Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2012 10:41

O Tάκης Βούης στην "Ε": "Δεν επιλέγει κανείς να είναι διακριτικός στην τέχνη και ειδικά στο τραγούδι"

O Tάκης Βούης στην "Ε": "Δεν επιλέγει κανείς να είναι διακριτικός στην τέχνη και ειδικά στο τραγούδι"

 

Είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους τραγουδοποιούς ο Τάκης Βούης, που αν και δωδεκανήσιος αγαπάει  την Καλαμάτα "γιατί τη βρέχει η θάλασσα" όπως μας λέει χαρακτηριστικά. Αφορμή για την κουβέντα μας στάθηκε ο νέος του δίσκος με τίτλο "Βασιλιάς Σαλτιμπάγκος" με τη συμμετοχή του νεανικού σχήματος Crescendo και τις προγραμματισμένες εμφανίσεις του σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

 

-   Πιστεύεις ότι γενικά γράφονται σήμερα καλά τραγούδια;

 "Σε κάθε εποχή γράφονται καλά τραγούδια, δηλαδή ένα πάντρεμα αρμονικό, μελωδίας ,στίχου και ερμηνείας, που τέρπει και συγκινεί, που ψυχαγωγεί . Αρκεί να τους δίνεται βήμα για να ακουστούν. Δεν ζούμε βέβαια την άνοιξη του ελληνικού τραγουδιού. Η δύσκολη εποχή που ζούμε όπως κάθε εποχή παρακμής ευνοεί ακραίες στάσεις και συμπεριφορές. Ετσι, από την μια, υπάρχει το εύκολο το πρόχειρο, το τραγούδι  ασπιρίνη που θα χαϊδέψει την επιφάνεια  και που νομίζουμε ότι μας ανακουφίζει και από την άλλη η αναζήτηση της ουσίας και της αλήθειας στην τέχνη και ειδικά στο τραγούδι που είναι η πιο μικρή μονάδα αλλά και η αμεσότερη μορφή τέχνης. Ολα αυτά γίνονται με μεγαλύτερη ένταση αυτό τον καιρό. Το κοινό έχει την δυνατότητα της επιλογής

 

- Είσαι γεννημένος στην Ρόδο. Νιώθεις και επηρεασμένος καλλιτεχνικά από το νησί σου;

"Σίγουρα ο τόπος που γεννιέσαι και μεγαλώνεις σε επηρεάζει σε όλα τα επίπεδα. Η  Ρόδος είναι ένας τόπος ανοιχτός σε επιρροές λόγω της πολυπολιτισμικής της δομής. Αυτό φαίνεται και στα τραγούδια μου."

 

- Πως θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου; Σε ποιο είδος τραγουδιού τον εντάσσεις;

"Θα τον έλεγα "αχαρακτήριστο" , αστειεύομαι, αλλά αν επιμένεις θα έλεγα πως  η δουλειά μου έχει χαρακτηριστεί «έντεχνη», ο όρος μπαλάντα όμως μου αρκεί και με εκφράζει."

 

-Εχεις μια διακριτική παρουσία στη δισκογραφία. Οφείλεται σε επιλογή σου;

  "Δεν επιλέγει κανείς να είναι διακριτικός στην τέχνη και ειδικά στο τραγούδι. Το κάνεις για να επικοινωνήσεις με τον κόσμο και θέλεις να γίνει αυτό , με όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Γι’ αυτό γράφεις τραγούδια και τραγουδάς. Θα έλεγα ότι πράγματι μπορεί να είναι διακριτική η στάση ενός καλλιτέχνη, να μην απασχολήσει τον τύπο και το κοινό με τον εαυτό του, και αυτό ναι, είναι επιλογή. Αλλά επειδή πολλές φορές θεωρούμε διακριτικότητα το να μην είναι κανείς προβεβλημένος, αυτή είναι η αναγκαστική διακριτικότητα που σου επιβάλλεται."

 

- Μετά τον "Θησέας που επιστρέφει" ...επιστρέφεις με τον "Βασιλιά Σαλτιπάγκο". Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του νέου δίσκου;

 "Ο βασιλιάς σαλτιμπάγκος  έχει μια διαφορετική θεματολογία, από τους προηγούμενους γιατί έχουν προστεθεί θέματα που θίγουν τις εσωτερικές μας συγκρούσεις για το πρέπει και το θέλω, τον μόχθο στην σύγχρονη εποχή, τον χρόνο που κυνηγάμε και φυσικά πάντα τον έρωτα αλλά στην νεανική του τόλμη. Είναι μια καινούρια συνεργασία στον στίχο, με την Ντίνα Πετροπούλου. Αυτό έχει δώσει μια διαφορετική ανάπτυξη στις μελωδίες που βέβαια κινούνται όπως τα περισσότερα τραγούδια μου στον χώρο της μπαλάντας. Αλλο ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της δουλειάς αυτής είναι η διαφορετική ενορχήστρωση, του Γιάννη Γιακουμάκη, με πολλά όργανα 15 για την ακρίβεια, και με ιδιαίτερο ρόλο στο ακορντεόν, πνευστά και φωνητικά με το φωνητικό τρίο Crescendo".

 

- Εμφανίσεις έχεις προγραμματίσει και που;

"Μέχρι τώρα ασχολήθηκα με την παρουσίαση του δίσκου σε ραδιόφωνα και τον τύπο σε όλη την Ελλάδα. Με την καινούρια χρονιά προγραμματίζω εμφανίσεις από το τέλος Φεβρουαρίου στην Αθήνα, το Ναύπλιο, την Θήβα, την Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της βόρειας Ελλάδας. Με μεγάλη χαρά θα εμφανιστώ και στην Καλαμάτα, ελπίζω άμεσα. Αλλωστε αν και νησιώτης αγαπάω πολύ και τη στεριά και ειδικά τις στεριανές περιοχές που τις βρέχει η  θάλασσα όπως η Καλαμάτα".