Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2013 08:37

Η ιστορία του Νησιώτικου Καρναβαλιού (μέρος 36)

Χορωδία και Μανδολινάτα τα νεότερα χρόνια

Χορωδία και Μανδολινάτα τα νεότερα χρόνια Αρχείο Ν. Ρούτση

Στο "Θάρρος" δημοσιεύεται επιστολή τού επικεφαλής της μειοψηφίας Παύλου Πτωχού με τίτλο "Για την αλήθεια στη Μεσσήνη" (333): «Κύριε διευθυντά,

Με λύπη μου αναγκάζομαι να τονίσω ότι στο ρεπορτάζ το σχετικό με τα επεισόδια κατά τον Καρνάβαλο της Καθαροδευτέρας όσο και κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τρίτης, παρελήφθησαν ωρισμένα γεγονότα που αλλοιώνουν τόσο τις αφορμές όσο και το νόημα της όλης υποθέσεως.

Συγκεκριμένα:

1) Το άρμα το οποίο απετέλεσε την "πέτρα του σκανδάλου"!... δεν έφερε την επιγραφή "εμείς είμαστε ρυθμιστές στη Μεσσήνη" αλλά "ΙΧ ρυθμιστές της Μεσσήνης" και σατίριζε την μη ύπαρξη κεντρικού πάρκιν στη Μεσσήνη.

2) Ο κ. Κούτσικας όταν μίλησε από μικροφώνου δε ζήτησε τη βοήθεια της Χωροφυλακής αλλά είπε "Καταγγέλλω ως υπεύθυνον για ό,τι έγινε και ό,τι θα συμβεί τον διοικητή Χωροφυλακής Μεσσήνης".

3) Γράφετε "ο προεδρεύων αντιπρόεδρος οργίστηκε και εκστόμισε βαρειά ύβρη την οποία και ανεκάλεσε".

Δεν πρόκειται περί ύβρεως αλλά με βλαστήμισε, γεγονός που δείχνει ποιοι είναι τραμπούκοι. Διότι είναι πρωτοφανής η συμπεριφορά του προεδρεύοντος.

Αυτά μόνον για την αλήθεια.

Μετά τιμής,

Παύλος Πτωχός

Δημοτικός σύμβουλος».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επιλήφθηκαν της υπόθεσης οι δικαστικές αρχές (334): «Πληροφορούμεθα, ότι ο εισαγγελεύς Πλημμελειοδικών κ. Καραφλός διέταξε προκαταρκτική εξέταση για τα γεγονότα που συνέβησαν την Καθαρά Δευτέρα στη Μεσσήνη κατά τη διάρκεια της παρελάσεως του Καρναβάλου. Κατά τις ίδιες πάντοτε πληροφορίες η υπόθεση διαβιβάστηκε σε ανακριτή ενώπιον του οποίου θα κληθούν να καταθέσουν όσοι έχουν σχέσι με τα γεγονότα».

Εβδομαδιαία εφημερίδα τότε η "Ελευθερία" δημοσίευσε εκτενές ρεπορτάζ για το καρναβάλι και τα γεγονότα (335): «"Προεκλογικό κλίμα" 4 μήνες μετά τις εκλογές επικρατεί από το απόγευμα της Καθαροδευτέρας στη Μεσσήνη. Ενα άρμα που θέλησαν να παρουσιάσουν στο καρναβάλι οι οπαδοί του επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Παύλου Πτωχού, με σατιρικές για την σημερινή δημοτική αρχή παραστάσεις, δημιούργησε αγανάκτηση στον δήμαρχο κ. Δημ. Κούτσικα και στους δημοτικούς του συμβούλους. Το άρμα που έγραφε «Εμείς είμαστε οι ρυθμιστές της Μεσσήνης» και σε άλλη πλευρά «Ι.Χ.» και που παρίστανε κάτι γριές έφθασε στον χώρο της παρέλασης και έγινε προσπάθεια να μπει στην καθωρισμένη πομπή. Την στιγμή αυτή οπαδοί της σημερινής δημοτικής αρχής επιχείρησαν με επικεφαλής τον δήμαρχο να το εμποδίσουν, ενώ ταυτόχρονα η Αστυνομία έδειχνε ανοχή και άφηνε να εξελίσσεται το κλίμα οξύτητας με τις αντιδικίες των δύο πλευρών. Τότε ο κ. Κούτσικας πήγε στην εξέδρα των εκδηλώσεων, πήρε το μικρόφωνο και κατήγγειλε το γεγονός στο λαό της Μεσσήνης και στους ξένους που παρακολούθησαν την παρέλαση τονίζοντας ότι: «Για ό,τι έγινε και για ό,τι πρόκειται να γίνει η ευθύνη βαρύνει εξ ολοκλήρου τον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Μεσσήνης».

