Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013 08:39

Η ιστορία του Νησιώτικου Καρναβαλιού (μέρος 46ο)

Η ιστορία του Νησιώτικου Καρναβαλιού (μέρος 46ο)

Στο καρναβάλι του 2003 γίνεται αναδιοργάνωση του "στόλου" των αρμάτων και αρχίζει με το παιχνίδι του "Κρυμμένου θησαυρού" (431): «Με το "Παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού" αρχίζει σήμερα στη Μεσσήνη το 143ο Καρναβάλι, για να κορυφωθεί το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας με την μεγάλη παρέλαση.

 

Στο γεμάτο καρναβαλικές εκδηλώσεις πρόγραμμα του τριημέρου της Μεσσήνης αναφέρθηκε χθες ο δήμαρχος της πόλης, Χρίστος Χριστόπουλος.

Μιλώντας για αυτές έκανε ιδιαίτερη μνεία στην αναβίωση ορισμένων εθίμων που είχαν ξεχαστεί τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα στον "Γάμο αλά παλαιά" και στην εμφάνιση των Απάχηδων με μουσικά όργανα.

Διαφορετικά θα είναι και τα άρματα φέτος καθώς ο Δήμος Μεσσήνης, εκτός από τα καινούργια που έφτιαξε, θα κρατήσει κάποια που είχε εμφανίσει σε παλαιότερα καρναβάλια, θα αγοράσει ορισμένα ακόμα, και θα… δανειστεί μερικά από το Πατρινό Καρναβάλι που θα έρθουν στη Μεσσήνη να παρελάσουν την Καθαρά Δευτέρα, την επόμενη ημέρα από τη δική τους παρέλαση.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, σήμερα το πρωί αρχίζει το "Παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού" σε χώρους της Μεσσήνης και ολοκληρώνεται αύριο στο αμφιθέατρο του πάρκου της πόλης. Το παιχνίδι τα τελευταία χρόνια διοργανώνεται από το Ράδιο Μεσσήνη με μεγάλη επιτυχία, όπως αποδεικνύει η συμμετοχή των παιδιών. Μέχρι χθες το απόγευμα είχαν δηλώσει συμμετοχή 5 ομάδες.

 

Φωτιές

Αναφερόμενος στις φωτιές, ο δήμαρχος Μεσσήνης, υπογράμμισε ότι φέτος θα ανάψουν στις συνοικίες της πόλης αλλά και στα δημοτικά διαμερίσματα. Κάλεσε όλους τους Μεσσήνιους και τους επισκέπτες να παρευρεθούν και να διασκεδάσουν γύρω από τις φωτιές, όπου θα προσφέρονται άφθονο κρασί και μεζέδες, ενώ θα υπάρχει μουσική και χορός.

 

Καθαρά Δευτέρα

Ακολούθως αναφέρθηκε στο κρέμασμα της γριάς Συκούς, το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας, στην πλατεία της Κρεμάλας.

"Από εκεί, μετά το κρέμασμά της, οι ειρηνικοί δήμιοι της Κρεμάλας κρεμούν οποιονδήποτε σε αυτή από την μέση όμως και όχι από τον λαιμό και τον κατεβάζουν όταν τάξει τι θα κεράσει" δήλωσε ο κ. Χριστόπουλος.

Μίλησε για την καρναβαλική παρέλαση που θα γίνει το απόγευμα στην πλατεία της Μεσσήνης υποστηρίζοντας ότι θα υπάρχει μεγάλη συμμετοχή, με τις μαζορέτες, τα άρματα και τα πεζοπόρα τμήματα. Πρόσθεσε πως θα αναβιώσει ο γάμος αλά παλαιά με τον Φώτη Πατρινιό και θα συμμετάσχουν, επίσης, Αμαλίες και Τσολιάδες.

Ο κ. Χριστόπουλος συμπλήρωσε ότι στην παρέλαση θα λάβουν μέρος και οι Απάχηδες, των οποίων θα ηγείται ο Δημήτρης Κούτης, με τα μαντολίνα και τις κιθάρες τους. Επίσης θα συμμετάσχει κατά πάσα πιθανότητα και η Μπαντίνα του Δήμου Πατρέων.

