Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019 18:44

Ο συγγραφέας Μανώλης Ανδρειωτάκης στην “Ε: “Το καλό μυθιστόρημα είναι βάλσαμο για την ψυχή”

Γράφτηκε από την
Ο συγγραφέας Μανώλης Ανδρειωτάκης στην “Ε: “Το καλό μυθιστόρημα είναι βάλσαμο για την ψυχή”

Πολυπράγμων και δημιουργικός, ο συγγραφέας Μανώλης Ανδρειωτάκης παρουσίασε εδώ και λίγο καιρό το νέο του βιβλίο με τίτλο “Το δεξί χέρι”, το οποίο ξεχωρίζει για την ένταση των χαρακτήρων και για τις γρήγορες σκηνές του.

Ο Μεσσηνιακής καταγωγής δημοσιογράφος (με ρίζες από το Κορυφάσιο), έχει καταπιαστεί και με άλλους τομείς της δημιουργίας, με εξίσου σημαντικά αποτελέσματα, όπως το ντοκιμαντέρ. Ο ίδιος μίλησε στην “Ε”, εξηγώντας περισσότερα για τα πεδία του ενδιαφέροντός του.

- Κινηματογράφος, σκηνοθεσία, δημοσιογραφία. Πώς πέρασες στη λογοτεχνική συγγραφή και πώς συνδέονται όλα αυτά;

Πίσω απ’ όλες τις δουλειές μου κρύβεται η αγάπη και το ενδιαφέρον μου για τις αφηγήσεις. Πρώτα και κύρια είμαι αναγνώστης. Το καλό μυθιστόρημα είναι βάλσαμο για την ψυχή. Η συγγραφή και η δημιουργία ήρθε ως αποτέλεσμα των διαβασμάτων.

- Τα έργα σου είναι πάντοτε επίκαιρα. Ποια είναι τα ερεθίσματα που λειτουργούν ως έμπνευση για τα βιβλία σου;

Θέλω να μιλάω για το παρόν, παίρνοντας όμως πάντα απόσταση. Τα ερεθίσματα είναι ποικίλα. Εικόνες και φράσεις που με βρίσκουν στο δρόμο, χειρονομίες που πιάνω στο διαδίκτυο και στα μέσα, λέξεις και σχήματα που αντλώ από βιβλία. Τα βιβλία αλλά κι όλες οι άλλες δουλειές μου, συνομιλούν πάντα με άλλα βιβλία και δημιουργούς.

- Το τελευταίο σου βιβλίο με τίτλο, “Το δεξί χέρι”, είναι ένα πολιτικό θρίλερ. Συνδυάζει την πολιτική ίντριγκα με τον έρωτα, σε ένα κλίμα εκβιασμών και κινδύνων. Θεωρείς ότι μια τέτοια ιστορία, θα μπορούσε να είναι αληθινή;

Φυσικά και θα μπορούσε να είναι αληθινή. Σε μεγάλο βαθμό άλλωστε, η ιστορία συμπυκνώνει και συνδυάζει ψήγματα γεγονότων που έχουν συμβεί, σε διαφορετικό χωροχρονικό πλαίσιο. Στόχος μου είναι να δούμε το οικείο με άλλα γυαλιά, μήπως και καταφέρουμε να το αλλάξουμε.

- Θα χαρακτήριζες το βιβλίο σου ως μια διαμαρτυρία απέναντι στο πολιτικό σκηνικό, που πολλές φορές είναι σκοτεινό;

Δε θα το έλεγα διαμαρτυρία, αλλά άσκηση συλλογικής αυτεπίγνωσης. Οταν η σκοτεινιά απλώνεται πάνω σε όλα τα πράγματα, πρέπει εμείς να ανάψουμε τα φώτα.

- Το κλίμα του βιβλίου σου φαίνεται κινηματογραφικό. Οι σπουδές σου έπαιξαν ρόλο στην πλοκή και στη δομή της ιστορίας σου;

Η εκπαίδευσή μου βασίζεται κυρίως σε ταινίες και βιβλία. Πώς θα μπορούσαν να μην επηρεάσουν τις δουλειές μου;

- Ποια είναι τα επόμενα συγγραφικά σου σχέδια; Υπάρχει κάποια νέα ιστορία στα σκαριά;

Δουλεύω ένα δοκίμιο για τη σχέση μας με την τεχνολογία κι ένα νέο μυθιστόρημα, που έχει ακόμα δρόμο.

Γ.Σαρ.


NEWSLETTER