Εξ άλλου με επείγουσα πρόσκληση του προέδρου, που έγινε το πρωί της Τρίτης συγκλήθηκε το Δημ. Συμβούλιο το ίδιο βράδυ για να συζητήσει τα γεγονότα που δημιουργήθηκαν. Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Μεσσήνης έγινε σε ατμόσφαιρα οξύτητας και από τις δύο παρατάξεις, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν 2 σύμβουλοι της μειοψηφίας όταν δημιουργήθηκε επεισόδιο μεταξύ του προεδρεύοντος - αντιπροέδρου κ. Κων. Κουφόγιαννη και του κ. Παύλου Πτωχού. Στο τέλος και ενώ τα πράγματα έδειχναν ότι η συνεδρίαση δεν οδηγείται σε κανένα συμπέρασμα ο δήμαρχος κ. Κούτσικας πρότεινε την έκδοση ψηφίσματος με το οποίο να «καταδικάζονται οι εμπνευστές και οι εκτελεστές της ασχήμιας» καθώς και η «στάση ανοχής της Αστυνομίας».

Οταν ο κ. Κούτσικας διάβασε το ψήφισμα απεχώρησαν και οι υπόλοιποι της μειοψηφίας και υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκαν οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Οι επικεφαλής των δύο παρατάξεων κ.κ. Δημ. Κούτσικας και Παύλος Πτωχός έκαναν αργά το βράδυ της Τρίτης και μετά την λήξη της συνεδρίασης του Δημ. Συμβουλίου τις παρακάτω δηλώσεις:

Κούτσικας: Τα καταπληκτικά και θλιβερά γεγονότα δεν τιμούν εκείνους που τα έκαναν. Είναι απαρχή νέας μεγάλης αναταραχής της πόλης της Μεσσήνης.

Πτωχός: Τη Δευτέρα ορισμένοι πολίτες κατασκεύασαν ένα άρμα που έγραφε: «Ι.Χ. Ρυθμιστές της Μεσσήνης» και είχε επάνω μερικές μαυροφορούσες. Παρίστανε την έλλειψη κεντρικού πάρκινγκ στη Μεσσήνη, για τα ξένα και ντόπια Ι.Χ., πράγμα που θα έχει σαν συνέπεια τον οικονομικό μαρασμό των καταστημάτων.

Ουδέποτε ανακοινώθηκε ότι υπήρχε επιτροπή Καρναβάλου στην οποία θα έπρεπε να δηλωθούν τα άρματα για να περάσουν από την δημοκρατική… λογοκρισία».

Σε άλλη σελίδα την ίδια ημέρα στην "Ελευθερία" δημοσιεύεται εκτενές ρεπορτάζ από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου: «Υπό την προεδρία του αντιπροέδρου κ. Κων. Κουφόγιαννη συνήλθε στις 7.15 το βράδυ της Τρίτης το Δημ. Συμβούλιο της Μεσσήνης για να συζητήσει τα επεισόδια που έγιναν στην παρέλαση του Καρνάβαλου όταν άρμα που είχαν κατασκευάσει οπαδοί του επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Π. Πτωχού προσπάθησε να μπει στο χώρο της παρέλασης μαζί με τα άλλα άρματα του δήμου.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Πρώτος πήρε τον λόγο ο δήμαρχος κ. Κούτσικας που αφού χαρακτήρισε σαν θλιβερά και απαράδεκτα τα γεγονότα ανάλυσε τον τρόπο με τον οποίο επί σειράν ετών συγκροτείται το πρόγραμμα της εκδήλωσης και πρόσθεσε ότι «τα άρματα τα ορίζει ο δήμος. Αρματα από ιδιώτες πρέπει να πάρουν άδεια λίγες μέρες πριν το καρναβάλι».