Με την χορηγία επαγγελματιών του Δήμου Μεσσήνης θα πραγματοποιηθεί μετά την παρέλαση γλέντι με μεζέ και ποτό, ενώ δεν θα λείψουν και τα πυροτεχνήματα.

Ο κ. Χριστόπουλος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Σύλλογο Γυναικών Μεσσήνης για την πρωτοβουλία του στην διοργάνωση του "Παιδικού Καρναβαλιού" τονίζοντας ότι "η εν λόγω εκδήλωση μπορεί να γίνει θεσμός σε Μεσσηνιακό επίπεδο. Δικαιούνται τα παιδιά όλου του Νομού να έχουν μία ημέρα δική τους για να γιορτάσουν, να διασκεδάσουν και να χαρούν.

Τζούλια Μαλλιαρού».

Στη γενικότερη προσπάθεια που γίνεται αυτή τη χρονιά για την αναβίωση παλιών εθίμων, περιλαμβάνεται και το κάλεσμα στην Καλαμάτα με τσολιάδες και Αμαλίες (432): «Πρόγραμμα καρναβαλιού

Κυριακή

11 π.μ.: Παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού στο αμφιθέατρο του Πάρκου (τελική φάση).

2 μ.μ.: Τσολιάδες και Αμαλίες αναβιώνουν το παραδοσιακό κάλεσμα στο καρναβάλι.

8 μ.μ.: "Διονυσιακές φωτιές" στις συνοικίες της πόλης και ξεφάντωμα μέχρι το πρωί.

Καθαρή Δευτέρα

12 μ.: Αναπαράσταση της δίκης και του απαγχονισμού της γριάς Συκούς από τον Ιμπραήμ Πασά, στην πλατεία της Κρεμάλας από το Σύλλογο "Οι Φίλοι της Μεσσήνης". Θα προσφέρεται και φασολάδα από το Σύλλογο Γυναικών.

4 μ.μ.: Εναρξη καρναβαλικών εκδηλώσεων στην κεντρική πλατεία και μεγάλη παρέλαση με άρματα (και από την Πάτρα), καθώς και πεζοπόρα τμήματα. Παραστάσεις με τον "Παλιόγαμο" και τους "Απάχηδες"».

Το κρέμασμα της γριάς Συκούς συνοδεύεται από… φασολάδα (433): «Στο Δήμο Μεσσήνης κορυφώνονται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις που κάθε χρόνο συγκεντρώνουν πολύ κόσμο. Στις 11.30 το πρωί οι τσολιάδες θα μεταβούν από την κεντρική πλατεία στην πλατεία της κρεμάλας, καθώς στις 12 θα ξεκινήσει η αναπαράσταση της δίκης της γριας-Συκούς από τον Ιμπραήμ Πασά. Η αναπαράσταση θα γίνει από το Σύλλογο "Οι Φίλοι της Μεσσήνης" και κατά τη διάρκεια του δρώμενου θα μοιράζεται φασολάδα από το Σύλλογο Γυναικών.

Στις 4 το απόγευμα, θα ξεκινήσουν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στην κεντρική πλατεία της Μεσσήνης με την είσοδο των αρμάτων και φυσικά του βασιλιά Καρνάβαλου που όπως πάντα θα εκφωνήσει τον σατιρικό του λόγο.

Ακόμα θα γίνει το δρώμενο "Γάμος αλά παλαιά" από το Σύλλογο Γυναικών».

Στην κρεμάλα ο δήμαρχος έχει πάντα την… πρώτη θέση (434): «Βασίλισσα του καρναβαλιού και φέτος η πόλη της Μεσσήνης με τη μεγάλη παρέλαση, που συγκέντρωσε και τον περισσότερο κόσμο. Οι εκδηλώσεις, όμως, στο Νησί την Καθαρή Δευτέρα ξεκίνησαν από το πρωί με την αναπαράσταση της δίκης και του απαγχονισμού της γριάς Συκούς από τον Ιμπραήμ Πασά, στην πλατεία της Κρεμάλας. Την "κρεμάλα" ακολούθησαν και άλλοι παρευρισκόμενοι -σύμφωνα με την παράδοση για να κατεβάσουν τον "κρεμασμένο" αυτός πρέπει να τάξει ότι θα κεράσει κάτι- ενώ από το έθιμο δε γλίτωσε ούτε ο Δήμαρχος της πόλης Χρίστος Χριστόπουλος».

