Δευτέρα, 23 Μαϊος 2016 07:56

«Η Βέρα» και σήμερα στους «Θεατρικούς Βηματισμούς»

«Η Βέρα» και σήμερα στους «Θεατρικούς Βηματισμούς»

Με τη 2η και τελευταία παράσταση της εξαιρετικής «Βέρας» του Δημήτρη Κεχαΐδη, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Κάππα, ξεκινά σήμερα η νέα θεατρική εβδομάδα στην Καλαμάτα, στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Θεατρικοί Βηματισμοί» που φιλοξενείται στο ΔΗΠΕΘΕΚ.

Τρεις αδελφικοί φίλοι που πολέμησαν μαζί στη Μικρασία συναντιούνται, όπως συνηθίζουν τα βράδια, στο σπίτι-παλαιοβιβλιοπωλείο του ενός, του Προκόπη. Λάρισα, χειμώνας, νύχτα, έξω καταρρακτώδης βροχή και η κουβέντα ξεκινάει. Ολα περιστρέφονται γύρω από μια Μαρία -που δεν εμφανίζεται ποτέ- και μία βέρα που δήθεν έφτιαξε ή δήθεν έχασε στο χρυσοχοείο του Μήτσου. Η πλάκα μεγάλη, ο καβγάς μεγαλύτερος, τα άπλυτα βγαίνουν στη φόρα. Ερωτας, φιλία, εμμονή, συμβιβασμός, όλα στο τραπέζι. Τρεις πρώην συμπολεμιστές... μάχονται τώρα για μια βέρα.

«Η βέρα» συγκαταλέγεται στα πιο ωραία δημιουργήματα του σπουδαιότερου ίσως διαλογίστα του νεοελληνικού θεάτρου, υφαίνοντας μια κωμικοτραγική αλληγορία που μοιάζει να σφραγίζει την Ελλάδα της Μεταπολίτευσης.

Παίζουν, ο Κωνσταντίνος Κάππας (Μήτσος), ο Γιώργος Κανέλλης (Προκόπης) και ο Δημήτρης Μαρσέλος (Κώστας).

ΔΕΥΤΕΡΑ 23/5, 9 μ.μ.

Γενική είσοδος 12 ευρώ

Φοιτητικό-ανέργων: 10 ευρώ

Οι «Οψεις Πολιτισμού» και η «Ε» σας δίνουν την ευκαιρία να κερδίσετε διπλές προσκλήσεις για τις παραστάσεις, μέσω του eleftheriaonline.gr.

 

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Δημήτρης Κεχαΐδης (1933-2005) γεννήθηκε στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας και φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρωτοεμφανίστηκε στο χώρο του θεάτρου με τα μονόπρακτα έργα "Μακρινό λυπητερό τραγούδι" και "Παιχνίδια στις αλυκές" που παραστάθηκαν από το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν το 1958.

Από τον Κουν ανέβηκαν και όλα τα υπόλοιπα έργα του: "Ο μεγάλος περίπατος", "Το πανηγύρι", "Η βέρα - Το τάβλι", "Δάφνες και πικροδάφνες", όλα γραμμένα σε συνεργασία με τη σύζυγό του Ελένη Χαβιαρά. Το τελευταίο έργο του είχε τίτλο "Με δύναμη από την Κηφισιά" και πρωτοπαρουσιάστηκε το 1997 από την "Εταιρεία Θεάτρου Σκηνή - Θέατρο της Οδού Κυκλάδων" του Λευτέρη Βογιατζή.

Ο Κεχαΐδης ανήκει στους σημαντικότερους Νεοέλληνες συγγραφείς του θεάτρου. Η βασική θεματική του αφορά την ελληνική μικροαστική μιζέρια και η ιδιότυπη γραφή του θυμίζει πιστή αναπαραγωγή του καθημερινού λόγου, αλλά με ιδιαίτερη συναισθηματική ένταση.

Πέθανε στις 15-12-2005 στην Κηφισιά, μετά από μακρόχρονη αρρώστια.

 

Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Ο δημοφιλής ηθοποιός και σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Κάππας έχει δηλώσει για την παράσταση: «Τα έργα αυτού του σπουδαίου συγγραφέα προβάλλουν μια εποχή βαθιά ριζωμένη μέσα μου, που την πρόλαβα στο φεύγα της και που διαμόρφωσε ένα μεγάλο μέρος του χαρακτήρα μου, με τις αυλές και τα γιασεμιά, τα τζουκμπόξ, τις χτένες στην κωλότσεπη, την αρπαχτή, τη μαγκιά, τη μεγάλη ευαισθησία αλλά και τη σκληρότητα ανθρώπων που βγήκαν από πολέμους και ξεριζωμούς, όπου πρωταρχικό ζητούμενο ήταν η επιβίωση. Ο Προκόπης, ο Μήτσος και ο Κώστας της "Βέρας" είναι οι παππούδες μου που πολέμησαν μέχρι τον Σαγγάριο. Ισως αυτός να είναι τελικά και ο λόγος που ο Κεχαΐδης παραμένει επίκαιρος: Ρίχνοντας ξεκάθαρες ματιές στο παρελθόν, μπορούμε ίσως να επαναπροσδιοριστούμε στο μέλλον».