Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013 07:53

Η ιστορία του Νησιώτικου Καρναβαλιού (μέρος 45ο)

Η ιστορία του Νησιώτικου Καρναβαλιού (μέρος 45ο)

ΤΟ 2001

Το 2001 γίνεται ένα ακόμη βήμα στην αλλοίωση των παραδοσιακών χαρακτηριστικών του Νησιώτικου καρναβαλιού, καθώς κυριαρχούν η σάμπα και οι Βραζιλιάνες (421): "Με τολμηρή σάτιρα και πολύ κέφι σε ρυθμούς σάμπα έκλεισαν την Καθαρά Δευτέρα το απόγευμα οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στη Μεσσήνη.

Η κεντρική πλατεία και οι γύρω δρόμοι ήταν από νωρίς το μεσημέρι κατάμεστοι από κόσμο. Λίγο μετά τις 3.00 μ.μ. ξεκίνησε ο σατιρικός λόγος του Βασιλιά Καρνάβαλου, που, όποιον έπιασε στο στόμα του, "του ’δωσε και κατάλαβε". Η σάτιρα συνεχίστηκε με τη μεγάλη παρέλαση, η οποία περιλάμβανε άρματα και πεζοπόρα τμήματα μεταμφιεσμένων με μικρούς και μεγάλους.
Θέματα της σάτιρας: Το Χρηματιστήριο, το νέο κόμμα Αβραμόπουλου, η "Ελλάδα στο παρά 5", το "Ευρώ" και πολλά άλλα. Το γλέντι συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ σε διάφορα στέκια της Μεσσήνης, κυρίως καφετέριες, όπου διοργανώθηκαν πάρτι με βραζιλιάνικη μουσική και χορό".
Η "Σημαία" γράφει ότι το "Σάμπα Μπραζίλ" δεν ενθουσίασε τους επισκέπτες (422): "Πρωτοτύπησε φέτος ο Δήμος Μεσσήνης με τις καρναβαλικές εκδηλώσεις που κορυφώθηκαν την Καθαρά Δευτέρα με την παρέλαση. Η πρωτοτυπία έγκειται στην "παντρειά" των παραδοσιακών αρμάτων και των πεζοπόρων τμημάτων με το… σύγχρονο γκρουπ "Σάμπα Μπραζίλ" των Βραζιλιάνων από τη βραζιλιάνικη παροικία των Αθηνών.
Η συμμετοχή των πεζοπόρων τμημάτων, που με τη ζωντάνια και τη δροσιά τους έδωσαν κέφι σε όσους συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Μεσσήνης, πλαισίωνε τα άρματα που παρήλασαν στη σειρά.
Φέτος ο κόσμος παρακολούθησε με τη δέουσα προσοχή και τον καυστικό λόγο του Βασιλιά Καρνάβαλου καθώς αντί για το τέλος -όπως τις προηγούμενες χρονιές- εκφωνήθηκε στην αρχή. Η σάτιρα, η αθυροστομία και ο σχολιασμός τοπικών και άλλων θεμάτων ήταν το κύριο παραδοσιακό χαρακτηριστικό που διατηρήθηκε.
Επίσης, φέτος το καρναβάλι εμπλουτίσθηκε με νέα άρματα, που συμμετείχαν με τη χορηγία ιδιωτικών φορέων, όπως το λουλουδένιο άρμα του Συλλόγου των "Ανθεστηρίων", αλλά και το άρμα που έστειλε ο Δήμος Κορώνης, συμμετοχή που κρίθηκε ενδιαφέρουσα και ελπιδοφόρα για την ανταπόκριση στο Νησιώτικο καρναβάλι και άλλων δήμων την επόμενη χρονιά.
Ο κόσμος είχε γεμίσει τους χώρους της πλατείας, του πάρκου και των γύρω δρόμων και, όπως φάνηκε, δεν δυσαρεστήθηκε από το παραδοσιακό μέρος του καρναβαλιού της Μεσσήνης.
