Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013 08:33

Η ιστορία του Νησιώτικου Καρναβαλιού (μέρος 30ό)

Παραδοσιακή ομάδα φουστανελοφόρων στο καρναβάλι της Μεσσήνης

Παραδοσιακή ομάδα φουστανελοφόρων στο καρναβάλι της Μεσσήνης (Από το αρχείο του Νίκου Ρούτση)

TO 1969

Από πολύ ενωρίς το 1969 έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για το Νησιώτικο καρναβάλι και στις εφημερίδες καταχωρίζεται ανακοίνωση η οποία μεταξύ των άλλων χαρακτηρίζει ως… "πιστή" την αναπαράσταση της γριάς Συκούς(286): «Με γοργόν ρυθμόν συνεχίζονται οι προετοιμασίες διά την όσον το δυνατόν καλλιτέραν διεξαγωγήν των εορταστικών εκδηλώσεων της Καθαράς Δευτέρας εις το Νησί. Αν κρίνει κανείς από τον εντατικόν ρυθμόν με τον οποίον εργάζεται η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή τελούσα υπό την αιγίδα του Δήμου διά την επιτυχίαν των εκδηλώσεων τούτων, αύται πρέπει να ξεπεράσουν σε μεγαλοπρέπειαν κάθε προηγούμενην χρονιάν. Η ημέρα αυτή της Καθαράς Δευτέρας στο Νησί θα είναι μια ημέρα χαράς και κεφιού για τις χιλιάδες των επισκεπτών που θα παρευρεθούν εξ όλων των διαμερισμάτων της χώρας.

Θα είναι μια ημέρα που όσοι δεν την ζήσουν θα δημιουργήσουν ένα ψυχικόν κενόν στην ζωήν τους. Η πιστή δε αναπαράστασις της ιστορικής Κρεμάλας του Ιμπραήμ θέλει γοητεύσει. Οπως και τα άπειρα, πρωτότυπα και φαντασμαγορικά πυροτεχνήματα που θα ριφθούν την ημέραν αυτήν σαν η ημέρα παραδώσει την βάρδιά της στην αγκαλιά της νύχτας. Και τι χαρούμενα σκετς δεν έχει προγραμματίσει η Οργανωτική Επιτροπή. Παρέλασις Καρναβάλου, σατυρικός του λόγος, παρελάσεις διαφημιστικών αρμάτων, εντυπωσιακές μασκαράτες, φουστανελλοφόροι, Αμαλίες, μανδολινάτες, χοροί ελληνικοί, ατομικά και έξυπνα σκετς, αποκριάτικες φωτιές στις νησιώτικες ρούγες την Κυριακή το βράδυ, χοροί γύρω από αυτές. Βράβευσις της φωτιάς της καλλίτερης ρούγας, καθώς και βραβεία εις όσους παρουσιάσουν τα πιο έξυπνα σκετς.

Αυτά λοιπόν προετοιμάζει το Νησί για τις πατροπαράδοτες αποκρηάτικες εκδηλώσεις του».

Ενθουσιώδης είναι η περιγραφή στη "Σημαία" των όσων πρόκειται να συμβούν (287): «Μεσσήνη (του ανταποκριτού μας). - Θα είναι κάτι που για πρώτη φορά θα γνωρίση η Μεσσήνη, η Καλαμάτα και η Μεσσηνία, το φετεινό τρελό ξεφάντωμα της Καθαράς Δευτέρας. Ενας ολόκληρος κόσμος από πρόθυμους και ενθουσιώδεις Νησιώτες εργάζονται μέρα και νύχτα για να δοθή στο φετεινό νησιώτικο καρναβάλι ένα εντελώς καινούργιο χρώμα, κάτι που θα ζήλευαν και οι μεγάλες ακόμη εκείνες πόλεις που δαπανούν τεράστια ποσά για να οργανώσουν το Καρναβάλι τους. Και τα πάντα συμφωνούν ότι ο σκοπός θα επιτύχη γιατί δεν βασίζεται στην άσκοπη σπατάλη, στην επιδίωξιν εντυπωσιασμού του επισκέπτη, αλλά στο "κέφι" την χαρά και την φιλοξενία των κατοίκων. Δεν έχει, δυστυχώς ή ευτυχώς, το Νησί τα υλικά εκείνα μέσα για τη δημιουργία εντυπώσεων εις τους ξένους του. Εχει όμως το κέφι των κατοίκων του, την ανυπόκριτη χαρά τους, το πνεύμα της φιλοξενίας και της αγάπης για κάθε ξένον που θα το επισκεφθή την ημέρα αυτή.

