Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2011 14:36

ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΔΗΜ. ΣΤΑΡΟΒΑΣ ΣΤΗΝ "Ε" "Θα την βγάλουμε πάλι καθαρή"

Γράφτηκε από την
ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΔΗΜ. ΣΤΑΡΟΒΑΣ ΣΤΗΝ "Ε"  "Θα την βγάλουμε  πάλι καθαρή"

 

«Και ο Θεός είναι ο μισός Ελληνας» οπότε θα γλυτώσουμε τα χειρότερα, πιστεύει ο Δημήτρης Σταρόβας, που έρχεται στην Καλαμάτα μαζί με τον Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο για μια μουσικοθεατρική εμφάνιση με πολλή σάτιρα, στις 28 Δεκεμβρίου στη Μουσική Σκηνή "Σπονδές".

Ανθρωπος με χιούμορ ο Δημήτρης Σταρόβας γράφει και ανάλογα τραγούδια σατιρίζοντας σχεδόν τα πάντα και ειδικά... τα σοβαροφανή! Μας μίλησε για τα πάθη του και μας έδωσε ευχές -μέρες που είναι- αν και δεν αγαπάει το "ιλουστρασιόν" των γιορτών.

 

 

- Στην Καλαμάτα εμφανίζεστε μετά από χρόνια;

«Ναι, είναι γνώριμη η Καλαμάτα καλλιτεχνικά από παλιότερες εμφανίσεις με Μαχαιρίτσα, Τσακνή, αλλά πάνε αρκετά χρόνια από τότε. Αποφασίσαμε λοιπόν να έρθουμε με τον Αλκιβιάδη που συνεργαζόμαστε χρόνια, μαζί και με τον Μαχαιρίτσα, τον Παπακωνσταντίνου, τον Μπουλά και τον Ζουγανέλη. Στους "Αγαμους Θύτες" επίσης ήταν μαζί μας ο Αλκης.

Στην επαρχία συνήθως δεν πάμε όλοι μαζί, κάνουμε πιο ευέλικτα σχήματα γιατί δεν υπάρχουν και μαγαζιά συνήθως μεγάλα. Ετσι λοιπόν και στην Καλαμάτα θα έρθουμε με τον Αλκιβιάδη, θα πούμε τραγούδια και δικά μας και άλλων, σε μια μουσικοθεατρική παράσταση, σε μια αναλογία ας πούμε 70-30».

 

- Στη συνύπαρξη επί σκηνής απαιτείται κοινός κώδικας;

«Συνήθως οι συνεργασίες γίνονται με άτομα που έχεις μια κοινή αισθητική, ενώ μπορεί και το υλικό να είναι λίγο διαφορετικό. Πάντως γενικότερα ναι, πρέπει να ταιριάζεις αλλά καμιά φορά γίνονται συνεργασίες μεταξύ τελείως διαφορετικών ανθρώπων και δημιουργείται ένα πολύ ενδιαφέρον κοντράστ. Εγώ πάντως κάνω μόνο σατιρικά τραγούδια, δεν μπορώ να πω ότι είμαι σοβαρός δημιουργός».

 

- Η σάτιρα δεν είναι σοβαρή υπόθεση;

«Ναι, πολύ πιο σοβαρή από άλλα σοβαροφανή. Και ο Αλκιβιάδης εκτός από τα ερωτικά ή άλλα κομμάτια που γράφει έχει έντονο  το στοιχείο του χιούμορ οπότε αισθητικά συναντιόμαστε».

 

- Εχουμε χιούμορ και αισθητική οι Ελληνες;

«Ναι και μάλιστα το χρησιμοποιούσαμε πάντα. Δηλαδή θυμάμαι διάφορα γεγονότα σοβαρά που συνέβαιναν και οι Ελληνες τα παίρναμε στην πλάκα, τα κάναμε ανέκδοτα. Τώρα όμως είναι η πρώτη φορά που βλέπω τους πάντες γύρω μου ψαρωμένους και αναρωτιούνται τι γίνεται. Ενα πράγμα είχαμε, το χάνουμε νομίζω κι αυτό και  λογικό είναι, υπάρχει τρομοκρατία. Δυο-τρεις μέρες να δεις δελτία ειδήσεων, έχεις πάθει κατάθλιψη.

