Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2019 08:41

Ο Θαν. Κουρλαμπάς στην "Ε": "Ο κόσμος ζητούσε, ζητάει και θα ζητάει καλή μυθοπλασία στην τηλεόραση"

Γράφτηκε από τον
Ο Θαν. Κουρλαμπάς στην "Ε": "Ο κόσμος ζητούσε, ζητάει και θα ζητάει καλή μυθοπλασία στην τηλεόραση"

Σε μια πόλη όπως η Καλαμάτα όπου κατά καιρούς έχουν αναδειχθεί μεγάλα ταλέντα στον χώρο του πολιτισμού, αναμφίβολα ο Θανάσης Κουρλαμπάς φιγουράρει ανάμεσά τους, έχοντας χαράξει την δική του πορεία στο καλλιτεχνικό στερέωμα.

Ο Καλαματιανός ηθοποιός με ένα αξιοζήλευτο βιογραφικό μέσα από την τηλεόραση, το θέατρο και τη μεταγλώττιση, είναι πτυχιούχος Κοινωνιολογίας και Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου και αριστούχος απόφοιτος της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης «Θεμέλιο» του Νίκου Βασταρδή. Εχει πάρει μέρος σε πολλές θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές σειρές, ενώ παράλληλα έχει ασχοληθεί με τη μεταγλώττιση τηλεοπτικών σειρών, κινουμένων σχεδίων και κινηματογραφικών ταινιών. Οπως ανέφερε στην "Ε" αυτή την περίοδο πρωταγωνιστεί σε τρεις διαφορετικές θεατρικές παραστάσεις, κάνοντας παράλληλα γυρίσματα στην επιτυχημένη σειρά του ΑΝΤ1 «Αγριες Μέλισσες».

- Σε ποιες παραστάσεις εμφανίζεστε αυτή τη περίοδο;

Αυτή την εποχή κάνω τρεις διαφορετικές δουλειές στο θέατρο. Πρόκειται για την παράσταση "12 Ενορκοι" η οποία παίζεται για 6η χρονιά στο θέατρο "Αλκμήνη", σε σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη. Παράλληλα, έχω τη χαρά και κάνω τον τσιγκούνη Σκρουτζ στη "Χριστουγεννιάτικη Ιστορία" του Καρόλου Ντίκενς, επίσης σε σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη, στο θέατρο "Διάνα" για την περίοδο των εορτών. Τέλος, από τον περασμένο Οκτώβρη ανεβάζουμε μαζί με τον Γιώργο Γαλίτη τον “Θάνατο του Ιβάν Ιλίτς” στο Θέατρο "Αλκμήνη", επίσης με την ίδια σκηνοθέτιδα. Η παράσταση αυτή μάλιστα είναι προγραμματισμένο να "ταξιδέψει" στην Καλαμάτα τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

- Ποιος είναι ο ρόλος που θα σας δει το κοινό της Καλαμάτας στην παράσταση "Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς"; Μιλήστε μας για την παράσταση αυτή...

