Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013 07:49

Η ιστορία του Νησιώτικου Καρναβαλιού (μέρος 34ο)

ΤΟ 1975  Με την πτώση της χούντας το καλοκαίρι του 1974, επανέρχεται στη θέση του ο δήμαρχος Δημήτρης Κούτσικας και οι εκλογές προσδιορίζονται για τις 30 Μαρτίου 1975, λίγες ημέρες μετά την Καθαρά Δευτέρα.

Στην τοπική ειδησεογραφία κυριαρχούν οι εκλογές, οι εφημερίδες κατακλύζονται από προεκλογικό υλικό υποψηφίων δημάρχων και δημοτικών συμβούλων, ενώ δεν υπάρχει καμία αναφορά στα καρναβάλια. Οι εκδηλώσεις οργανώθηκαν πρόχειρα λόγω και της ρευστότητας που επικρατούσε, ενώ είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στις τοπικές εφημερίδες γίνεται αναφορά μόνον στις εκδηλώσεις που οργάνωσε ο Σύλλογος Μεσσηνίων Φοιτητών (316).



ΤΟ 1976

Οι αναγγελίες για τις Αποκριές του 1976 αρχίζουν από ενωρίς (317): "Οι Αποκριές πλησιάζουν και οι ετοιμασίες στο Δήμο Μεσσήνης για τον εορτασμό συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό. Παράλληλα τα πάσης φύσεως κέντρα διασκεδάσεως και οι ταβέρνες προετοιμάζονται για γλέντια. Σύλλογοι, σωματεία και πολλές μεγάλες και μικρές παρέες ετοιμάζονται να ξεφαντώσουν τις Αποκριές".
Και λίγες ημέρες αργότερα (318): "Απόψε το βράδυ θα συνεχισθούν σε πολλά κέντρα της Καλαμάτας οι αποκριάτικοι χοροί. Η συνέχεια τη Δευτέρα στη Μεσσήνη, όπου τα πάντα είναι έτοιμα και ο καρνάβαλος περιμένει! Πιστεύουμε ότι αύριο θα μας επισκεφθούνε οι Νησιώτες με τις τοπικές ενδυμασίες τους και θα χορέψουν στην πλατεία. Θα μας φέρουν τους "μπενετάδες", δηλαδή τα "καλέσματα" για να είμαστε την Καθαρά Δευτέρα εκεί!".
Τις επόμενες ημέρες δημοσιεύεται και το επίσημο πρόγραμμα (319): "Πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων εις την πόλιν της Μεσσήνης κατά την ημέραν της Καθαράς Δευτέρας
Ωρα 3 μ.μ.: Είσοδος του καρνάβαλου συνοδευομένου υπό φουστανελλοφόρων, Ντομινοφόρων, Μασκαρατών κ.λπ. συνοδεία Φιλαρμονικής. Εκφώνησις σατιρικού λόγου υπ’ αυτού.
Ωρα 3.30 μ.μ.: Εμφάνισις των Φουστανελλοφόρων και Ντομινοφόρων Μεσσήνης.
Ωρα 4 μ.μ.: Εμφάνισις του Λυκείου Καλαμάτας.
Ωρα 5 μ.μ.: Εμφάνισις του Χορευτικού Συγκροτήματος Ιωαννίνων.
Ωρα 7 μ.μ.: Καύσις πυροτεχνημάτων.
Αι ως άνω εκδηλώσεις θα λάβωσι χώραν εις τον χώρο της άνω Κεντρικής Πλατείας της Πόλεως.
Από της πρωίας και καθ’ όλην την ημέραν θα λειτουργή η ιστορική Κρεμάλα εις την ομώνυμον θέσιν.
Ωρα 8 μ.μ.: Γλέντι μέχρι πρωίας εις τα Κέντρα της Πόλεως.

