Τετάρτη, 07 Αυγούστου 2019 07:52

Η Αγγελική Τουμπανάκη λίγο πριν την εμφάνισή της στην Καλαμάτα: “Το όργανό μου είναι η φωνή”

Η Αγγελική Τουμπανάκη λίγο πριν την εμφάνισή της στην Καλαμάτα: “Το όργανό μου είναι η φωνή”

 

Ενα υπέροχο μουσικό χαλί θα ... υφάνει απόψε το βράδυ, κάτω από τα αστέρια, η ερμηνεύτρια – μουσικός (αλλά και διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών) Αγγελική Τουμπανάκη, στο προαύλιο του εκθεσιακού χώρου του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας που στεγάζει την «Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών Βικτωρία Γ. Καρέλια» (στις 9.15 μ.μ.).

Η βραδιά αναμένεται είναι ιδιαίτερα ... ταξιδιάρικη, αφού η πολύπλευρη καλλιτέχνης (με 14 χρόνια μουσικής διαδρομής στην contemporary vocal, world και electronic jazz) έχει σκοπό να παρουσιάσει πρωτότυπες συνθέσεις, τραγούδια της σύγχρονης ελληνικής και διεθνούς μουσικής σκηνής και σκοπούς από την παράδοση των Βαλκανίων, της Μεσογείου και της Ανατολίας, με τζαζ αρμονία. Μαζί της θα είναι οι μουσικοί: Βασίλης Κετεντζόγλου στην κιθάρα, Θάνος Σταυρίδης στο ακορντεόν, Θάνος Χατζηαναγνώστου στα τύμπανα και Απόστολος Καλτσάς στο μπάσο. Το τσιγγάνικο “Gelem”, η θρυλική μεξικάνα “Llorona”, η “Φάτα Μοργκάνα” του ποιητή, η “Τρυγόνα” της πολυφωνίας, το τραγικό “Strange fruit” συνδέονται και παρουσιάζονται μέσα από την ενορχηστρωτική προσέγγιση της ίδιας και των συνεργατών της. Στο «Toubanaki Music Projects» καταθέτει το πάθος της για τον αυτοσχεδιασμό και τον πειραματισμό με ετερόκλητα μουσικά είδη...

 

Συνέντευξη στη Γιούλα Σαρδέλη

 

- Είναι η πρώτη φορά που έρχεστε Καλαμάτα και θα εμφανιστείτε σε έναν τόσο όμορφο χώρο. Τι ρόλο θεωρείτε ότι παίζει το σημείο της κάθε συναυλίας, στο αποτέλεσμα που φτάνει στον κόσμο;

Την πρόταση την έκανε η κ. Καρέλια και για μας είναι μεγάλη τιμή και χαρά να υπάρχεις και να μιλάς για τις μουσικές σου ιστορίες και τις νότες, μέσα σε χώρους που φέρουν πολιτισμό. Ενισχύεται το έργο σου και σου δίνεται η δυνατότητα για έντονη κατάθεση ψυχής και μια πιο ισχυρή κατάθεση της τέχνης σου. Σε αυτούς τους χώρους έρχονται οι φίλοι της μουσικής με αυτό το σκοπό, για να γίνει προσεκτική ακρόαση της μουσικής, με σεβασμό. Οπότε είναι μεγάλη τιμή και χαρά να παίξουμε και να μοιραστούμε τις μουσικές μας σε έναν τέτοιο χώρο.

 

- Θεωρείτε είναι διαφορετικό το vibe κάθε φορά, ανάλογα με τον χώρο στον οποίο εμφανίζεστε;

Κάθε φορά η ενέργεια είναι διαφορετική, γιατί είναι διαφορετικό το ανθρώπινο δυναμικό. Και η δικιά μας συναισθηματική φόρτιση είναι διαφορετική, γιατί ο χώρος, ακόμα και... τα χρώματα λειτουργούν διαφορετικά. Κι εμείς - επειδή κάθε φορά λειτουργούμε με βάση το αυτοσχεδιαστικό στοιχείο και την διάδραση - αυτό κάθε φορά αρχίζει και τελειώνει με διαφοροποίηση. Οπότε για μένα είναι πολύ σημαντικό κάθε φορά, να μπορώ να αφουγκραστώ την ενέργεια της σκηνής και του χώρου.