Η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη έχει κάνει μια εκπληκτική διασκευή του διηγήματος του Λέοντος Τολστόι και το έχει ενσαρκώσει σε δύο άνδρες ηθοποιούς. Καλούμαστε έτσι εγώ και ο Γιώργος Γαλίτης να κάνουμε 19 ρόλους. Η μεγάλη ιδιομορφία της παράστασης είναι πως ο καθένας μας δεν μοιράζεται τους ρόλους, κάνουμε τους ίδιους ρόλους και οι δύο, χωρίς σκηνικά. Ολα γίνονται αυτοσχεδιαστικά, είναι μια παράσταση που πλησιάζει αυτό που λέμε "καθαρό θέατρο", με την έννοια του ότι δημιουργείται ένας κόσμος από πράγματα και συναισθήματα αποκλειστικά από τους ηθοποιούς, αλλά και από την πρωτότυπη μουσική του Γιάννη Οικονόμου. Προσωπικά αισθάνομαι ευλογημένος που συμμετέχω σε αυτή τη παράσταση, καθώς μέσα από αυτή γνώρισα τον Γιώργο Γαλίτη, έναν εξαιρετικό συνάδελφο και ηθοποιό. Γενικότερα, η νουβέλα περιγράφει την πορεία ενός ανθρώπου προς τον θάνατο - αλλά δεν παύει να είναι ένας απόλυτος ύμνος για τη ζωή, κάνοντας τον σύγχρονο άνθρωπο να ξανασκεφτεί πώς ζει, θυμίζοντάς του πως τα μικρά, όμορφα και ταπεινά πράγματα στη ζωή δημιουργούν το πλαίσιο της ευτυχίας. Από τα πιο ωραία κομπλιμέντα που έχουμε ακούσει πάντως είναι ότι, παρότι με τον Γιώργο γνωριζόμαστε μόλις κάτι παραπάνω από ένα χρόνο, οι περισσότεροι μας λένε πως πιστεύουν ότι είμαστε θεατρικό δίδυμο... δεκαετίας.

 

- Πώς έγινε η επαφή σας με τις «Αγριες μέλισσες»; Πώς σας πρότειναν τον ρόλο του Κλεομένη;

Στη διαδικασία που έκανε κάστινγκ ο Λευτέρης Χαρίτος, με ειδοποίησαν γιατί υπήρχε ένας ρόλος για τον οποίο με είχε σκεφτεί και η σεναριογράφος και ο ίδιος. Εμένα μου άρεσε πολύ η ανάπτυξη του ρόλου και αυτό που μου περιέγραψαν. Του είπα πως θα είχα τη χαρά να κάνω αυτό το ρόλο και όντως υλοποιήθηκε η συνεργασία. Αισθάνομαι πάρα πολύ τυχερός που συμμετέχω σε μια σειρά που έχει αγαπηθεί τόσο από τον κόσμο, ο οποίος ζητούσε, ζητάει και θα ζητάει καλή μυθοπλασία στην τηλεόραση. Η ομάδα στη σειρά είναι καταπληκτική, όλοι οι ηθοποιοί είναι ένας προς έναν. Οι δε σκηνοθέτες Λευτέρης Χαρίτος, Σταμάτης Πατρώνης και Σπύρος Μιχαλόπουλος είναι εξαιρετικοί. Επίσης πολύ καλή είναι η σεναριογράφος της σειράς, η Μελίνα Τσαμπάνη. Κυρίως είναι πάρα πολύ προσεγμένο το εικαστικό του πράγματος, η σκηνογραφία αλλά και τα ρούχα που παραπέμπουν πάρα πολύ στην εποχή. Γενικώς απολαμβάνουμε μια επιτυχία που είχε καιρό να συμβεί και στις ζωές μας και στις δουλειές μας, και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι' αυτό.

- Πρόκειται για σειρά που καταγράφει μεγάλα νούμερα. Η πίεση της τηλεθέασης σας αγχώνει;

Ο ηθοποιός πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί, το καλύτερο δυνατό σε μια σειρά, σε μια δουλειά, σε μια παράσταση, και να φροντίσει να κάνει όσο καλύτερα γίνεται τη δουλειά του. Αν συμβεί αυτό απ' όλους, η δουλειά έχει πολύ καλή στατιστική να πετύχει. Με αυτό το σκεπτικό, σε αγχώνει όχι ακριβώς το νούμερο, γιατί είναι σχετικό, αλλά η ίδια η δουλειά. Να έχει δηλαδή ποιότητα, να είσαι εσύ καλά πρωτίστως με τον εαυτό σου - και φυσικά να παραμείνει, να έχει δηλαδή εκείνο το βαθμό επιτυχίας που να την καταστήσει συνεχόμενη, ώστε να μην κοπεί. Υπό αυτό το πρίσμα βεβαίως με ενδιαφέρει πόσα εισιτήρια κόβονται, τι κριτικές καταγράφονται, τι τηλεθέαση έχει μια σειρά, πόσος κόσμος ήρθε να δει μια ταινία που θα κάνεις κτλ. Μέχρι εκεί όμως. Είναι τόσο αγχωτική η δουλειά μας, που φροντίζω να μην προσθέτω και άλλα άγχη.