Ο Δήμαρχος Μεσσήνης
Δημήτριος Κούτσικας".
Οι εκδηλώσεις σημειώνουν επιτυχία (320): "Επιτυχία εσημείωσαν οι εορταστικές εκδηλώσεις του Καρναβάλου την Καθαρά Δευτέρα στη Μεσσήνη. Οι κάτοικοι της Μεσσήνης και πλήθος άλλων από τα γύρω χωριά και την Καλαμάτα είχαν κατακλύσει από το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας την κεντρική πλατεία της Μεσσήνης απ’ όπου πέρασε και διάβασε το σατιρικό του λόγο ο Καρνάβαλος.
Παρέστησαν ο Δήμαρχος Μεσσήνης κ. Κούτσικας με το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Νομάρχης κ. Στεφανάκος, ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Μεσσηνίας συνταγματάρχης κ. Πατρίκαλος, ο Ανώτερος Διοικητής Χωροφυλακής Πελοποννήσου συνταγματάρχης κ. Κατρίτσης, ο Διοικητής Χωροφυλακής Μεσσηνίας κ. Πουλίδας και άλλοι προϊστάμενοι υπηρεσιών. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν τα χορευτικά συγκροτήματα του Ομίλου Ιωαννίνων και του Λυκείου Καλαμάτας".
Σύμφωνα με το "Θάρρος" υπήρξε προσέλευση κόσμου από διάφορα μέρη της Πελοποννήσου (321): "Πλήρη επιτυχία σημείωσαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στην Μεσσήνη την Καθαρά Δευτέρα. Παρέστησαν ο Νομάρχης κ. Στεφανάκος, εκπρόσωποι των Αρχών και χιλιάδες επισκεπτών από την Καλαμάτα, το Νομό και από άλλα μέρη που κατακλύσανε στην κυριολεξία την πόλη της Μεσσήνης.
Οι επισκέπτες άρχισαν να καταφθάνουν από τις πρωινές ώρες και λίγο αργότερα, οπότε είχαν πυκνώσει τα δρομολόγιά τους τα πάσης φύσεως συγκοινωνιακά μέσα. Επίσης παρατηρήθηκε μεγάλη προσέλευση ΙΧ αυτοκινήτων από διάφορα μέρη της Πελοποννήσου.
Επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων ήταν η κεντρική πλατεία της Μεσσήνης. Στολισμένη με αφίσες και ανάγλυφες προσωπογραφίες μασκαράδων, έδινε την εντύπωση ενός μεγάλου αποκρηάτικου πανηγυριού.
Ο ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΣ
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Δήμου στις 3 μ.μ. μπήκε στην κεντρική πλατεία ο Καρνάβαλος "σκαρφαλωμένος" σε ένα μεγάλο καταστόλιστο άρμα που το συνόδευσαν φουστανελλοφόροι, ντομινοφόροι και η τοπική φιλαρμονική. Απάνω από το θρόνο του και απέναντι στους επισήμους στάθηκε ο Καρνάβαλος και τα έψαλε προς πάσαν κατεύθυνση προκαλώντας έτσι ευχάριστη ατμόσφαιρα.
Στις 3.30 εμφανιστήκανε φουστανελλοφόροι με τις τοπικές ενδυμασίες τους και από ειδικής εξέδρας συνοδευόμενοι από λαϊκά όργανα χόρεψαν παλιούς λεβέντικους χορούς.
ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ
Ακολούθησε η εμφάνιση του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας. Νέοι και νέες με εθνικές ενδυμασίες χορέψαν με θαυμαστή ακρίβεια ωραιώτατους χορούς και προκαλέσανε τον θαυμασμό και τα χειροκροτήματα του πλήθους.
Τέλος εμφανίστηκε και χορευτικό συγκρότημα των Ιωαννίνων που προκάλεσε τα χειροκροτήματα χιλιάδων θεατών.
Παρευρέθησαν εκτός του κ. Νομάρχου, ο Δήμαρχος Μεσσήνης κ. Κούτσικας, ο Ανώτερος Διοικητής Χωροφυλακής Πελοποννήσου Συνταγματάρχης κ. Κατρίτσης, ο Ανώτερος Διοικητής της Φρουράς Αξιωματικών Καλαμάτας κ. Πατρίκαλος, ο Διοικητής Χωροφυλακής Μεσσηνίας κ. Πουλίδας, προϊστάμενοι υπηρεσιών και πλήθος κόσμου.
Στις 7 το βράδυ πραγματοποιήθηκε η καύσις φαντασμαγορικών πυροτεχνημάτων.
Η ΚΡΕΜΑΛΑ
Εξ άλλου, καθ’ όλη την ημέρα, "λειτούργησε" και η ιστορική κρεμάλα, απ’ όπου πέρασε και "κρεμάστηκε" πλήθος επισκεπτών. Οι περισσότεροι όμως αρκέστηκαν στη θέα της κρεμάλας... κι απομακρύνονταν όταν πλησίαζαν οι "θύτες"".


