Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013 11:30

Η ιστορία του Νησιώτικου Καρναβαλιού (μέρος 35ο)

ΤΟ 1978

Οι μαζορέτες -από τις Γαλλικές Αντίλλες αυτή τη φορά- εμφανίζονται και πάλι στο καρναβάλι το 1978 (326): "Πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων στην πόλη της Μεσσήνης κατά την ημέραν της Καθαράς Δευτέρα. Ωρα 3.30 μ.μ.: Μεγάλη παρέλαση του Καρνάβαλου, που θα συνοδεύεται από τα Χορευτικά Συγκροτήματα "Ballets Antilas Les Madras" και Εργαστήρι Πατρών, ντομινοφόρους και μασκαράτες.


Ωρα 3.45 μ.μ.: Εκφώνηση σατιρικού λόγου.
Ωρα 4 μ.μ.: Εμφάνιση Χορευτικού Συγκροτήματος "Εργαστήρι" Πατρών.
Ωρα 5 μ.μ.: Εκτέλεση καλλιτεχνικού προγράμματος από το "Ballets Antilas Les Madras".
Ωρα 7.30 μ.μ.: Καύση πυροτεχνημάτων.
Οι ανωτέρω εκδηλώσεις θα γίνουν στο χώρο της κεντρικής πλατείας.
Ωρα 8 μ.μ.: Γλέντι μέχρι το πρωί στα κέντρα της πόλεως.
Ο δήμαρχος Μεσσήνης
Δημήτριος Κούτσικας".
Το… εξωτικό χρώμα που έδωσαν στο καρναβάλι "οι μελαψοί χορευτές και χορεύτριες" τονίζει στο ρεπορτάζ η "Σημαία" (327): "Στη Μεσσήνη γιαρτάστηκε με κέφι -και με συμμετοχή πλήθους επισκεπτών από την Καλαμάτα και τα γύρω χωριά- η Καθαρή Δευτέρα. Κατά τις 4 το απόγευμα έγινε η... εισβολή του Καρνάβαλου στην κεντρική πλατεία. Την πομπή πλαισίωναν μασκαράτες, ντομινοφόροι, η Φιλαρμονική και η Μανδολινάτα της Μεσσήνης καθώς και οι χορευτικοί όμιλοι "Εργαστήρι" της Πάτρας και "Λε Μαντράς" των Γαλλικών Αντιλλών. Κατά τα καθιερωμένα, ο Καρνάβαλος τα έψαλε έμμετρα και "εξ αμάξης" σε όλους και ύστερα άρχισε η εκτέλεση του καλλιτεχνικού προγράμματος. Ωραία η Μανδολινάτα, θαυμάσιο το "Εργαστήρι", μα την παράσταση έκλεψαν οι μελαψοί χορευτές και χορεύτριες από τις Αντίλλες που έδωσαν "εξωτικό" χρώμα στην εκδήλωση. Με χορούς και τραγούδια, το γλέντι συνεχίσθηκε μέχρις αργά τη νύχτα.
Θα πρέπει να σημειωθή ότι "λειτούργησε" και φέτος η αποκριάτικη "κρεμάλα" και ότι δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πλήρωσαν "λύτρα" στους χαρούμενους φεσοφόρους δημίους.
Τις καθαροδευτεριάτικες εκδηλώσεις παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο διευθυντής της Νομαρχίας κ. Στενός, ο διοικητής της Ανωτέρας Διοικήσεως Χωροφυλακής Πελοποννήσου ταξίαρχος κ. Τσάμης, ο ανώτερος διοικητής Φρουράς Καλαμάτας συνταγματάρχης κ. Σίμογλου, ο διοικητής Χωροφυλακής Μεσσηνίας κ. Χρυσανθόπουλος και οι τοπικές αρχές Μεσσήνης με επικεφαλής το δήμαρχο κ. Δ. Κούτσικα".

