Παρασκευή, 01 Απριλίου 2016 17:19

Απόψε η πρεμιέρα της “Ανάκρισης” από τη Θεατρική Διαδρομή

Απόψε η πρεμιέρα της “Ανάκρισης” από τη Θεατρική Διαδρομή

Πρεμιέρα κάνει απόψε η νέα παραγωγή της "Θεατρικής διαδρομής", η "Ανάκριση" του Πέτερ Βάις στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας στις 9 μ.μ. Το έργο θα παίζεται ως τις 24 Απριλίου καθημερινά εκτός Δευτέρας και Τρίτης.

Ο Πέτερ Βάϊς ως θεατής και ακροατής, μαζί με τον Αρθουρ Μίλερ κι άλλους διανοούμενους της εποχής του, παρακολούθησε τη δίκη για τα εγκλήματα του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Αουσβιτς. Ο Βάϊς συνέθεσε το τεράστιο υλικό της δίκης σ ένα σχεδόν θρησκευτικό ποιητικό ορατόριο 11 ενοτήτων, σε μια ανεπανάληπτη σκηνική σύνθεση των ομάδων: Κατηγορούμενοι - επιζώντες μάρτυρες του Αουσβιτς - μάρτυρες υπεράσπισης - δικαστήριο. 

Για το θέμα οι συντελεστές έδωσαν χθες το πρωί συνέντευξη Τύπου. Η πρόεδρος Μαρία Τούμπουρου είπε πως το έργο είναι μια κραυγή, μια καταγγελία προειδοποίησης ότι ο φασισμός είναι πλέον πολύ κοντά μας, απλά όχι πλέον με τη μορφή του Αουσβιτς. 

Ο σκηνοθέτης Κώστας Χαλκιάς, ο οποίος αυτή τη φορά θα έχει και το ρόλο του ηθοποιού σχολίασε πως πρόκειται για ένα κείμενο "αποκορύφωμα του θεάτρου - ντοκουμέντο. Η προετοιμασία για τους 6 μήνες αυτούς ήταν ένας πραγματικός Γολγοθάς. Ο στόχος φάνταζε ουτοπικός, αλλά τελικά νομίζω τα καταφέραμε" είπε ο ίδιος και έκανε έναν παραλληλισμό της "Ανάκρισης" με τη σημερινή δίκη για τη δολοφονία Φύσσα, όπου και εδώ "το θύμα σπαράζει και ο θύτης σαρκάζει". 

Ο επίτιμος πρόεδρος Αντώνης Κατσάς επανέλαβε πως απόψε στην πρεμιέρα θα είναι παρών ο σκηνοθέτης Σταύρος Τσακίρης, που είχε ανεβάσει το έργο πριν από 3 χρόνια στην Αθήνα και πως αύριο στις 7.30 μ.μ. στο Πνευματικό θα βρίσκεται και ο Νίκος Μπογιόπουλος, ώστε αργότερα να λάβει μέρος κανονικά στην παράσταση. Ο κ. Κατσάς επέμεινε πως παρά τη "δυσκολία" του θέματος, ο κόσμος θα φύγει από το θέατρο με ένα θετικό συναίσθημα. 

Ο γραμματέας Απόστολος Ασημακόπουλος σημείωσε πως οι σύλλογοι πρέπει να καλούν έγκαιρα και να κλείνουν θέση για τις παραστάσεις στα 27210 87902, 6974-645483. Το εισιτήριο κοστίζει 10 ευρώ στην προπώληση (Πνευματικό Κέντρο), 12 στο ταμείο, τα ομαδικά 7 ευρώ και τα μαθητικά 5. 

Για την τύχη του να μετέχει στην ομάδα αυτή μίλησε ο Ηλίας Παρθένιος, ο οποίος με τη σειρά του κάλεσε ειδικά τους νέους να πάνε να δουν το έργο, ώστε να μάθουν τι πραγματικά έγινε εκείνη τη μαύρη περίοδο της Παγκόσμιας Ιστορίας. 

Η παράσταση ανεβαίνει με την μετάφραση από τα Γερμανικά του Πέτρου Μάρκαρη και με εκτεταμένα στοιχεία της μουσικής της πρώτης παράστασης, του Λουϊτζι Νόνο. Η διασκευή, η σκηνοθεσία τα σκηνικά, τα κοστούμια (μαζί με τη Τζένη Αραπάκη) και η μουσική επιμέλεια είναι του Κώστα Χαλκιά, ο οποίος είχε ως βασικό συνεργάτη του, τον κινηματογραφιστή και ειδικό supervisor Λεωνίδα Παπαδόπουλο, που επεξεργάστηκε ένα τεράστιο υλικό κινηματογραφικών και φωτογραφικών ντοκουμέντων. 

Βοηθοί σκηνοθέτη ήταν οι: Μαρία Τούμπουρου, Βάσια Αντωναροπούλου, Ανθούλα Δημητροπούλου. Συμμετέχουν τα μέλη - ηθοποιοί της «Θεατρικής Διαδρομής»: Ελένη Αναγνωστοπούλου, Απόστολος Ασημακόπουλος, Βάσια Αντωναροπούλου, Βασίλης Αντωνόπουλος, Γιώργος Βαρδάκας, Παναγιώτης Γρηγορίου, Πέγκυ Θεοδουλίδη, Γιώργος Ιατρόπουλος, Στράτης Καϊκης, Αγγελική Κανδηλιώτη, Γιώργος Καπελούζος, Νίκος Κολόζης, Αννα Κοντούλη, Γιάννης Κυριακόπουλος, Λουκία Κυριακοπούλου, Αδαμαντία Κωνσταντοπούλου, Γιώργος Λυκούσης, Ελένη Μανιατάκη, Γιώργος Παναγόπουλος, Ηλίας Παρθένιος, Χριστιάνα Ρούπα, Μανώλης Σηφογιωργάκης, Παναγιώτης Σιάχος, Παναγιώτης Σταθέας, Τζένη Τσάκαλη, Νίκος Χατζηγιαννόπουλος, Αποστόλης Παναγόπουλος (το παιδί με το μήλο). Το ρόλο του προέδρου του Δικαστηρίου προσφέρθηκε να υποδυθεί ο Κώστας Χαλκιάς. 

Το ηχητικό υλικό επιμελήθηκε ο Ηλίας Παρθένιος, το μακιγιάζ και την οργάνωση του προγράμματος ο Κώστας Χαλκιάς, φωτογράφισε ο Νικήτας Κότσιαρης. Τεχνικός φωτισμού είναι ο Γιώργος Λαπέας, ήχου ο Γιάννης Γιάνναρος. Την αφίσα σχεδίασε το dk design, τα σκηνικά επιμελήθηκαν οι: Γιάννης Κυριακόπουλος, Ακης Κουρμπέτης, Χρήστος Καράμπελας, Νίκος Κολόζης. Το στούντιο της ηχογράφησης ήταν του Γιώργου Σκλήκα. 

Γ.Σαρ. 

Με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας προτρέπει τα μέλη του να παρακολουθήσουν το θεατρικό έργο του Πέτερ Βάις «Ανάκριση».