Τρίτη, 03 Ιουλίου 2018 08:16

Η “Αντιγόνη” του Σοφοκλή στο Κάστρο Καλαμάτας (βίντεο)

Γράφτηκε από την

 

Την “Αντιγόνη” του Σοφοκλή παρουσιάζει το ΜΕΘ από αύριο μέχρι και το Σάββατο 7 Ιουλίου, στις 9.30 το βράδυ, στο αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας.

Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Περικλή Αλμπάνη, μετάφραση Κώστα Πολιτόπουλου και μουσική Γιάννη Αντιβάση.

Χθες σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του ΜΕΘ Γιώργος Παντελόπουλος ενημέρωσε ότι έγιναν πρόβες 4 μηνών και πως 1 χρόνο προγραμμάτιζαν τη συγκεκριμένη παραγωγή. Μίλησε για εμβληματικό έργο, με το οποίο ασχολήθηκαν με σεβασμό, αγάπη, ενθουσιασμό και κέφι. Παρατήρησε ότι συνδυάζεται με τα πρώτα καλά νέα για την προσβασιμότητα στο Κάστρο, για τα άτομα με κινητικά προβλήματα, αναφέροντας πως ξεκινάει η μελέτη για την προσβασιμότητα. Ευχαρίστησε τους συντελεστές και όλα τα παιδιά του ΜΕΘ για τις προσπάθειες στις πρόβες. Επεσήμανε ότι πρόκειται για σπουδαία παραγωγή που αξίζει να δει ο κόσμος, αφιερωμένη στο Ασυλο Ανιάτων της Μητρόπολης Μεσσηνίας, στους ανθρώπους που διαβούν εκεί και στους εργαζόμενους.

Ο σκηνοθέτης Περικλής Αλμπάνης έκανε λόγο για τολμηρό εγχείρημα και σημείωσε πως “νιώθουμε χρέος να προάγουμε και να φυλάσσουμε ως “κόρη οφθαλμού” αυτό το θησαυρό της κληρονομιάς που μας άφησαν οι μεγάλοι αυτοί ποιητές”. Παρατήρησε ότι ο Σοφοκλής με την “Αντιγόνη” μας δίνει πολλά νοηματικά δώρα, απηύθυνε ένα τεράστιο ευχαριστώ στους υπέροχους ερασιτέχνες ηθοποιούς κι εκτίμησε πως “όλοι γίναμε λίγο πιο σοφοί”.

Από τους ερασιτέχνες ηθοποιούς που μετέχουν στην παράσταση:

Ο Παύλος Κλάδης είπε ότι “σε αυτό το έργο συμμετέχουμε 3 γενιές” και παρατήρησε πως “σημασία έχει το ταξίδι, η εμπειρία. Λόγια που ειπώθηκαν πριν από 2.500 χρόνια και είναι και σήμερα επίκαιρα. Οποιος δεν έρθει, έχασε”.

Η Χρυσούλα Σιψά επεσήμανε ότι “οδηγός της Αντιγόνης είναι το συναίσθημα και όχι η λογική, δεν υποτάσσεται σε κανέναν”.

Η Βίνα Μάλαμα είπε ότι “είναι ένα ταξίδι με θέματα που μας απασχολούν εδώ και 2.500 χρόνια, με σκοπό την κάθαρση”.

Η Ολυμπία Βενιζελέα παρατήρησε ότι “ο Χορός εκφράζει τη συλλογική συνείδηση της πόλης, που προσπαθεί να ισορροπήσει στο ηθικό γίγνεσθαι της Αντιγόνης και το νόμο του Κρέοντα”.

Η Σοφία Δούση είπε ότι “στις πρόβες ήταν μια κατάθεση ψυχής από τους ηθοποιούς, είμαστε μια μεγάλη οικογένεια. Πρώτη φορά μετέχω σε αρχαία τραγωδία, είμαι πολύ ενθουσιασμένη”.

Οι υπόλοιποι συντελεστές της παράστασης είναι: Σκηνικά - κοστούμια Βενετσάνος Μπαλόπουλος. Χορογραφίες Σβετλάνα Ομπράτσοβα. Βοηθός σκηνοθέτη Βίνα Μάλαμα. Βοηθός ενδυματολόγου Ελενα Παναγοπούλου. Φωτισμοί - ηχητικά Χρήστος Νικολόπουλος. Κατασκευή σκηνικού Γιώργος και Κώστας Αγγελόπουλος.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Χρυσούλα Σιψά (Αντιγόνη), Γιώργος Καραμπότσος (Κρέοντας), Μαρία Λαζάρου (Ισμήνη), Λεωνίδας Βέλλης (Αίμωνας), Βίνα Μάλαμα (Ευρυδίκη), Παύλος Κλάδης (Αγγελος – Εξάγγελος), Τρύφωνας Βίγκος (Φύλακας), Ηλίας Παναγιωτόπουλος (Τειρεσίας), Βασίλης Στεφανόπουλος, Δημήτρης Ξυδέας (Κορυφαίοι), Βανέσσα Αδαμοπούλου, Λούλα Αναγνωστοπούλου, Ολυμπία Βενιζελέα, Βίκυ Βορίλα, Ελένη Γιαννακοπούλου, Σοφία Δούση, Ελένη Δρακουλάκου, Μύλη Παπαβασιλείου, Νατάσσα Παπαδάκη, Ελένη Ρουμπόγλου, Θεοδώρα Σπυροπούλου και ο μικρός Γεράσιμος Δημόπουλος (Χορός).

{yendifplayer type=video youtube=https://www.youtube.com/watch?v=43lL37eqYlg}