Οι εκδηλώσεις συγκεντρώνουν πλήθη κόσμου παρά τη βροχή, η οποία ευτυχώς σταματάει την ώρα της παρέλασης (435): «Σε ρυθμούς καρναβαλιού χόρεψε η Μεσσηνία κατά το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς, με αποκορύφωμα τις εκδηλώσεις της Μεσσήνης, όπου το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας έγινε η καθιερωμένη παρέλαση αρμάτων και μεταμφιεσμένων πεζοπόρων τμημάτων στην κεντρική πλατεία της πόλης και εκφωνήθηκε ο σατιρικός λόγος από τον Βασιλιά Καρνάβαλο.

Ο κόσμος, δημότες και επισκέπτες, κατέκλυσαν την Μεσσήνη παρά την βροχή, που ευτυχώς σταμάτησε την ώρα της παρέλασης. Επίσης, ο Σύλλογος Γυναικών Μεσσήνης αναβίωσε τον "Γάμο αλά παλαιά" (Παλιόγαμο), ενώ την εκδήλωση συνόδευσε ομάδα από τσολιάδες και Αμαλίες. Ακολούθησαν η δεξίωση του γάμου και γλέντι με μουσικούς της περιοχής, ενώ η νύχτα έγινε μέρα από τα πολλά βεγγαλικά που φώτιζαν τον ουρανό στην κεντρική πλατεία της Μεσσήνης.

Στις 12 το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας είχε προηγηθεί η αναπαράσταση της δίκης και του απαγχονισμού της γριάς Συκούς από τον Ιμπραήμ Πασά, στην πλατεία της Κρεμάλας, από τον Σύλλογο "Οι Φίλοι της Μεσσήνης".

Το βράδυ της Κυριακής, οι διονυσιακές φωτιές άναψαν στις συνοικίες της πόλης και στα δημοτικά διαμερίσματα, ενώ γύρω από αυτές ο κόσμος διασκέδασε χορεύοντας και πίνοντας κρασί.

Στο "Παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού" που διοργάνωσε και φέτος το Ράδιο Μεσσήνη έλαβαν μέρος 6 πολυπληθείς ομάδες μαθητών του Λυκείου, του Γυμνασίου, αλλά και του Δημοτικού Σχολείου».

Η σάτιρα ακουμπά την πολιτική επικαιρότητα και μεταξύ άλλων την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη το καλοκαίρι του 2002 και την φυλάκιση ηγετικών στελεχών της μεταξύ των οποίων και ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Ο καρνάβαλος πάντως ασχολείται περισσότερο με τοπικές καταστάσεις (436): «Στην πόλη της Μεσσήνης οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν την Καθαρά Δευτέρα και ολοκληρώθηκαν, όχι με το λόγο του Καρνάβαλου αυτή τη φορά αλλά με το… "Γάμο αλά παλαιά" που κράτησε τον κόσμο μέχρι αργά το απόγευμα στην πλατεία.

Το φετινό καρναβάλι της Μεσσήνης, αρκετά πλούσιο και με τη συμμετοχή αρκετών μικρών και μεγαλύτερων καρναβαλιστών ξεκίνησε με χορευτικό από μαζορέτες, ενώ ο Βασιλιάς Καρνάβαλος άνοιξε την παρέλαση των 13 αρμάτων και των πληρωμάτων τους.

