Κυριακή, 03 Φεβρουαρίου 2013 10:18

Ζωή Παπαδοπούλου: "Η αγάπη είναι το κλειδί για όλα"

Γράφτηκε από την
Ζωή Παπαδοπούλου: "Η αγάπη είναι το κλειδί για όλα"

Η Ζωή Παπαδοπούλου είναι από τις πιο αξιοπρόσεκτες καλλιτέχνιδες που αγαπά την μουσική, τους διαφορετικούς ρυθμούς, τους πειραματισμούς, την συνεχή ανακάλυψη ήχων στίχων ιδεών, όπως λέει η ίδια! 

Από την αρχή της καριέρας της ευτύχησε να συνεργαστεί με σπουδαία ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου και συνεχίζει με… την προτροπή "Ξαναγεννήσου",  που είναι και ο τίτλος του νέου της δίσκου.

 

- Εχεις συμπληρώσει μια και πλέον δεκαετία στο χώρο της μουσικής επαγγελματικά. Πώς θα χαρακτήριζες αυτή σου την πορεία μέχρι σήμερα;

«Ομορφα ανατρεπτική, γεμάτη εμπειρίες, χαμόγελα, απογοητεύσεις, και με την ίδια λαχτάρα όλα αυτά τα χρόνια να βγω να τραγουδήσω…».

 

- Παίζει ρόλο ότι σε εμπιστεύτηκαν εξ αρχής σπουδαίοι δημιουργοί, όπως ο Ρασούλης, η Αλεξίου;

«Μου έκανε καλό βεβαίως, μου έδωσε φόρα, βήμα, την δυνατότητα να γνωρίσω αυτούς τους ανθρώπους που πάντοτε θαύμαζα, να "κλέψω", από την εμπειρία τους, την συνέπεια και το πάθος τους!».

 

- Σε ποιο μουσικό είδος θα κατέτασσες τον εαυτό σου, καθώς έχεις εμφανιστεί ακόμα και στο ρεμπέτικο πάλκο;

«Ποτέ δεν ήμουν φαν των ετικετών, δηλαδή μιας ανάγκης σώνει και ντε, να κατατάξεις έναν καλλιτέχνη κάπου. Για μένα αυτό που πάντα με μάγευε, αυτό ακολουθούσα, ή τελοσπάντων, αν όχι πάντα, σχεδόν πάντα. Αγαπώ την μουσική, τους διαφορετικούς ρυθμούς, τους πειραματισμούς, την συνεχή ανακάλυψη ήχων, στίχων, ιδεών».

 

 - Ο δίσκος σου με τίτλο "Ξαναγεννήσου" δίνει και ένα μήνυμα πιστεύεις;

«Είναι μια παρότρυνση, την οποία ξέρω πως πολλοί από εμάς, παρά τις δυσκολίες, προσπαθούμε να την ακούσουμε, δεν είναι σε καμία περίπτωση απειλή, δηλαδή αν δεν ξαναγεννηθείς, θα χάσεις, αλλά αν θέλεις να ξαναγεννηθείς μπορείς!!!».

 

- Εχεις δηλώσει ότι πρέπει να κάνουμε πια πέρα το δήθεν. Αυτή η εποχή της κρίσης δίνει, νομίζεις, ευκαιρία γι' αυτό;

«Το ελπίζω! Γιατί μάλλον χρειάζεται να φτάσουμε πολύ πιο κάτω για να πετάξουμε τις μάσκες… Ακόμη έχουμε δρόμο».

 

- Τι έχεις αλλάξει στη ζωή σου την τελευταία τριετία;

«Πολλά, αλλαγή σπιτιών, φίλων, ιδεών… Πέταξα και άφησα πίσω μου καταστάσεις και συνήθειες οι οποίες με βόλευαν, και είπα να ξαναγεννηθώ…».

 

- Τι στόχους έχεις για τη νέα χρονιά;

«Να γίνω καλύτερος άνθρωπος, να μην φοβάμαι να δώσω αγάπη απλόχερα στον διπλανό μου. Η αγάπη είναι το κλειδί για όλα».

