Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013 07:53

Η ιστορία του Νησιώτικου Καρναβαλιού (μέρος 44ο)

Η ιστορία του Νησιώτικου Καρναβαλιού (μέρος 44ο)

ΤΟ 2000

Το καρναβάλι μπαίνει σε νέο αιώνα και ξεκινάει όπως συχνά τα τελευταία χρόνια με το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού (412): "Τα 140 του χρόνια κλείνει φέτος το καρναβάλι της Μεσσήνης και ξεκινά τις εκδηλώσεις του από σήμερα στις 11.00 το πρωί με το παιχνίδι του "Κρυμμένου Θησαυρού". Η πρώτη μέρα θα κλείσει με τον αποκριάτικο χορό της Δημοτικής Φιλαρμονικής, που θα δοθεί στις 9.00 το βράδυ στην αίθουσα του ξενοδοχείου "Μεσσήνη".


Αύριο, στις 11.00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η τελική φάση από το παιχνίδι του "Κρυμμένου Θησαυρού", στην Κεντρική Πλατεία της Μεσσήνης και στις 8.00 το βράδυ οι συνοικίες της πόλης θα γεμίσουν με φωτιές γύρω από τις οποίες θα υπάρχουν μεταμφιεσμένοι, μεζέδες, κρασί, χορός και διασκέδαση μέχρι το πρωί.
Την Καθαρή Δευτέρα, στις 12.00 το μεσημέρι θα γίνει αναπαράσταση της δίκης και του απαγχονισμού της Γριάς Συκούς από τον Ιμπραήμ Πασά στην Πλατεία της Κρεμάλας (Αργαστηράκι), από τον Σύλλογο "Οι Φίλοι της Μουσικής".
Στις 3.30 μετά το μεσημέρι θα ξεκινήσει η παρέλαση του καρναβαλιού, με τις μαζορέτες του Συλλόγου "Οι Φίλοι της Μεσσήνης", την είσοδο του Βασιλιά Καρνάβαλου, την παρέλαση των αρμάτων και των μεταμφιεσμένων πεζοπόρων τμημάτων".
Σε ανάλογο κλίμα κινείται και η αναγγελία στη "Σημαία" (413): "Οι μεγαλύτερες καρναβαλικές εκδηλώσεις στο Νομό Μεσσηνίας, γίνονται αναμφισβήτητα στη Μεσσήνη, όπου -όπως κάθε χρόνο- θα υπάρχει ξεφάντωμα, γλέντι, χορός και διασκέδαση.
Για 140ή φορά, στην πόλη της Μεσσήνης θα αναβιώσει εφέτος το παραδοσιακό και σύγχρονο αποκριάτικο καρναβάλι.
Τα αποκριάτικα άρματα είναι έτοιμα να "ορμήσουν" στους δρόμους της Μεσσήνης. Εκεί ο "θεός" Διόνυσος και ο Βασιλιάς Καρνάβαλος, καλούν όλους τους φίλους τους να παρευρεθούν στο καρναβάλι τους, λίγο μετά το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας και υπόσχονται πολύ γέλιο και διασκέδαση.
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν σήμερα Σάββατο, στις 9 το πρωί, με την πρώτη φάση του παιχνιδιού του "Κρυμμένου Θησαυρού". Στο ξενοδοχείο "Μεσσήνη" η Δημοτική Φιλαρμονική θα κάνει τον αποκριάτικο χορό της.
Η τελική φάση του παιχνιδιού "Κρυμμένος Θησαυρός" θα γίνει αύριο, στις 11 το πρωί, στην Κεντρική Πλατεία, ενώ στις 8 το απόγευμα οι διονυσιακές φωτιές θα φωτίσουν τις συνοικίες της πόλης.
Την Καθαρά Δευτέρα, στις 11.30 το πρωί, τσολιάδες, ξεκινώντας από την κεντρική πλατεία, θα καταλήξουν χορεύοντας στην πλατεία της Κρεμάλας, ενώ μισή ώρα αργότερα θα πραγματοποιηθεί η αναπαράσταση της δίκης και του απαγχονισμού της Γριάς Συκούς, από τον Ιμπραήμ Πασά.
Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 3.30 μ.μ. με παρέλαση των μαζορετών του Συλλόγου "Οι Φίλοι της Μεσσήνης", των αρμάτων και των πεζοπόρων τμημάτων των μεταμφιεσμένων, είσοδο και εκφώνηση σατιρικού λόγου από το "Βασιλιά" Καρνάβαλο και χορό".
Οι εκδηλώσεις σημειώνουν επιτυχία και στο επίκεντρο της σάτιρας βρίσκονται το χρηματιστήριο, το μιλένιουμ, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και άλλα θέματα της επικαιρότητας (414): "Σε ξέφρενους ρυθμούς χόρεψαν το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς οι καρναβαλιστές της Μεσσήνης. Το ξεφάντωμα ξεκίνησε από το βράδυ του Σαββάτου, συνεχίστηκε την Κυριακή και κορυφώθηκε με την παρέλαση του Βασιλιά Καρνάβαλου, στην κεντρική πλατεία της πόλης, το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας.
Τις εκδηλώσεις ευνόησε πολύ ο καιρός, που, όντως ήταν καλοκαιρινός.
Ετσι από την Κυριακή ο κόσμος κυκλοφόρησε στους δρόμους της πόλης τόσο το μεσημέρι όσο και το βράδυ, όπου μασκαρεμένοι και μη επισκέπτονταν τις φωτιές που είχαν ανάψει σε κάθε συνοικία της πόλης. Γύρω από τις φωτιές, ο κόσμος έπινε, χόρευε και γλεντούσε, ενώ σε κάποιες συνοικίες υπήρχε και ζωντανή ορχήστρα.
Οι δύο εκδηλώσεις που συγκεντρώνουν κάθε χρόνο αρκετό κόσμο την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας, είχαν και φέτος μεγάλη επιτυχία. Το μεσημέρι στην περιοχή της Κρεμάλας, ο Σύλλογος "Οι φίλοι της Μεσσήνης" αναβίωσε το έθιμο του κρεμάσματος της Γριάς Συκούς.