Αρματα νέα με… αγνή θεματολογία τα περισσότερα βγαλμένα μέσα από τα παιδικά παραμύθια, όπως ο Καραγκιόζης, το κάστρο των νάνων και η μάνα. Αλλα πάλι που ήρθαν από την Πάτρα, η ανακύκλωση, ο μαχαραγιάς και η βάρκα του Αλλαντίν, καθώς και ορισμένα ιδιωτικών πρωτοβουλιών όπως ο μάγκας με το τρίκυκλο και το λευκό κελί με πρωταγωνιστή τον Κουφοντίνα. Βέβαια δε γινόταν να απουσιάζει και η πολιτική σάτιρα, με τον Κώστα Σημίτη και τον Κώστα Καραμανλή στη… Φάρμα των επωνύμων να δίνουν μάχη με τον… κορμό.

Οι δεκάδες καρναβαλιστές που έριχναν στον κόσμο κρουασάν, παστέλια, καραμέλες και ξηρούς καρπούς χορεύοντας ασταμάτητα, δεν άφησαν στην ησυχία τους ούτε τους επισήμους προσκεκλημένους του Δήμου Μεσσήνης, τους οποίους διαρκώς έβρισκαν τρόπους να προκαλούν και να τους κάνουν να γελούν με τα αθώα ή πονηρά καμώματά τους. Ούτε όμως ο δήμαρχος Μεσσήνης Χρίστος Χριστόπουλος γλίτωσε από τον ξέφρενο ρυθμό του καρναβαλιού. Οι απάχηδες, οργανοπαίχτες που αναβίωσαν ένα παλιό έθιμο τον ξεσήκωσαν, τον ανέβασαν στην εξέδρα και τον έκαναν να χορέψει μαζί τους.

Οσο για το λόγο του Βασιλιά Καρνάβαλου, φέτος δεν αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους κυβερνώντες, τους λοιπούς πολιτικούς και τους αγρότες, αλλά χωρίς βωμολοχίες αναφέρθηκε σε ανθρώπους της κοινωνίας της Μεσσήνης, σε δημοτικούς συμβούλους και φυσικά στο δήμαρχο.

Μετά το λόγο, ο κόσμος είχε ένα ακόμα… λόγο να παραμείνει στην πλατεία, αφού ο "Γάμος αλά παλαιά" με νύφη που περισσότερο θύμιζε… άντρα, το γαμπρό με το γαϊδούρι του και όλο το συμπεθεριό, τον παπά και τον κουμπάρο και τα σχετικά… προικοσύμφωνα καθώς και τις απαραίτητες μπομπονιέρες, ακολούθησε το γλέντι του γάμου με καλεσμένο όλο τον κόσμο. Χόρεψαν και δοκίμασαν τα σαρακοστιανά της ημέρας και θα έμεναν μέχρι αργά το βράδυ, όμως η βροχή το σχόλασε το γλέντι αργά το απόγευμα…».

 

ΤΟ 2004

Το 2004 οι προετοιμασίες ξεκινούν από ενωρίς (437): «Ετοιμα είναι τα άρματα που θα συνοδεύσουν το Βασιλιά Καρνάβαλο στην κεντρική πλατεία της Μεσσήνης την Καθαρά Δευτέρα, έτοιμες είναι και οι στολές που θα μοιραστούν σε 600 περίπου καρναβαλιστές που θα παρελάσουν.

Οσο για το παιδικό καρναβάλι, θα ανοίξει ουσιαστικά τις καρναβαλικές εκδηλώσεις την ερχόμενη Κυριακή 15 του μήνα, στις 11 το πρωί. Οι προετοιμασίες πλησιάζουν στο τέλος τους και μικροί μαθητές δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων του Δήμου Μεσσήνης και άλλων όμορων δήμων, φορώντας στολές που θα μοιράσει ο δήμος, θα διασκεδάσουν με την ψυχή τους. Αλλωστε, για το σκοπό αυτό έχουν επιστρατευτεί… πραγματικοί Ινδιάνοι, όπως μας ενημέρωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θανάσης Κανελλόπουλος. Ετσι, οι μικροί πρωταγωνιστές της ερχόμενης Κυριακής, μπορεί να μην έχουν άρματα να συνοδεύουν, θα δουν όμως τους Ινδιάνους να τραγουδάνε και να χορεύουν.