Τώρα όσον αφορά την αισθητική, υπάρχουν προδιαγραφές να έχουμε αλλά χάνεται κι αυτή γιατί παραδοσιακά η καθημερινότητα του Ελληνα είναι δύσκολη. Ας πούμε στις τέχνες, θέατρο ή μουσική, δύσκολα βάζεις τον Ελληνα να προβληματιστεί επειδή ζορίζεται όλη τη μέρα, γιατί ζει σε ένα μπουρδέλο από κατασκευής του. Ετσι λοιπόν θα πάει να διασκεδάσει σε κάτι ανάλαφρο κι αυτό με την πάροδο του χρόνου θέλει όλο και πιο λάιτ πράγματα».

 

- Σ’ αυτούς που μας τρομοκρατούν μέσα από τα δελτία ειδήσεων, εμείς πώς μπορούμε να αντισταθούμε;

«Αυτό θέλει πολλή εκπαίδευση, από τη στιγμή για παράδειγμα που βγαίνει μια φήμη ή ανακοίνωση ότι θα ακριβύνει το τάδε προϊόν, εμείς πάμε κατευθείαν σαν βόδια και το αγοράζουμε, ενώ αν κάνουμε αποχή θα το πάρουμε στη μισή τιμή από ό,τι ήταν. Οπότε ένα πράγμα έχει κανείς, μόνο την ψήφο του κι αυτή δεν τη χρησιμοποιούμε. Είμαστε σαν τους παίκτες του καζίνο που έχουν μόνο μια δυνατότητα να σταματήσουν και να ξεκινήσουν όποτε θέλουν και δεν κάνει χρήση κανένας αυτής της δυνατότητας».

 

- Εχετε σχέση με τον τζόγο;

«Ναι, είμαι επιρρεπής».

 

- Στα πάθη γενικά;

«Ναι...κι αυτό, είμαι έρμαιο των παθών μου. Δεν είναι και όλα τα πάθη κακά και μεγαλώνοντας έχω καταφέρει να κρατήσω μέτρο στα περισσότερα».

 

- Μπαίνει μέτρο στο πάθος;

«Οχι εύκολα, αλλά θα πρέπει να φτάνεις μέχρι ενός σημείου σε ορισμένα πράγματα και το καταλαβαίνεις μεγαλώνοντας, παθαίνοντας, αποκτώντας

παιδί. Από τότε που γεννήθηκε η κόρη μου για παράδειγμα σκέφτομαι ότι δεν είμαι μόνος μου πια και δεν πρέπει να κάνω μαλακίες».

 

- Κάνατε νέο cd πρόσφατα.

«Ναι αλλά είμαι άτυχος. Εκανα το cd "Συμμετέχει ...ο Δημήτρης Σταρόβας" στη "Legend" και με το που βγήκε, έκλεισε. Εκανα ένα cd με τόσες συμμετοχές -Γιάννης Ζουγανέλης, Βασίλης Καρράς, Λάκης Λαζόπουλος, Κώστας Μακεδόνας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Στάθης Παναγιωτόπουλος, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Εβελίνα Παπούλια- και δεν το πήρε χαμπάρι κανείς. Δεν ξέρω ούτε αν κυκλοφορεί στα δισκάδικα, το ’χω παρατήσει. Ετσι όπως έχει καταντήσει άλλωστε η δισκογραφία είναι να κάνεις ένα cd μπας και γίνει επιτυχία ένα κομμάτι και μπορέσεις έτσι να ενισχύσεις τις ζωντανές σου εμφανίσεις.

Παίζουμε τώρα στην "Ακτή Πειραιώς" στην Αθήνα με τους Μαχαιρίτσα, Ζουγανέλη, Μπουλά, τον Κούτρα και τον Μίλτο Πασχαλίδη και πάμε πολύ καλά. Ο κόσμος κόβει τις εξόδους αλλά όταν είναι να βγει πάει κάπου για να γελάσει, να περάσει καλά».

 

- Σας αρέσουν οι γιορτές;

«Οχι. Μάλλον μ’ αρέσει να βλέπω τον κόσμο να χαίρεται αλλά δεν μ’ αρέσει όλο αυτό το εμπορευματοποιημένο και το στημένο. Κάτι τέτοιες μαλακίες μ’ ενοχλούν, όπως του Βαλεντίνου που λες και είμαστε ερωτευμένοι για μια μέρα μόνο».

 

- Ποια ευχή κάνετε για τις φετινές γιορτές;

«Να είμαστε αισιόδοξοι, κάτι μαγικό θα γίνει και θα την βγάλουμε πάλι καθαρή... γιατί μάλλον και ο Θεός είναι ο μισός Ελληνας».

 


NEWSLETTER