Σάββατο, 09 Μαρτίου 2013 10:04

Η Ρένια Τσιτσιμπίκου στην "Ε": "Η Μεσσηνία είναι ένας τόπος που έχω αγαπήσει πολύ"

Η Ρένια Τσιτσιμπίκου στην "Ε": "Η Μεσσηνία είναι ένας τόπος που έχω αγαπήσει πολύ"

"Η Μεσσηνία είναι ένας τόπος που έχω αγαπήσει πολύ, από τότε που πιτσιρίκι έκανα τις πρώτες μου διακοπές στη Φοινικούντα" μας λέει η … δεσποινίς "Μένουμε Ελλάδα"!!!

Η Ρένια Τσιτσιμπίκου, είναι το πρόσωπο που μαζί με τον Γιώργο Αμυρά μας παρουσιάζουν τις ομορφιές της Ελλάδας, μας προτρέπουν να τις γνωρίσουμε και μάλιστα το καταφέρνουν κιόλας, μέσα από την εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης που έχει κερδίσει φανατικό κοινό!

 

 

- Γιατί η επιλογή να είναι η παραμονή μας στην Ελλάδα;

«Αν η ερώτηση αφορά στις διακοπές, θα έλεγα ότι με δεδομένη την οικονομική κρίση, τώρα είναι η ώρα να γνωρίσουμε “γειτονιές” της χώρας μας που δεν είχαν υπάρξει τουριστικοί προορισμοί πρώτης γραμμής και που τώρα μπορούν, ως οικονομικότεροι προορισμοί, να προσφέρουν στιγμές απόδρασης. 

Σε κάθε άλλη περίπτωση, έχοντας ήδη χαιρετήσει πολλούς φίλους που έφυγαν αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη, η επιλογή φαντάζει μονόδρομος: εμείς που ακόμα μπορούμε, μένοντας εδώ, να προσπαθήσουμε ν’ αλλάξουμε τη συνθήκη και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον.»

 

- Εχουν γίνει σοβαρά βήματα βελτίωσης των παροχών στους τουρίστες (εσωτερικούς και μην) τα τελευταία χρόνια;

«Βεβαίως και έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες από σοβαρούς ανθρώπους να αναδειχθεί η χώρα μας όχι μόνο ως ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός βασισμένος στο δίπτυχο ήλιος – θάλασσα, αλλά και στη παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, εξειδικευμένων και εστιασμένων στη σύγχρονη τάση που θέλει τον ταξιδιώτη να αναζητά την “εμπειρία” και όχι απλά την πολυτέλεια. Το ευτύχημα είναι ότι η ταξιδιωτική αγορά έχει αντιληφθεί αυτή την ανάγκη και, όσο κι αν λόγω κρίσης τα περιθώρια να επενδυθούν χρήματα έχουν στενέψει, κανείς δεν διαφωνεί ότι για την παροχή καλής υπηρεσίας απαιτούνται και άλλα χαρακτηριστικά που ο Έλληνας διαθέτει, όπως μεράκι, φιλότιμο, δημιουργικότητα και φαντασία!»

 

- Γιατί εξακολουθεί να είναι μια ακριβή χώρα η Ελλάδα σε σχέση με άλλους ταξιδιωτικούς προορισμούς;

«Με την λαίλαπα της οικονομικής κρίσης, θέματα όπως π.χ. το ΦΠΑ στην εστίαση, η βενζίνη, το αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος”, δεν άλλαξαν, δεν βελτιώθηκαν προς όφελος των ταξιδιωτών, αλλά αντίθετα μας κρατούν ψηλά στην αντίληψη του ταξιδιωτικού κόσμου ότι η Ελλάδα είναι ένας ακριβός προορισμός. Αυτό φυσικά αδικεί την προσπάθεια πολλών επιχειρηματιών που έριξαν σημαντικά τις τιμές τους – όχι μόνο για τους ξένους ταξιδιώτες - προκειμένου να παραμείνει το τουριστικό μας προϊόν ανταγωνιστικό. Έτσι, ενώ τώρα και οι Έλληνες μπορούν να πετύχουν εξαιρετικές τιμές και προσφορές σε καταλύματα, είναι εξαιρετικά επώδυνο με τις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες, να ταξιδέψουν σε έναν προορισμό και να ξοδέψουν χρήματα για την εστίαση ή τη διασκέδασή τους.»

