Κυριακή, 08 Μαρτίου 2020 09:26

Ο Πυγμαλίων Δαδακαρίσης στην “Ε”: “Αν το παραμύθι πείθει, με κάνει αυτόματα να το ονειρευτώ”

«Οταν είσαι ξεκάθαρος με τα θέλω σου... / ...βρίσκεις αυτό το οποίο αναζητάς»

«Οταν είσαι ξεκάθαρος με τα θέλω σου... / ...βρίσκεις αυτό το οποίο αναζητάς»

Είναι ένας από τους πιο αγαπητούς ηθοποιούς της γενιάς του, επιβλητικός, με έντονα ιδανικά, ξεχωρίζοντας για το ταλέντο του να αποδίδει και να προσαρμόζεται εξαιρετικά σε κάθε ρόλο που απαιτεί η δουλειά του.

Ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης έχει αγαπηθεί από το κοινό όσο λίγοι καλλιτέχνες, με ρόλους που τον έχουν κάνει να αποδείξει τις υποκριτικές του ικανότητες. Η συμμετοχή του στην ταινία «Ευτυχία» άλλωστε είναι ένα τέτοιο παράδειγμα, καθώς στο πλάι της Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη μάς θύμισε πως οι Ελληνες ηθοποιοί έχουν τον τρόπο να δημιουργούν μεγάλες εισπρακτικές και ποιοτικές δουλειές. Ο ίδιος μίλησε μεταξύ άλλων στην "Ε" για την δραματική βιογραφική ταινία στην οποία υποδύθηκε τον σύζυγο της στιχουργού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, για τις θεατρικές παραστάσεις που εμφανίζεται στην Αθήνα αλλά και για την σειρά «Ετερος Εγώ».

- Η σειρά "Ετερος Εγώ - Χαμένες Ψυχές" προβλήθηκε πρόσφατα από τη συχνότητα του Star Channel. Τι να περιμένουμε πλέον στον νέο κύκλο της;

Η σειρά παίχτηκε αρχικά στην Cosmote ΤV. Ο κόσμος ουσιαστικά είδε τη συνέχεια της ταινίας που γυρίστηκε το 2015 μέσα από έναν κύκλο επεισοδίων. Αυτός ο κύκλος αφορούσε μια αστυνομική έρευνα πάνω στην εξιχνίαση κάποιων εγκλημάτων που συμβαίνουν κάτω από τον συμβολισμό των άθλων του Θησέα, αλλά όχι με την έννοια της μυθολογίας. Μέσα από τον μύθο των άθλων του Θησέα και τον αποσυμβολισμό τους οι πρωταγωνιστές οδηγούνται στη λύση του μυστηρίου. Πλέον, έχουμε ξεκινήσει τα γυρίσματα για τον νέο κύκλο επεισοδίων. Η νέα σεζόν, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια, θα έχει τίτλο «Ετερος Εγώ - Κάθαρσις» και θα κάνει πρεμιέρα το φθινόπωρο του 2020. Στον κύκλο αυτό μία νέα σειρά δολοφονιών με θύματα φοιτήτριες θα ταράξει τους πανεπιστημιακούς κύκλους. Οσο αυτή η ιστορία θα εκτυλίσσεται, οι ανατροπές θα διαδέχονται η μια την άλλη, και μία καλοστημένη πλεκτάνη που συνδέει όλες τις υποθέσεις θα βγει στην επιφάνεια.

 

 

 - Αν και βρισκόμαστε στις αρχές του έτους η «Ευτυχία» έβαλε υποψηφιότητα για καλύτερη ελληνική ταινία της χρονιάς. Πού οφείλεται η τεράστια επιτυχία που είχε;

Οφείλεται καταρχάς στην προσωπικότητα και στην απίστευτα ενδιαφέρουσα ζωή της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, των ανθρώπων που την περιέβαλλαν, της οικογένειάς της αλλά και αυτών που συνάντησε και που συνεργάστηκε, στην υπέροχη ζωή που είχε και στον τρόπο επιλογής των αποφάσεων που την οδηγούσαν στον κάθε διαφορετικό δρόμο που περπάτησε. Κυρίως όμως οφείλεται στο μαγικό χάρισμα και ταλέντο που είχε να γράψει όλα αυτά τα υπέροχα και μαγικά τραγούδια, που μας συντροφεύουν όλα αυτά τα χρόνια. Ιδίως στη δική μου γενιά τα κομμάτια της μας θυμίζουν την παιδική μας ηλικία όπου οι γονείς μας άκουγαν τα τραγούδια αυτά, τραγούδια που πολλοί έχουμε τραγουδήσει χωρίς καν να γνωρίζουμε πως είναι δικά της. Oλοι οι ηθοποιοί συγκυριακά ενώθηκαν στο κατάλληλο timing δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό, την αγάπη τους και την προσήλωσή τους σε αυτό το κομμάτι που ονομάζεται κινηματογραφική "Ευτυχία". 

