Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013 08:22

Δήμητρα Καμαρινού: Η ώρα της εφαρμογής της μεθόδου Project φέρει για τους μαθητές τη χαρά της "μη τάξης"

Γράφτηκε από την

Για ένα διαφορετικό τρόπο διδασκαλίας θα μιλήσει στους εκπαιδευτικούς της Καλαμάτας η διδάκτωρ Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών και συγγραφέας Δήμητρα Καμαρινού, θέλοντας έτσι να τους μεταδώσει νέες ιδέες και προτάσεις που θα αλλάξουν τον τρόπο διδασκαλίας και τη σχέση τους με τους μαθητές. 

 

Συνέντευξη
στη Γιούλα Σαρδέλη

Στο χώρο των Εκπαιδευτηρίων σήμερα στις 6 το απόγευμα θα γίνει βιωματικό σεμινάριο με θέμα «Η μέθοδος Project στην πράξη. Η ατζέντα του εκπαιδευτικού» με επιμορφώτρια την ίδια, ενώ αύριο Σάββατο στη 1 το μεσημέρι η κ. Καμαρινού θα παρουσιάσει το βιβλίο της «Η μέθοδος Project στην πράξη» στο βιβλιοπωλείο "Παπασωτηρίου", στον πεζόδρομο της Αριστομένους.

- Η μέθοδος Project στους εκπαιδευτικούς αποτελεί οικεία έννοια, όχι όμως και στους γονείς; Πώς θα την περιγράφατε σε κάποιο γονέα με απλά λόγια;

"Η μέθοδος Project είναι μια μαθησιακή διαδικασία για την πραγματοποίηση ενός συλλογικού έργου, η οποία προϋποθέτει  τη συνεργασία των μαθητών σε ομάδες και την αυτοοργάνωσή τους με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών. Το ζητούμενο δηλαδή δεν είναι η τελική παρουσίαση ή η συγγραφή μιας επιστημονικοφανούς εργασίας, αλλά η αυτοοργάνωση των μαθητών σε συλλογικότητες, για να βιώσουν μαθησιακές εμπειρίες και να καλλιεργήσουν ικανότητες ζωής. Η γενιά των μαθητών μας πέρα από τα πτυχία πρωτίστως τέτοιες ικανότητες θα χρειαστεί".

- Πώς θα γίνει εφικτό να περάσει η μέθοδος Project από τα πανεπιστημιακά βιβλία στις αίθουσες διδασκαλίας;

"Από τα πανεπιστημιακά βιβλία δεν είναι εύκολο. Ο εκπαιδευτικός χρειάζεται έναν οδηγό εκκίνησης, που θα έχει αναδυθεί από τις ανάγκες και τις δυσκολίες της εφαρμογής στο Ελληνικό σχολείο συγκεκριμένα και όχι από τη διεθνή βιβλιογραφία. Που θα απαντά με συγκεκριμένες δοκιμασμένες καλές πρακτικές στα ερωτήματά του. Εναν οδηγό, που και μόνο με αυτόν ο εκπαιδευτικός στο Καστελόριζο,  - δηλαδή χωρίς άλλη υποστήριξη - θα μπορεί να υλοποιήσει τη μέθοδο στο σχολείο του. Ενα τέτοιο παράδειγμα το βιβλίο μου. Στο πρώτο μέρος περιγράφονται σε 10 ενδεικτικές συνεδρίες οι φάσεις και τα βήματα υλοποίησης ενός εκπαιδευτικού προγράμματος με τη μέθοδο Ρroject, από την εισαγωγική συνεδρία ως την παρουσίαση. Στο δεύτερο υπάρχουν 5 φάκελοι, ένας για κάθε τομέα που θα διαχειριστεί ο εκπαιδευτικός (Συνεδρίες Υλοποίησης, Ομάδες, Ερευνα και Συγγραφή, Ερευνα Πεδίου, Παρουσίαση) με τα συνήθη ερωτήματα των εκπαιδευτικών και δοκιμασμένες καλές πρακτικές. Στο τρίτο μέρος περιγράφονται τεχνικές αξιολόγησης, ώστε ο ίδιος ο εκπαιδευτικός να βελτιώνει το έργο του κτίζοντας την επαγγελματική κατάρτισή του. Τέλος επισυνάπτονται φύλλα εργασίας και οργάνωσης της έρευνας".

- Πώς λειτουργεί το Project τόσο στους μαθητές όσο και στον εκπαιδευτικό; Δίνει μια διαφορετική ώθηση μέσα στη διδακτική ώρα;

"Η ώρα της εφαρμογής της μεθόδου Project φέρει για τους μαθητές τη χαρά της «μη τάξης» - δε γίνεται παραδοσιακό μάθημα, χωρίς βιβλίο, δουλεύουν σε ομάδες - και για τον εκπαιδευτικό την αγωνία της «μη τάξης». Από αυτήν την άποψη για τον εκπαιδευτικό το πρόβλημα διαχείρισης των ομάδων και της ολομέλειας είναι υπαρκτό. Εάν χωρίσουμε τους μαθητές σε ομάδες και αναλάβουν να διερευνήσουν ένα ερώτημα, δε σημαίνει αυτόματα ότι θα συνεργαστούν ή ότι θα πραγματοποιήσουν το έργο. Γι' αυτό οι «Φάκελοι» του βιβλίου μου περιλαμβάνουν προτάσεις και πρακτικές για να δοθεί η διαφορετική ώθηση και να αξιοποιηθεί η δημιουργική δυναμική που φέρει η μέθοδος Project. Στην ουσία προσφέρει μαθησιακές ευκαιρίες για να ξετυλίξουν τις λανθάνουσες ικανότητές τους οι λεγόμενοι αδύνατοι, μέτριοι, οι αδιάφοροι στα σχολικά μαθήματα μαθητές, αυτοί με μαθησιακές δυσκολίες, δηλαδή  το μεγαλύτερο ποσοστό των σχολικών τάξεων. Παράλληλα όλοι έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν ικανότητες ζωής: συνεργασίας, δημιουργικότητας, να μάθουν πώς να μαθαίνουν και κυρίως να απολαύσουν τη χαρά της συνεργατικής δημιουργίας".

- Τι θεωρείτε πως πρέπει να γίνει από πλευράς υπουργείου ώστε να ενταχθεί σε μεγαλύτερο βαθμό η μέθοδος αυτή στα σχολεία;

"Στο στάδιο που βρισκόμαστε πολύπλευρη και διαρκής υποστήριξη των εκπαιδευτικών. Απαραίτητα προαπαιτούμενα η επιμόρφωση με βιωματικά σεμινάρια από έμπειρους στη βιωματική μάθηση πράξη επιμορφωτές, η αξιοποίηση των έμπειρων στελεχών για τη διαρκή υποστήριξη των εκπαιδευτικών και εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό υλικό, στο οποίο θα μπορούν να βρίσκουν προτάσεις υπέρβασης των δυσκολιών τους. Χωρίς ουσιαστική υποστήριξη ο θεσμός καταδικάζεται σε εκφυλισμό και αποτυχία, ενώ αντίθετα μπορεί να μετατρέψει το σχολείο σε ένα σύγχρονο εργαστήρι συνεργατικής δημιουργίας".