Ωστόσο και με τα πενιχρά οικονομικά μέσα που διαθέτει, κάνει το κάθε τι με σύστημα και μέθοδο, ώστε ούτε μια πεντάρα να μην ξοδευθή ασκόπως και ταυτόχρονα να δοθή στον ξένο το πολλαπλάσιο εκείνου που θα ξοδευθή. Η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή με επικεφαλής το ρέκτη Δήμαρχο Μεσσήνης κ. Μιχ. Γεωργιόπουλο εργάζεται και μοχθεί και τα πάντα πείθουν ότι κάτι το καταπληκτικό θα μας παρουσιάση.

Τα νεώτερα από την πλευρά της οργανώσεως, είναι ότι εκτός των ντόπιων ομάδων χορευτών που θα πάρουν μέρος στο ολοήμερο γλέντι, θα μετάσχη και το τμήμα Τριπόλεως του Λυκείου των Ελληνίδων με ένα απαράμιλλο χορευτικό συγκρότημα.

Εν τω μεταξύ πυρετωδώς ετοιμάζονται τα άρματα που θα πάρουν μέρος στη μεγάλη παρέλασι του Καρναβάλου.

Ελάτε την Καθαρά Δευτέρα στο Νησί, δεν θα χάσετε».

Ο Καρνάβαλος καινοτομεί και… στέλνει γράμμα για την περιοδεία και την άφιξή του στη Μεσσήνη, μια παραλλαγή του κειμένου που είχε δημοσιευτεί την προηγούμενη χρονιά (288): «Επεσκέφθην την Νεάπολιν και την Φλωρεντίαν. Ανεπαύθην κάμνων τας διακοπάς μου εις το Κάπρι της Ιταλίας. Το Σαββάτον της πρώτης Αποκρέω με ακολουθίαν μεγάλης Μασκαράτας έκανα την εμφάνισίν μου στα μεγαλύτερα κέντρα της Πλάκας στην Αθήνα. Την Κυριακήν αναχωρώ διά Πάτρας όπου θα έχω σοβαράς συνομιλίας με τον Καρνάβαλον Πατρών.

Εντός των ημερών αναχωρώ από την Πάτρα διά Μεσσήνην όπου θα ευρίσκομαι τα χαράματα της Καθαράς Δευτέρας και θα δεχθώ Επιτροπάς εις τα Εστιατόρια και τα λοιπά κέντρα της πόλεως Μεσσήνης. Την άφιξίν μου δε θα αναμένουν να χαιρετήσουν και θα με υποδεχθούν οι εξής προσωπικότητες κ. κ. Τσόχας, Πράπαρας, Τραγάνας και Τσακανίκας οι οποίοι θα με συνοδεύσουν μέχρι του εξώστου όπου θα εκφωνήσω βαρυσήμαντον λόγον προς τον Λαόν της Μεσσήνης και γενικώς του Νομού που θα έχη συγκεντρωθή την Καθαράν Δευτέραν.

Ο Καρνάβαλος Μεσσήνης».

 

Στις εφημερίδες δημοσιεύεται και το επίσημο πρόγραμμα των καρναβαλικών εκδηλώσεων (289): «Πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων Καθαράς Δευτέρας στη Μεσσήνη

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 1969

Ωρα 8 μ.μ.

 

Εναρξις νυκτερινού αποκριάτικου ξεφαντώματος - Χοροί μέχρι πρωίας υπό Φουστανελλοφόρων, Ντομινοφόρων, Αμαλιών γύρω από τις πολυάριθμες φωτιές. Βράβευσις των δύο καλυτέρων εκ τούτων.

 

Καθαρά Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 1969

 

Ωρα 11 π.μ. Πρώτη εμφάνισις της πομπής Καρναβάλου, Φουστανελλοφόρων, Ντομινοφόρων, Αμαλιών, Μανδολινάτας και λοιπών σατιρικών αρμάτων συνοδευομένων υπό της Φιλαρμονικής.

Ωρα 11.30 π.μ. Αναπαράστασις του εθίμου της ιστορικής Κρεμάλας εις την ιστορικήν αυτής τοποθεσίαν.

Ωρα 3 μ.μ. Επανάληψις αναπαραστάσεως εις την Κεντρικήν Πλατείαν της πόλεως.

