Σάββατο, 16 Μαρτίου 2013 08:25

Η ιστορία του Νησιώτικου Καρναβαλιού (μέρος 29ο)

ΤΟ 1967

Με το χορό του "Παμίσου" ξεκινάνε και οι περιγραφές για το 1967 (273): «Σάββατο 4.3.67 στην αίθουσα Κ. Τσέλιου ο μεγάλος ετήσιος χορός του Παμίσου Γ.Π.Σ. Μεσσήνης. Μεγάλη λαχειοφόρος αγορά και όπως πάντα εκπλήξεις».

 

Στο πρόγραμμα που δημοσιεύεται ο Καρνάβαλος προβλέπεται να προλογήσει το πρωί και να εκφωνήσει λόγο το απόγευμα (274): «Αποκριάτικες εκδηλώσεις στη Μεσσήνη

Πρόγραμμα εορταστικής εκδηλώσεως Καθαράς Δευτέρας

Ωρα 11ην πρωινήν: Παρέλασις του Καρναβάλου διά των κεντρικών οδών της πόλεως υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής πλαισιουμένου δι’ αρμάτων και μετημφιεσμένων ομάδων.

Ωρα 12ην μ.: Εορταστική προλόγησις υπό του Καρναβάλου εκ του εξώστου κ. Ευσταθίου Δημοπούλου.

Ωρα 14.30: Ανοιγμα χορού υπό του μουσικοχορευτικού συγκροτήματος (Κουσιάδη) με ελληνικούς χορούς.

Ωρα 15.30: Η μεγάλη παρέλασις του Καρνάβαλου προπορευομένης της Φιλαρμονικής, ακολουθούν τα άρματα, ομάδες ντομινοφόρων και μετημφιεσμένων και η εκφώνησις του σατιρικού λόγου υπό του Καρναβάλου ενώπιον της επιτροπής. Μετά την παρέλασιν θα εκτελεσθή χορός υπό του συγκροτήματος Κουσιάδη.

Ωρα 19.30: Καύσις πλουσίων και φαντασμαγορικών πυροτεχνημάτων εις την κεντρικήν πλατείαν. Η Φιλαρμονική καθ’ όλην την διάρκειαν του προγράμματος θα παιανίζει διάφορους ελληνικούς ρυθμούς. Η ιστορική κρεμάλα της Μεσσήνης, θα λειτουργή καθ’ όλην την Καθαράν Δευτέραν δι’ όσους επιθυμούν γλυκόν θάνατον.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων θα επακολουθήσουν χοροί μέχρι πρωίας εις τα διάφορα κέντρα της πόλεως μέχρι ξεφαντώματος.

Οργάνωσις

Ελληνική Περιηγητική Λέσχη

(Τμήμα Μεσσήνης)».

Παρά την προετοιμασία και την επιτυχία των προηγούμενων χρόνων "Τα Νέα" γράφουν για "πενιχρή" κίνηση (275): «Η Μεσσήνη γλέντησε την νύκτα της Κυριακής γύρω από τις τεράστιες φωτιές που ανάφτηκαν κατά τα καθιερωμένα στις γειτονιές αλλά η κίνησις την Καθαροδευτέρα ήτο μάλλον πενιχρά. Ο τόνος της διασκεδάσεως είχε κατέλθη αισθητώς. Χαρακτηριστικόν είναι ότι και ο Καρνάβαλος ακόμη εξεφώνησε τον σατιρικόν του από... χαμηλότερον ύψος. Δηλαδή ο λόγος εξεφωνήθη από του άρματος και όχι από... εξώστου όπως άλλοτε».

Στα ψιλά περνάει το καρναβάλι και στη "Σημαία" (276): «Την Καθαρή Δευτέρα οι Καλαματιανοί γιόρτασαν τα κούλουμα με γενική εξόρμησι προς τις εξοχές. Ο Αγιος Κωνσταντίνος, η Ζωοδόχος Πηγή, τα Γιαννιτσάνικα, η Αγία Σιών, ο Αλμυρός, οι Μύλοι, η Παραλία, ήταν το επίκεντρο της οικογενειακής διασκεδάσεως των συμπολιτών. Πολλοί, όμως, εξέδραμαν στην Μεσσήνη, όπου δεν απήλαυσαν μόνο τις ποικίλες καρναβαλικές εκδηλώσεις της, ως και τους χορούς του μπαλλέτου Κουσιάδη, αλλά και μερικοί απ’ αυτούς και την... γλύκα της πατροπαράδοτης νησιώτικης κρεμάλας, που λειτούργησε και φέτος επί δικαίους και αδίκους!