- Στο κομμάτι της μεταγλώττισης, μεταξύ άλλων έχετε δώσει τη φωνή σας σε αρκετές νουβέλες. Κατά τη γνώμη σας γιατί ενώ είχαν μεγάλη επιτυχία "ξεθύμαναν" στη συνέχεια;

Γινόταν πολλές φορές καλή δουλειά στις νουβέλες, όχι πάντα και όχι από όλα τα στούντιο. Εγώ είχα τη χαρά και την τύχη να μάθω μεταγλώττιση από τον Τάσο Μασμανίδη, τη Λουίζα Μητσάκου, το Βασίλη Καΐλα και τον Αργύρη Παυλίδη, από τους παλιούς καλούς μεταγλωττιστές. Πιστεύω πως το συγκεκριμένο πεδίο δουλειάς φαίνεται πως έκανε ένα μεγάλο κύκλο επειδή ζητήθηκε πάρα πολύ κάποια στιγμή απ' τα κανάλια. Ανοιξε πολύ η βεντάλια της συγκεκριμένης δουλειάς. Οταν κάτι παρουσιάσει αλματώδη αύξηση, η οποία μεταφράζεται σε χρηματική απολαβή, εκεί ακριβώς αρχίζουν και φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια πολλοί για να κάνουν αυτή τη δουλειά. Οπου υπάρχει τέτοιος ανταγωνισμός, συνήθως για να πάρουν τις δουλειές κάποιοι ρίχνουν το κόστος και το επίπεδο. Αποτέλεσμα αυτού ήταν μέσα σε μια πενταετία πολλά στούντιο να μην κάνουν τη δουλειά που έπρεπε και να χάνεται η ποιότητα στο πέρασμα του χρόνου, μέχρι που ο κόσμος σταμάτησε να βλέπει. Γι' αυτό κατά τη γνώμη μου σταμάτησε αυτό το είδος των σειρών. Προσωπικά πήρα πάρα πολλά πράγματα από αυτό το χώρο ως ηθοποιός. Με έκανε να έχω μια γρηγοράδα στην ερμηνεία μου, στο λόγο μου. Μου καθάρισε τα εκφραστικά μου μέσα, δίνοντάς μου μεγάλη δυναμική.

- Η φιλία τι ρόλο παίζει στη ζωή σας; Εχετε αναπτύξει δυνατές φιλίες κατά τη διάρκεια της καριέρας σας;

Η φιλία είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στη ζωή των ανθρώπων, αλλά και ένα δύσκολο, επίπονο και τρομερά προσοδοφόρο πλαίσιο. Στη καθημερινότητά μας ζούμε για έναν καλό φίλο. Εγώ είχα την τύχη να γνωρίσω και να κρατήσω κάποιες φιλίες από την Καλαμάτα, που έχουν γίνει αδέρφια μου πια. Ομολογώ πως τέτοιους φίλους αν τους χτίσεις σε τέτοιο βάθος όπως εγώ, δεν είναι εύκολο να τους βρεις στην υπόλοιπη ζωή σου. Παρ’ όλα αυτά η φιλία δεν είναι κάτι που την προσδιορίζεις σε ένα πλαίσιο δουλειάς. Η αλήθεια βέβαια είναι πως ο χώρος μας είναι έντονα ανταγωνιστικός. Εχω δει δηλαδή φιλίες να διαλύονται μέσα σε μια σεζόν. Εγώ ένας άνθρωπος γενικά καλοπροαίρετος με τους ανθρώπους και αρκετά κοινωνικός, οπότε μπορώ να πω πως γενικά απολαμβάνω φιλία στη δουλειά μου. Δεν μπορώ να πω όμως πως έχω κάνει εκείνες τις τρομερές φιλίες όπως είχα κάνει παλιά. Εχω όμως κοντά μου ανθρώπους που είμαστε καλοί φίλοι. Η δουλειά μας είναι τόσο έντονη και πηγή τόσων συναισθημάτων και τόσων καταστάσεων, που σε δένουν με τους ανθρώπους, "γεννώντας" μεγάλες φιλίες αλλά και έρωτες.