Ο κ. Κανελλόπουλος υπογράμμισε δε ότι για την πραγματοποίηση του 2ου παιδικού καρναβαλιού αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα η συμμετοχή του Συλλόγου Γυναικών Μεσσήνης και Περιχώρων, αλλά και μεμονωμένων εκπαιδευτικών. Πάντως, πιστεύει ότι το παιδικό καρναβάλι καθιερώνεται και πως διασκεδάζοντας μέσα από αυτό, οι μικροί θα αγαπήσουν όλες τις διοργανώσεις που για την περιοχή αποτελούν πια παράδοση. Ετσι, μεγαλώνοντας τα παιδιά, ευελπιστεί ότι η ενεργός συμμετοχή τους θα έχει να δώσει πολλά στις εκδηλώσεις του δήμου.

Να θυμίσουμε ότι όλες οι καρναβαλικές εκδηλώσεις διοργανώνονται από το Πνευματικό Κέντρο Μεσσήνης, ενώ το πρόγραμμα συνεχίζεται την ερχόμενη εβδομάδα με πάρτι μασκέ από το Γυμναστικό Σύλλογο, τους Φίλους της Μεσσήνης και το Σύλλογο Γυναικών Μεσσήνης και Περιχώρων, την Τετάρτη 18 του μήνα στις 9 το βράδυ. Το Σάββατο 21 του μήνα θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί το "Παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού", ενώ στις 9 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί ο αποκριάτικος χορός της Δημοτικής Φιλαρμονικής. Την Κυριακή 22/2 στις 11 το πρωί θα ξεκινήσει η τελική φάση του "Κρυμμένου θησαυρού" για να ακολουθήσουν στις 8 το βράδυ οι "Διονυσιακές φωτιές" σε 8 γειτονιές της πόλης και σε αρκετά δημοτικά διαμερίσματα.

Οσο για την Καθαρά Δευτέρα, η ομιλία του Βασιλιά Καρνάβαλου φέτος θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί και επιφυλάσσει εκπλήξεις για όλους. Στις 11.20 θα εμφανιστούν οι τσολιάδες στην πλατεία για να παραλάβουν το Βασιλιά Καρνάβαλο και να τον μεταφέρουν στην κρεμάλα όπου θα τον κρεμάσουν στις 11.45, για να ακολουθήσει λίγα λεπτά αργότερα η αναπαράσταση της δίκης της γριάς Συκούς στον ίδιο χώρο.

Η κορύφωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων και φέτος θα ξεκινήσει στις 4 το απόγευμα της ίδιας μέρας με την εμφάνιση των μαζορετών, θα συνεχιστεί με την παρέλαση των αρμάτων και των καρναβαλιστών, για να κλείσει με το "Γάμο αλά παλαιά" με ανανεωμένα κείμενα και περισσότερη διασκέδαση για τον κόσμο που θα παρακολουθήσει το δρώμενο στην κεντρική πλατεία.

Κέλλυ Δημητρούλια».

Η αρχή γίνεται με παιδικό καρναβάλι και… Ινδιάνους που συνοδεύουν τους μικρούς (438): «Το 144ο Καρναβάλι της Μεσσήνης υπόσχεται και φέτος να χαρίσει πολλά χαμόγελα, άφθονο γέλιο και πολλή διασκέδαση σε μικρούς και μεγάλους, ντόπιους και ξένους.

Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις που ξεκίνησαν την Τσικνοπέμπτη εντείνονται σήμερα στις 11 το πρωί με το παιδικό καρναβάλι, για να συνεχιστούν μέσα στην εβδομάδα και να κορυφωθούν με την καθιερωμένη παρέλαση της Καθαράς Δευτέρας, όπου θα συμμετάσχουν 14 άρματα και 600 καρναβαλιστές.

Ειδικότερα για το παιδικό καρναβάλι, που διοργανώνεται φέτος για δεύτερη φορά από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Μεσσήνης σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών Μεσσήνης και Περιχώρων, πολλοί μικροί μαθητές φορώντας στολές που έχει μοιράσει ο δήμος, θα διασκεδάσουν με την ψυχή τους. Για το σκοπό αυτό έχουν επιστρατευτεί και… πραγματικοί Ινδιάνοι, το συγκρότημα "INKAS", όπως μας ενημέρωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θανάσης Κανελλόπουλος. Ετσι, οι μικροί πρωταγωνιστές της σημερινής ημέρας, μπορεί να μην έχουν άρματα να συνοδεύουν, θα δουν όμως τους Ινδιάνους να τραγουδάνε και να χορεύουν μαζί τους.