ΤΟ 1979

Οι μαζορέτες έχουν γίνει πλέον μόνιμη παρουσία στο Νησιώτικο καρναβάλι, αλλά το 1979 καινούργιο στοιχείο είναι η συναυλία του Λάκη Χαλκιά (328): "Μεσσήνη (του ανταποκριτού μας) - Κορυφώθηκαν οι προετοιμασίες για το γιορτασμό της Αποκριάς και της Καθαρής Δευτέρας στην πόλη της Μεσσήνης η οποία αναμένεται ότι θα συντελεσθεί με επισκέπτες τόσο από τη Μεσσηνία, όσο και από άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος. Οι φετεινές εκδηλώσεις θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενη εκδήλωση. Επίκεντρο των προετοιμασιών ο Δήμος της Μεσσήνης κάτω από την φροντίδα του δημάρχου κ. Κούτσικα και των δημοτικών συμβούλων και των τοπικών συλλόγων για την καλύτερη εμφάνιση των φετεινών εκδηλώσεων που θα συγκεντρώσουν το γενικώτερο ενδιαφέρον.
Ηδη ετοιμάστηκε σειρά αρμάτων που θα παρελάσουν την Καθαρή Δευτέρα το απόγευμα, σύμφωνα με το πρόγραμμα που κατήρτισε ο Δήμος, ενώ αναμένεται το συγκρότημα του Λάκη Χαλκιά και οι Γαλλίδες μαζορέτες. Την τιμητική του θα έχει και ο Καρνάβαλος ο οποίος θα εκφωνήσει τον καθιερωμένο λόγο του και θα τα ψάλλει προς πάσα κατεύθυνση. Παράλληλα θα λειτουργήσει στη συνηθισμένη θέση η φημισμένη κρεμάλα που κάθε χρόνο συγκεντρώνονται οι πιστοί της".
Το καρναβάλι του 1979 σημαδεύτηκε τελικά από το τεταμένο πολιτικό κλίμα που επικρατούσε στην πόλη μετά τις εκλογές που έγιναν τον Οκτώβριο του 1978 και τις κέρδισε ο Δημ. Κούτσικας με 1.987 ψήφους έναντι 1.881 ψήφων του Παύλου Πτωχού. Με το ρεπορτάζ στο "Θάρρος" για τις εκδηλώσεις ανοίγει ένας χορός δημοσιευμάτων (329): "Μεσσήνη (του ανταποκριτού μας) - Με τη συμμετοχή χιλιάδων λαού από τη Μεσσηνία και άλλα μέρη γιορτάσθηκαν φέτος οι Αποκριές και η Καθαρή Δευτέρα στη Μεσσήνη. Επίκεντρο των γιορταστικών εκδηλώσεων η πόλη μας. Κατάμεστοι οι δρόμοι της από κόσμο που είχε μαζευτεί για να θαυμάσει το καρναβάλι της, ν’ ακούσει τον πατροπαράδοτο λόγο του Καρναβάλου, που τα έψαλε προς πάσαν κατεύθυνση, προς απόντας και παρόντας. Η εμφάνισις όμως άρματος, εκτός προγράμματος, παρ’ ολίγον να προκαλέσει αναστάτωση αλλά αποφεύχθηκε με την αναβολή της παρελάσεώς του και χάρις στην ψυχραιμία των παρευρισκομένων. Το άρμα έφερε την επιγραφή: "Ρυθμιστές στη Μεσσήνη είμαστε εμείς".
Οι γιορταστικές εκδηλώσεις άρχισαν το απόγευμα τη Καθαράς Δευτέρας με την παρέλαση του Καρναβάλου που συνοδευότανε από χορευτικά συγκροτήματα φουστανελλοφόρων, ντομινοφόρων, μασκαράδων και την Μανδολινάτα της Μεσσήνης, ενώ τα πλήθη χειροκροτούσαν τους παρελαύνοντας. Συγκεκριμένα όταν έφθασε στην πλατεία ένα άρμα, εκτός προγράμματος, η παρέλαση του οποίου, όπως δήλωσε ο δήμαρχος κ. Κούτσικας, θα έπρεπε να είχε γνωστοποιηθεί στο Δήμο και την Αστυνομία, προκλήθηκε αναστάτωση. Ο δήμαρχος κ. Κούτσικας ειδοποιηθείς επενέβη και απαγόρευσε την είσοδό του στο χώρο της παρελάσεως διότι το θεώρησε χλευαστικό του αξιώματός του. Ταυτόχρονα κατήγγειλε από μικροφώνου το γεγονός και ζήτησε την επέμβασι της Αστυνομίας. Μετά από προσπάθειες που καταβλήθηκαν το άρμα δεν παρήλασε τελικά.