1977

ΤΟ 1977 οι μαζορέτες… ξανάρχονται, αυτή τη φορά από τη Γερμανία (322): "Πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων εις την πόλιν της Μεσσήνης κατά την ημέραν της Καθαράς Δευτέρας

Ωρα 3.30 μ.μ. Μεγάλη παρέλασις Μαζορετών-Χορευτριών "Κόκκινες Τουλίπες" πόλεως Καρλσρούης Δυτικής Γερμανίας ανά τας οδούς και πλατείας της πόλεως.
Ωρα 4 μ.μ. Είσοδος καρνάβαλου συνοδευομένου υπό ντομινοφόρων, μασκαρατών κ.λπ. συνοδεία φιλαρμονικής.
Εκφώνησις σατιρικού λόγου.
Ωρα 4.30 μ.μ. Εμφάνισης του Χορευτικού Συγκροτήματος "Παρθενών" Δάφνης-Αττικής.
Ωρα 5.15 μ.μ. Εκτέλεσις καλλιτεχνικού προγράμματος επί σκηνής υπό των Μαζορετών-χορευτριών "Κόκκινες Τουλίπες".
Ωρα 7 μ.μ. Καύσις φαντασμαγορικών πυροτεχνημάτων.
Αι ως άνω εκδηλώσεις θα λάβωσιν χώραν εις τον χώρον της άνω Κεντρικής Πλατείας.
Από της πρωίας και καθ’ όλην την ημέραν θα λειτουργή η ιστορική Κρεμάλα εις την ομώνυμον θέσιν.
Ωρα 8 μ.μ. Γλέντι μέχρι πρωίας εις τα Κέντρα της πόλεως.
Ο Δήμαρχος Μεσσήνης
Δημήτριος Κούτσικας".
Σε "νέα στοιχεία" στο καρναβάλι αναφέρεται το "Θάρρος" (323): "Το καρναβάλι της Μεσσήνης φαίνεται ότι εφέτος θα είναι εξαιρετικά βελτιωμένο, χάρις στις προσπάθειες του Δημάρχου κ. Κούτσικα και των οργανωμένων τάξεων της πόλεως.
Ετσι όσοι επισκεφθούν τη Μεσσήνη την Καθαρά Δευτέρα θα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν αρκετά νέα στοιχεία.
Μεταξύ άλλων θα θαυμάσουν και τις εμφανίσεις διεθνούς φήμης χορευτικών συγκροτημάτων".
Οι επισκέπτες στο καρναβάλι είναι χιλιάδες (324): "Με συμμετοχή χιλιάδων επισκεπτών απ’ ολόκληρη τη Μεσσηνία και την άλλη Ελλάδα γιορτάστηκε φέτος με αδιάπτωτο κέφι η Καθαρά Δευτέρα ή καλλίτερα το "Νησιώτικο καρναβάλι" όπως είναι γνωστό σ’ όλη τη χώρα.
Η επιτροπή που είχε σχηματισθή από δημοτικούς συμβούλους και άλλους πολίτες της πόλεως με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Κούτσικα είχε κάνει σωστή και καλή δουλειά αφού τα πάντα δούλεψαν ρολόι, στην εκτέλεση του αρκετά ενδιαφέροντος προγράμματος που είχε καταρτισθή.
Στο πρόγραμμα είχε περιληφθή μεγάλη παρέλασις από ντομινοφόρους και άλλους μετεμφιεσμένους με επικεφαλής τον Καρνάβαλο και με συμμετοχή της Δημοτικής Μπάντας Μεσσήνης που κατέληξε στην κεντρική πλατεία της πόλεως όπου ο "Καρνάβαλος" τα έψαλε στον... πανηγυρικό του λόγο σε επίσημους και ανεπίσημους, και γνωστούς και αγνώστους.
Στο απογευματινό πρόγραμμα πέρα από την παρέλαση στην οποία πήραν μέρος και ομάδες Μαζορετών από τη Δυτική Γερμανία, περιλαμβάνονταν και χοροί που εκτελέστηκαν από ντόπιους ομίλους, από το χορευτικό συγκρότημα "Παρθενών" του Δήμου Δάφνης Αττικής κ.ά. και όλη η εκδήλωση που έγινε στην κεντρική πλατεία έκλεισε με χορευτική επίδειξη του ομίλου Μαζορετών.
Το βράδυ κάηκαν εντυπωσιακά πυροτεχνήματα και ακολούθησε ολονύχτιο γλέντι στα κέντρα της πόλεως.
Την γραφική αυτή εκδήλωση της Μεσσήνης ετίμησαν ο Νομάρχης κ. Στεφανάκος, ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Καλαμάτας συνταγματάρχης κ. Φραγκογιάννης, ο Διοικητής Χωροφυλακής κ. Μπαϊρακτάρης και άλλοι εκπρόσωποι των Αρχών του Νομού".
Παρόμοια είναι και η περιγραφή στην εφημερίδα "Θάρρος" (325): "Χιλιάδες κόσμου από τη Μεσσηνία και τους γειτονικούς νομούς παρακολούθησε και φέτος τις αποκριάτικες εορταστικές εκδηλώσεις που έγιναν προχθές στην πόλη της Μεσσήνης και ξεπεράσανε κάθε προηγούμενη χρονιά, χάρις στο προσωπικό ενδιαφέρον του Δημάρχου κ. Κούτσικα. Ηταν γενικά ένα ξεχωριστό, απολαυστικό θέαμα στο οποίο κυριαρχούσε το ωραίο, σε συνδυασμό με την παραδοσιακή σάτιρα του Καρνάβαλου που χάρισε σε όλους με απλοχεριά τα "δώρα του".
Στην κατάμεστη από κόσμο κεντρική πλατεία της Μεσσήνης, παρουσία των αρχών, εμφανίστηκαν στις 3.30 το απόγευμα της Καθαροδευτέρας οι Γερμανίδες μαζορέτες που καταχειροκροτήθηκαν.
Επακολούθησε στον εορταστικό χώρο, η εμφάνιση του Καρναβάλου που συνοδευότανε από πλήθος μεγάλων και μικρών ντομινοφόρων και μασκαράδων που συνόδευε η δημοτική φιλαρμονική ενώ το πλήθος χειροκροτούσε τον Καρνάβαλο που ενθουσιασμένος άρχισε να τα "ψέλνη" προς πάσαν κατεύθυνση.
Τέλος εκτελέστηκε ένα θαυμάσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το χορευτικό συγκρότημα "Παρθενών" Δάφνης Αττικής και από τις λυγερές και χαριτωμένες μαζορέτες που διεκόπτετο από τη θύελλα των χειροκροτημάτων.
Το βράδυ έγινε φαντασμαγορική καύση πυροτεχνημάτων, ενώ στην κεντρική πλατεία από την κοσμοπλημμύρα δεν έπεφτε... ούτε μήλο.
Εξ άλλου, από το πρωί λειτουργούσε η ιστορική κρεμάλα στην καθιερωμένη θέση. Ετσι απ’ όσους πέρασαν κανείς δεν γλίτωσε, μέχρι να ακουσθή το... τάξιμο!".