Συγκεκριμένα, οι φορείς που συμμετέχουν στο παιδικό καρναβάλι είναι οι εξής: Σύλλογος "Οι Φίλοι της Μεσσήνης" (μικρές μαζορέτες), οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Μεσσήνης, το 16ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, τα 1ο και 5ο Νηπιαγωγεία Μεσσήνης, η συντεχνία του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Χαρακοπιού, το Δημοτικό Σχολείο Κορώνης, το Δημοτικό Σχολείο Σπερχογείας και το φροντιστήριο ξένων γλωσσών Κατερίνας Πεζώνη, το φροντιστήριο ξένων γλωσσών Σταυρούλας Πεζώνη, η συντεχνία Δημοτικών Σχολείων Λευκοχώρας και Αβραμιού, η συντεχνία Δημοτικών Σχολείων Καρτερολίου και Σταυροπηγίου, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Μεσσήνης, το φροντιστήριο ξένων γλωσσών Αγγουρά, το 3ο Δημοτικό Σχολείο Μεσσήνης, το Δημοτικό Σχολείο της Εύας και τα 2ο και 4ο Δημοτικά Σχολεία Μεσσήνης.

Να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις συμμετοχών, στις οποίες συνέβαλαν ουσιαστικά κάποιοι εκπαιδευτικοί με προσωπική τους πρωτοβουλία, ξεπέρασαν κάθε προσδοκία του δήμου.

 

"Ο ΚΡΥΜΜΕΝΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ"

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων μέσα στην εβδομάδα συνεχίζεται με πάρτι μασκέ από το Γυμναστικό Σύλλογο, τους "Φίλους της Μεσσήνης" και το Σύλλογο Γυναικών Μεσσήνης και Περιχώρων, την Τετάρτη στις 9 το βράδυ. Πρόκειται για μια ακόμα εκδήλωση που δήμος αισιοδοξεί να καθιερωθεί. Ακόμα, το Σάββατο 21 του μήνα θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί το παιχνίδι του "Κρυμμένου θησαυρού", ενώ στις 9 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί ο αποκριάτικος χορός της Δημοτικής Φιλαρμονικής. Την Κυριακή στις 11 το πρωί θα ξεκινήσει η τελική φάση του "Κρυμμένου θησαυρού" για να ακολουθήσουν στις 8 το βράδυ οι "Διονυσιακές φωτιές" σε 8 γειτονιές της πόλης και σε αρκετά δημοτικά διαμερίσματα.

Πιο συγκεκριμένα, φωτιές αναμένεται να ανάψουν σε πολλά χωριά αλλά και στα κλασικά σημεία της πόλης, ανάμεσα στα οποία η "βρύση του Μέλια" στον Αγιο Δημήτρη, το "Λάι" στον Αγιάννη, τα στενά του Αγιάννη, τα Δικαστήρια, ο Συνοικισμός, το "Χαβούζι", τα Καρντασέικα και ο Νέος Κόσμος.

Σε όλες τις φωτιές ο κόσμος θα μπορεί να βρει άφθονο κρασί και γουρνοπούλα που θα έχει μοιράσει ο δήμος, καθώς και μουσική για χορό την οποία θα έχουν επιμεληθεί οι διοργανωτές της κάθε γειτονιάς.

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

Οσο για την κορύφωση των εκδηλώσεων, την Καθαρά Δευτέρα, ο κ. Κανελλόπουλος μας είπε ότι επιχειρείται πάντα η διαφορετικότητα. Ετσι, φέτος επελέγη η ομιλία του Βασιλιά Καρνάβαλου να ανοίξει τις εκδηλώσεις αντί να τις κλείσει, και θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί έχοντας εκπλήξεις για όλους. Στις 11.20 θα εμφανιστούν οι τσολιάδες στην πλατεία για να παραλάβουν το Βασιλιά Καρνάβαλο και να τον μεταφέρουν στην κρεμάλα για να τον κρεμάσουν στις 11.45, ώστε να ακολουθήσει λίγα λεπτά αργότερα η αναπαράσταση της δίκης της γριάς Συκούς στον ίδιο χώρο.