Ωρα 4 μ.μ. Θριαμβευτική είσοδος του Καρναβάλου εις την Κεντρικήν Πλατείαν συνοδευομένου υφ’ όλων των σατιρικών αρμάτων και λοιπών ομάδων. Εκφώνησις του σατιρικού λόγου.

Ωρα 5 μ.μ. Ελληνικοί χοροί υπό του Λυκείου Ελληνίδων Τριπόλεως, των τοπικών συγκροτημάτων, Φουστανελλοφόρων, Αμαλιών κλπ.

Ωρα 6.30 μ.μ. Απονομή επάθλων εις τας καλυτέρας ομάδας.

Ωρα 7 μ.μ. Καύσις φαντασμαγορικών πυροτεχνημάτων εις την Κεντρικήν Πλατείαν.

Ωρα 7.30 μ.μ. Λαμπαδηφορία μεταμφιεσμένων και εν συνεχεία γλέντι μέχρι πρωίας εις τα διάφορα Κέντρα της πόλεως.

Η Υποδιοίκησις Χωρ/κής Μεσσήνης παρακαλείται διά τα μέτρα της τάξεως.

Τελετάρχης ορίζεται ο Δημοτικός Υπάλληλος κ. Κ. Παναγιωτόπουλος.

Εν Μεσσήνη τη 13η Φεβρουαρίου 1969

Ο Δήμαρχος Μεσσήνης

Μιχαήλ Γεωργιόπουλος».

 

Για "πλήρη επιτυχία" των εκδηλώσεων γράφει η εφημερίδα "Τα Νέα" (290): «Πλήρη επιτυχίαν εσημείωσαν αι χθεσιναί εκδηλώσεις του Καρναβάλου εις την Μεσσήνην. Γενικώς αι εκδηλώσεις έφερον την σφραγίδα τού καθ’ όλα δραστήριου δημάρχου κ. Γεωργιόπουλου. Πλήθη συμπολιτών ως και κατοίκων εκ των πέριξ χωριών συνέρρευσαν εις την γείτονα και παρηκολούθησαν τις καθαροδευτεριάτικες εκδηλώσεις εκσυγχρονισμένες μεν αλλά χωρίς να χάσουν το πατροπαράδοτο Νησιώτικο χρώμα τους.

Το γλέντι άρχισε από το βράδυ της Κυριακής με χορούς μετεμφιεσμένων γύρω από τις τεράστιες φωτιές στις Νησιώτικες "ρούγες" και επηκολούθησε βράβευσις των δύο καλυτέρων.

Την 11ην π.μ. της Καθαράς Δευτέρας έλαβε χώραν η πρώτη παρέλασις του Καρναβάλου ακολουθουμένου υπό ντομινοφόρων, φουστανελλοφόρων, σατιρικών αρμάτων προηγουμένης της Φιλαρμονικής.

Την 11.30 π.μ. έλαβε χώραν αναπαράστασις της ιστορικής Κρεμάλας εις την θέσιν "Αργαστηράκι" και την 3ην μ.μ. επανάληψις της αναπαραστάσεως εις την κεντρικήν πλατείαν.

Την 4ην μ. μ. ο Καρνάβαλος επραγματοποίησε θριαμβευτικήν είσοδον εις την πλατείαν της πόλεως συνοδευόμενος υπό τις μασκαράτες και εκφώνησε τον ιστορικόν σατυρικόν του λόγον.

Την 5ην μ.μ. το συγκρότημα του Λυκείου Ελληνίδων Τριπόλεως και τοπικά συγκροτήματα παρουσίασαν ελληνικούς χορούς εις την πλατείαν και την 6.30 μ.μ. έλαβε χώραν η απονομή των επάθλων εις τας καλυτέρας ομάδας.

Εις την επιτυχίαν των εκδηλώσεων συνέβαλον αποφασιστικώς η στρατιωτική ορχήστρα του ΚΕΕΜ Σπάρτης, η μουσική της πόλεως, το ωραίο και σπάνιο μπουκέτο του Λυκείου Ελληνίδων Τριπόλεως το οποίον δικαίως εθαυμάσθη και εχειροκροτήθη, καθώς και το υπό τον καθηγητήν Σωματικής Αγωγής κ. Γυφτέαν χορευτικό γκρουπ της Καλαμάτας. Επίσης η ιστορική κρεμάλα του Ιμπραήμ Πασά, πατροπαράδοτο έθιμο του Νησιού καθώς και η πιστή αναπαράστασις του εθίμου τούτου σε θεατρικόν σκετς στο οποίο έλαβον μέρος νέοι και νέες της πόλεως οι οποίοι απέδωσαν άριστα τον ρόλον που τους είχε ανατεθή. Πολύ υπέροχο το αγροτικόν άρμα, έμπνευσις του κ. Αθανασίου Πατσαβού.