Α.». 

Μικρή η είδηση και στο "Θάρρος" που μιλάει όμως για "μοναδικό υπαίθριο ξεφάντωμα" (277): «Στη γείτονα Μεσσήνη οι αποκριάτικες εκδηλώσεις, όπως κάθε χρόνον, επήραν τη μορφή ομαδικού υπαίθριου ξεφαντώματος, με παρέλαση του Καρναβάλου, με χορούς, με καύση πυροτεχνημάτων και με τη λειτουργία της γραφικής "Κρεμάλας", από την οποία πολλοί επέρασαν, χωρίς να... απαγχονισθούν, αφού "έταξαν" και κατέβαλαν αυτοστιγμεί. Στην επιτυχία των εκδηλώσεων συνέβαλεν αποφασιστικά ο δήμαρχος κ. Δ. Κούτσικας».

 

ΤΟ 1968

 

Το 1967 γίνεται πραξικόπημα και επιβάλλεται δικτατορία. Ο εκλεγμένος δήμαρχος Δημ. Κούτσικας απομακρύνεται και στη θέση του διορίζεται ο Μιχάλης Γεωργιόπουλος. Η χούντα όπως και όλα τα δικτατορικά καθεστώτα, επιχειρεί να προσφέρει "άρτον και θεάματα" οργανώνοντας εκδηλώσεις στα δικά της μέτρα. Και μια λαϊκή γιορτή όπως αυτή του Νησιώτικου καρναβαλιού αποτελεί μια καλή ευκαιρία. Και οι εκδηλώσεις του 1968 ξεκινούν ουσιαστικά με… απαγόρευση του καρναβαλιού: Δεν επιτρέπονται οι μάσκες, η καρναβαλική αθυροστομία, η σάτιρα των χουντικών που έγιναν… πολιτικοί, οι αετοί και τα αερόστατα «εντός κατωκημένων μερών εν γένει». Η τελευταία απαγόρευση όσο και αν φαίνεται περίεργο, γίνεται για να αποφευχθούν φαινόμενα ανύψωσης αετών και αερόστατων με συνθήματα κατά της χούντας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι δεν απαγορεύονται απλώς όλα τα παραπάνω, αλλά οι παραβάτες θα οδηγούνται στο δικαστήριο.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής (278):

«Η Διοίκησις Χωροφυλακής Μεσσηνίας ανακοινοί ότι δι’ Αστυνομικής Διατάξεως απαγορεύεται:

1) Το φέρειν εις τας οδούς και δημόσιους τόπους εν γένει προσωπίδας παντός τύπου (μάσκες) όπως και το εκθέτειν τοιαύτας.

2) Τα άσεμνα θεάματα ως και αι θίγουσαι τα δημόσια ήθη εκφράσεις και παραστάσεις εις τας οδούς και εν γένει δημόσιους τόπους.

3) Η διακωμώδησις πολιτικών ή άλλων προσώπων ημεδαπών ή ξένων κρατών δυναμένη να προκαλέση διατάραξιν της κοινής ησυχίας και τάξεως.

4) Η πώλησις και χρήσις πολύχρωμων κομφετί ως και τοιούτων συλλεγομένων εκ των οδών και δαπέδων, επιτρεπομένης της πωλήσεως μόνον μονοχρώμων τοιούτων.

5) Η υπό παντός ατόμου ανύψωσις χαρτίνων αετών, παρεμφερών άλλων παιδιών και χαρτίνων σφαιρών (αεροστάτων) εντός κατωκημένων μερών εν γένει.

Οι παραβάται θα παραπέμπωνται εις το αρμόδιον δικαστήριον.

Εκ της Διεθύνσεως Χωροφυλακής Μεσσηνίας».

Τα δημοσιεύματα προετοιμασίας αρχίζουν περιγράφοντας το πρόγραμμα (279): «Οπως κάθε χρόνο έτσι κι εφέτος πρωτοβουλία του Δήμου Μεσσήνης θα εορτασθή η πατροπαράδοτος Καθαρά Δευτέρα εις την πόλιν της Μεσσήνης.