 

- Διδάσκετε μουσική και μάλιστα πολύ συγκεκριμένα και εξειδικευμένα τμήματα της φωνητικής τέχνης...

Διδάσκω μηχανισμό της φώνησης, αυτοσχεδιασμό, θεωρία μουσικής και φωνητικό κύκλο σε ωδείο και στο θέατρο.

 

- Τα παραπάνω ακούγονται όχι ιδιαίτερα οικεία στον πολύ κόσμο. Πόσο δεκτικοί είναι οι μαθητές σας; Πόσο γνωστή είναι αυτή η τέχνη που έχετε αναλάβει να μεταλαμπαδεύσετε; Ζούμε σε μια εποχή που τα τραγούδια γίνονται όλο και πιο ... σκέτη ομιλία. Εχουμε πλήρη άνθηση του χιπ χοπ και του ραπ, όπου τα περισσότερα τραγούδια δεν είναι καθόλου “μελωδικά”.

Αρχικά θεωρώ ότι ο λόγος είναι πολύ ισχυρό μέσο επικοινωνίας. Θεωρώ όμως ότι ένας βοκαλίστας - τραγουδιστής πρέπει να γνωρίζει καλά και την γλώσσα της μουσικής. Γιατί ο λόγος, η μουσική και ο ήχος είναι ένα πράγμα, τα οποία οφείλουμε να συνηχούν με την ίδια αισθητική. Οσον αφορά στους μαθητές μου, τα παιδιά που έρχονται και με προσεγγίζουν για συνεργασία, γνωρίζουν καλά τι κάνω όλα αυτά τα χρόνια. Το όργανό μου είναι η φωνή. Αν έχεις μελετήσει τη μουσική και το στίχο, γνωρίζεις το αρμονικό και το ρυθμικό περιβάλλον, μπορείς να παραθέσεις προσωπικότητα. Οσον αφορά στον αυτοσχεδιασμό, για αυτό πρέπει να είσαι καλά προετοιμασμένος, να έχεις βαθιά γνώση για να μπορείς να υπάρχεις στην σκηνή ελεύθερος και ευτυχισμένος.

 

- Το πολυφωνικό τραγούδι πιστεύετε ότι έχει την αναγνώριση που θα του άξιζε; Μήπως ο πολύς κόσμος νομίζει ότι είναι ένα μουσικό είδος που σχετίζεται μόνο με την παράδοση;

Νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχουν ομάδες τραγουδιστών ή ανθρώπων που ασχολούνται μόνο με την φωνητική μουσική, που στήνουν συνθέσεις μόνο με τις φωνές τους, είτε με ρεπερτόριο από την παράδοσή μας είτε από την πιο σύγχρονη μουσική σκηνή. Το πολυφωνικό τραγούδι κερδίζει έδαφος σε σχέση με παλιότερα. Και μπορούν και άνθρωποι που δεν ασχολούνται με την μουσική, να ξεδιπλώσουν τα συναισθήματά τους μέσα από τις ομάδες που ασχολούνται με την φωνητική σύνθεση. Η πνευματική δόνηση μέσα από την πολυφωνία και την ομαδική έκφραση είναι ισχυρή και σημαντική.

 

- Ετοιμάζετε κάποια πολύ ενδιαφέρουσα δισκογραφική δουλειά, εκτός των άλλων...

Είναι το πρότζεκτ “Drum και voice Jazztronica Duet" το οποίο δημιουργήσαμε με τον ντράμερ Ηλία Δουμάνη το 2014. Ουσιαστικά είναι ένα πρότζεκτ πειραματικό, έρευνας και αυτοσχεδιασμού και βασίζεται πάρα πολύ στον ηλεκτρονικό ήχο και στον ηχητικό σχεδιασμό. Είναι κατά βάση δικές μας συνθέσεις. Την μουσική την έχουμε γράψει μαζί, τους στίχους εγω και το ηχητικό περιβάλλον το έχει επιμεληθεί ο Ηλίας Δουμάνης.