Είναι γεγονός ότι η κεντρική οργανωτική επιτροπή που την αποτελούσαν επίλεκτα στελέχη της πόλεως όλων των τάξεων καθώς και άνθρωποι των γραμμάτων με επικεφαλής τον ρέκτην Δήμαρχον της πόλεως κ. Γεωργιόπουλον, πραγματικά κουράσθηκε για να παρουσιάση ό,τι παρουσίασεν.

Θα ήτο παράλειψις αν δεν αναφέραμε την ζηλευτήν τάξιν και τον άριστον ρυθμόν της όλης διεξαγωγής των εκδηλώσεων, η οποία οφείλεται εις την Αστυνομικήν Αρχήν της πόλεως και τα όργανά της.

Τας εκδηλώσεις ταύτας εκτός των άλλων ετίμησαν διά της παρουσίας των οι κ. κ. Νομάρχης Μεσσηνίας, Στρατιωτικός Διοικητής, ο Διευθυντής Νομαρχίας, ο Διοικητής Χωροφυλακής Μεσσηνίας, ο υποδιοικητής Χωροφυλακής, ο Διοικητής Χωροφυλακής Κορίνθου, ανώτεροι αξιωματικοί Στρατού και Χωροφυλακής, οι προϊστάμενοι των Δημοσίων Υπηρεσιών του Νομού, εκπρόσωποι του Δήμου Καλαμάτας, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Δήμαρχοι άλλων Νομών, πρόεδροι Κοινοτήτων του Νομού μας, πρόεδροι και αντιπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου, Επαγγελματικών και Εμπορικών Οργανώσεων Καλαμάτας και Μεσσήνης, οι προϊστάμενοι όλων των υπηρεσιών της Μεσσήνης κ.ά., οι οποίοι έμειναν ενθουσιασμένοι από την εν γένει διοργάνωσιν και ωραιοτάτην εκτέλεσιν του προγράμματος των εφετεινών καθαροδευτεριάτικων εκδηλώσεων».

Τη σκυτάλη παίρνει την επόμενη ημέρα το "Θάρρος" (291): «Η αποκρηά στη Μεσσήνη άρχισε από την Κυριακή το βράδυ με τις πατροπαράδοτες φωτιές που ανάφτηκαν στις γειτονιές της Μεσσήνης με ολονύκτιο γλέντι και χορούς γύρω από αυτές. Για πρώτη φορά, για πρώτη χρονιά ξεπέρασε κάθε προηγούμενη. Η Μεσσήνη, το Νησί όπως οι περισσότεροι το ξέρουν, γιόρτασε την Καθαράν του Δευτέρα με αυτόν τον τρόπο.

Ηταν η ημέρα αυτή για τους ντόπιους και τις χιλιάδες των ξένων επισκεπτών που ήλθαν να ιδούν, να χαρούν και να γλεντήσουν ξεφεύγοντας έτσι έστω και για μια μέρα από τη συνεχή ρουτίνα της ζωής τους. Και τι δεν είδαν και τι δεν εθαύμασαν οι αγαπημένοι μας ξένοι την ημέρα αυτή. Είδαν ένα σπάνιον, ένα χαρούμενον, έναν ζηλευτόν, έναν ατελείωτον άλυσον εορταστικών εκδηλώσεων, που πραγματικά εθαύμασαν. Μουσικές, μανδολινάτες, φουστανελλοφόροι, νταούλια και πίπιζες, παρελάσεις μασκαράτων και διαφημιστικών αρμάτων, ελληνικούς χορούς, αμαλίες, έξυπνα σκετς, πυροτεχνήματα φαντασμαγορικά, που για πρώτη φορά τόσον πλούσια παρουσίασεν η πόλις, λαμπαδηφορίες μετεμφιεσμένων και τόσα άλλα, που σαν μια γλυκειά και χαρούμενη της ζωής τους ανάμνησις θα μείνη σε όσους την Καθαρά Δευτέρα ευρέθησαν στη Μεσσήνη.