Η παρέλαση
Το απόγευμα στην κεντρική πλατεία έκανε πρώτος την εμφάνισή του ο Βασιλιάς Καρνάβαλος, ανοίγοντας στην ουσία το δρόμο για την παρέλαση των αρμάτων και των πεζοπόρων τμημάτων. Ευρηματικά ήταν τα θέματα τα οποία σατίρισαν τα φετινά άρματα. Πιο χαρακτηριστικά ήταν το "Millennium πείνας", το άρμα της παιδείας με τίτλο "Εχπεδεφτική μεταρήθμηση", ο "Ιός του 2000" με ένα έξοχο πεζοπόρο τμήμα τα μέλη του οποίου φορούσαν καπέλα κομπιούτερς. Επίσης παρέλασαν δύο άρματα που ασχολούνταν με τα πολιτικά τεκταινόμενα: της Ν.Δ. και των προεκλογικών ζυμώσεων. Μόλις ολοκληρώθηκε η παρέλαση των αρμάτων, το λόγο πήρε ο Βασιλιάς Καρνάβαλος, κατά κόσμον Σπύρος Μιχαλόπουλος, που τα είπε όλα σε όλους και κυρίως σε αυτούς που τον παρακολουθούσαν και γελούσαν: "…μα μη γελάσετε πολύ γ… το κέρατό σας, γιατί εγώ είμαι ίδιος ο εαυτός σας!". Στην ομιλία του ο καρνάβαλος μίλησε για το χρηματιστήριο, για τις εκλογές, για τους πολιτικούς και τις προτιμήσεις τους, ακόμα και τις ατάκες για τις οποίες χαρακτηρίζονται, και ειδικότερα για την παιδεία, και την εξωτερική πολιτική. Η ομιλία έκλεισε με την ευχή να είναι όλοι πάλι στη Μεσσήνη του χρόνου για το καρναβάλι του 2001.
Ο κόσμος στην πλατεία ήταν πολύς και ο συνωστισμός ήταν αναπόφευκτος. Ολοι όμως χώρεσαν γύρω από την πλατεία και πήραν μια γεύση από… Νησιώτικο καρναβάλι. Ανάμεσά τους ξεχωρίσαμε το Δήμαρχο Μεσσήνης και οικοδεσπότη Παύλο Πτωχό, τον υπουργό Αιγαίου Στ. Μπένο, τους βουλευτές Γ. Λαμπρόπουλο, Δ. Παπανικολάου, Γ. Γιαννακόπουλο, Π. Κατσιλιέρη, τον αντινομάρχη Π. Νίκα, τον πρόεδρο της Ν.Ε. Μεσσηνίας της Ν.Δ. Σωτήρη Παναγιωτόπουλο, τους Δημάρχους Κορώνης Διονύση Πετράκο και Βουφράδος Σπύρο Κοντοθανάση, το νομαρχιακό σύμβουλο Ηλία Γυφτέα, δημοτικούς συμβούλους Μεσσήνης, υποψήφιους βουλευτές, τον Αστυνομικό Διευθυντή Φώτη Αντωνόπουλο κ.ά.
Τζούλια Μαλλιαρού".
Φέτος ο καρνάβαλος έχει τη φυσιογνωμία του καραγκιόζη σε έναν εξαιρετικά επιτυχημένο συνδυασμό από διαίσθηση καθώς λαογραφικά έχει μελετηθεί η συνάφεια (415): "Η χαρακτηριστική φυσιογνωμία του Καραγκιόζη, έδωσε χρώμα λιτότητας και ύφος πονηριάς στο φετινό Καρναβάλι της Μεσσήνης.
Η καυστικότητα του Καραγκιόζη - Βασιλιά Καρνάβαλου δεν άφησε κανέναν παραπονεμένο και όπως κάθε χρόνο, μετά το χορό και το ξεφάντωμα στην κεντρική πλατεία της πόλης είχε να πει για τον καθένα (από τον απλό πολίτη μέχρι τον Πρωθυπουργό) κάτι το… κακό.
Τα πεζοπόρα τμήματα που συνόδευαν και φέτος τα άρματα της φαντασίας και της σάτιρας, έδωσαν τον δικό τους τόνο στην καθιερωμένη παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών.
Σχολεία, σύλλογοι και παρέες είχαν οργανώσει τη δική τους παρέα και είχαν ντυθεί τσιγγάνοι, πειρατές, κλόουν, ενώ ακόμα και Βραζιλιάνες είχε το… μενού.
Στο χορό και τα τραγούδια κατάφεραν οι καρναβαλιστές να παρασύρουν και κάποιους από τους επισήμους. Οι καρέκλες τους φαίνεται δεν ήταν σταθερές και όταν λίγο έλεγαν να κουνηθούν ο ρυθμός της σάμπα τους ταίριαζε απόλυτα".

