστορική (το αρχείο αγοράστηκε από δημοπρασία που έγινε στο Μιλάνο από τον οίκο Σόθμπις). Τέλος, ο Σύλλογος δέχτηκε και μια ξεχωριστή δωρεά με ένα ζευγάρι γάντια της Μαρίας Κάλλας αλλά και άλλο υλικό που δεν έχει εκτεθεί μέχρι σήμερα.

47 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΚΑΛΛΑΣ

Σαν σήμερα το 1977 η Μαρία Κάλλας αφήνει την τελευταία της πνοή στο δωμάτιό της στο διαμέρισμα της οδού Ζώρζ Μαντέλ στο Παρίσι. Οι φωτογραφίες που είχε επιλέξει η ίδια να έχει στο δωμάτιο εκείνο αγοράστηκαν από δημοπρασία του Οίκου Σόθμπις στο Μιλάνο -που πραγματοποιήθηκε στην οικία του Μενεγκίνι συγκεκριμένα- από τον Δρ. Ρίτσαρντ Κόουπμαν έπειτα από αρκετά χρόνια. Πλέον, ο ίδιος τις έχει δωρίσει στο Σύλλογο Αποφοίτων “Μαρία Κάλλας”. Για το ιστορικό, ο Σύλλογος Αποφοίτων “Μαρία Κάλλας” του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας είναι ένας μη κερδοσκοπικός σύλλογος που από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, το 2007 έως και σήμερα, παράγει πολύπλευρο πολιτιστικό έργο. «Ο Σύλλογος μας είναι ο παλαιότερος επίσημος φορέας της χώρας που φέρει το όνομα της Μαρίας Κάλλας στην επωνυμία του και έχουμε διοργανώσει και παρουσιάσει μέχρι σήμερα πλήθος σεμιναρίων (φωνητικής, κλασικών κρουστών, γλυπτικής, θεάτρου κ,α.), θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις και φυσικά συναυλίες. Έχουμε συνεργαστεί με αρκετούς φορείς της Μεσσηνίας κι όχι μόνο και πλέον θεωρούμε πως έχουμε αποκτήσει φίλους τόσο στην πόλη της Καλαμάτας όσο και ευρύτερα. Όπως όλοι γνωρίζουμε, το 2023 ήταν έτος αφιερωμένο στην μεγαλύτερη φωνή του 20ου αιώνα, την μεγάλη Μαρία Κάλλας με αφορμή τα 100 χρόνια από την γέννησή της. Από το 2016 ο Σύλλογος μας πρώτος εγκαινίασε, συντηρεί και λειτουργεί έως και σήμερα σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός του κτιρίου του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας «Μαρία Κάλλας» που είναι και η έδρα μας, αφιερωμένο στην μεγάλη σοπράνο, εκθέτοντας εκεί σχετικό υλικό που έχει αποκτηθεί από τον σύλλογο. Από τότε έως και σήμερα, έχουμε καταφέρει χάρη στην εξωστρέφεια, την εντατική εργασία και την πίστη στο όραμά μας να δημιουργηθεί στη Καλαμάτα και την Μεσσηνία ένας χώρος αφιερωμένος στην Μαρία Κάλλας, να αποκτήσουμε και να εμπλουτίσουμε την συλλογή μας με σημαντικό υλικό» υπογραμμίζεται από το Σύλλογο.