- Από πλευράς θεάτρου σε ποιες παραστάσεις μπορεί να σας δει αυτό το διάστημα το κοινό;

Η πρώτη είναι το "Δείπνο ηλιθίων", στο θέατρο "Κάππα". Είναι η τέταρτη και τελευταία χρονιά της παράστασης η οποία παίζεται από Τετάρτη ως Κυριακή. Θα την έλεγα μια μαγική συγκυρία με πολύ καλούς συντελεστές και ανθρώπους. Με τον Σπύρο Παπαδόπουλο ο οποίος υπογράφει τη σκηνοθεσία καταφέραμε και ονειρευτήκαμε μαζί έναν “κόσμο” που τελικά ήταν αυτός που επιθυμούσε ο ίδιος, εμείς, αλλά και οι άνθρωποι που ήρθαν και αγκάλιασαν την παράσταση. Το έργο εστιάζει στην αλήθεια, στο πώς τελικά οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τους γύρω τους. Τελικά ο εν δυνάμει ηλίθιος που προσπαθούμε να διαχωρίσουμε θεωρώντας τον εαυτό μας πιο έξυπνο μπορεί να είναι αυτός που μας αλλάζει και μας φτιάχνει τη ζωή για ένα καλύτερο αύριο, κάνοντάς μας καλύτερους ανθρώπους.

Το δεύτερο έργο που παίζω είναι το μαγικό έργο του Λέων Τολστόι "Πόλεμος και Ειρήνη" σε σκηνοθεσία της Ιόλης Ανδρεάδη. Την πρωτότυπη διασκευή για το θέατρο υπογράφει μαζί με την κ. Ανδρεάδη ο σύζυγός της και συνεργάτης της Αρης Ασπρούλης. Κάτω από την υπέροχη στέγη του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά υλοποιούμε κάθε Δευτέρα και Τρίτη τη δικιά μας σκέψη απέναντι σε αυτό το έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Η περιγραφή των γεγονότων της ναπολεόντειας εισβολής στη Ρωσία, από το 1805 έως το 1820, αποκαλύπτεται ρεαλιστικά, ενώ τα εντυπωσιακά σκηνικά αποτυπώνουν την ατμόσφαιρα της εποχής και ιχνογραφούν με τον καλύτερο τρόπο τα ανθρώπινα πάθη. 

- Μέσα σε μια εβδομάδα πρωταγωνιστείτε σε δύο θεατρικές παραστάσεις με διαφορετικό ύφος. Πόσο εύκολο είναι για έναν ηθοποιό να “γυρίζει τον διακόπτη” για να αντεπεξέλθει σωστά στο κοινό;

Δεν το κάνω ποτέ για να αντεπεξέλθω στο κοινό. Το κάνω για να αντεπεξέλθω στα κίνητρα και στα ιδανικά που βάζω εγώ στον εαυτό μου, σε αυτά που μου ζητάει ο σκηνοθέτης και η συνεργασία μου με τους εκάστοτε συναδέλφους μου. Δεν ξέρω αν είναι εύκολο ή δύσκολο, εγώ προσωπικά το κάνω με μεγάλη αγάπη. Για μένα τίποτα δεν είναι εύκολο, αλλά και απ' την άλλη τίποτα δεν είναι και πάρα πολύ δύσκολο, με την έννοια πως αν είσαι ξεκάθαρος με τα θέλω σου βρίσκεις αυτό το οποίο αναζητάς.

 

- Πώς θα σχολιάζατε τις κριτικές που έχετε δεχτεί κατά καιρούς ως προς την ευκολία σας να προσαρμόζεστε απόλυτα στους ρόλους σας;

Η χαρά μου ως ανθρώπου και μετά ως ηθοποιού είναι να υποδύομαι χαρακτήρες και να προσπαθώ να ζω όλους αυτούς τους υπέροχους και φανταστικούς κόσμους μέσα από τα κείμενα. Είναι η ανάγκη μου να μπαίνω σε τέτοιους κόσμους. Προσπαθώ να θαυμάζω, να αγαπάω και να κοιτάω ξεκάθαρα το γιατί μου μέσα από τον κόσμο που ονειρεύομαι. Δεν το κάνω υπό κάποια άλλη σκέψη, και κάθε φορά κοιτάω να κάνω κάτι διαφορετικό. Είναι προσωπική μου ανάγκη να εξελίσσομαι καταρχάς, να μην στέκομαι σε κάτι το οποίο μπορεί να είναι μια συγκεκριμένη διαδρομή. 

- Υπάρχει κάτι στο κομμάτι της δουλειάς σας που δεν έχετε δοκιμάσει ακόμα και θα θέλατε να το κάνετε;

Θα ήθελα να κάνω πολύ παιδικό θέατρο. Λόγω υποχρεώσεων δεν έχει τύχει να κάνω ακόμα, καθώς τις περισσότερες φορές γίνονται πρωινές ώρες. Τα παιδιά είναι ευλογία, οπότε θα ήταν χαρά μου να το κάνω κάποια στιγμή. 

