Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011 01:19

Η μείωση πιστώσεων ανησυχεί Θέμελη και Αραπογιάννη

Γράφτηκε από την

Σημαντικές μειώσεις αναμένονται στις φετινές πιστώσεις προς τη ΛΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ) Καλαμάτας, με συνέπεια να περιορίζονται οι δυνατότητες της υπηρεσίας, εκτιμά η προϊσταμένη της Ξένη Αραπογιάννη.

Την ίδια στιγμή, προβληματισμό διατυπώνει και ο καθηγητής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης αναφερόμενος στα κονδύλια για τις ανασκαφές στην Αρχαία Μεσσήνη. «Κάνουν πίσω και οι χορηγοί», δήλωσε.

Οι πιο πάνω ανησυχίες εκφράστηκαν χθες, στο περιθώριο της συνάντησης που είχαν οι δύο επιστήμονες στο Δημαρχείο της Μεσσήνης με το δήμαρχο Στάθη Αναστασόπουλο μετά από πρόσκλησή του. Στη συνάντηση συζητήθηκαν ζητήματα σχετικά με την ανάδειξη αλλά και τη φύλαξη του μνημειακού πλούτου που είναι διάσπαρτος σε όλη την περιφέρεια του δήμου.

Παρά τη γενικότερη αρνητική εικόνα, ωστόσο, ο Π. Θέμελης συνεχίζοντας δήλωσε ότι το ανασκαφικό έργο στην Αρχαία Μεσσήνη θα συνεχιστεί και φέτος χωρίς κωλύματα, δεδομένου ότι το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Μάλιστα, εξέφρασε και συγκρατημένη αισιοδοξία για ενδεχόμενη ένταξη και άλλου έργου στο ίδιο πρόγραμμα.

Οσον αφορά τη χθεσινή συνάντηση, εξετάστηκε η δυνατότητα σύναψης προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο Μεσσήνης για τον καθαρισμό του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης και των υπόλοιπων αρχαιολογικών του χώρων.

Συζητήθηκαν επίσης γενικότερα ζητήματα συντήρησης και περαιτέρω ανάδειξης της Αρχαίας Μεσσήνης.

Β.Γ.Μ.