Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2013 08:05

Χρήστος Λούφης: "Τα ωραιότερα καλοκαίρια της ζωής μου τα πέρασα στη Μεσσηνία"

Γράφτηκε από την
Χρήστος Λούφης: "Τα ωραιότερα καλοκαίρια της ζωής μου τα πέρασα στη Μεσσηνία"

"Τα ωραιότερα καλοκαίρια της ζωής μου τα πέρασα στη Μεσσηνία και στην αγαπημένη μου και υπέροχη πόλη της Καλαμάτας" μας λέει ο νέος τραγουδοποιός Χρήστος Λούφης. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο του cd με τίτλο "7 στιγμές" που κινείται στο έντεχνο, παραδοσιακό και λαϊκό χώρο και πιστεύουμε ότι αξίζει τον κόπο! Μας μίλησε για την ενασχόλησή του με τη μουσική, τα ακούσματα που είχε από παιδί και για το …νοσταλγικό ήχο του ακορντεόν.

 

- Τι σε έστρεψε στη μουσική;

«Μεγάλωσα κυρίως με παραδοσιακούς ήχους, ακούγοντας τον πατέρα του να παίζει κλαρίνο και διάφορα συγγενικά μου πρόσωπα να παίζουν ντέφι και βιολί. Το καλύτερό μου όμως ήταν να κάθομαι δίπλα του και να τον ακούω να παίζει ακορντεόν. Στιγμές μοναδικές και ανεξίτηλα χαραγμένες μέσα μου. Μικρό παιδάκι με μάγευε η διάθεση του βαλς. Στην ηλικία των 10 ετών πέφτει στα χέρια μου ένα αυτοσχέδιο μαντολίνο κι αρχίζω να πειραματίζομαι. Τα μουσικά μου ακούσματα πολλά: Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Γλυκερία, Βιτάλη, Αλεξίου, Παπάζογλου, Θ. Παπακωνσταντίνου, Μάλαμας, Περίδης, Πυξ-Λαξ, Τρύπες, Διάφανα Κρίνα, Ξύλινα Σπαθιά αλλά και Πετρολούκας-Χαλκιάς, Κυρίτσης, Κιτσάκη. Στα 15 μου  αγοράζω μια ακουστική κιθάρα και κάνω τα πρώτα βήματα δίπλα στον  φίλο μου Βαγγέλη Λάζο. Από κει και πέρα τα πράγματα ήρθαν μόνα τους. Θα μπορούσα πάντως να πω ότι η μουσική σίγουρα ήταν για μένα φυσική κατάληξη με όλα αυτά που είχα ζήσει».

 

- Η στιχουργία πώς προέκυψε;

«Σχεδόν μέχρι τα 23 μου χρόνια δεν έγραφα. Ομως πάντα έδινα πολύ μεγάλη σημασία στους στίχους των τραγουδιών που άκουγα και έτσι κάποια στιγμή, επηρεασμένος από διάφορες  καταστάσεις στη ζωή μου, μου γεννήθηκε η επιθυμία να αποτυπώσω στο χαρτί αυτά που μου συνέβαιναν. Ετσι δοκίμασα να γράψω στίχους. Αυτό βέβαια γινόταν ταυτόχρονα με τη σύνθεση της μουσικής. Η αλήθεια πάντως είναι ότι με το να γράφεις και τους στίχους εκτίθεσαι περισσότερο. Γι’ αυτό, κατά τη γνώμη μου, ο στίχος πρέπει να είναι πιο άμεσος και αληθινός, όπως επιδιώκω να είναι στα τραγούδια μου».

 

- Γιατί είναι ...7 οι στιγμές;

«Το 7 είναι ένας συμβολικός και για μένα ιδιαίτερα τυχερός αριθμός. Συγκέντρωσα στο δίσκο αυτό λοιπόν 7 τραγούδια, που ουσιαστικά αφορούν 7 σημαντικές στιγμές της ζωής μου. Γι’ αυτό και είναι διαφορετικό το ύφος κάθε κομματιού».