Πιο μεγάλη οντότητα στην όλη επιτυχία των εκδηλώσεων τούτων έδωσαν η στρατιωτική ορχήστρα του ΚΕΕΜ Σπάρτης, η μουσική της πόλεως, το ωραίο και σπάνιο χορευτικό μπουκέτο του Λυκείου Ελληνίδων Τριπόλεως, το οποίο δικαίως εθαυμάσθη και εχειροκροτήθη, καθώς και το υπό τον καθηγητήν Σωμ. Αγωγής κ. Γυφτέαν χορευτικό γκρουπ της Καλαμάτας. Η ιστορική του Ιμπραήμ Πασά κρεμάλα, πολύ παλιό πατροπαράδοτο έθιμο του Νησιού, καθώς κι η πιστή αναπαράστασις του εθίμου τούτου σε θεατρικόν σκετς, που έλαβον μέρος νέοι και νέες της πόλεως, οι οποίοι απέδωσαν άριστα τον ρόλον που τους είχε ανατεθή. Πολύ υπέροχο το αγροτικόν άρμα του εμπνευστή του κ. Αθαν. Πατσαβού. Είναι γεγονός ότι η κεντρική οργανωτική επιτροπή που την αποτελούσαν επίλεκτα στελέχη της πόλεως όλων των τάξεων, καθώς και άνθρωποι των γραμμάτων με επικεφαλής τον ρέκτην Δήμαρχον της πόλεως κ. Γεωργιόπουλον, πραγματικά κουράσθησαν για να παρουσιάσουν ό,τι παρουσίασαν.

Θα ήτο δε παράλειψις εάν δεν αναφέραμε την ζηλευτήν τάξιν και τον άριστον ρυθμόν της όλης διεξαγωγής των εκδηλώσεων η οποία οφείλεται εις τα Αστυνομικά της πόλεως όργανα.

Τας εκδηλώσεις αυτάς εκτός των άλλων ετίμησαν διά της παρουσίας τους οι κ. κ. Νομάρχης Μεσσηνίας, Στρατιωτικός Διοικητής, Δ/ντης Νομαρχίας, Διοικητής Χωρ/κής Μεσσηνίας, υποδ/τής Χωροφυλακής, ο Διοικητής Χωρ/κής Κορίνθου, ανώτεροι αξ/κοί Στρατού και Χωρ/κής, οι προϊστάμενοι των Δημοσίων υπηρεσιών του Νομού, εκπρόσωποι του Δήμου Καλαμάτας, Δημοτ. Σύμβουλοι, Δήμαρχοι άλλων Νομών, Πρόεδροι Κοινοτήτων του Νομού μας, Πρόεδροι και αντιπρόσωποι του Εργ. Κέντρου, Επαγγ. και Εμπορ. οργανώσεων Καλαμάτας, Δ/νταί Τραπεζών όλων των πιστωτικών ιδρυμάτων Καλαμάτας και Μεσσήνης, οι προϊστάμενοι όλων των υπηρεσιών της Μεσσήνης κ.ά., οι οποίοι έμειναν όλοι ενθουσιασμένοι από την εν γένει διοργάνωσιν και ωραιοτάτην εκτέλεσιν του προγράμματος των εφετεινών Καθαροδευτεριάτικων εκδηλώσεων».

 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η "Σημαία" (292): «Μεσσήνη - Εξαιρετική επιτυχία εσημείωσαν οι αποκριάτικες εορταστικές εκδηλώσεις της Μεσσήνης την Κυριακή και την Καθαρή Δευτέρα, που τις παρηκολούθησαν χιλιάδες κόσμου. Η Νησιώτικη Αποκρηά άρχισε την Κυριακή το βράδυ με τις πατροπαράδοτες φωτιές που ανάφτηκαν στις γειτονιές και με ολονύκτιο γλέντι και χορούς γύρω απ’ αυτές.

Η Καθαρή Δευτέρα όμως ήταν το αποκορύφωμα των χαρούμενων αυτών εκδηλώσεων που ικανοποίησαν όχι μόνον τους ντόπιους, αλλά και τους ξένους επισκέπτες που είχαν συρρεύσει στην Μεσσήνη. Μουσικές, μανδολινάτες, φουστανελλοφόροι, νταούλια και πίπιζες, παρελάσεις μασκαράτων και διαφημιστικών αρμάτων, ελληνικοί χοροί - αμαλίες, έξυπνα σκετς, πλούσια φαντασμαγορικά πυροτεχνήματα που για πρώτη φορά παρουσίασεν η πόλις. Ιδιαιτέρα εντύπωσιν έκαμε η αναπαράστασις του παλιού εθίμου της Κρεμάλας του Ιμπραήμ πασά.