Αναφερόμενος στο ιστορικό της συγκεκριμένης περίπτωσης ο κ. δήμαρχος ισχυρίστηκε ότι το πρωί της Κυριακής μαζί με 2 δημοτικούς συμβούλους συναντήθηκε με τον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Μεσσήνης ταγματάρχη Πριόνα και του ανακοίνωσε την πληροφορία ότι άρμα με χλευαστικές για τον δήμαρχο και την δημοτική σρχή παραστάσεις, θα έβγαινε για να πάρει αυθαίρετα μέρος στην παρέλαση. Ο κ. Πριόνας -είπε ο κ. δήμαρχος- του έδωσε υπόσχεση ότι η Αστυνομία θα φροντίσει να μη βγει. Και ενώ ο κ. διοικητής έδωσε την υπόσχεση αυτή -συνέχισε ο κ. Κούτσικας- δεν την τήρησε, ανοίγοντας ο ίδιος τον δρόμο να μπει το άρμα στην παρέλαση.

Η Κα ΠΤΩΧΟΥ

Επίσης ο κ. Δήμαρχος κατήγγειλε στο Σώμα ότι την ώρα των επεισοδίων η σύζυγος του κ. Πτωχού τον πλησίασε και του είπε: «Θέλεις, δεν θέλεις θα περάσει το άρμα, και συ να κάνεις την αναφορά σου».

- Τότε πήρα το μικρόφωνο -τόνισε ο κ. δήμαρχος- και είπα: «Για ό,τι έγινε και για ό,τι πρόκειται να γίνει η ευθύνη βαρύνει εξ ολοκλήρου τον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Μεσσήνης».

Καταγγέλλοντας την πολιτική του αντιπάλου του κ. Πτωχού ο κ. δήμαρχος είπε: «Η πολιτική του αντιπάλου μου είναι απαράδεκτη και ανεπίτρεπτη. Δεν μεταχειρίζεται μέσα που μεταχειρίζονται οι πολιτικοί άνδρες. Με τις ενέργειές του θα αιματοκυλήσει το Νησί».

«ΠΑΘΗΤΙΚΗ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ»

Τον λόγο πήρε ο προεδρεύων κ. Κων. Κουφογιάννης και είπε:

«Είμαι υποχρεωμένος να καταγγείλω την ενέργεια των αναρχικών που αναστατώνουν τον λαό της Μεσσήνης. Μετέτρεψαν την εορταστική εκδήλωση σε προεκλογική περίοδο και είμαι υποχρεωμένος επίσης να προτείνω να διωχθούν ποινικά οι τραμπούκοι της πόλης. Λυπάμαι για την στάση του διοικητή της Χωροφυλακής Μεσσήνης και δεν ξέρω πού οφείλεται η παθητική στάση της Αστυνομίας».

Ο κ. ΠΤΩΧΟΣ

Ακολούθως μίλησε ο κ. Παύλος Πτωχός προς τον οποίον είχαν στραφεί μέχρι στιγμής τα βέλη της πλειοψηφίας και είπε: «Ο κ. διοικητής με πληροφόρησε ότι ο κ. δήμαρχος δεν είχε αντίρρηση να βγει το άρμα στην παρέλαση και ότι θα πρέπει να βρίσκεται στις 3 η ώρα την Δευτέρα στο Δημαρχείο για να κρίνει η επιτροπή. Η επιτροπή το είδε και δεν έδωσε έγγραφο που να δικαιολογεί γιατί να μη περάσει το άρμα. Εάν ο κ. διοικητής είχε πάρει εντολή θα έπρεπε το άρμα να μείνει ένα χιλιόμετρο μακρυά από την παρέλαση στον χώρο που κατασκευάσθηκε. Ο κ. διοικητής το είδε και δεν βρήκε τίποτα το επιλήψιμο.