ΤΟ 2001

Για το 2001 αναγγέλλονται εκπλήξεις (416): "Στη Μεσσήνη, εκεί όπου κάθε χρόνο ζωντανεύει ο βασιλιάς καρνάβαλος οδηγώντας τη μεγάλη παρέλαση των αρμάτων και των μεταμφιεσμένων πεζοπόρων τμημάτων, οι προετοιμασίες ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα και συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς. Οι στολές έχουν παραγγελθεί, τα άρματα εξετάζονται για τις μετατροπές που θα δεχτούν, οι φωτιές που συνοδεύουν την παρέλαση, καθώς επιτάσσει το έθιμο, καταγράφονται: Ο “Θεός Διόνυσος” παρέα με το βασιλιά καρνάβαλο, ετοιμάζονται να σκορπίσουν και φέτος γέλιο με το σατιρικό τους λόγο, από τον οποίο τίποτα, σε τοπικό και διεθνή επίπεδο, δεν περνά ασχολίαστο. Υπομονή, λοιπόν, μέχρι την Καθαρά Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου. Ο Δήμος Μεσσήνης υπόσχεται πάντως πολλές εκπλήξεις κι αρκετές νέες ιδέες που θα ενθουσιάσουν όσους καταφθάσουν από τις γειτονικές και μη περιοχές.
Δήμητρα Πετροπούλου".
Το Νησιώτικο καρναβάλι συγκεντρώνει πάντα κολακευτικά σχόλια (417): "Το καρναβάλι της Μεσσήνης αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες Πολιτιστικές και Κοινωνικές εκδηλώσεις της Μεσσηνίας. Είναι προϊόν δημιουργικής φαντασίας των κατοίκων της Μεσσήνης και της συμμετοχής πολλών επισκεπτών.
Οι μοναδικές στιγμές που έχει προσφέρει στη μακρόχρονη ιστορία του ο θεσμός, αποτελούν την κινητήρια δύναμη που κατέστησε το Καρναβάλι της Μεσσήνης, κορυφαίο των καρναβαλιών της Μεσσηνίας.
Για 141η φορά, στην πόλη της Μεσσήνης θα αναβιώσει το παραδοσιακό, αλλά και σύγχρονο αποκριάτικο πνεύμα.
Στη "Μεθυσμένη Πολιτεία" ο "θεός" Διόνυσος, ο ντόπιος Βασιλιάς Καρνάβαλος και μεταμφιεσμένα πεζοπόρα τμήματα, καλούν όλους τους φίλους τους σε ένα ξεφάντωμα και τους υπόσχονται -όπως πάντα- πολύ γέλιο και διασκέδαση.
Η τελική φάση του παιχνιδιού "Ο Κρυμμένος Θησαυρός" θα γίνει σήμερα, στις 11 το πρωί, στην Κεντρική Πλατεία, ενώ στις 8 το απόγευμα οι διονυσιακές φωτιές θα φωτίσουν -για ακόμη μία φορά- τις συνοικίες της πόλης.
Οσο για αύριο Καθαρά Δευτέρα, στις 11.30 το πρωί, τσολιάδες, ξεκινώντας από την κεντρική πλατεία, θα καταλήξουν χορεύοντας στην πλατεία της Κρεμάλας, ενώ μισή ώρα αργότερα θα πραγματοποιηθεί η αναπαράσταση της δίκης και του απαγχονισμού της Γριάς Συκούς από τον Ιμπραήμ Πασά, από τον Σύλλογο "Οι Φίλοι της Μεσσήνης".
Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 3 μετά το μεσημέρι περιλαμβάνοντας μαζορέτες του Συλλόγου "Οι Φίλοι της Μεσσήνης", παρέλαση αρμάτων και πεζοπόρων τμημάτων μεταμφιεσμένων, είσοδο και εκφώνηση σατιρικού λόγου από τον "Βασιλιά" Καρνάβαλο".
