Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2011 21:17

Υποψήφιος για Νόμπελ Λογοτεχνίας ο Μεγαλοπολίτης Ηλίας Σιμόπουλος

Γράφτηκε από την
Υποψήφιος για Νόμπελ Λογοτεχνίας ο Μεγαλοπολίτης Ηλίας Σιμόπουλος


Ηλίας Σιμόπουλος

Η νέα ποιητική συλλογή του Μεγαλοπολίτη Ηλία Σιμόπουλου «Ράθυμες ώρες» μόλις, κυκλοφόρησε στη Μεγαλόπολη από τις αρκαδικές εκδόσεις «Επιλογή».
Μάλιστα, ασκώντας το προνόμιο που διαθέτει από πολλές δεκαετίες, η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, να υποβάλλει υποψηφιότητες Ελλήνων για το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, για φέτος υποβάλλει δύο υποψηφιότητες από την Ελλάδα, η μια εκ των οποίων είναι αυτή του Αρκάδα ποιητή Ηλία Σιμόπουλου από τον Κραμποβό, σημερινό Καστανοχώρι, Μεγαλοπόλεως. Ο άλλος προτεινόμενος υποψήφιος είναι ο ακαδημαϊκός, συγγραφέας και ποιητής Ιάκωβος Καμπανέλης.
Οπως σημειώνει ο Ι. Γ. Ασημακόπουλος, η νέα ποιητική συλλογή του Ηλία Σιμόπουλου, χαρακτηρίζεται από απλό, απέριττο, κατανοητό και συνάμα υψηλόφρωνα λόγο.
«Ο ποιητής, αρκείται σε μια λέξη ασήμαντη να γράψει το μεγάλο ποίημα, "όπως στο χελιδόνι / λίγο χόρτο / για να χτίσει τη φωλιά του".
Αφιερωμένη στον τόπο του, στο χωριό του, η καινούργια δουλειά του Σιμόπουλου αναπολεί τα χρόνια που πέρασαν γεμάτα ζωή, γεμάτα ανθρώπους. Βλέπει σήμερα την ερήμωση που απλώνεται γύρω, ανοίγει διάπλατα τα φύλλα της καρδιάς του στην αγέραστη μνήμη, αναθυμάται και αναθαρρεύει: "Εδώ, σ’ αυτά τα χώματα γεννήθηκα / Ανάμεσα σε πέτρες και σε δάκρυα / ολοκλήρωσα το έργο μου. / Πλούσια φυτρώνανε τα στάχυα στους αγρούς / έσφυζε η ζωή και τα δρεπάνια τα τσαπιά / βιολιά και φλάουτα. / Τώρα το όμορφο χωριό λίκνο νεκρών / Ομως αγέραστη η καρδιά / σα βάρκα του Οδυσσέα λάμνει ακάθεκτη / και η μοναξιά εξαφανίζεται / ανάμεσα σε φλόγες της μνήμης".
Αφιερωμένη στο σύγχρονο άνθρωπο, βλέπει τη ματωμένη του πορεία στη ζωή με τις ανίατες πληγές, τους καθημερινούς θανάτους, τα θρυμματισμένα όνειρα "…και μακαρίζει / των αγριμιών την τύχη / που πεθαίνουν μόνο μια φορά". Ενστερνίζεται ο ποιητής την αγωνία του απομονωμένου μέσα στο πλήθος ατόμου κι ο φοβισμένος λόγος του παίρνει φωτιά και γίνεται "…φως λυτρωτικό / στη σφύζουσα καρδιά της σιωπής".
Αφιερωμένη τέλος, στη ζωή και στο μέλλον, πολύπειρη από τη μακρόχρονη συμπόρευσή του με τον απλό, καθημερινό άνθρωπο, αλλά και διεξοδική. Με στεντόρεια φωνή δηλώνει χωρίς περιστροφές πως: "Αγώνας είναι η ζωή / ενάντια / στις σφραγισμένες πόρτες / στην ανέλπιδη αναμονή / στο χέρι / που σφίγγει το χέρι που λείπει. / Αγώνας είναι πάντα η ζωή / ενάντια στο φόβο / στους δημαγωγούς / στους κλέφτες / στη μονόφθαλμη δικαιοσύνη / στους θανάτους απ’ την πείνα / και στους άδειους λόγους των πολιτικών. / Αγώνας είναι η ζωή. / Ωσπου μια μέρα η οργή να γίνει ποταμός / και στην ορμή του επάνω / να την καθαρίσει από τους ρύπους της / όπως ο Αλφειός την κόπρο του Αυγεία» καταλήγει ο Ι. Γ. Ασημακόπουλος.
Το βιβλίο διατίθεται από το βιβλιοπωλείο «Επιλογή» τηλ 27910 25007 στη Μεγαλόπολη, καθώς και από βιβλιοπωλεία της Τρίπολης και της Αθήνας.


NEWSLETTER