Παραβρέθηκαν ο διευθυντής Εσωτερικών της Νομαρχίας κ. Στενός, ο ανώτερος διοικητής της Φρουράς κ. Σίμογλου, ο διοικητής Χωρ/κής κ. Χρυσανθόπουλος, οι τοπικές αρχές και πλήθος κόσμου".
"Επεισοδιακό το Καρναβάλι της Μεσσήνης" γράφει η "Σημαία" που ενημερώνει ότι το θέμα είχε συνέχεια σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ αποδίδει την οξύτητα στα… τραγούδια του Χαλκιά και επαναφέρει μετά από χρόνια τη θεωρία των… αντιφρονούντων (330): "Στη Μεσσήνη γιορτάστηκε και φέτος το Καρναβάλι με συμμετοχή χιλιάδων λαού αλλά και με επεισόδια που τίποτε το καλό δεν προοιωνίζονται για το μέλλον του. Συγκεκριμένα η εκτέλεση του προγράμματος εβράδυνε περί την 1 ώρα γιατί επεισόδιο δημιουργήθηκε μεταξύ των οπαδών του δημάρχου κ. Κούτσικα και αντιφρονούντων ότι οι πρώτοι απαγόρευσαν στους δεύτερους να παρελάσουν με σατιρικό άρμα αντιπολιτευτικής για τον κ. δήμαρχο μορφής. Το επεισόδιο θα έπαιρνε μεγαλύτερες διαστάσεις αλλά τελικά επεκράτησε ψυχραιμία χάρις στην επέμβαση της αστυνομικής αρχής. Ωστόσο η επέμβαση αυτή θεωρήθηκε αντικανονική από τον κ. δήμαρχο, ο οποίος μάλιστα από μικροφώνου την κατήγγειλε προς το λαό. Αλλη δυσάρεστη εκδήλωση ήταν η πολιτικοποίησή της από μέρους του συγκροτήματος Χαλκιά που είχε κληθή από το Δήμο για να συμβάλη στον εορτασμό, τραγουδώντας πολιτικά αριστερά τραγούδια με αναπόφευκτες αντιδράσεις των αντιφρονούντων.
Το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Στις 7 μ. μ. συνεδρίασε εκτάκτως υπό την προεδρία του κ. Κουφόγιαννη το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης με θέμα τα επεισόδια της Καθαράς Δευτέρας.
Πρώτος μίλησε ο δήμαρχος κ. Κούτσικας ο οποίος απέδωσε την ευθύνη για τα επεισόδια στη μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Με αυτό το πνεύμα μίλησε και ο προεδρεύων κ. Κουφόγιαννης.
Ο αρχηγός της μειοψηφίας κ. Πτωχός που έλαβε κατόπιν το λόγο, απέρριψε τις κατηγορίες και είπε ότι την ευθύνη για ό,τι έγινε φέρει η δημοτική αρχή. Τέλος και αφού απεχώρησαν οι σύμβουλοι της μειοψηφίας εγκρίθηκε ψήφισμα στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι την αποκλειστική ευθύνη φέρει ο συνδυασμός της μειοψηφίας και αποδίδονται ευθύνες και στην Χωροφυλακή".
Ειδικό ρεπορτάζ για το Δημοτικό Συμβούλιο δημοσιεύει το "Θάρρος" και το κατά πλειοψηφία ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου κάνει λόγο για "υποκινούμενους ταραξίες" (331): "Το Δημοτικό Συμβούλιο της Μεσσήνης με ψήφισμά του καταδικάζει τα έκτροπα της Καθ. Δευτέρας και διαδηλώνει την αγανάκτησή του για τα διαπραχθέντα από τους "αδίστακτους εμπνευστές και εκτελεστές αυτής της ασχήμιας". Οπως αναφέρεται στο ψήφισμα, με την πρόταση του δημάρχου κ. Κούτσικα συμφώνησαν οι παρόντες σύμβουλοι της πλειοψηφίας διαφωνήσαντος του συμβούλου της πλειοψηφίας κ. Περιβολάρη. Επίσης το κατεψήφισεν ο επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Πτωχός και οι σύμβουλοί του.