Αντιθέτως, η εμφάνιση του μπαλέτου "Σάμπα Μπραζίλ" με τις οκτώ Βραζιλιάνες, που ήταν και η έκπληξη της φετινής διοργάνωσης, από ό,τι φάνηκε δεν ενθουσίασε τους επισκέπτες. Προφανώς, οι κάτοικοι της Μεσσήνης αρέσκονται -και καλά κάνουν- στο παραδοσιακό, όσο και αν δεν το παραδέχονται. Η εξωτική παρουσία των Βραζιλιάνων έτυχε από πολλούς δυσμενών σχολίων και κατά γενική εκτίμηση δεν "έδεσαν" με το υπόλοιπο μέρος του προγράμματος.
Μάλλον οι διοργανωτές του καρναβαλιού θα πρέπει να φροντίσουν, ώστε η εξέλιξή του την επόμενη χρονιά να έχει άλλες κατευθύνσεις, μακριά από ξενόφερτους μιμητισμούς, που εκλαμβάνονται απλώς ως "δύσπεπτοι", όσο και αν αποτελούν χάρμα οφθαλμών…
Τζούλια Μαλλιαρού".
Ο Καρνάβαλος πάντως αυτή τη χρονιά ήταν… σεμνός και πέταγε παστέλια (423): "Στην πόλη της Μεσσήνης οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν την Καθαρή Δευτέρα και ολοκληρώθηκαν, όχι με το λόγο του Καρνάβαλου αυτή τη φορά, αλλά με χορευτικό σόου από 8 Βραζιλιάνες που ήρθαν από… την Αθήνα.
Πριν όμως τα βλέμματα όλων στραφούν στις καλλίγραμμες (οι περισσότερες ημίγυμνες) υπάρξεις, ο Βασιλιάς Καρνάβαλος άνοιξε το καρναβάλι πετώντας παστέλια στο συγκεντρωμένο πλήθος και με έναν μόλις 10λεπτο λόγο, σατίρισε, χωρίς βωμολοχίες αυτή τη φορά, τους πολιτικούς, τους πατατάδες που ξενυχτούν να σώσουν τις σοδειές του, το Χρηματιστήριο, τους αρχηγούς των κομμάτων, την κατάσταση που έχει γίνει ξέφραγο αμπέλι με τους μετανάστες, ενώ απηύθυνε και κάλεσμα προς όλους, την ημέρα της απογραφής να βρίσκονται στη Μεσσήνη… Ακολούθησαν 14 άρματα με περιεχόμενο πολιτικής σάτιρας και πεζοπόρα τμήματα.
Το πρωί της Καθαρής Δευτέρας πραγματοποιήθηκε η αναπαράσταση του απαγχονισμού της γριάς Συκούς, ενώ την Κυριακή το βράδυ είχαν ανάψει 10 φωτιές σε σημεία του Δήμου Μεσσήνης: Στην πλατεία της πόλης, στα Καρντασέικα, στο Χαβούζι, στον προσφυγικό συνοικισμό, στα Τσικινέικα, στο "Βερόπουλο", στο Μαυρομμάτι και στο Σπιτάλι. Μάλιστα, στη φωτιά στα Καρντασέικα συναντήσαμε το δήμαρχο Μεσσήνης Παύλο Πτωχό με μεξικάνικο καπέλο να το… τσούζει και να χορεύει με το δήμαρχο Βουφράδων Σπύρο Κοντοθανάση, το δήμαρχο Κορώνης Διονύση Πετράκο και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Πεταλιδίου Γιώργο Γιαννόπουλο.
Να σημειώσουμε ότι την ίδια βραδιά στους δρόμους της πόλης "αλώνιζαν" 2 αυτοσχέδια άρματα, τρακτέρ με κρεβάτια και πολλούς νέους ντυμένους, που έκαναν τον κόσμο πραγματικά να γελάσει και να δει κάτι διαφορετικό σε σχέση με άλλες χρονιές.
Κέλλυ Δημητρούλια".

