Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2024 12:56

Εκθεση τέχνης από πλαστικά απορρίμματα στην Κορώνη

Εκθεση τέχνης από πλαστικά απορρίμματα στην Κορώνη

 

Η έκθεση τέχνης από πλαστικά απορρίμματα με τίτλο Plastics του Ελβετού γλύπτη και χαράκτη Étienne Krähenbühl φιλοξενείται στο αρχοντικό Ταρσούλη στην Κορώνη έως την Κυριακή 13 Οκτωβρίου.

Η δημιουργική παρουσίαση λειτουργεί ως αφύπνιση για την καθημερινή χρήση πλαστικού, το οποίο ο καλλιτέχνης θεωρεί όμορφο αλλά και καταστροφικό για τον πλανήτη, ενώ παράλληλα στοχεύει στην αναζήτηση πιθανών λύσεων.

Ο Ελβετός καλλιτέχνης, δημιούργησε μια εντυπωσιακή τοιχογραφία, η οποία αποτελείται από 730 εκτυπώσεις, αξιοποιώντας καθημερινά πλαστικά απορρίμματα τροφίμων που συγκέντρωσε από την οικογένειά του στην Ελβετία, κατά τη διάρκεια ενός έτους (Σεπτέμβριος 2017 - Σεπτέμβριος 2018).

Οι εκτυπώσεις του Krähenbühl αντανακλούν την ατμόσφαιρα της κάθε ημέρας, με χρώματα που κυμαίνονται από το μπλε για τις ψυχρές ημέρες έως το πορτοκαλί για τις ζεστές. Η διαδικασία δημιουργίας δεν ήταν εύκολη, καθώς το πλαστικό απωθούσε τα μελάνια, δημιουργώντας δυσκολίες στο πιεστήριο. Ο καλλιτέχνης αναγκάστηκε να επεξεργαστεί τις επιφάνειες των υλικών του για να τις κάνει διαπερατές, προσδιορίζοντας ότι η εμπειρία αυτή ήταν συναρπαστική, καθώς η φύση του υλικού άλλαζε καθημερινά, όπως και οι χρωματισμοί των μελανιών. Όπως τονίζει ο ίδιος, «Μια σταγόνα νερού στον ωκεανό μπορεί να βοηθήσει ώστε ο κόσμος μας να βελτιωθεί και να παραμείνει βιώσιμος, όχι μόνο για το ανθρώπινο είδος αλλά και για όλα τα όντα».

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, ο E. Krähenbühl έχει εκθέσει το έργο του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελβετία, την Ισπανία, τη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τον Λίβανο, την Τουρκία, την Ινδία, την Κίνα, την Ιαπωνία, πρόσφατα στο Καζακστάν και τώρα στην Ελλάδα. Μεταξύ των πολλών διακρίσεων που έχει λάβει, ο Etienne Krähenbühl τιμήθηκε με το βραβείο του Ιδρύματος Edouard Maurice Sandoz το 2009. Ζει και εργάζεται στο Sarraz και στο Yverdon της Ελβετίας.

 

~ Η έκθεση “Plastics” θα είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 13 Οκτωβρίου. Καθημερινά από τις 5.30 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. και την Κυριακή από τις 9 π.μ. έως τις 12 το μεσημέρι και από τις 6 μ.μ. έως τις  9 μ.μ..

Κ.Δρ.