- Βλέποντας κανείς το βιογραφικό σας σχηματίζει μια εικόνα ενός ολοκληρωμένου ηθοποιού. Νιώσατε ποτέ πλήρης από εμπειρίες ή κάθε δουλειά σας προσθέτει μέσα σας κάτι καινούργιο;

Πιστεύω πως θα προσθέτω καινούργια πράγματα μέχρι το μνημόσυνό μου (γέλια). Αυτό που θέλω είναι να έχω την υγεία μου, να κάνω θέατρο όσο θα μπορώ γιατί το λατρεύω, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι είναι μια δουλειά που εξελίσσεσαι καθημερινά. Είναι μια πολύ ζωντανή δουλειά, προχωράς συνεχώς -αν θες να προχωρήσεις- άρα σε καμία περίπτωση δεν έχω νιώσει πλήρης. Ισα ίσα, μου λείπει η δραστηριότητα στον κινηματογράφο, δεν έχω κάνει πολύ στη ζωή μου. Θα το ήθελα πάρα πολύ... Οσο δουλεύεις δίπλα σε σημαντικούς ανθρώπους, ανακαλύπτεις πως έχεις νέα πράγματα να μάθεις.

- Παρότι έχετε πλούσια παρουσία στη τηλεόραση και στο θέατρο, υπάρχει κάποια σειρά ή παράσταση που είχατε ως απωθημένο να παίξετε;

Δουλειές που έχω δει, είτε σειρές στην τηλεόραση όπως το "Νησί" ή το "Παραπέντε" φέρ' ειπείν, ή έργα στο θέατρο που θα ήθελα να παίξω, μπορώ να σκεφτώ εκατοντάδες. Εχω δει παραστάσεις που είχα πει πως θα ήθελα πολύ να είμαι σε αυτές. Είναι μια δουλειά που βλέπεις πολύ σημαντικά πράγματα και θέλεις να είσαι κομμάτι της.

- Επισκέπτεστε συχνά την Καλαμάτα;

Τα καλοκαίρια πάντα κατεβαίνω με την οικογένειά μου στο πατρικό μου σπίτι. Στην Καλαμάτα έχω πολύ αγαπημένους ανθρώπους, φίλους, συγγενείς. Αγαπώ πολύ αυτή την πόλη, είναι η πόλη που με γέννησε και με διαμόρφωσε σε πολύ μεγάλο βαθμό.

- Ανατρέχοντας στο παρελθόν τι εικόνες σάς έρχονται από την πόλη και κατά πόσο έχει αλλάξει σήμερα;

Η καθαρή εικόνα που έχω από την Καλαμάτα είναι από τις δεκαετίες του 70' και του 80'. Στο σημείο όπου βρίσκεται η Νέα Είσοδος για παράδειγμα, μου έρχονται στο μυαλό μου ατέλειωτοι πορτοκαλεώνες. Επίσης στην οδό Κρήτης, θυμάμαι, έφτανες στο στάδιο και μετά υπήρχαν μόνο χωράφια. Ερχόμενοι στο σήμερα, η πόλη έχει πυκνώσει, αλλά ευχάριστα, αποτελώντας έναν πολύ καλό τουριστικό προορισμό. Πέρα από τη θάλασσα υπάρχουν πολλά όμορφα σημεία που μπορεί να δει κανείς, όπως τον πεζόδρομο της Αριστομένους ή την πλατεία της 23ης Μαρτίου. Στην Καλαμάτα έρχομαι ως "τουρίστας" πλέον, κουβαλώντας όμως τη νοσταλγία μου οπότε απολαμβάνω κάθε στιγμή στις εξόδους μου.


NEWSLETTER