ΤΟ 2002

Το 2002 υπάρχουν υποσχέσεις για πολλές εκπλήξεις (424): "Στη Μεσσήνη το πανηγύρι ξεκινά από τις 11 το πρωί με την αναπαράσταση της γριάς Συκούς στη θέση Κρεμάλα. Ο Βασιλιάς Καρνάβαλος θα βγει στις 3.30 το απόγευμα για να χαρίσει γέλιο, χορό κι άφθονο γλέντι με το σατιρικό του λόγο, τον οποίο θα εκφωνήσει στην κεντρική πλατεία τη Μεσσήνης. Πολλές εκπλήξεις υπόσχονται οι διοργανωτές με την παρουσίαση αρμάτων που σατιρίζουν τη σύγχρονη πολιτική και κοινωνική ζωή".
Και το επίσημο πρόγραμμα των εκδηλώσεων (425): "Κυριακή 8 μ.μ.: Παραδοσιακές φωτιές στη Μεσσήνη (στην κεντρική πλατεία θα βρείτε πίνακα για τις γειτονιές, όπου θα στηθεί γλέντι) με κρασί και μεζέδες.
Καθαρά Δευτέρα - 11.30 π.μ.: Αναπαράσταση της δίκης και του απαγχονισμού της γριάς Συκούς στο χώρο της Κρεμάλας.
3 μ.μ.: Παράσταση με τις μαζορέτες του Συλλόγου "Οι Φίλοι της Μεσσήνης" και τη Φιλαρμονική του δήμου στην κεντρική πλατεία.
3.30 μ.μ.: Είσοδος του Βασιλιά Καρνάβαλου, παρέλαση αρμάτων και πεζοπόρων τμημάτων".
Ο καιρός ευνοεί τις εκδηλώσεις, η σάτιρα σχολιάζει την πολιτική επικαιρότητα (όπου κυριαρχεί η τρομοκρατία με την επίθεση στους "δίδυμους πύργους" στις 11 Σεπτεμβρίου 2001), τις επικείμενες δημοτικές εκλογές και τοπικά προβλήματα όπως η προστασία του κάστρου της Κορώνης και άλλα (426): "Σε ξέφρενους ρυθμούς διασκέδασαν και φέτος οι Μεσσήνιοι και οι επισκέπτες του νομού, συμμετέχοντας στις διάφορες καρναβαλικές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στους δήμους και τα δημοτικά τους διαμερίσματα. Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν την Καθαρά Δευτέρα στη Μεσσήνη, η οποία συγκέντρωσε και την πλειοψηφία των επισκεπτών, καθώς και φέτος η καθιερωμένη καρναβαλική παρέλαση περιελάμβανε ποικιλία αρμάτων και θεμάτων. Στην εντυπωσιακή παρουσία τόσο των πεζοπόρων τμημάτων -με πρώτο αυτό υπό την αμφίεση του "μπεκρή"- όσο και των αρμάτων συνετέλεσε και ο θαυμάσιος καιρός. Σε ό,τι αφορά τα άρματα την παράσταση έκλεψαν τα "Φρούτα: ο Μάκης", το διπλού θέματος άρμα "Μπαρ-Ζούγκλα" και το άρμα του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Η φετινή  θεματολογία είχε αντληθεί από τα γεγονότα που σημάδεψαν τον κόσμο και συγκεκριμένα την Αμερική -με το άρμα του Λάντεν στο οποίο είχε αναγραφεί "Οσάμα Μπιν Λάντεν προς Η.Π.Α.: Αν με πιάσετε γράφτε μου!"- αλλά και από τα τοπικά συμβάντα, με το άρμα της Κορώνης και τις μηδενικές χρηματοδοτήσεις του ΥΠ.ΠΟ. για την αναστήλωση του κάστρου της ιστορικής πόλης, την προεκλογική περίοδο και τη δημαρχολογία, τα σκουπίδια της Μεσσήνης και τα προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο.
Χαρακτηριστικό ήταν το άρμα που διακωμωδούσε το τηλεοπτικό παιχνίδι "Μπαρ", το οποίο, αξίζει να αναφερθεί, υποστηριζόταν άρτια από ομάδα νεαρών αγοριών μεταμφιεσμένων σε… έξαλλες νεαρές με εκκεντρικά και άκρως αποκαλυπτικά ντυσίματα! Μάλιστα, τηρώντας πιστά το έθιμο, διασκέδαζαν όχι μόνοι τους αλλά με τα πειράγματα και τα καμώματά τους και όσοι τους παρακολουθούσαν.
