Σάββατο, 18 Απριλίου 2015 09:00

Την Τετάρτη ξεκινά το 4ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

Την Τετάρτη ξεκινά το 4ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

Τη συνέχιση του Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος μετά και το τέλος φέτος της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, εγγυήθηκε χθες ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης Κώστας Γεωργακόπουλος.

Σε συνέντευξη Τύπου για το 4ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος «Αρχαία Μεσσήνη 2015», το οποίο σηκώνει αυλαία την ερχόμενη Τετάρτη 22 του μήνα, ο αντιδήμαρχος δήλωσε ότι το 5ο Φεστιβάλ θα διεξαχθεί του χρόνου και ήδη αναζητούνται τα κονδύλια για την χρηματοδότησή του. Θυμίζουμε ότι τα δύο τελευταία χρόνια (πέρυσι και φέτος) το φεστιβάλ χρηματοδοτείτο από το ΕΣΠΑ. Αποκάλυψε δε ότι στόχος του δήμου αλλά και του καθηγητή Πέτρου Θέμελη είναι η δημιουργία Φεστιβάλ Αρχαίας Μεσσήνης, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνεται και το Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος.

Φέτος το φεστιβάλ θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Απριλίου και στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης θα ανέβουν 16 παραστάσεις, συμπεριλαμβανομένων τριών θεατρικών ομάδων από το εξωτερικό: της Royal Academy of Dramatic Art, του University College London και του Λυκείου Maurolico από την Ιταλία. Συνολικά σε αυτό θα συμμετάσχουν 400 μαθητές και οι συνοδοί τους, οι οποίοι θα μείνουν για περισσότερο από μία εβδομάδα σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής. Μέχρι τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή για να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις 5.000 μαθητές από την Πελοπόννησο και όλη τη χώρα.

Ο Πέτρος Θέμελης μέσω της συνεργάτιδός του αρχαιολόγου και μέλους της Οργανωτικής Επιτροπής του φεστιβάλ Εύης Λαμπροπούλου, η οποία διάβασε μήνυμά του, τόνισε μεταξύ άλλων «τις δυνατότητες ανάδειξης και διάδοσης των αγαθών που προσφέρει η Αρχαία Μεσσήνη στην αρχαιογνωσία, την εκπαίδευση κάθε μορφής, αλλά και στην τοπική οικονομία και κοινωνία».

O αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Διοίκησης Κώστας Γεωργακόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «για συμμετοχή στο φεστιβάλ έκαναν αίτηση 34 σχολεία, εκ των οποίων επιλέχθηκαν να παρουσιάσουν το έργο τους 16». Σημείωσε επίσης ότι «μέσα από αυτό τον πανελλήνιο μαθητικό θεσμό, που για τέταρτη φορά θα πραγματοποιηθεί στον ελλαδικό χώρο, οι μαθητές και σπουδαστές θα έλθουν σε επικοινωνία μεταξύ τους, θα μοιραστούν εμπειρίες από την ενασχόλησή τους με το αρχαίο δράμα και θα προβάλλουν τη δουλειά τους».

Για το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ και τις παράλληλες εκδηλώσεις μίλησε ο σκηνογράφος και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Βενετσάνος Μπαλόπουλος, ενώ το λόγο πήρε και ο επικεφαλής του μεταπτυχιακού τμήματος της Royal Academy of Dramatic Art, Andrew Visnevksi, ο οποίος μίλησε για την παράστασή του και τις εμπειρίες του από την επαφή του με την Αρχαία Μεσσήνη. Είπε λοιπόν ότι συμμετέχουν για τρίτη συνεχή χρονιά, φέτος με την παράσταση "Ευμενίδες" του Αισχύλου. Οι φοιτητές της Βασιλικής Ακαδημίας Δραματικής Τέχνης επέλεξαν όπως είπε μόνοι τους το συγκεκριμένο έργο, γιατί ήθελαν να αναδείξουν τα τραγικά γεγονότα που διαδραματίζονται ανά τον κόσμο. Ετσι επέλεξαν το πρώτο έργο του δυτικού πολιτισμού, το οποίο ενθαρρύνει την ανθρωπότητα να στραφεί από την βία και την εκδίκηση στην ανεκτικότητα.