Το εορταστικόν πρόγραμμα άρχεται, επισήμως, το βράδυ του Σαββάτου με τον μεγάλον ετήσιον χορόν της Φιλαρμονικής και συνεχίζεται την Κυριακήν το βράδυ με τις θεόρατες φωτιές στις γειτονιές.

Η Α. Μ. ο βασιληάς του κεφιού ο Καρνάβαλος εισέρχεται θριαμβευτικώς επί άρματος εις την πόλιν συνοδεία φουστανελλοφόρων. ντομινοφόρων, Αμαλιών και λογής λογής σατυρικών αρμάτων, προπορευομένης πάντοτε της Φιλαρμονικής, και από κεντρικού εξώστου της γραφικής πλατείας εκφωνείται ο πανηγυρικός της ημέρας.

Το σύνθημα του κεφιού και της χαράς έχει πλέον δοθή και όλοι οι Νησιώτες και ξένοι ξεχύνονται στους δρόμους γλεντώντας κατά μεγάλες παρέες μέχρι των πρωινών ωρών της Τρίτης.

Παράλληλα ένα άλλο πατροπαράδοτον έθιμον, χρονολογούμενον από Τουρκοκρατίας, και ένα από τα ωραιότερα θεάματα της ημέρας είναι η ιστορική "Κρεμάλα" η οποία αρχίζει την λειτουργίαν της από τας πρωινάς ώρας μέχρις αργά τη νύχτα».

Πανομοιότυπο είναι το κείμενο στην εφημερίδα "Τα Νέα" (280): «Πρωτοβουλία του Δήμου Μεσσήνης θα εορτασθή η πατροπαράδοτος Καθαρά Δευτέρα εις την πόλιν της Μεσσήνης. Το εορταστικόν πρόγραμμα άρχεται επισήμως το βράδυ του Σαββάτου με τον μεγάλον ετήσιον χορόν της Φιλαρμονικής και συνεχίζεται την Κυριακήν το βράδυ με τις θεόρατες φωτιές στις γειτονιές.

Ο Καρνάβαλος ο οποίος εισέρχεται θριαμβευτικώς επί άρματος εις την πόλιν συνοδεία φουστανελλοφόρων, ντομινοφόρων και λογής-λογής σατιρικών αρμάτων, προπορευομένης πάντοτε της Φιλαρμονικής και από κεντρικού εξώστου της γραφικής πλατείας εκφωνείται ο πανηγυρικός της ημέρας.

Το σύνθημα του κεφιού  και της χαράς έχει πλέον δοθή και όλοι οι Νησιώτες και ξένοι ξεχύνονται στους δρόμους γλεντώντας κατά μεγάλες παρέες μέχρι των πρωινών ωρών της Τρίτης.

Παράλληλα ένα άλλο πατροπαράδοτο έθιμον, χρονολογούμενον από της Τουρκοκρατίας, και ένα από τα ωραιότερα θεάματα της ημέρας είναι η ιστορική "Κρεμάλα" η οποία αρχίζει την λειτουργίαν της από τας πρωινάς ώρας μέχρι αργά τη νύκτα».

Το διαφημιστικό πρόγραμμα αλλάζει και φαίνεται στο σχετικό κείμενο όπου ο Νησιώτικος καρνάβαλος κάνει… βόλτες ανά τον κόσμο για συνομιλίες με φημισμένους συναδέλφους του και αναμένεται στην κρεμάλα όπου θα τον υποδεχθούν συνεργάτες και φίλοι με τα… παρατσούκλια τους (281): «Τελευταίως ο Καρνάβαλος Μεσσήνης επεσκέφθη την Νεάπολιν και την Φλωρεντίαν της Ιταλίας και αφού έκανε τις διακοπές του εις το Κάπρι το Σαββάτο της πρώτης Αποκρέω με ακολουθίαν μεγάλης μασκαράτας έκανε την εμφάνισίν του εις τα μεγαλύτερα κέντρα της Πλάκας των Αθηνών και την Κυριακήν ανεχώρησε διά Πάτρας όπου είχε συνομιλίας με τον Καρνάβαλον Πατρών. Εντός των ημερών αναμένεται εις Μεσσήνην όπου θα καταλύση εις το κέντρον Κρεμάλα. Εκεί θα τον αναμένουν οι τοπικοί παράγοντές του Τσόχας, Πράπαρας, Καραγκούνας και Τραγανίτσας ίνα τον συνοδεύσουν μέχρι του εξώστου όπου θα ομιλήση βαρυσήμαντον λόγον προς τον λαόν της Μεσσήνης την Καθαράν Δευτέραν».

