Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2020 08:54

Γιολάντα Τσορώνη-Γεωργιάδη: Tα παραμύθια είναι «όλη η αλήθεια που θα βρεις στα ψέματα κρυμμένη»

Γράφτηκε από την
Γιολάντα Τσορώνη-Γεωργιάδη: Tα παραμύθια είναι «όλη η αλήθεια που θα βρεις στα ψέματα κρυμμένη»

 

Όταν μιλάει κανείς για παιδικό βιβλίο, δε μπορεί παρά να σκεφτεί αυτόματα την Καλαματιανή συγγραφέα Γιολάντα Τσορώνη-Γεωργιάδη. Το γράψιμο δείχνει να είναι μια μεγάλη της αγάπη που δεν σταματά ποτέ.

Η ίδια έχει υπάρξει εκπαιδευτικός και έχει συχνή τριβή με παιδιά. Με παιχνίδια, γρίφους, σπαζοκεφαλιές και μηνύματα διδάσκει τα παιδιά να αγαπούν, να νοιάζονται για τους άλλους και να ευγνωμονούν όσους τα φροντίζουν και τα αγαπούν.

Πρόκειται για βιβλία που δίνουν στο μικρό αναγνώστη τη δυνατότητα να «μπει» στην ιστορία, να ανακαλύψει και να συνειδητοποιήσει πως τα παραμύθια είναι «όλη η αλήθεια που θα βρεις στα ψέματα κρυμμένη».

Το επόμενο μυθιστόρημα για ενήλικες μετά τη “Σύγκρια” που αγαπήθηκε τόσο από το αναγνωστικό κοινό έχει ήδη παραδοθεί στις εκδόσεις Σαββάλας και αναμένουμε μέχρι τέλη Μαρτίου την κυκλοφορία του. 

  

 

 

 

Έχετε υπάρξει εκπαιδευτικός και είστε συγγραφέας περισσότερων από ογδόντα παιδικών βιβλίων. Πώς εμπνέεστε την κάθε ιστορία; Πώς επιλέγετε τους ήρωες;

Η αρχική ιδέα συνήθως έρχεται απρόσμενα. Μπορεί να ακούσω, να δω ή να νιώσω κάτι που θα με εμπνεύσει. Η αλήθεια είναι πως ταξιδεύω αρκετά, έτσι πολλά βιβλία μου είναι εμπνευσμένα από τόπους που επισκέπτομαι. Γενικότερα κάθε βιβλίο μου έχει την απαρχή του σε έναν λόγο, ένα θέαμα, μια συμπεριφορά, ένα συναίσθημα. Από τους μαθητές μου επίσης εμπνεύστηκα αρκετά βιβλία, γιατί ο τρόπος που σκέφτονται, η αθωότητα, το χιούμορ τους, οι αναστολές τους, τα διλήμματά τους, ο εγωκεντρισμός τους, ακόμα και οι πονηριές τους δίνουν άφθονη πρώτη ύλη για… μαγείρεμα ιστοριών.

 

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή παραμυθιών για παιδιά;

Κάποιος είπε πως για όλα τα σημαντικά πράγματα που μας συμβαίνουν, δεν κλείνουμε εμείς το ραντεβού, αλλά η ίδια η ζωή. Τρία τέτοια ραντεβού έκλεισε λοιπόν και σε εμένα η ζωή με καταξιωμένους συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας, οι οποίοι, διαβάζοντας ανέκδοτα ακόμα κείμενά μου, με ενθάρρυναν με τα θετικά σχόλιά τους να… «εκτεθώ».

 

 

 

Πείτε μας λίγα λόγια για την αγαπημένη σειρά παιδιών, γονιών και εκπαιδευτικών «Βιβλία που προάγουν τη συναισθηματική νοημοσύνη». Ποιος είναι ο στόχος των ιστοριών σας που εντάσσονται σε αυτή;

Η σειρά «Βιβλία που προάγουν τη συναισθηματική νοημοσύνη» έχει πολλά χρόνια ζωής και εμπλουτίζεται συνεχώς με νέους τίτλους. Θα έλεγα μάλιστα πως τα βιβλία αυτά είναι τα πρώτα που κυκλοφόρησαν στην ελληνική αγορά με στόχο την κατάκτηση της αυτογνωσίας, της ενσυναίσθησης και της υγιούς διαχείρισης των σχέσεων. Στο τέλος κάθε βιβλίου γονείς και εκπαιδευτικοί μπορούν να βρουν ποικιλία σχετικών προτάσεων που εξυπηρετούν τους στόχους της σειράς.