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων και παρέλαση 14 αρμάτων (418): "Ξεχωριστό γλέντι υπόσχονται οι διοργανωτές του καρναβαλιού της Μεσσήνης, που ξεκίνησε ήδη από χθες και τελειώνει αύριο με τη μεγάλη παρέλαση.
Σήμερα, από τις 11.30 το πρωί, συνεχίζεται στο κεντρικό πάρκο της πόλης το παιχνίδι του "Κρυμμένου θησαυρού", που άρχισε χθες. Στις 8.00 το βράδυ η γιορτή θα συνεχιστεί με τις φωτιές που θ’ ανάψουν σε διάφορες συνοικίες, σ’ ένα γλέντι με μεταμφιεσμένους, κρασί, χορό και ολονύκτιο ξεφάντωμα.
Αύριο στις 11.30 το πρωί οι τσολιάδες θα φτάσουν χορεύοντας απ’ την κεντρική πλατεία στην πλατεία της Κρεμάλας. Στις 12.00 το μεσημέρι θα γίνει η αναπαράσταση της δίκης της "Γριάς Συκούς" από τον Ιμπραήμ Πασά.
Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν στις 3.00 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Μεσσήνης με τη μεγάλη παρέλαση του καρναβαλιού. Θα πάρουν μέρος πεζοπόρα τμήματα με μεταμφιεσμένους, οι μαζορέτες της Μεσσήνης και 14 σατιρικά άρματα".
Και η αναγγελία από την "Ελευθερία" (419): "Στη Μεσσήνη ζωντανεύει αύριο, όπως κάθε χρόνο, ο βασιλιάς Καρνάβαλος οδηγώντας τη μεγάλη παρέλαση των αρμάτων και των μεταμφιεσμένων πεζοπόρων τμημάτων καυτηριάζοντας τους πάντες και τα πάντα. Η παρέλαση ξεκινά στις 3 το μεσημέρι. Από τις 11.30 όμως το πρωί αρχίζουν οι παράτες όταν τσολιάδες ανεβαίνουν από την κεντρική πλατεία στην Κρεμάλα, για να γίνει στις 12 το μεσημέρι η αναπαράσταση του απαγχονισμού της ονειροκρίτρας Γριάς Συκούς από τον Ιμπραήμ.
Εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί και για τη σημερινή ημέρα. Στις 11 το πρωί διεξάγεται η τελική φάση του κρυμμένου θησαυρού, του παραδοσιακού πια παιχνιδιού, ενώ το βράδυ έρχεται η ώρα να ανάψουν οι φωτιές και ν’ αρχίσουν τα όργανα για το μεγάλο γλέντι".
Περίπου 300 άτομα παίρνουν μέρος στο κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού (420): "Μασκαράδες πάνω σε μηχανάκια, σε ποδήλατα και με τα πόδια ξαμολήθηκαν να βρουν τον κρυμμένο θησαυρό χθες στη Μεσσήνη.
Το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού προσέλκυσε περίπου 300 νέους ανθρώπους, για να συμμετάσχουν και να απαντήσουν σε περισσότερες από 50 ερωτήσεις, ενώ έλαβαν μέρος και επιχειρηματίες της πόλης, οι οποίοι κλήθηκαν από τους συμμετέχοντες να προσφέρουν βοήθεια, δανείζοντάς τους διάφορα παράξενα αντικείμενα που ζητούσαν οι διοργανωτές του Ράδιο Μεσσήνη.