Σημειώσεις


(316) Η εφημερίδα "Σημαία" έγραφε στις 16/3/1975: "Οι Μεσσήνιοι Φοιτητές στην προσπάθειά τους να συνδεθούν με το λαό της Μεσσηνίας, μετά τα γνωστάς εκδηλώσεις των εις την Καλαμάτα οργάνωσαν σειρά εκδηλώσεων στη Μεσσήνη.
Ηδη από χθες άνοιξε η έκθεσις βιβλίου ενώ σήμερον την 11ην π.μ. θα γίνει ομιλία - συζήτησις επί των αγροτικών θεμάτων και αύριον στις 11 π.μ. στο "Σινέ Παρκ" θα γίνει προβολή ταινίας".
Η εφημερίδα "Θάρρος" έγραφε στις 19/3/1975: "Πέρα από την έκθεση βιβλίου που έμεινε ανοικτή την τελευταία εβδομάδα, οι Μεσσήνιοι φοιτητές διοργάνωσαν δύο ακόμη εκδηλώσεις στον κινηματογράφο "Παρκ" της Μεσσήνης. Στις 17/3 προβολή της αγροτικής ταινίας "Ματωμένη Γη" και στις 16/3 συγκέντρωση όπου μαζί με ντόπιους αγρότες συζήτησαν πάνω στα αγροτικά προβλήματα. Μέσα από τη συζήτηση βγήκε το συμπέρασμα πως όλοι οι αγρότες θα πρέπει να συνεταιριστούν και να πιέσουν ώστε οι συνεταιρισμοί να μπορούν να δουλεύουν αυτοδιοίκητοι και ανεξάρτητοι για το καλό των αγροτών".
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Καθαρά Δευτέρα ήταν στις 17 Μαρτίου. Τις εκλογές κέρδισε ο Δημήτρης Κούτσικας με 1.967 ψήφους έναντι 776 που πήρε ο Σταύρος Τσούσης και 532 που πήρε ο Νίκος Κανελλόπουλος.

(317) "Θάρρος" 11/2/1976
(318) "Θάρρος" 6/3/1976
(319) "Σημαία" 7/3/1976, "Θάρρος" 9/3/1976
(320) "Σημαία" 10/3/1976
(321) "Θάρρος" 10/3/1976
(322) "Θάρρος" 17/2/1977
(323) "Θάρρος" 18/2/1977
(324) "Σημαία" 23/2/1977
(325) "Θάρρος" 23/2/1977

Η συνέχεια αύριο