 

- Ποιος είναι ο χαρακτήρας του δίσκου;

«Πατώντας πάνω σε οικείους και αγαπημένους ρυθμούς της κουλτούρας μας και πειράζοντάς τους, προσπάθησα να διαμορφώσω το προσωπικό μου στυλ. Θέλησα να εκφράσω με εξωστρέφεια τις ανησυχίες μου και τελικά να δημιουργήσω ένα δίσκο, που με αντιπροσωπεύει απόλυτα. Ενας δίσκος λοιπόν με 7 τραγούδια και μια κοινή συνισταμένη. Το ακορντεόν, το οποίο έχει την ικανότητα να μπορεί να σταθεί και μόνο του, έχει καταπληκτικό ηχόχρωμα και πιστεύω ότι ταιριάζει σε όλα τα είδη της μουσικής, προσδίδοντας πάντα ένα μοναδικό χαρακτήρα. Αλλωστε με όλες αυτές τις παιδικές αναμνήσεις που είχα ένα ήταν σίγουρο στον πρώτο μου δίσκο: το ακορντεόν θα έπαιζε τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Νοσταλγικός ο χαρακτήρας του; Για μένα, ίσως...».

 

- Δύσκολη η διαδικασία κυκλοφορίας cd για ένα νέο δημιουργό;

«Το "δύσκολη" θα έλεγα ότι είναι ένας επιεικής χαρακτηρισμός για ένα νέο δημιουργό που ξεκινάει να κάνει ένα cd. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχουν πια πολλές εταιρείες που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη δουλειά του, και αυτές που υπάρχουν δεν ρισκάρουν και δεν επενδύουν σε νέα πρόσωπα, μένοντας προσκολλημένοι στα ίδια και στα ίδια. Ευτυχώς όμως που μέσα σ’ αυτή την κατάσταση υπάρχει ένα παράθυρο, που τα τελευταία χρόνια βοηθάει πάρα πολύ τους νέους καλλιτέχνες και αυτό είναι το Ιντερνετ. Πολλοί είναι αυτοί που δεν μπαίνουν καν στον κόπο να χτυπήσουν πόρτες δισκογραφικών, παρουσιάζοντας τη δουλειά τους στο Διαδίκτυο, που είναι σαφώς πιο εύκολη διαδικασία και σίγουρα πολύ πιο άμεση. Αυτό το δρόμο ακολούθησα κι εγώ».

 

- Γράφεις στίχους, μουσική, τραγουδάς. Από ανάγκη (σου), από ανασφάλεια;

«Γράφω μουσική, στίχους και τραγουδάω γιατί μου αρέσει και με εκφράζει πάρα πολύ και σε καμία περίπτωση από ανάγκη ή ανασφάλεια. Νιώθω ότι είναι μια εσωτερική μου ανάγκη και γι’ αυτό το λόγο είμαι πολύ χαρούμενος που με αυτή τη δισκογραφική δουλειά, τις "7 Στιγμές", κατάφερα να το πετύχω».

 

- Πώς θέλεις να είναι καλλιτεχνικά για σένα η νέα χρονιά;

«Η νέα χρονιά με βρίσκει καλλιτεχνικά όπως ακριβώς το επιθυμούσα. Με ένα ολοκαίνουριο cd στα χέρια μου, που όπως φαίνεται, ο κόσμος που το γνωρίζει αρχίζει να το αγαπάει. Το πρώτο κομμάτι που κυκλοφορήσαμε σαν promo, ο “Αιθέρας” έχει ήδη πάρει πολύ καλές κριτικές και θα έλεγα ότι αυτό με κάνει πολύ χαρούμενο. Από κει και πέρα, ο στόχος μου είναι να γυρίσω όλη την Ελλάδα για να παίξω τα κομμάτια μου. Ηδη έχω ξεκινήσει εμφανίσεις στην Αθήνα και μέσα στον μήνα θα διαμορφωθεί και το πρόγραμμα της επαρχίας. Αυτό που εύχομαι μέσα από την καρδιά μου είναι να παίξω όσο το δυνατό, συντομότερα στην περιοχή που πέρασα τα ωραιότερα καλοκαίρια της ζωής μου, στη Μεσσηνία και στην αγαπημένη μου και υπέροχη πόλη της Καλαμάτας».

 


NEWSLETTER