Ο κ. ΚΟΥΤΣΙΚΑΣ
Στην αρχή της εκτάκτου συνεδριάσεως μίλησε ο δήμαρχος κ. Κούτσικας ο οποίος είπε ότι το άρμα που επιχειρήθη να παρελάση στη γιορτή της Καθαράς Δευτέρας ήταν χλευαστικό του αξιώματός του και επέρριψε τις ευθύνες για όσα συνέβησαν στην μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Καταλήγοντας δήλωσε "έχω το κακό προαίσθημα ότι ο αντίπαλός μου κ. Πτωχός θα αιματοκυλίσει το Νησί. Και προσθέτω ότι τούτο θα πρέπει να γνωστοποιηθεί στο λαό της Μεσσήνης και προς όλους τους αρμοδίους για την πρόληψη ενός αιματοκυλίσματος της πόλεως".
Ο κ. ΚΟΥΦΟΓΙΑΝΝΗΣ
Στη συνέχεια ο προεδρεύων του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κουφόγιαννης τόνισε ότι σαν αντιπρόεδρος είναι υποχρεωμένος να καταγγείλει στο λαό της Μεσσήνης την ενέργεια αυτή των αναρχικών που προσπαθούν με κάθε τρόπο να επιβάλουν την τρομοκρατία στο λαό. Καταλήγοντας τόνισε πως για όλα αυτά ευθύνεται η παράταξη της "Νέας Εποχής" του κ. Πτωχού.
Ο κ. ΠΤΩΧΟΣ
Μιλώντας ο επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Πτωχός ζήτησε να γραφτούν τα λεχθέντα περί αιματοκυλίσματος στα πρακτικά και αναφέρθηκε στην ιστορία του όλου θέματος και τόνισε ότι δεν είχε πρόθεση η παράταξή του να δημιουργήσει αναταραχή. Στο σημείο αυτό οργίσθηκε ο προεδρεύων και εκστόμισε βαρειά ύβρι την οποία και ανεκάλεσε.
Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Περιβολάρης συνέστησε μετριοπάθεια και ζήτησε σύνεση και από τις δύο πλευρές.
Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ζέππος κατελόγισε τις ευθύνες και στις δύο πλευρές και ζήτησε να υπάρξει συνδιαλλαγή για το καλό του λαού της Μεσσήνης και να μην παρασύρονται από ακρότητες.
Στη συνέχεια το Δημοτικό Συμβούλιο κάτω από ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα ενέκρινε το προταθέν ψήφισμα του δημάρχου ενώ η μειοψηφία αποχωρούσε διαμαρτυρόμενη.
ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ
Το εγκριθέν ψήφισμα:
"Κατά την πατροπαράδοτη γιορτή της Καθαρής Δευτέρας δημιουργήθηκαν απαράδεκτα έκτροπα από ασυνείδητους υποκινούμενους ταραξίες που επιχείρησαν να καταστρέψουν την ωραία διασκέδαση του λαού με κακοήθεις εκδηλώσεις. Αντιστάθηκαν στην Αστυνομική αρχή, προξένησαν ανησυχία κι αναταραχή και προκάλεσαν τη δίκαιη αγανάκτηση των συμπολιτών μας κι όλων των παρευρισκομένων. Η αρχική ανοχή των οργάνων της Αστυνομίας ενίσχυσε τις προθέσεις τους κι η καθυστερημένη επέμβασή της έδωσε την ευκαιρία να κάνουν επίδειξη ιδιάζουσας θρασύτητας. Το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης αποδοκιμάζει και καταδικάζει τους αδίστακτους εμπνευστές και τους εκτελεστές αυτής της ασχήμιας και ζητεί από το Αστ. Τμ. Μεσσήνης στο μέλλον να επιτελεί το καθήκον του"".
Στη "Σημαία" δημοσιεύεται επιστολή "αγανακτισμένων Νησιωτών" που βάλλει κατά του δημάρχου Δ. Κούτσικα και δίνει τη λογική της πολιτικής αντιπαράθεσης εκείνη την εποχή (332): "Είμαστε μερικοί από τους πολλούς αγανακτισμένους Νησιώτες με όσα παράξενα έγιναν στο φετεινό καρναβάλι με αποτέλεσμα να απογοητευθή όλος ο κόσμος που περίμενε να δη ό,τι και κάθε χρόνο αν όχι κάτι καλλίτερο. Είναι γνωστό πως αυτή η ημέρα είναι ημέρα ευγενικής και πολιτισμένης σάτιρας εντός των ορίων της κοσμιότητος πάντοτε, αλλ’ ατυχώς ο κ. δήμαρχος επειδή υπέθεσε ότι εθίγετο από την εμφάνιση ενός άρματος, το οποίο κατά κοινήν ομολογίαν τίποτε απολύτως δεν είχε το μεμπτό, και ενώ αρχικά είχε δώσει την συγκατάθεσή του να περάση, όταν το άρμα έφθασε στο κέντρο της πλατείας, το σταμάτησε χωρίς λόγο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθή σοβαρό ζήτημα, μόνο και μόνο γιατί το άρμα έγινε από τοπικούς του αντιπάλους για τη δημιουργία εντυπώσεων.