Στην επιτυχίαν των εκδηλώσεων συνέβαλαν πολύ η στρατιωτική ορχήστρα του ΚΕΕΜ Σπάρτης, η μπάντα της Μεσσήνης, τα χορευτικά συγκροτήματα του Λυκείου Ελληνίδων Τριπόλεως και του Καθηγητού Σωματικής Αγωγής κ. Γυφτέα.

Κατά τις εκδηλώσεις επικράτησεν απόλυτος τάξις, τις παρηκολούθησαν δε ο Νομάρχης κ. Κουβόπουλος, ο Στρατιωτικός Διοικητής κ. Βενετσάνος, ο Διοικητής Χωροφυλακής κ. Βλάχος, ο υποδιοικητής κ. Μαριόλης, Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι του νομού, προϊστάμενοι Δημοσίων Υπηρεσιών κ.ά.

Εις τον Δήμαρχον κ. Μ. Γεωργιόπουλον και τους συνεργάτες του αξίζουν τα θερμότερα συγχαρητήρια για την αρίστην οργάνωσιν και επιτυχία των εκδηλώσεων».

 

Με το τέλος των εκδηλώσεων ο δήμος εκδίδει ευχαριστήρια ανακοίνωση για όσους συνέβαλαν στην επιτυχία των εκδηλώσεων (293): «Ο Δήμος Μεσσήνης θεωρεί υποχρέωσίν του να ευχαριστήση και διά του Τύπου όλους εκείνους οι οποίοι συνέβαλον εις την επιτυχίαν των εορταστικών εκδηλώσεων της Καθαράς Δευτέρας.

Ητοι εκφράζει τας ευχαριστίας του προς τα Υποκαταστήματα της Εθνικής και Εμπορικής Τραπέζης Μεσσήνης, την Αθηναϊκήν Ζυθοποιίαν και το Εργατικό Κέντρο Μεσσήνης διότι ενίσχυσαν υλικώς τας ως άνω εκδηλώσεις.

Ευχαριστεί θερμώς τους διδασκάλους κ. κ. Ιωάν. Παναγιωτόπουλον, Θεόδωρον Διονυσόπουλον, Ηλίαν Παρασκευόπουλον, Αγγελικήν Νεστορίδου, τον κ. Πότην Λουκάκον, την δίδα Αφρούλα Λουκάκου, τους διευθυντάς των Υποκαταστημάτων Εθνικής Τραπέζης κ. Γκιώσιν, Εμπορικής κ. Μπράχον, τον κ. Π. Ρούτσην, κ. κ. Αργύρην Στασινάκην, Κ. Ξυνόν και λοιπούς παράγοντας της πόλεως διά την ηθικήν των συμβολήν.

Ομοίως εκφράζει απείρους ευχαριστίας εις το Λύκειον Ελληνίδων Τριπόλεως, την στρατιωτικήν ορχήστραν του ΚΕΕΜ Σπάρτης, τας νέας και νέους που μετέσχον εις την αναπαράστασιν της ιστορικής κρεμάλας, το χορευτικό γκρουπ του γυμναστού κ. Γυφτέα και όλους αυτούς που έλαβον ενεργόν μέρος εις τας εν λόγω εκδηλώσεις, καθώς επίσης και εις τους κατοίκους της πόλεως Μεσσήνης που συνέβαλον εις την επιτυχίαν του εορτασμού της Καθαράς Δευτέρας.

Τέλος ευχαριστεί θερμώς την Υποδιοίκησιν Χωροφυλακής Μεσσήνης, το Αστυνομικόν Τμήμα και τα υπ’ αυτούς όργανα διά την υποδειγματικήν τάξιν που επεκράτησε καθ’ όλην την διάρκειαν των εορταστικών εκδηλώσεων της Καθαράς Δευτέρας.

 

Ο Δήμαρχος Μιχ. Γεωργιόπουλος».


 

(286) "Θάρρος" 3/2/1969, "Σημαία" 4/2/1969

(287) "Σημαία" 16/2/1969

(288) "Σημαία" 17/2/1969

(289) "Θάρρος" 19/2/1969

(290) "Τα Νέα" 25/2/1969

(291) "Θάρρος" 26/2/1969

(292) "Σημαία" 26/2/1969

(293) "Τα Νέα" 25/2/69