Το πρόγραμμα αυτή τη χρονιά υπογράφεται από την Οργανωτική Επιτροπή του δήμου καθώς οι εκδηλώσεις τελούν υπό έλεγχο στο πνεύμα των απαγορεύσεων που προαναφέρθηκαν (282):

«Πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων Καθαράς Δευτέρας στη Μεσσήνη

Κυριακή 3 Μαρτίου

Ωρα 8 μ. μ. Εναρξις εορταστικών εκδηλώσεων - Αποκρηάτικες φωτιές.

Σε όλες τις ρούγες του Νησιού χοροί φουστανελλοφόρων, ντομινοφόρων, Αμαλιών, γύρω απ’ αυτές μέχρι πρωίας.

1ον και 2ον χρηματικόν βραβείον εις τας καλλιτέρας δύο.

Γενικόν νυκτερινόν αποκρηάτικον ξεφάντωμα με συμμετοχή Φιλαρμονικής κ.λπ.

Καθαρά Δευτέρα 4 Μαρτίου

Ωρα 11 π.μ. Πρώτη εμφάνισις πομπής Καρναβάλου συνοδεία φουστανελλοφόρων, ντομινοφόρων, Αμαλιών, Μανδολινάτας, Φιλαρμονικής και λοιπών σατιρικών αρμάτων.

Ωρα 11.30 π.μ. Αναπαράστασις του εθίμου της ιστορικής Κρεμάλας εις την ιστορικήν αυτής τοποθεσίαν.

Ωρα 3 μ.μ. Επανάληψις αναπαραστάσεως.

Ωρα 4 μ.μ. Θριαμβευτική είσοδος του Καρναβάλου εις την Κεντρικήν Πλατείαν συνοδευομένου υπό όλων των σατιρικών αρμάτων και λοιπών ομάδων. Εκφώνησις πανηγυρικού της ημέρας.

Ωρα 5.30 μ.μ. Απονομή επάθλων εις τα καλλίτερα σκετς και ομάδες παρά της Ελλανοδίκου Επιτροπής.

Ωρα 5.30 μ.μ. Γενικόν ξεφάντωμα με ελληνικούς χορούς φουστανελλοφόρων, ντομινοφόρων, Αμαλιών και λοιπών ομάδων καθώς και των επισήμων και λοιπών παρευρισκομένων εις την Κεντρικήν Πλατείαν με συμμετοχήν της Φιλαρμονικής.

Ωρα 7 μ.μ. Καύσις φαντασμαγορικών πυροτεχνημάτων εις την Κεντρικήν Πλατείαν.

Ωρα 7.30 μ.μ. Λαμπαδηφορία μεταμφιεσμένων και εν συνεχεία γλέντι μέχρι πρωίας εις τα διάφορα κέντρα της πόλεως.

Εκ της Οργανωτικής Επιτροπής του Δήμου».

Παράλληλα με ξεχωριστές συνεχείς καταχωρίσεις όπως ήδη έχει αναφερθεί, δημοσιεύεται κείμενο του δασκάλου Ηλία Παρασκευόπουλου για την αναπαράσταση του κρεμάσματος της γριάς Συκούς. Ετσι για δεύτερη φορά "παντρεύεται" ο μύθος με το έθιμο, ενώ για πρώτη παρουσιάζεται δραματοποιημένη η ιστορία.

Στο καρναβάλι σημειώνεται κοσμοσυρροή σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα" (283): «Κοσμοσυρροή χθες εις την Μεσσήνην. Λεωφορεία, αυτοκινητάμαξες, ταξί και ΙΧ μετέφεραν χιλιάδες επισκέπτας εις την γείτονα όπου είχε την τιμητικήν του ο Καρνάβαλος. Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι εορταστικές εκδηλώσεις άρχισαν από την Κυριακή, αλλά την Καθαρά Δευτέρα πήραν το καθιερωμένο τοπικό χρώμα. Η Μεσσήνη διακοσμημένη με αποκριάτικες "φιγούρες" και επιγραφές, υποδεχόταν τους ξένους της που συνέρρευσαν από την Καλαμάτα και τα γύρω χωριά.