Εγώ υποσχέθηκα ότι δεν θα περάσει. Ηρθα στο Δημαρχείο και κατάφερα να τους μεταπείσω. Διαψεύδω τον κ. δήμαρχο για την περίπτωση της συζύγου μου».

Στο σημείο αυτό επεμβαίνει ο δήμαρχος και ζητά να γραφεί στα πρακτικά η διάψευση, ενώ ταυτόχρονα η μειοψηφία διαμαρτύρεται γιατί δεν γράφτηκαν στα πρακτικά όσα είπε ο κ. Κούτσικας.

Μια σειρά διαμαρτυριών και από τις δύο πλευρές εντείνει την οξύτητα. Λέγονται ακατανόμαστες φράσεις και το επεισόδιο κλείνει με υποχώρηση και των δύο πλευρών.

Ο κ. ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗΣ

Συμβιβαστικός παρουσιάζεται ο κ. Γ. Περιβολάρης που παίρνει στη συνέχεια τον λόγο και μεταξύ άλλων υπογραμμίζει: «Ο λαός έστειλε στο δήμο ό,τι εκλεκτό είχε και δεν περίμενε τέτοια πράγματα. Το προεκλογικό κλίμα δεν πρέπει να μεταφέρεται εδώ γιατί βλάπτει την πόλη που έχει μεγάλα προβλήματα. Δεν ξέρω ποιος φταίει και ποιος δεν φταίει, αλλά παρακαλώ να μη ρίχνετε λάδι στη φωτιά. Το απαιτεί η πόλη. Προτείνω να δώσουμε όλοι τα χέρια για να μπορούμε να δουλεύουμε καλύτερα».

Ο κ. ΖΕΠΠΟΣ

Τελευταίος μίλησε ο σύμβουλος της μειοψηφίας κ. Γιάννης Ζέππος και είπε:

«Σε καμμιά περίπτωση δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από ανεύθυνα στοιχεία. Ορισμένα στοιχεία τα υπερτόνισε ο κ. δήμαρχος. Ούτε σκοτωμοί, ούτε αίματα μπορούσαν να υπάρξουν. Νομίζω ότι τέτοια πράγματα δεν μας τιμάνε. Είμαστε λίγοι κι αν διαιρεθούμε κι εμείς…».

Στο τέλος ο δήμαρχος πρότεινε στο συμβούλιο την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

"Κατά την πατροπαράδοτη γιορτή της Καθαράς Δευτέρας δημιουργήθηκαν απαράδεκτα έκτροπα από ασυνείδητους υποκινούμενους ταραξίες που επιχείρησαν να καταστρέψουν την ωραία διασκέδαση του λαού με κακοήθεις εκδηλώσεις. Αντιστάθηκαν στην Αστυνομική Αρχή, προξένησαν ανησυχία και αναταραχή και προκάλεσαν την δίκαια αγανάκτηση των συμπολιτών μας και όλων των παρευρισκομένων. Η αρχική ανοχή των οργάνων της Αστυνομίας ενίσχυσε τις προθέσεις τους. Και η καθυστερημένη επέμβασή της τους έδωσε την ευκαιρία να κάνουν επίδειξη ιδιάζουσας θρασύτητας.

Το Δημ. Συμβούλιο Μεσσήνης αποδοκιμάζει και καταδικάζει τους αδίστακτους εμπνευστές και τους εκτελεστές αυτής της ασχήμιας και ζητεί από το Αστυνομικό Τμήμα Μεσσήνης στο μέλλον να επιτελεί το καθήκον του".

Μετά την ανάγνωση του ψηφίσματος από τον κ. Δήμαρχο η μειοψηφία αποχώρησε και το ενέκρινε μόνο η πλειοψηφία».


 

(333) "Θάρρος" 8/3/1979

(334)  "Θάρρος" 10/3/1979

(335) "Ελευθερία" 10/3/1979 - Το ρεπορτάζ δεν έχει υπογραφή αλλά έχει γίνει από τον υπογράφοντα την εργασία για το Νησιώτικο καρναβάλι, που ήταν τότε συνεργάτης της εφημερίδας.