Ο κ. δήμαρχος προσπάθησε να ρίξη στη Χωροφυλακή και ιδιαιτέρως στον διοικητή ταγματάρχη κ. Πριόνα, έναν εξαίρετο αξιωματικό και άνθρωπο, ο οποίος παρά το γεγονός ότι εδυσκολεύετο εις το έργον του από τις παρεμβάσεις των περί τον κ. δήμαρχον αναρμοδίων, διετήρησε την τάξη με τρόπο άψογο από πάσης πλευράς. Στην  κρίση του λαού αφήνουμε τα παρακάτω:
Τι ήταν αυτό που έκανε τον κ. δήμαρχο να μην αφήσει το άρμα να περάσει; Εκτός από τον κ. Χαλκιά και το συγκρότημά του το ακριβοπληρωμένο, τι άλλο το ιδιαίτερο φρόντισε να παρουσιάση ο κ. δήμαρχος; Πού ακριβώς εντοπίζει την ευθύνη της Χωροφυλακής ο κ. δήμαρχος και γιατί δεν λέγει πως όταν άρχισε το ρεπερτόριο του κ. Χαλκιά να "ερυθριά", ο κόσμος άρχισε να φεύγη απογοητευμένος, ενώ τα κόκκινα γαρύφαλλα ερίπτοντο και μετέβαλαν μια τοπική γραφική γιορτή σε πολιτική εκδήλωση;
Υποτίθεται ότι ο κ. δήμαρχος είναι άνθρωπος δημοκρατικών πεποιθήσεων αλλά με τις ενέργειές του αποδεικνύεται το άκρως αντίθετο, εφόσον δεν είναι επιτρεπτόν σε όσους δεν είναι φίλοι του να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους προς το έργο του, προς Θεού όχι στο πρόσωπό του, με τρόπο κόσμιο και σεμνό.
Μπορούμε ύστερα από αυτά να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι το Νησιώτικο Καρναβάλι αν οι παρεμβάσεις συνεχισθούν, θα σβύση γιατί ένας εριστικός άνθρωπος για ψηφοθηρία και μόνο, το μετέβαλε με τα "άσματα" του κ. Χαλκιά, σε κάτι άλλο, που μπορεί να είναι δικαίωμά του, αλλά σε χώρο κλειστό και ύστερα από ειδική άδεια.
Καταφεύγουμε στις στήλες σας για φιλοξενία και ζητάμε δικαίωση γιατί και έξοδα και κόπους κάναμε για να ποικίλουμε το Καρναβάλι, αλλά ο κ. δήμαρχος θέλησε να μας αποκλείση. Ζητάμε ακόμη την ηθική αποκατάσταση του διοικητού και των ανδρών της Χωροφυλακής στους οποίους προσπάθησε να ρίξη άδικα ευθύνες ο κ. δήμαρχος. Παρακαλούμε κάθε καλόπιστο επισκέπτη, κάθε αμερόληπτο Νησιώτη να μας πη τι είχε επάνω του αυτό το περίφημο άρμα που πέρναγε και δεν πέρναγε γιατί πάντως διαβεβαιούμε όλον τον κόσμον ότι δεν κρύβαμε εκρηκτικά για να μην ακουστή και κανένας λόγος "περί βομβιστών".
Ευχαριστούμε για την φιλοξενία,
Φανός Αρτέμης
Πετρουλάκης Βασιλ.
Ξυνός Κων/νος
Γεωργούλιας Κων/νος
Σταθόπουλος Φώτης
Κορδονούρης Γεώργιος
Ηλίας Μητρόπουλος του Δημ.".

Σημειώσεις

(326) "Σημαία", "Θάρρος" 12/3/1978
(327) "Σημαία" 15/3/1978
(328) "Θάρρος" 3/3/1979
(329) "Θάρρος" 7/3/1979
(330) "Σημαία" 7/3/1979
(331) "Θάρρος" 7/3/1979
(332) "Σημαία" 7/3/1979