Η πρώτη εμφάνισις της πομπής του Καρναβάλου, συνοδεία φουστανελλοφόρων, Αμαλιών, μανδολινάτας και προηγουμένης της Φιλαρμονικής, έγινε την 11ην π.μ. και εν συνεχεία έγινε η αναπαράστασις του εθίμου της Κρεμάλας.

Ο δήμαρχος Μεσσήνης κ. Μιχ. Γεωργιόπουλος, πανταχού παρών, κατέβαλε κάθε προσπάθεια για την επιτυχίαν των εκδηλώσεων και η Χωροφυλακή της γείτονος εμερίμνησε για την τήρησι της τάξεως. Η πανηγυρική όμως εμφάνισις του Καρναβάλου εις την κεντρικήν πλατείαν της Μεσσήνης έγινε την 4ην μ.μ. ενώπιον χιλιάδων Νησιωτών και ξένων επισκεπτών.

Την εκδήλωσιν αυτήν παρηκολούθησε ο νομάρχης κ. Κακούρης, ο στρατιωτικός διοικητής συνταγματάρχης κ. Παναγιωτάκος, ο διοικητής Χωροφυλακής αντισυνταγματάρχης κ. Βλάχος, οι πρωτοδίκαι κ.κ. Κουρογένης και Καστρινός, ο διευθυντής Νομαρχίας κ. Κουρομιχελάκης, ο αντιδήμαρχος κ. Καντής, αι αρχαί της γείτονος κ.ά.

Το άρμα του Καρναβάλου... εισέβαλε θριαμβευτικώς εις τον χώρον της πλατείας και ακολούθησε ένα άλλο άρμα με αναπαράστασι της χειρουργικής επεμβάσεως μεταμοσχεύσεως καρδίας. Επίσης... παρήλασε η μανδολινάτα καθώς και φουστανελλοφόροι και ντομινοφόροι. Ο Καρνάβαλος έψαλε τα... εξ αμάξης επί ημίσειαν σχεδόν ώραν και επηκολούθησε χορός εις την εξέδραν που είχε στηθή γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπόν εις το κέντρον της πλατείας.

Εν συνεχεία εγένετο η βράβευσις των καλυτέρων μεταμφιέσεων και από τις 6.30 άρχισε γενικό ξεφάντωμα με ελληνικούς χορούς. Την 7ην μ.μ. εκάησαν πυροτεχνήματα, επηκολούθησε λαμπαδηφορία μεταμφιεσμένων και γλέντι που διήρκεσε μέχρις αργά τη νύχτα».

Σε ανάλογο κλίμα και το ρεπορτάζ στην εφημερίδα "Θάρρος" (284): «Η Καλαμάτα έδωσε την Καθαροδευτέραν το παρών εις το Καρναβάλι της Μεσσήνης. Λεωφορεία, αυτοκινητάμαξες, ΙΧ αυτοκίνητα και μοτοποδήλατα εχρησιμοποιήθησαν για την μετάβασι των συμπολιτών εις την γείτονα. Δεν υπήρξε όμως κατώτερη και η προσέλευσις κατοίκων της υπαίθρου εις το καθαροδευτεριάτικο γλέντι της Μεσσήνης.

Εξ άλλου εκ των επισήμων τας εκδηλώσεις παρακολούθησαν ο νομάρχης κ. Κακούρης, ο στρατιωτικός διοικητής συνταγματάρχης κ. Παναγωτάκος, ο δ/ντής της Νομαρχίας κ. Κουρομιχελάκης, ο δ/ντης Χωροφυλακής Μεσσηνίας αντισυνταγματάρχης κ. Βλάχος, οι πρωτοδίκαι κ.κ. Κουρογένης και Καστρινός, ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας κ. Σόλων Καντής κ.ά.

Αι εκδηλώσεις ήρχισαν από το βράδυ της Κυριακής με γλέντι γύρω από πελώριες φωτιές και συνεχίσθησαν την Καθαροδευτέρα. Παρελάσεις φουστανελλοφόρων και ντομινοφόρων με επικεφαλής την Φιλαρμονικήν και την συμμετοχήν της Μανδολινάτας Μεσσήνης, πανηγυρική εμφάνισις του Καρναβάλου εις την πλατείαν της γείτονος, χοροί, σατιρικοί λόγοι και άλλες εκδηλώσεις απετέλεσαν ένα πραγματικό ξεφάντωμα, ενώ η πατροπαράδοτη "κρεμάλα" ειργάζετο από πρωίας μέχρις αργά την νύκτα. Εφέτος μάλιστα ο δήμαρχος εκαινοτόμησε εις το σημείον αυτό, εγκαινιάσας την αναπαράστασιν του απαγχονισμού της γρηάς Συκούς.