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

Στο πλαίσιο του 4ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης θα γίνουν παράλληλες δραστηριότητες, όπως: Οργάνωση εκπαιδευτικού σεμιναρίου «Μουσική και αρχαίο δράμα». Εργαστήριο κατασκευής αρχαίων μουσικών οργάνων. Διαδραστικό μουσικό - ηχητικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα (ηχητικός μουσικός περίπατος). «Η βαλίτσα του ηθοποιού»: εκπαιδευτικό θεατρικό παιχνίδι βασισμένο στους Ορφικούς Υμνους. Υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Αρχαία Μεσσήνη: Η εκδίκηση των ειλώτων». Γνωριμία του αρχαιολογικού χώρου μέσω δύο εκπαιδευτικών προγραμμάτων με θέματα: «Ο αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Μεσσήνης. Η Αγορά» και «Ο αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Μεσσήνης. Το Γυμνάσιο και το Στάδιο». Ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών/εκπαιδευτικών σεναρίων στα πεδία των Θετικών Επιστημών, της Ιστορίας, της Πληροφορικής και των Νέων Τεχνολογιών, καθώς και της Φυσικής Αγωγής.

Ν.Κ.

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Στις 9 το πρωί θα γίνει η τελετή έναρξης με το άκουσμα Ορφικών Υμνων, σε μουσική σύνθεση του Μηνά Αλεξιάδη και σκηνοθεσία Κλεώνης Φλέσσα, με τη συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής Μεσσήνης.

9.30 π.μ. "The Eumenides" Aeschylus ("Ευμενίδες" Αισχύλου) από το Royal Academy of Dramatic Art (London).

11 π.μ. "Πλούτος" Αριστοφάνη από το 4o Λύκειο Καλαμάτας.

ΠΕΜΠΤΗ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

9.30 π.μ. "Bacchae" Euripides ("Βάκχες" Ευριπίδη) από το University College London.

11 π.μ. "Προμηθεύς Δεσμώτης" Αισχύλου από το 9ο Γυμνάσιο Πατρών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

9.30 π.μ. "Πέρσες" Αισχύλου από το Λύκειο Μολάων.

11 π.μ. "Κύκλωψ" Ευριπίδη από το Γυμνάσιο Καλλιθέας Θεσσαλονίκης.

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

9.30 π.μ. "Αλκηστις" Ευριπίδη από το Γυμνάσιο Λιβαδοχωρίου Λήμνου.

11 π.μ. "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" Ευριπίδη από το 7ο Γυμνάσιο Βόλου.

ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

9.30  π.μ. "Ελένη" Ευριπίδη από το Εσπερινό Λύκειο Καλλιθέας.

11 π.μ. "Ικέτιδες" Αισχύλου από το 7ο Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης.

ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

9.30  π.μ. "Κύκλωψ" Ευριπίδη από το Κολέγιο Αθηνών.

11 π.μ. "Ελένη" Ευριπίδη από το 18ο Γυμνάσιο Αθήνας.

ΤΡΙΤΗ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

9.30  π.μ. "Προμηθεύς Δεσμώτης" Αισχύλου από το 7o Γυμνάσιο Κέρκυρας και 4ο Λύκειο Κέρκυρας.

11 π.μ. "Ανδρομάχη" Ευριπίδη από το 5ο Γυμνάσιο Καλαμάτας.

ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

9.30  π.μ. "Φοίνισσαι" Ευριπίδη από το 1ο Λύκειο Μεσσήνης.

11 π.μ. "Prometeo Incatenato" Eschilo ("Προμηθεύς Δεσμώτης" Αισχύλου) από το Istituto di Istruzione Superiore "F. Maurolico", Liceo Classico di Messina.

12 το μεσημέρι λήξη του φεστιβάλ με το δρώμενο Μυθωδία από το Σύλλογο "Η Χαρά του Παιδιού".