- Το αγαπημένο σας παραμύθι ποιο είναι;

Οταν ήμουν μικρός ήταν «Ο Μικρός Πρίγκιπας». Γενικά όμως αγαπώ πολύ τα παιδικά παραμύθια. Μ' αρέσει πολύ «Το Σκλαβί» και ο «Οδυσσεβάχ»... 

- Οι σειρές από τις οποίες αγαπηθήκατε πολύ, αρχικά ήταν μέσα από το Mega. Θα λέγατε το "ναι" αν σας γινόταν πρόταση για κάποιο σίκουελ;

Το κείμενο για μένα είναι ο καμβάς, δηλαδή το πιο σημαντικό πράγμα όπου πατάει ο ηθοποιός. Αν το παραμύθι πείθει, θα με κάνει αυτόματα να το ονειρευτώ. Αν όμως δεν μπορώ να με φανταστώ σε αυτό, τότε δεν θα επιλέξω μια δουλειά. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν πολύ θετική και θα σκεφτόμουν να κάνω κάτι εκ νέου με χαρά. 

- Υπήρξε κάποιος ρόλος σας που να αγαπήσατε περισσότερο στην τηλεόραση;

Το κάθε πράγμα έχει τη στιγμή του. Με δυσκολία μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον, γιατί τους αγαπάω εξίσου όλους. Και τον Κίμωνα από το «50-50» αγαπάω και τον Γεράσιμο από το «Η οικογένεια βλάπτει» και τον αστυνόμο Γλάρο στα «Μαύρα Μεσάνυχτα». Οι συγκυρίες με τους ανθρώπους που συνεργάστηκα ήταν τέτοιες που μου επέτρεψαν να ονειρευτώ και να δεθώ με αυτούς τους χαρακτήρες. 

- Η πρώτη σκηνοθετική σας δουλειά ήταν το «Homo Greco». Το έργο ήταν η αφορμή να σκηνοθετήσετε πρώτη φορά ή ήταν μια εσωτερική ανάγκη που σας είχε γεννηθεί νωρίτερα;

Η αλήθεια είναι πως το έργο δεν ήταν η αφορμή. Ηταν μία εσωτερική μου ανάγκη να μπω στη θέση του σκηνοθέτη. Για μένα ο σκηνοθέτης είναι ο μπαμπάς. Οχι μόνο ο οραματιστής. Το να είσαι και ηθοποιός βοηθάει να καταλαβαίνεις κάποια αδιέξοδα. Οπότε ήταν ένα τεράστιο μάθημα γνώσης και για μένα. 

- Συμβιβασμούς στη δουλειά σας αλλά και στη ζωή σας γενικότερα κάνετε;

Οι ανθρώπινες σχέσεις αλλά και η ίδια η ζωή απαιτεί συμβιβασμούς, όχι πάνω σε αξίες όμως. Δεν συμβιβάζω τη φιλία μου, την αγάπη μου ή τον ερωτά μου. Συμβιβάζω όμως καθημερινά πράγματα, δεν μπορεί να τα έχουμε όλα, πρέπει να έχουμε μια ισορροπία και ένα μέτρο. Νομίζω ότι πρέπει να καταλαβαίνει κανείς και να ακούει τα άτομα που συναναστρέφεται, οπότε ναι, συμβιβάζομαι και θα συμβιβάζομαι. 

- Είστε άνθρωπος που ταξιδεύει στον ελεύθερο χρόνο του;

Μου αρέσουν πολύ τα ταξίδια και στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Στη χώρα μας μου αρέσει να ταξιδεύω στην Τήνο, στο Μαρμαρά Χαλκιδικής, στη Βυτίνα αλλά και στην Κρήτη, μιας και έχω γίνει κουμπάρος στο Ρέθυμνο. Γενικά αγαπώ τη χώρα μου γιατί είναι μοναδική. Είναι αυτό που λένε οι μοναχοί, πως όταν ο Θεός επέλεξε να μοιράσει τους λαούς στη Γη, δυστυχώς ξέχασε τους Ελληνες, και όταν εκείνοι του είπαν τι θα γίνει με εμάς, ο Θεός τους απάντησε, θα σας πάω εκεί που πάω εγώ διακοπές. Με βάση αυτό νιώθω ευλογημένος που είμαι γεννημένος και ζω σε αυτή την τόσο όμορφη χώρα. Από πλευράς εξωτερικού, ένα ταξίδι που θα ήθελα να κάνω είναι στην Ιαπωνία. 

- Για την Καλαμάτα ποια είναι η εικόνα σας; Εχετε ξεχωρίσει κάποιο σημείο της;

Η Καλαμάτα είναι μια πανέμορφη πόλη. Η θάλασσά της, οι άνθρωποί της και τα προϊόντα της ξεχωρίζουν από την πρώτη στιγμή όταν την επισκεφτεί κάποιος. Το θέατρο στο Κάστρο όπου έχω παίξει στο παρελθόν, με την υπέροχη θέα, μου έχει μείνει έντονα στη μνήμη μου.