Οι άλλες εκδηλώσεις
Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας έγινε η αναπαράσταση του απαγχονισμού της γριάς Συκούς, ενώ το προηγούμενο βράδυ η Φιλαρμονική του δήμου πραγματοποίησε τον ετήσιο αποκριάτικο χορό της σε αίθουσα της Μεσσήνης. Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή και το παιχνίδι του "Κρυμμένου θησαυρού" που οργάνωσε και φέτος το Ράδιο Μεσσήνη. Στο παιχνίδι, που άρχισε το Σάββατο το μεσημέρι, έλαβαν μέρος 8 ομάδες και αναδείχθηκε τυχερή η ομάδα των "Ελα μου ντε". Τις εκδηλώσεις του καρναβαλιού συνέδραμαν και οι επαγγελματίες της περιοχής, τους οποίους ευχαρίστησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πάνος Δασκαρόλης. Η ανακοίνωση του κ. Δασκαρόλη έχει ως εξής: "Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στη Μεσσήνη, που φέτος σημείωσαν μεγάλη επιτυχία και τούτο σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην αθρόα προσέλευση-μεταμφίεση και συμμετοχή του κόσμου από όλα τα σημεία της Ελλάδος. Πέραν και των κατ' ιδίαν εκφρασθεισών ευχαριστιών μας, θεωρούμε πρέπον να ευχαριστήσουμε και δημοσίως όλους τους χορηγούς μας, όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας, στο κάλεσμα της Μεσσήνης, στο κάλεσμα της μεσσηνιώτικης παράδοσης και συμμετείχαν στις φετινές εκδηλώσεις. Οι εκδηλώσεις αυτές, οι οποίες επί 142 ολόκληρα χρόνια γίνονται στη Μεσσήνη με μεγάλη επιτυχία, θα παραμείνουν οδηγός στην κούρσα του χρόνου -μιας ζωντανής παρουσίας, με αποκλειστικά δική της ταυτότητα- εκείνης που το καθιέρωσε στο πέρασμα του χρόνου και το έκανε την πρώτη και ξεχωριστή πολιτιστική εκδήλωση σ' ολόκληρη τη Μεσσηνία"".
Νικητές στο παιχνίδι του "Κρυμμένου θησαυρού" αναδείχτηκαν 3 ομάδες (427): "Στη Μεσσήνη οι καρναβαλικές εκδηλώσεις σημείωσαν μεγάλη επιτυχία προσελκύοντας αρκετό κόσμο από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Δεν ήταν μόνο η ημέρα της παρέλασης του Βασιλιά Καρνάβαλου που είχε επιτυχία, αλλά και η προηγούμενη. Οι δρόμοι της Μεσσήνης πλημμύρισαν από κόσμο που χόρευε και τραγουδούσε γύρω από τις φωτιές. Κερδισμένοι βγήκαν όλοι όσοι βρέθηκαν εκεί, καθώς και τα γκρουπ "Ελα μ' ντε", "Αλλα λέει η θεία μου κι άλλα ακούν τ' αφτιά μου" και "Τσούκια" που ήταν οι νικητές του χαμένου θησαυρού".
Στο καρναβάλι η προσέλευση επισκεπτών ήταν αθρόα (428): "Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν την Καθαρά Δευτέρα οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στο Δήμο Μεσσήνης, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αθρόα προσέλευση και συμμετοχή του κόσμου, απ' όλα τα σημεία της Ελλάδας. Ο Δήμος Μεσσήνης ευχαριστεί τους χορηγούς και όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Μεσσήνης και συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται επί 142 χρόνια".

ΤΟ 2003

Τον Οκτώβριο του 2002 γίνονται δημοτικές εκλογές που τις κερδίζει ο Χρίστος Χριστόπουλος με ποσοστό 52,66% έναντι 47,34% που πήρε ο Γιάννης Αθανασόπουλος.