 

- Πότε αναμένεται να κυκλοφορήσει;

Ευχόμαστε μέχρι τέλος του χρόνου και θα είναι ανεξάρτητη παραγωγή.

 

- Ενας καλλιτέχνης μέσα από την τέχνη του θέλει και μπορεί να βοηθήσει τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως έχετε κάνει κι εσείς με τα παιδιά, αλλά με ενήλικες που βρίσκονται στη φυλακή. Βλέπετε αποτέλεσμα στις προσπάθειες αυτές ή υπάρχουν και στιγμές απογοήτευσης;

Οταν αποφασίζεις να κάνεις κάτι τέτοιο, γνωρίζεις εξαρχής ότι είναι ένας προσωπικός αγώνας. Ο εθελοντισμός ξεκινάει από την προσωπική σου ανάγκη. Οπότε όταν ξεκινάς κάτι, είτε μόνος σου είτε με ανθρώπους που έχουν το ίδιο όραμα, το ίδιο ήθος και τρόπο να συνεισφέρουν, να δουλέψουν για τον ίδιο σκοπό, ξεκινάς με μεγάλη ελπίδα σε αυτό, όχι με μια πεσιμιστική, μίζερη νοοτροπία. Το πιστεύεις βαθιά και φωτίζεσαι ψυχικά από αυτό.

 

Σχετικά με την ίδια, κάποια σημαντικά βιογραφικά στοιχεία: Αγγελική Τουμπανάκη: βοκαλίστρια, performer, επιστήμονας, παραγωγός, sound experimentalist, καθηγήτρια φωνής. Από το 2005, είναι δημιουργός, παραγωγός και lead vocalist μιας σειράς διαφορετικών μουσικών projects με contemporary vocal jazz και world jazz μουσική θεματολογία («Toubanaki & the Buzz Bastardz», «Jazz Plus», «On the edge: Aggeliki Toubanaki ft Maria-Christina & The 7 Pedals», «Ουλαλούμ», «Συνδέσεις»), τα οποία παρουσιάζει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 2006 ξεκίνησε να ερευνά τις «εκτεταμένες (extended) φωνητικές τεχνικές» και να πειραματίζεται με το looping. Από το 2014 ασχολείται με την ενορχηστρωτική μίξη του φυσικού και του ηλεκτρονικού ήχου με αφορμή τη δημιουργία του πρωτοποριακού project «Drums Voice Jazztronica Duet» με τον ντράμερ Ηλία Δουμάνη. Διοργανώνει «Φωνητικούς κύκλους» (Circle singing), όπως διδάχτηκε από τον Bobby McFerrin, τη Rhiannon και τον Bob Stollof στην Νέα Υόρκη, χρησιμοποιώντας τους ως μέσο μουσικής εκπαίδευσης και ανθρώπινης επικοινωνίας. Τέλος, είναι μέλος της «Διεπιστημονικής Ομάδας Φωνής», με σκοπό τον σχεδιασμό θεραπείας και την αποκατάσταση ασθενών με φωνητικές διαταραχές. Συμμετέχει στις δράσεις που διοργανώνει το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στις Γυναικείες Φυλακές της Θήβας, σε συνεργασία με το Δίκτυο Στήριξης Φυλακισμένων και αποφυλακισμένων γυναικών. Είναι μέλος της ανθρωπιστικής πρωτοβουλίας "KALESMA project", σε συνεργασία με τον διεθνούς φήμης μουσικό Βασίλη Κώστα, με στόχο την ετήσια μουσική εκπαίδευση των παιδιών της «Κιβωτού του κόσμου».

 

Το κτήριο βρίσκεται στην οδό Σταδίου 64 στην Καλαμάτα και η συναυλία ξεκινά στις 9.15 μ.μ. Η προπώληση γίνεται στο κτήριο της Συλλογής, τις ώρες λειτουργίας του χώρου. Για κρατήσεις: 27210 86923 – 86927. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 20 ευρώ.

(Φωτογραφία: Theo Lian)