Κυριακή, 16 Ιουνίου 2019 08:22

Ο σεφ Γιώργος Παναγής στην «Ε»: “Η Καλαμάτα θα είναι από τους βασικούς γαστρονομικούς προορισμούς τα επόμενα χρόνια!"

Ο σεφ Γιώργος Παναγής στην «Ε»: “Η Καλαμάτα θα είναι από τους βασικούς γαστρονομικούς προορισμούς τα επόμενα χρόνια!"

Πρωτότυπα υλικά και πολλή φαντασία έβαλε στο πιάτο της… “Συγκομιδής” ο νεαρός Καλαματιανός σεφ Γιώργος Παναγής, που πριν από λίγο καιρό ανακηρύχθηκε ο νικητής του 1ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Σαλάτας.

Ο ίδιος έχει άμεση σχέση και με τη μουσική, αφού για χρόνια εργαζόταν και ως dj, μέχρι που τον κέρδισε η γαστρονομία. Πλέον τα πιάτα του τα δοκιμάζουν οι τυχεροί στη Σαντορίνη, ενώ εργάστηκε για αρκετό καιρό και στο “Luna lounge” στην Καλαμάτα. Ολα δείχνουν πως έχει μια μεγάλη καριέρα μπροστά του, αφού τα πιάτα του είναι γεμάτα… μουσικότητα και αρμονία!

- Μίλησέ μας λίγο για το πιάτο που σε οδήγησε στην 1η θέση του Φεστιβάλ Ελληνικής Σαλάτας; Πώς προέκυψε στο μυαλό σου και ποια είναι τα συστατικά του;
Επηρεασμένος από το πάντρεμα των γεύσεων και τις εναρμονισμένες υφές δημιούργησα τη σαλάτα του τελικού. Ο βασικός παράγοντας ήταν βέβαια η εποχικότητα, η ορθή χρήση των πρώτων υλών και η γεύση φυσικά. Η “Συγκομιδή” (έτσι ονόμασα τη σαλάτα) είχε ως βασικά υλικά: παντζάρια, μύρτιλλα, κηρήθρα, τυρί αρσενικό Νάξου και φιστίκι Αιγίνης.
- Πώς αποφάσισες ν’ ασχοληθείς με τη μαγειρική και ποια πιστεύεις ότι είναι τα στοιχεία που απογειώνουν την κάθε ιδέα σου;
Τα παιδικά μου χρόνια ήταν μέσα σε μια κουζίνα. Η οικογένειά μου είχε για αρκετά χρόνια επιχείρηση στην Καλαμάτα (“Νοτιάς”), οπότε το μικρόβιο είχε μπει από παλιά μέσα μου, άσχετα με το ότι έκανα άλλη δουλειά τα τελευταία χρόνια!
- Ασχολείσαι και με τη μουσική ως dj. Πώς συνδυάζονται αυτά τα δύο στη ζωή σου;
 Επρεπε να το πάρω απόφαση… Στην τελική το πήρα και πλέον όλη μου η αφοσίωση είναι στη γαστρονομία και στους προσωπικούς μου στόχους. Οσο για τη μουσική, μετά από 10 χρόνια πορείας, είμαι χαρούμενος για ό,τι έζησα και ήταν ένα όμορφο κεφάλαιο της ζωής μου που έκλεισε.
- Ποια μαγειρική σου δημιουργία ξεχωρίζεις εσύ και γιατί;
Δεν ξεχωρίζω κάποιο πιάτο από ένα άλλο, προσπαθώ να δίνω στο καθένα τη σημασία που πρέπει, για να έχω πάντα ένα καλό αποτέλεσμα. Τα πιάτα όπως και η “Συγκομιδή” είναι επηρεασμένα από διάφορες εικόνες που έχω, και ερεθίσματα από το κάθε τι γύρω μου! Λατρεύω την τέχνη και προσπαθώ να την αποτυπώνω στα πιάτα... Δεν κρύβω ότι τρελαίνομαι για τη ζωγραφική εξάλλου!
- Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σου σχέδια;
Αυτή τη στιγμή εργάζομαι στη Σαντορίνη, στο “Kapari Natural Resort”.
- Τι πιστεύεις ότι χρειάζεται ο κλάδος της εστίασης στην Ελλάδα και ποια κουζίνα θεωρείς ότι λείπει από την Καλαμάτα;
Η Καλαμάτα έχει εξαίρετους επαγγελματίες και φοβερούς μάγειρες. Αφού αυτή ήταν η γενέτειρά μου, επηρεάστηκα πολύ από τους μάγειρες και από τη φιλοσοφία τους. Δεν θεωρώ ότι χρειάζεται κάποια αλλαγή η πόλη.
Σιγά σιγά εκσυγχρονίζεται και θαρρώ πως θα είναι ένας από τους βασικούς γαστρονομικούς προορισμούς τα επόμενα χρόνια!