Το Νησιώτικο καρναβάλι αυτή τη χρονιά αποκτά καινούργια στοιχεία με πρώτο την οργάνωση παιδικού καρναβαλιού (429): "Εκατοντάδες λιλιπούτειοι καρναβαλιστές ξεχύθηκαν χθες το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία της Μεσσήνης και διασκέδασαν με την ψυχή τους στο παιδικό καρναβάλι που διοργάνωσε για πρώτη φορά φέτος το Πνευματικό Κέντρο του δήμου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Αποκριάς. Οι μικροί καρναβαλιστές χόρεψαν, τραγούδησαν και είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν δρώμενα με κλόουν και πολλές άλλες εκπλήξεις. Στο παιδικό καρναβάλι που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών Μεσσήνης και Περιχώρων, συμμετείχαν εκτός από τους κλόουν και τις μαζορέτες κυρίως μαθητές και εκπαιδευτικοί που ήταν επικεφαλής των ομάδων. Η κάθε ομάδα που συμμετείχε είχε διαφορετικό θέμα ως ενδυμασία και την ακολουθούσε ένα ειδικά διαμορφωμένο άρμα ανάλογο με το θέμα της ομάδας. Στο τέλος της παρέλασης των μικρών καρναβαλιστών έγινε βράβευση της καλύτερης ομάδας με το πρώτο βραβείο να παίρνει το 1ο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Αβραμιού και το Δημοτικό της Λευκοχώρας. Το δεύτερο βραβείο έλαβε το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κορώνης και το τρίτο η σχολή γυμναστικής της Εφης Κουδούνη. Ο πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης, αντιδήμαρχος Μεσσήνης Παναγιώτης Δημητρακόπουλος μετά την απονομή των βραβείων στους μικρούς μαθητές δήλωσε ότι η επιτροπή είχε πολύ δύσκολο έργο γιατί όλες οι ομάδες ήταν ισάξιες. Εκτός ομάδων που βραβεύτηκαν, στο παιδικό καρναβάλι συμμετείχαν οι μαζορέτες του Συλλόγου "Οι Φίλοι της Μεσσήνης", οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Μεσσήνης, το κέντρο προσχολικής ηλικίας "Σύγχρονη Αγωγή", ο βρεφονηπιακός σταθμός "Το Περιβόλι της Γιαγιάς", το κέντρο προσχολικής αγωγής "Λιλιπούπολη", οι παιδικές κατασκηνώσεις "Χρυσή Αμμος", το 1ο, το 2ο και το 4ο Νηπιαγωγείο Μεσσήνης, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Μεσσήνης, το φροντιστήριο ξένων γλωσσών της Σταυρούλας Πεζώνη, το φροντιστήριο ξένων γλωσσών της Τίνας Αγγουρά, το Δημοτικό Σχολείο Ανάληψης, το Δημοτικό Σχολείο Βελίκας, το 3ο Δημοτικό Μεσσήνης και 15 μαζορέτες του Δήμου Κορώνης".
Παράλληλα εμφανίζονται και πάλι οι "Απάχηδες" με μαντολίνα και κιθάρες (430): "Η μεγάλη συμμετοχή των νέων είναι το χαρακτηριστικό του φετινού καρναβαλιού στη Μεσσήνη αφού όπως είπε ο δήμαρχος Χρίστος Χριστόπουλος χθες σε συνέντευξη προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι συμμετοχές ξεπερνούν τις 500, ενώ την παρέλαση του Βασιλιά Καρνάβαλου θα συμπληρώσουν τα 12-15 νέα άρματα που είτε έχουν κατασκευαστεί από το τεχνικό προσωπικό του δήμου, είτε έχουν παραγγελθεί, ή ακόμα θα έρθουν από την Πάτρα, μετά την εκεί παρέλαση των καρναβαλιστών.
Οι εκδηλώσεις από σήμερα και μέχρι την Καθαρά Δευτέρα είναι πολλές στο δήμο και υπόσχονται ξεφάντωμα, ενώ ο κ. Χριστόπουλος αισιοδοξεί ότι κάθε επόμενο καρναβάλι θα είναι καλύτερο από το προηγούμενο.