 

- Καλλιτεχνικά πού σε συναντάμε το 2013;

«Το 2013 θα παρουσιάσω μια παράσταση η οποία με περιτριγυρίζει χρόνια, η οποία θα δηλώνει για μένα το ξεκίνημα μιας νέας εποχής.

Επίσης, αυτόν τον καιρό έχω την μεγάλη χαρά να τραγουδάω σε μια παράσταση της ορχήστρας "Εμμετρον", μαζί με τον Κώστα Μακεδόνα και τον Ορέστη Τζιόβα, σε μια αναδρομή σε πολλά από τα μεγάλα και σπουδαία τραγούδια του ελληνικού κινηματογράφου τα οποία έγιναν διεθνείς επιτυχίες, των Μάνου  Χατζιδάκι, Σταύρου Ξαρχάκου, Μίκη Θεοδωράκη και άλλων μεγάλων της χώρας μας!».

 

 


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Ζωή Παπαδοπούλου ξεκινάει τη μουσική της πορεία όταν την ξεχωρίζει ο Μανώλης Ρασούλης σε γνωστή μουσική σκηνή της Θεσσαλονίκης. Η πρόταση από τον Δημήτρη Μητροπάνο για κοινή εμφάνιση στην Αθήνα ήταν το φυσικό επακόλουθο.

Το 2002 η Ζωή έρχεται πια στην Αθήνα για να κατακτήσει και την αθηναϊκή σκηνή. Ο πρώτος της δίσκος, «Κρύσταλλα κόκκινα φιλιά», γίνεται σε παραγωγή της Χαρούλας Αλεξίου και το ντουέτο τους «Αχ και να σ’ είχα εδώ» γίνεται γνωστό σε όλη την Ελλάδα. Από κει κι έπειτα, οι συνεργασίες διαδέχονται η μια την άλλη με ονόματα όπως του Γιάννη Κότσιρα, της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, του Κώστα Μακεδόνα, του Αντώνη Ρέμου, του Μιχάλη Χατζηγιάννη και πολλών άλλων ακόμη .

Η εμπειρία της επί σκηνής ενισχύεται στο πλευρό των Μανώλη Φάμελλου, Νίκου Ζιώγαλα, Οδυσσέα Τσάκαλου, και Χρήστου Νικολόπουλου.

Το 2008 κυκλοφορεί ο δεύτερος δίσκος της, «Τατουάζ» και η χαρακτηριστική φωνή της Ζωής ταξιδεύει στα ερτζιανά ερμηνεύοντας τους στίχους της Χάρις Αλεξίου στο ομώνυμο τραγούδι. Είναι η στιγμή που η Ζωή εντείνει τις εμφανίσεις της σε φεστιβάλ και μουσικές σκηνές, γράφοντας τη δική της πορεία στη σύγχρονη ελληνική μουσική. Διασκευάζει, ερμηνεύει και επιχειρεί να «πειράξει» παραδοσιακά, παλιά λαϊκά, ρεμπέτικα, αλλά και πιο σύγχρονα τραγούδια.

Το 2011 ξεσηκώνει και πάλι την αθηναϊκή νύχτα στο πλευρό μιας γνήσιας ρεμπέτισσας, της Μαριώς. Οι κοινές τους εμφανίσεις χαρακτήρισαν αυτή τη συνεργασία παραπάνω από επιτυχημένη και συνεχίστηκαν για έναν ολόκληρο χρόνο.

Αυτή τη στιγμή ο τρίτος δίσκος της Ζωής Παπαδοπούλου, «Ξαναγεννήσου» είναι έτοιμος και θα κυκλοφορήσει το θινόπωρο. Πρόκειται για ένα πολυσυλλεκτικό έργο το οποίο αποτελείται από επτά τραγούδια νέων δημιουργών. Είναι η πιο ολοκληρωμένη και η πλέον αντιπροσωπευτική δουλειά της ίδιας με τον  Νεοκλή Νεοφυτίδη, μόνιμο συνεργάτη της στις ονειρικές ενορχηστρώσεις του. (www.zoepapadopoulou.com)


NEWSLETTER