Κυριακή, 28 Ιουνίου 2020 09:23

Ο Καλαματιανός βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς στην "Ε": “Τα ερεθίσματά μου ήταν οι γονείς μου”

Γράφτηκε από την
Ο Καλαματιανός βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς στην "Ε": “Τα ερεθίσματά μου ήταν οι γονείς μου”

 

Μία από τις πιο ολοκληρωμένες μορφές σύγχρονων καλλιτεχνών, ο βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς αποτελεί τον αγαπημένο των Μεσσηνίων σε όλο τον κόσμο, αφού το ταλέντο και η εξέλιξή του γεμίζουν με αισιοδοξία τις ψυχές εκείνων ειδικά που λατρεύουν την τέχνη.

Παρότι έχει τραγουδήσει στις πιο σημαντικές σκηνές του κόσμου, δεν ξεχνά τον τόπο που γεννήθηκε και τους ανθρώπους του. Μάλιστα αυτό το καλοκαίρι, το κοινό της Μεσσηνίας θα έχει την ευκαιρία να τον απολαύσει σε δύο βραδιές, μία στο Κάστρο και μία στην Αρχαία Μεσσήνη. Αυτό κι αν είναι ευχάριστη είδηση, μέσα σε μια τόσο περίεργη συγκυρία για την καθημερινότητα όλων μας, όπως αυτή που διανύουμε…

 

- Κοιτώντας πίσω, στα παιδικά σας χρόνια στην Καλαμάτα, ποια ήταν η στιγμή που καταλάβατε πως θα ασχοληθείτε με τη μουσική;
Μεγάλωσα σε απόλυτα μουσικό περιβάλλον, οι γονείς μου ήταν και είναι ερασιτέχνες χορωδοί, οι παρέες τους -που ήταν και δικές μας στα παιδικά μας χρόνια- ήταν γεμάτες μουσική. Οπότε η ενασχόληση με τη μουσική ήταν δεδομένη, σε επίπεδο εκπαίδευσης φυσικά στην αρχή.

- Ποιες ήταν οι μουσικές επιρροές, τα ερεθίσματα που σας έδωσε η πόλη, η οποία από πολλούς θεωρείται “πόλη του πολιτισμού”;
Οταν ξεκίνησα τη στενότερη επαφή μου με τη μουσική, η πόλη δεν ήταν ακόμη αυτό που λέτε “πόλη του πολιτισμού”. Τα ερεθίσματά μου ήταν οι γονείς μου, όπως είπα πιο πάνω, και οι άνθρωποι που με βοήθησαν να αναπτύξω την κλίση μου στη μουσική.

- Πώς συνδυάσατε τις σπουδές σας στην Αγγλική Φιλολογία με τις σπουδές στη μουσική; Ρωτάω γιατί η μελέτη των θεωρητικών, της Αρμονίας και του οργάνου, απαιτεί πολλές ώρες.
Περισσότερο ασχολήθηκα με τη μουσική, παρά με την Αγγλική Φιλολογία... Το πτυχίο μου το πήρα πολύ αργότερα…

- Ποιος συνθέτης θεωρείτε πως ταιριάζει καλύτερα τόσο στη φωνή όσο και στην ιδιοσυγκρασία σας;
Νομίζω πως οι συνθέτες της ιταλικής σχολής του belcanto μου ταιριάζουν πιο πολύ, ειδικά ο G. Verdi. Τον θεωρώ ξεχωριστό γνώστη της φωνής και της ικανότητάς της, γιατί μέσω των συνθέσεών του, μπορεί να εκφράζει τις περισσότερες ιδιοσυγκρασιακές και συναισθηματικές αποχρώσεις της ανθρώπινης φύσης.

- Μπορείτε να ξεχωρίσετε μία παράσταση από αυτές που έχετε δώσει, ως αγαπημένη σας;
Δεν νομίζω ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη παράσταση που μπορώ να την ξεχωρίσω από τις άλλες. Οι πρώτες παρουσίες μου σε σημαντικά θέατρα όπως αυτά του Λονδίνου, της Βενετίας, του Μονάχου, της Μαδρίτης, είχαν πάντα μια διαφορετική, ας πούμε, ένταση.

- Υπάρχει κάποιος ρόλος που να μην έχετε ερμηνεύσει ακόμα και που να αποτελεί όνειρο για εσάς;
Είμαι ικανοποιημένος με αυτά που έχω τραγουδήσει μέχρι τώρα, πιο πολύ με ενδιαφέρει να τραγουδάω καλύτερα, παρά περισσότερους ρόλους.

- Το κριτήριο με το οποίο επιλέγετε τους ρόλους σας έχει να κάνει περισσότερο με το έργο ή με τους συνεργάτες και το χώρο;
Εχει να κάνει βασικά με τις φωνητικές δυνατότητες και ικανότητες τις δικές μου, μετά με οτιδήποτε άλλο.