Μετά το "παιδικό καρναβάλι" που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Κυριακή με μεγάλη συμμετοχή μικρών καρναβαλιστών, σήμερα ξεκινά το παιχνίδι του "κρυμμένου θησαυρού" που διοργανώνει το Ράδιο Μεσσήνη και το οποίο θα ολοκληρωθεί αύριο στο αμφιθέατρο του πάρκου Μεσσήνης. Αύριο, εκτός από τη λήξη του παιχνιδιού του "κρυμμένου θησαυρού", τσολιάδες και Αμαλίες θα αναβιώσουν το παραδοσιακό κάλεσμα του πανηγυριού στις 2 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία, ενώ στις 8 το βράδυ θα ανάψουν το κέφι οι διονυσιακές φωτιές στις συνοικίες της πόλης, αλλά και σε δημοτικά διαμερίσματα με ολονύχτιο ξεφάντωμα με ορχήστρες, κρασί και μεζέ.
Την Καθαρά Δευτέρα στις 11.30 το πρωί θα γίνει η μετάβαση των τσολιάδων από την κεντρική πλατεία της Μεσσήνης στην πλατεία της Κρεμάλας, στις 12 θα αναβιώσει η αναπαράσταση της δίκης και του απαγχονισμού της γρια-Συκούς από τον Ιμπραήμ Πασά στον ίδιο χώρο από το Σύλλογο "Οι Φίλοι της Μεσσήνης", ενώ στο τέλος οι… ειρηνικοί δήμιοι θα κρεμάνε κόσμο από τη μέση και θα τους κατεβάζουν μόνο αν τάξουν… κέρασμα. Για πρώτη φορά φέτος θα προσφέρεται και παραδοσιακή φασολάδα από το Σύλλογο Γυναικών.
Στις 4 το απόγευμα την έναρξη καρναβαλικών εκδηλώσεων στην πλατεία της Μεσσήνης θα σημάνει η εμφάνιση μαζορετών του Συλλόγου "Οι Φίλοι της Μεσσήνης", αλλά και η είσοδος του Βασιλιά Καρνάβαλου. Θα πραγματοποιηθεί στη συνέχεια η παρέλαση των αρμάτων και των μεταμφιεσμένων πεζοπόρων τμημάτων και μετά το τέλος της θα γίνει η εκφώνηση του σατιρικού λόγου από το Βασιλιά Καρνάβαλο. Να σημειώσουμε ότι στην παρέλαση θα συμμετάσχουν και οι "Απάχηδες" 20 άτομα με δικά τους όργανα, όπως μαντολίνα και κιθάρες, ενώ ο κ. Χριστόπουλος αισιοδοξεί να δώσει ρυθμό στην παρέλαση η μπάντα της Πάτρας, αφού όπως είπε η μπάντα της Μεσσήνης δεν είναι ακόμα έτοιμη για κάτι τέτοιο, αν και έχει κάνει μια νέα αρχή.
Οι εκδηλώσεις όμως δε θα σταματήσουν με τη λήξη της παρέλασης αρμάτων και πεζοπόρων τμημάτων όπως γινόταν μέχρι τώρα. Ο "Γάμος αλά παλαιά" και η ομάδα με τσολιάδες και Αμαλίες που θα τον πλαισιώνει και οι οποίοι θα επισκεφθούν και δημοτικά διαμερίσματα και την Καλαμάτα, θα δώσουν ξεχωριστό τόνο στο γλέντι με μουσικούς της περιοχής, μεζέ και κρασί που θα γίνει στην πλατεία και το οποίο θα τελειώσει με πυροτεχνήματα".


(421) "Θάρρος" 28/2/2001
(422) "Σημαία" 28/2/2001
(423) "Ελευθερία" 28/2/2001
(424) "Ελευθερία" 17/3/2002
(425) "Θάρρος" 17/3/2002
(426) "Σημαία" 20/3/2002
(427) "Ελευθερία" 20/3/2002
(428) "Θάρρος" 20/3/2002
(429) "Ελευθερία" 3/3/2003
(430) "Ελευθερία" 8/3/2003