 

Πρόσφατα εγκαινιάσατε και τη σειρά «Βιβλία που προάγουν την κοινωνική νοημοσύνη». Ο δικός της στόχος;

Η σειρά αυτή «τσιμπάει» μια συνισταμένη της συναισθηματικής νοημοσύνης, την ενσυναίσθηση, και εστιάζει σε μια πολύ σπουδαία κοινωνική δεξιότητα αυτής, την καλοσύνη. Αποφάσισα να γράψω τις ιστορίες, σκεπτόμενη πως στην εποχή του θυμού, του εκφοβισμού και της μοναχικότητας που ζούμε, γονείς και εκπαιδευτικοί επιβάλλεται να θέσουμε ως προτεραιότητα την ανάπτυξη μιας νοημοσύνης με καρδιά διδάσκοντας στα παιδιά να νοιάζονται για τους άλλους και να ευγνωμονούν όσους τα φροντίζουν και τα αγαπούν. Αξίζει τον κόπο, νομίζω, να καλλιεργήσουμε την αξία αυτή μέσω της συναισθηματικής αγωγής όχι μόνο γιατί μια καλοσυνάτη συμπεριφορά παραδειγματίζει και μυεί με αποτέλεσμα να ανακυκλώνεται, αλλά και γιατί κάνει τον ίδιο τον καλοσυνάτο άνθρωπο πιο χαρούμενο, πιο αγαπητό στον περίγυρό του και εξ αυτού πιο ευτυχισμένο.

 

 

 

Τι ιδιαιτερότητες έχουν τα μικρά παιδιά ως αναγνώστες;

Τα παιδιά είναι απαιτητικοί αναγνώστες. Θέλουν να σκύβεις στα προβλήματα της ηλικίας τους, να τα σέβεσαι με τη γραφή σου, να τα κάνεις χαρούμενα, να τους διαμορφώνεις αισιόδοξη ματιά για τη ζωή.

 

Τι περιλαμβάνουν οι δράσεις που πραγματοποιείτε σε νηπιαγωγεία/σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού;

Επισκέπτομαι νηπιαγωγεία και σχολεία μετά από πρόσκληση των εκπαιδευτικών που έχουν δουλέψει με τα παιδιά διάφορα βιβλία μου. Στη συνάντησή μας συζητάμε πάνω σε κάποιο που έχουν επιλέξει και μέσα από διάφορες δραστηριότητες -στις οποίες παρακινώ τους μαθητές και τους εμψυχώνω φυσικά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας- μεταφέρουμε το μήνυμα της ιστορίας στην καθημερινή μας ζωή. Η διάδραση αυτή όχι μόνο τους δίνει τη δυνατότητα να «μπουν» με έναν άλλον τρόπο στην ιστορία, όχι μόνο τους κάνει χαρούμενους γιατί ανακαλύπτουν άλλες προεκτάσεις της, αλλά και τους οδηγεί στο να συνειδητοποιήσουν πως τα παραμύθια είναι «όλη η αλήθεια που θα βρεις στα ψέματα κρυμμένη».

 

Ποια είναι τα κριτήρια για να επιλέξει ο γονιός κατάλληλα βιβλία για παιδιά;

Καλό θα ήταν ο γονιός να παίρνει το παιδί μαζί του στο βιβλιοπωλείο όταν πρόκειται να προβεί σε σχετική αγορά και από τη μεγάλη θεμάτων και μορφής βιβλίων που υπάρχουν για την ηλικία του να το αφήνει να επιλέξει ό,τι κεντρίσει το ενδιαφέρον του. Ακόμα κι αν αποδειχτεί πως το βιβλίο που διάλεξε το παιδί δεν ανταποκρινόταν τελικά στις προσδοκίες του, σε καμιά περίπτωση δε βγαίνει χαμένο. Συνειδητοποιεί τους λόγους για τους οποίους το απορρίπτει και γίνεται έτσι πιο προσεκτικό στην επόμενη επιλογή του. Αν όμως δεν μπορεί να γίνει αλλιώς και πρέπει να επιλέξει βιβλίο ο ίδιος ο γονιός για λογαριασμό του παιδιού, το θέμα του θα πρέπει να ενδιαφέρει τον μικρό αναγνώστη στον οποίο απευθύνεται, να συνάδει της αναγνωστικής του εμπειρίας, να έχει ωραία εικονογράφηση και καλαίσθητη εμφάνιση.

 

 

 

Τι γράφετε αυτόν τον καιρό;

Παρέδωσα στις εκδόσεις Σαββάλας πριν από λίγες μέρες τέσσερα ακόμα βιβλία μου για παιδιά και το δεύτερο μυθιστόρημα μου (θα κυκλοφορήσει στα τέλη Μαρτίου). Θέμα του μια ιδιαίτερη θυσία γυναίκας και εδώ όπως και στη «Σύγκρια».

Συνεχίζω ωστόσο να γράφω, αφού το γράψιμο είναι για μένα τρόπος ζωής και δε σταματώ ποτέ.

 

Πώς νιώθετε όταν ξαναγυρίζετε πίσω στην Καλαμάτα;

Η αλήθεια είναι πως οι υποχρεώσεις δε μου επιτρέπουν να την επισκέπτομαι συχνά. Ωστόσο κάθε φορά που περπατάω στους δρόμους και τις γειτονιές της αισθάνομαι συγκινημένη, αφού εκεί συναντώ τις παιδικές μνήμες μου, εκεί βρίσκω τη μήτρα που διαμόρφωσε την προσωπικότητά μου.

 

Ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία το eleftheriaonline.gr και εύχομαι καλή συνέχεια με προσφορά στην ενημέρωση και τον πολιτισμό.

 


NEWSLETTER