 

- Είναι ένα πεδίο ο τουρισμός που θα αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια;

«Τον έχουν αποκαλέσει “βαριά βιομηχανία”, και μάλλον όχι άδικα, αφού την τελευταία δεκαετία ο τουρισμός συνεισέφερε συστηματικά στο ΑΕΠ με 16%, δίνοντας εργασία σε 800.000 περίπου - άμεσα ή έμμεσα- εμπλεκόμενους σ’ αυτόν εργαζόμενους, συντηρώντας χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ξενοδοχεία.  Παρ’ ότι η κρίση χτύπησε τον ελληνικό τουρισμό που χρειάστηκε να προβεί σε έντονες αναδιαρθρωτικές κινήσεις για να μην καταρρεύσει, παρ’ ότι η πολιτική αστάθεια και η προβολή της χώρας μας – ειδικά της Αθήνας – σαν ένα πολεμικό μέτωπο χρησιμοποιήθηκαν για να δυσφημησθεί κατά κόρον το ελληνικό τουριστικό προϊόν, θεωρώ ότι η ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα είναι μονόδρομος, κι αυτό είναι κατανοητό απ’ όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Απλά, μέχρι ο,τιδήποτε άλλο να προχωρήσει στη χώρα, ο τουρισμός θα τρέφει εκατομμύρια εξ ημών.»

 

- Οι ξένοι να έρθουν Ελλάδα, οι έλληνες γιατί να μείνουν εδώ αν μπορούν να ταξιδέψουν σε άλλους προορισμούς;

«Δεν ήμουν ποτέ της άποψης να ταξιδεύουμε μόνο στην Ελλάδα. Αντίθετα, ακόμα και τώρα που τα πράγματα είναι ζορισμένα, πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να ταξιδεύουμε στο εξωτερικό, να γνωρίζουμε άλλους πολιτισμούς, να συναναστρεφόμαστε με άλλους ανθρώπους, να μελετούμε άλλες κουλτούρες και φυσικά, να παρατηρούμε τις υπηρεσίες, το επίπεδο ζωής, τη φιλοσοφία των ξένων και ότι μας γοητεύει, μας συναρπάζει ή κάνει τη ζωή μας καλύτερη, να το μεταφέρουμε και στη δική μας κοινωνία. Είμαι όμως επίσης και της άποψης που λέει ότι, πριν ανοίξεις τα φτερά να γνωρίσεις τη γειτονιά σου, γνώρισε πρώτα ή, τέλος πάντων, όσο περισσότερο μπορείς, και το σπίτι σου. Εξ’ ου και η επιμονή να “Μένουμε Ελλάδα”!»

 

- Ποιοι είναι οι τρεις αγαπημένοι σου προορισμοί στην Ελλάδα;

«Μου είναι πολύ δύσκολη πια αυτή η απάντηση, γιατί όσο ταξιδεύω, τόσο νέοι τόποι σαν Σειρήνες με καλούν να τους αγαπήσω! Έτσι, θα έλεγα ότι έχουν μόνο ένα μικρό προβάδισμα στην προτίμησή μου τόποι στους οποίους έχω αγαπήσει το φυσικό κάλλος, την καθαρότητα του τοπίου, την αρχιτεκτονική γραμμή, την ενέργεια που δονεί το σώμα, τα ιστορικά σημάδια που συνθέτουν αβίαστα το παρελθόν και το παρόν και οπωσδήποτε, τους ανθρώπους που απλόχερα ανοίγουν σπίτια και καρδιές για να σε αγκαλιάσουν. Σ’ αυτούς λοιπόν τους τόπους περιλαμβάνονται το Νυμφαίο στη Φλώρινα, η Αγιά, ένα μικρό χωριουδάκι κόσμημα της Λάρισας, στις παρυφές τoυ Κίσσαβου και η Ικαρία.»

 

- Για τη Μεσσηνία ποια είναι η γνώμη σου;

«Η Μεσσηνία είναι ένας τόπος που έχω αγαπήσει πολύ, από τότε που πιτσιρίκι έκανα τις πρώτες μου διακοπές στη Φοινικούντα και ακόμα θυμάμαι πόσο είχα εντυπωσιαστεί στις εκδρομές μας με τα κάστρα της Μεθώνης και της Κορώνης και φυσικά τις ατελείωτες παραλίες, που τότε μάλιστα στα παιδικά μου μάτια φαίνονταν ονειρικές … Μεγαλώνοντας όμως, άφησα ένα κομμάτι της καρδιάς μου στην Καρδαμύλη, είναι ένα τόπος που με συγκινεί ιδιαίτερα, με τη γαλήνη της θάλασσας, την επιβλητικότητα του Ταϋγέτου, τη δύναμη της πέτρας και την σοφία του ανθρώπου και θέλω πάντα να επιστρέφω εδώ!

Μ’ αυτές και μόνο τις αναμνήσεις στις αποσκευές μου, δεν θα γινόταν να μην έχω καλή γνώμη για τη Μεσσηνία. Αν πρέπει πάντως να μιλήσω ορθολογιστικά, έχω να πω ότι είναι ένας πραγματικά προικισμένος νομός, με προτερήματα τέτοια που μπορούν να τον αναδεικνύουν σε σταθερό ταξιδιωτικό προορισμό και μάλιστα για δωδεκάμηνο τουρισμό καθώς δεν υπολείπεται σε φυσικά κάλλη και υποδομές φιλοξενίας – αντίθετα, ειδικά στο τελευταίο, έχει σηκώσει ιδιαίτερα ψηλά τον πήχυ με την ύπαρξη του Costa Navarino στο “οπλοστάσιο” του!»