Την 7ην μ.μ. εκάησαν θεαματικά πυροτεχνήματα και εδόθησαν τα βραβεία εις τους καλυτέρους μετεμφιεσμένους. Ο δήμαρχος κ. Γεωργιόπουλος ειργάσθη εντατικά για την επιτυχία όλων των αποκριάτικων εκδηλώσεων».

Στο ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στην "Σημαία" υπάρχουν και ορισμένα ονόματα από αυτούς που πήραν μέρος στην αναπαράσταση της γριάς Συκούς (285): «Με συμμετοχήν χιλιάδων λαού που συνέρρευσεν από την Καλαμάταν και τας γύρω κοινότητας, η Μεσσήνη εώρτασε προχθές με χαρά και αδιάπτωτο κέφι την Καθαρά Δευτέρα, με τα καθιερωμένα έθιμα του Καρναβάλου, της Κρεμάλας και των ελληνικών χωρών. Η πόλις είχε διακοσμηθή καταλλήλως, δημιουργούσα ευχάριστον εντύπωσιν εις τον επισκέπτην. Ο απογευματινος εορτασμός που ήτο και η κυριωτέρα εκδήλωσις του διήμερου αποκριάτικου γλεντιού άρχισε με την θριαμβευτικήν και εν πομπή είσοδον του Καρναβάλου πλαισιουμένου από ομίλους μασκαράδων και φουστανελλοφόρων, και ωλοκληρώθη με τους εθνικούς χορούς που εχόρευσαν εις την κεντρικήν πλατείας και εις ειδικώς στηθείσαν εξέδραν όμιλοι γυναικών και ανδρών με εθνικάς ενδυμασίας καθώς και άλλων μετεμφιεσμένων.

Τας εκδηλώσεις αυτάς παρηκολούθησαν ο νομάρχης Μεσσηνίας κ. Κακούρης, ο στρατιωτικός διοικητής συνταγματάρχης κ. Παναγιωτάκος, ο προσωπάρχης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας αντιπλοίαρχος Λ. Σ. κ. Τότσης, ο υποδιοικητής της Ανωτέρας Διοικήσεως Χωροφυλακής κ. Ζήρας, ο διευθυντής Νομαρχίας κ. Κουρομιχελάκης, ο αντισυνταγματάρχης κ. Κουρής, οι λιμενάρχαι Καλαμάτας και Πύλου κ. κ. Λαΐνης και Λάμπρου, ο διοικητής Χωροφυλακής αντισυνταγματάρχης κ. Βλάχος, οι πρωτοδίκαι κ.κ. Κορογένης και Καστρινός, ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας κ. Καντής και άλλοι οι οποίοι συνεχάρησαν τον δήμαρχον της γείτονος κ. Μ. Γεωργιόπουλον διά την λαμπράν επιτυχίαν του εορτασμού. Την εσπέραν εκάησαν πυροτεχνήματα και ο όλος εορτασμός έκλεισε με λαμπαδηφορία μετεμφιεσμένων.

Μέγα μέρος της επιτυχίας της ωραίας εκδηλώσεως ανήκει εις την Φιλαρμονικήν Μεσσήνης η οποία ήτο επικεφαλής του όλου προγράμματος.

Εις την αναπαράστασιν της Κρεμάλας έλαβον μέρος οι κ.κ. Δ. Πατρίκης, Δαζέας, Πουλής, Μαντάς, Αντωνόπουλος, Δασκαλάκης και Μπρούμας».


 

Σημειώσεις

(273) "Θάρρος" 4/3/1967

(274) "Θάρρος" 12/3/1967

(275) "Τα Νέα" 14/3/1967

(276) "Σημαία" 15/3/1967

(277) "Θάρρος" 15/3/1967

(278) "Θάρρος" 22/2/1968

(279) "Θάρρος" 26/2/1968

(280) "Τα Νέα" 26/2/1968

(281) "Σημαία" 29/2/1968, "Θάρρος" 1/3/1968

(282) "Θάρρος" 2/3/1968, "Σημαία" 3/3/1968

(283) "Τα Νέα" 5/3/1968

(284) "Θάρρος" 6/3/1968

(285) "Σημαία" 6/3/1968