Η καθιερωμένη κορύφωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων και φέτος θα ξεκινήσει στις 4 το απόγευμα με την εμφάνιση των μαζορετών, θα συνεχιστεί με την παρέλαση των αρμάτων και των 600 καρναβαλιστών, για να κλείσει με το "Γάμο αλά παλαιά" με ανανεωμένα κείμενα φέτος και περισσότερη διασκέδαση για τον κόσμο που θα παρακολουθήσει το δρώμενο στην κεντρική πλατεία.

Οπως μάθαμε από τον Τάκη Γεωργίου, που είναι υπεύθυνος για τις εργασίες που γίνονται στα άρματα και γενικότερα στην προετοιμασία του καρναβαλιού, τα 12 άρματα έχουν κατασκευαστεί για το δήμο, από τους τεχνίτες του που έχουν… πιάσει δουλειά απ’ την αρχή του χρόνου, ενώ 2 ακόμα θα παρελάσουν με ιδιωτική πρωτοβουλία. Ειδικότερα, όλα τα άρματα που θα παρελάσουν θα συμβολίζουν την Ολυμπιάδα και παράλληλα θα σατιρίζουν διάφορες καταστάσεις. Φυσικά η προεκλογική περίοδος έχει εξέχουσα θέση στα άρματα. Ακόμα και το Γιώργο Παπανδρέου πρόλαβαν να… κατασκευάσουν, ενώ τον Κώστα Καραμανλή θα τον έχουν να… ανεβοκατεβαίνει συντροφιά με το Δημήτρη Αβραμόπουλο. "Προεκλογικές ζυμώσεις" θα γίνουν σε 4 από τα 12 άρματα λοιπόν, ενώ θα παρελάσουν και 8 άρματα με κλασικά θέματα περιβάλλοντος και… καθημερινότητας. Οσο για το Βασιλιά, που θα αποτελέσει την κεφαλή της παρέλασης, αυτός αντί για κορώνα θα φορά κότινο και αντί για σκήπτρο θα κρατά μια δάδα, συμβολίζοντας επίσης τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

 

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Να σημειωθεί ότι για την οργάνωση και του φετινού καρναβαλιού έχει συσταθεί μια καρναβαλική επιτροπή που αποτελείται από πολίτες του Δήμου Μεσσήνης, οι οποίοι δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για την αρτιότερη διοργάνωση και, σύμφωνα με τον κ. Κανελλόπουλο, χωρίς αυτούς θα ήταν σχεδόν αδύνατη η πραγματοποίησή του.

Γενικότερα πάντως, ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης θέλησε να παρατηρήσει ότι το καρναβάλι που πραγματοποιείται στην πόλη αποτελεί παράδοση και κάθε χρόνο επιχειρείται να γίνεται και καλύτερο. Ετσι και φέτος, έχοντας εντοπιστεί αδυναμίες και παραλείψεις, έγιναν πολλές προσπάθειες για καλύτερη οργάνωση και περισσότερη διασκέδαση του κόσμου. Τόνισε ακόμα το σημαντικό ρόλο που παίζει το καρναβάλι στη διαφήμιση της περιοχής, καθώς ιδίως την Κυριακή και την Καθαρά Δευτέρα επισκέπτονται το δήμο πολλοί κάτοικοι άλλων περιοχών της Μεσσήνης αλλά και όμορων νομών.

Κέλλυ Δημητρούλια».


 

(431) "Σημαία" 8-9/3/2003

(432) "Θάρρος" 9/3/2003

(433) "Ελευθερία" 9/3/2003

(434) "Θάρρος" 12/3/2003

(435) "Σημαία" 12/3/2003

(436) "Ελευθερία" 12/3/2003

(437) "Ελευθερία" 13/2/2004

(438) "Ελευθερία" 15/2/2004