- Συναυλίες και γκαλά σε μεγάλες σκηνές της Ελλάδας, σε θέατρα στο εξωτερικό: Πόσο διαφέρει η αίσθηση της ερμηνείας από χώρα σε χώρα;
Καμία διαφορά, προσπαθώ να είμαι σε καλή κατάσταση και να δίνω το καλύτερο δυνατό είτε στην Καλαμάτα είτε στο Λονδίνο.

- Το ελληνικό σχολείο δίνει ερεθίσματα σε ένα παιδί να μάθει και να αγαπήσει την όπερα ή αυτό γίνεται μόνο μέσα από τα ωδεία και το σπίτι;
Η όπερα είναι ένα μέρος της μουσικής, τα ερεθίσματα θα έπρεπε να υπάρχουν για τη μουσική ως όλον. Το λυρικό τραγούδι διδάσκεται στα ωδεία πολύ αργότερα από το πιάνο ή το βιολί, λόγω φυσιολογίας της ανθρώπινης φωνής, οπότε ο συνδυασμός σχολείου και σπιτιού θα έπρεπε να είναι, νομίζω, ο ιδανικός για να γνωρίσουν τα παιδιά την όπερα…

- Τι κρατάτε από τις μεγάλες συνεργασίες σας, όπως με τον Jonas Kaufmann;
Το ζωντανότερο παράδειγμα απόλυτης αφοσίωσης και επαγγελματισμού, τα οποία μαζί με το χάρισμα της φύσης κάνουν κάποιον όπως ο Kaufmann να ξεχωρίζει.

Την αναπολώ αραιά και πού με ωραίες αναμνήσεις, αλλά νομίζω ότι δεν είχα τα προσόντα να γίνω καλός δάσκαλος κιθάρας, μάλλον καλύτερα που ήρθαν έτσι τα πράγματα.

Ο Δημήτρης Πλατανιάς θα εμφανιστεί στη Μεσσηνία στο πλαίσιο των “στάσεων” του προγράμματος ”Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός” που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού.
Συγκεκριμένα στο Κάστρο θα δώσει ρεσιτάλ στις 9 Αυγούστου. Επίσης την 1η Αυγούστου θα προηγηθεί άλλη μία μουσική παράσταση με το ανδρικό φωνητικό σύνολο “MΕΙΖΟΝ Ensemble" στην Αρχαία Μεσσήνη.
Σχετικά με το ανδρικό φωνητικό σύνολο “ΜΕΙΖΟΝ ensemble”: Δεκατέσσερις εκλεκτοί μονωδοί με πάθος για το χορωδιακό τραγούδι ερμηνεύουν συνθέσεις κοσμικής αλλά και θρησκευτικής μουσικής, γραμμένες ή μεταγραμμένες ειδικά για ανδρικές φωνές, υπό τη μουσική διεύθυνση του Αγαθάγγελου Γεωργακάτου. Δημιουργήθηκε το 2018 από μια μικρή ομάδα φίλων με κοινό ενδιαφέρον για το χορωδιακό τραγούδι a cappella (χωρίς συνοδεία οργάνων).
Το σύνολο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος τον Ιούνιο του 2018, σε ανεπίσημη συναυλία, στην οποία παρουσίασε σε προσκεκλημένους του χορωδιακά έργα από τη δυτική και ανατολική θρησκευτική μουσική των Μπρούκνερ, Πουλένκ, Τόμσον, Μανκούζι, Πολυκράτη, Λαμπρινίδη, Ροδίου, Παπαποστόλου, Χρίστιτς κ.ά.
Στην πρώτη τους αυτή συναυλία, τα μέλη του συνόλου τραγούδησαν σε πρώτη εκτέλεση το έργο “Μείζον δε τούτων η αγάπη” του Γιώργου Κουρουπού, το οποίο γράφτηκε από τον συνθέτη ειδικά για το “ΜΕΙΖΟΝ ensemble”.
Μελλοντικός στόχος του σχήματος είναι η διεύρυνση του ρεπερτορίου του σε έργα ελλήνων και ξένων δημιουργών του 20ού και 21ου αιώνα, γραμμένα για ανδρικό φωνητικό σύνολο a cappella.
Στο “ΜΕΙΖΟΝ ensemble” συμμετέχουν: Τενόροι πρώτοι: Γιάννης Χριστόπουλος, Γιάννης Καλύβας, Μιχάλης Πλατανιάς, Κωνσταντίνος Ζαμπούνης. Τενόροι δεύτεροι: Παναγιώτης Πρίφτης, Μάνος Μπουρίκας, Γιώργος Νάκης, Σταύρος Ζουλιάτης. Βαρύτονοι: Δημήτρης Πλατανιάς, Διονύσης Σούρμπης, Ιωάννης Κοντέλης. Μπάσοι: Θεόδωρος Αϊβαλιώτης, Αλέξανδρος Λούτας, Βασίλης Δημακόπουλος.


NEWSLETTER