Στο παιχνίδι συμμετείχαν 9 ομάδες, με μέλη ντυμένα με τις πιο παράξενες και διασκεδαστικές φορεσιές, που θα απολαύσετε στο καρναβάλι την Καθαρή Δευτέρα. Τα ονόματα των ομάδων είναι: "Αδελφάτο", "Ατρόμητοι", "Ευρωπέοι", "Παραγινωμένοι", "Πατ Κιούτ", "Φακίρηδες", "Απρόβλεπτοι", "Βουρκόλοι Α.Ε." και "Η αγέλη των λύκων".
Ορισμένα από τα όσα κλήθηκαν τα παιδιά να κάνουν είναι: η αποκρυπτογράφηση ενός κειμένου, να βρουν τα δύο σάιτ του Ιντερνετ που έχουν ως αντικείμενο τη Μεσσηνία, να βρουν την πιο μικρή γλάστρα με το φυτό της, να συγκεντρώσουν κάρτες απ’ όλα τα ζαχαροπλαστεία της πόλης, να βράσουν ένα δίκορκο αβγό, να φωτογραφηθεί ένα μέλος της κάθε ομάδας με τον πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου της Μεσσήνης, αφού πρώτα τον βρουν και να λύσουν μια σπαζοκεφαλιά: "Πώς είναι δυνατό να σταθείς πίσω από τον πατέρα σου και αυτός πίσω από σένα…".
Η Εφη Παναγιωταρά, αρχηγός της ομάδας των "Παραγινωμένων", χαρακτήρισε το όλο κλίμα "υπέροχο", ενώ είπε ότι η ομάδα της είχε πολύ καλή απόδοση όσον αφορά στις απαντήσεις.
Η Γιάννα Κωνσταντοπούλου, ντυμένη κλόουν, από την ίδια ομάδα, όπως και η Δήμητρα Πετροπούλου, είπαν ότι το παιχνίδι αποτελεί πηγή γέλιου και διασκέδασης.
Στην ομάδα των "Ευρωπέων" ανήκει η Καλλιόπη Ζιοβίρη, η οποία, αν και πολύ κουρασμένη από το τρέξιμο μέσα στην πόλη, θεωρεί ότι η διασκέδαση είναι το μόνο που θα μείνει μετά τη λήξη του παιχνιδιού.
Η Μαρία Κουρή πέρασε καλά γιατί η ομάδα ήταν ενωμένη, ενώ και η Βασιλική Τζώρτζη γέλασε με την καρδιά της.
Η Κατερίνα Παυλοπούλου και η Κυριακή Τσοπανάκη συμμετέχουν κάθε χρόνο και παρά την κούραση περνούν πολύ καλά.
"Τέλεια" τα πέρασαν και τα μέλη της ομάδας "Αδελφάτο", ορισμένα εκ των οποίων είναι η Σοφία Μουγκού, η Βάσια Συκιώτη και η Εφη Ξυνού.
Διασκέδαση, γέλιο, κέφι και… τρέξιμο είπε ότι έχει ο κρυμμένος θησαυρός, το μέλος της ομάδας "Βουρκόλοι Α.Ε." Γιάννης Βιδάκης.
Αύριο, οι ομάδες θα συμμετάσχουν σε διάφορα παιχνίδια, όπως καραόκε, καλλιτεχνικό καφενείο, παντομίμα, κλωνοποίηση αλλά και… τρίχες, στο οποίο τα μέλη των ομάδων θα επιδοθούν στην τέχνη της κομμωτικής.
Οσο για τα βραβεία, τα οποία θα δοθούν μετά τη λήξη των παιχνιδιών στις ομάδες που έχουν συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη βαθμολογία, είναι 300.000 δρχ. από το Δήμαρχο Μεσσήνης Παύλο Πτωχό το πρώτο, το δεύτερο θα είναι ένα ποσό που θα δώσουν καταστήματα - χορηγοί και το τρίτο, ποτά για τα μέλη της ομάδας από κατάστημα της πόλης.
Κέλλυ Δημητρούλια".

(412) "Θάρρος" 11/3/2000
(413) "Σημαία" 11/3/2000
(414) "Σημαία" 15/3/2000
(415) "Ελευθερία" 15/3/2000
(416) "Ελευθερία" 14/2/2001
(417) "Σημαία" 24/2/2001
(418) "Θάρρος" 25/2/2001
(419) "Ελευθερία" 25/2/2001
(420) "Ελευθερία" 28/2/2001