Τετάρτη, 17 Απριλίου 2013 10:30

Η ιστορία του Νησιώτικου Καρναβαλιού (μέρος 49ο)

Η ιστορία του Νησιώτικου Καρναβαλιού (μέρος 49ο)

ΤΟ 2008

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και το 2008 η προετοιμασία για τα άρματα ξεκινάει ενωρίς (456): «Η πολιτική σάτιρα θα κυριαρχήσει και φέτος στο καρναβάλι της Μεσσήνης. Η "Ζαχοπουλάδα", η πρόταση Νίμιτς για την ονομασία της FYROM, με μια αντιπρόταση από τους καρναβαλιστές, η... χάλια υγεία του Αβραμόπουλου.

Δεν θα λείψουν και θέματα που αφορούν τα παιδιά και το περιβάλλον αλλά και ο βασιλιάς καρνάβαλος με θέμα έκπληξη, πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πνευματικού Κέντρου της πόλης. Το 5μελές συνεργείο του δήμου ετοιμάζει τους τελευταίους δύο μήνες τα 10 άρματα που θα παρελάσουν μαζί με τα γκρουπ των μαθητών στους δρόμους της Μεσσήνης. Η πρακτική που ακολουθούσε τα τελευταία χρόνια το συνεργείο, δηλαδή η μετατροπή των αρμάτων που φυλάγονταν στις παλιές αποθήκες του ΑΣΟ, συνεχίζεται και φέτος. 

Ο Τάκης Γεωργίου, ο μετρ όπως τον αποκαλεί η ομάδα του, έχει και το γενικό πρόσταγμα των κατασκευών. Μαθήτευσε πριν 22 χρόνια κοντά στους αδελφούς Μακρή, γνωστή οικογένεια κατασκευαστών αρμάτων της Πάτρας, στο πλαίσιο ενός προγράμματος λαϊκής επιμόρφωσης. Η αγάπη και η αφοσίωση των ανθρώπων που τον μύησαν στην τέχνη τον έκανε και αυτόν γνήσιο καρναβαλιστή. Το συνεργείο του τους τελευταίους δύο μήνες έχει σταματήσει κάθε δραστηριότητα που να αφορά το δήμο, έχει πάρει ο καθένας τους από ένα πινέλο και βάφουν τα άρματα. Η φροντίδα δεν σταματά στο βάψιμο. Γίνονται και άλλες μετατροπές ώστε να φαντάζει σαν να είναι φτιαγμένο από την αρχή. "Αλλάζουμε ένα κεφάλι, κρατάμε το σώμα και αλλάζουμε όλο το θέμα", εξηγεί. Η έμπνευση για τα θέματα έρχεται από την επικαιρότητα, άλλωστε το καρναβάλι της Μεσσήνης διακρίνεται για την πολιτική του σάτιρα. "Φέτος επειδή είναι στην επικαιρότητα το θέμα με το Ζαχόπουλο θα σας αποκαλύψω ότι θα βγάλουμε την "Ζαχοπουλάδα" και τώρα που προέκυψε το Σκοπιανό και η κ. Ντόρα κάνει όλες τις ζυμώσεις την καρναβαλεύουμε και αυτήν. Αυτές τις μέρες φτιάχνουμε άρμα αφιερωμένο στις 5 ονομασίες του Νίμιτς. Δεν έχουμε καταλήξει στο τίτλο αλλά μάλλον θα το ονομάσουμε "Σκό-ρ-πια Μακεδονία".

Καρναβάλι χωρίς βασιλιά καρνάβαλο δεν γίνεται. Το φετινό θέμα ο κ. Γεωργίου δεν το αποκάλυψε, αλλά επειδή είναι η τελευταία χρονιά που εργάζεται σαν επικεφαλής των τεχνιτών για το καρναβάλι μας προετοιμάζει για κάτι ξεχωριστό. Στο απυρόβλητο των καρναβαλιστών δεν θα μείνει ούτε η υγεία στο νομό. Το άρμα, το οποίο θα είναι ανακατασκευή παλαιότερου, δεν έχει ακόμα τελειώσει αλλά μας αποκάλυψε ότι η κεντρική φιγούρα θα είναι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. "Θα έχουμε και θέματα για το περιβάλλον και παιδικά, ενώ ένα δύο άρματα θα προστεθούν από τα δημοτικά διαμερίσματα. Από την Πάτρα ή από άλλες πόλεις δεν θα έχουμε συμμετοχές, παρά μόνο από κάποιους ιδιώτες. Τώρα που ξέρουμε τον τρόπο δίνουμε εμείς σε άλλους δήμους, φέτος θα δώσουμε στη Γιάλοβα". 

Ο Γιώργος Γεωργακάς είναι ένας από τους τεχνίτες του συνεργείου. Συμμετέχει στη συντήρηση και ανακατασκευή των αρμάτων τα τελευταία 5 χρόνια και το κίνητρό του είναι η αγάπη του για το καρναβάλι και την πόλη του. Υπάλληλος του δήμου ο ίδιος σταματά να ασχολείται δύο μήνες πριν το καρναβάλι με τα έργα οδοποιίας και πιάνει το πινέλο. "Πιάνουμε ένα πινέλο και αρχίζουμε να βάφουμε και άλλες εργασίες". "Παύουν οι άλλες εργασίες των Τεχνικών Υπηρεσιών, οδοποιίας για παράδειγμα που εγώ ασχολούμαι, για δύο μήνες προς βοήθεια του καρναβαλιού". Στενοχωρημένος δηλώνει για την απόφαση της αποχώρησης του Τάκη Γεωργίου από αρχιτεχνίτη. "Δεν θα μας εγκαταλείψει ο Τάκης, όλο και κάτι θα κάνει". Με εμπιστοσύνη στην εμπειρία και την αξιοσύνη του αρχιτεχνίτη του συμπληρώνει "Καρναβάλι χωρίς την υπογραφή του Τάκη στη Μεσσήνη δεν γίνεται". 

Ο Μιχάλης Χούλιαρης, ο πιο ενθουσιώδης από όλους, λέει τα καλύτερα λόγια για τον κ. Τάκη, τον οποίο χαρακτηρίζει "ψυχή του καρναβαλιού". "Με μπροστάρη και αρχηγό τον κ. Τάκη, από τους λίγους που έχουν απομείνει στο είδος του στην επικράτεια, δίνουμε και την ψυχή μας. Εχουμε ζήλο, αγάπη για το καρναβάλι, κοιμόμαστε, ξυπνάμε και βλέπουμε άρματα μπροστά μας". Κίνητρό τους πέρα από την αγάπη για το καρναβάλι, η αγάπη τους για την πόλη τους και ανταμοιβή τους το κέφι του κόσμου. "Θέλουμε να προσφέρουμε στην πόλη μας και να διασκεδάσουμε τον κόσμο".

Το άρμα "Μεθυσμένη Πολιτεία", εμπνευσμένο από το γνωστό μπεκρή της Μεσσήνης, ο οποίος έχει πια πεθάνει, είναι έτοιμο να βγει στους δρόμους της πόλης την Τσικνοπέμπτη και να μοιράσει στους φίλους του σουβλάκια και άφθονο κρασί δωρεάν. Το άρμα θα ακολουθεί πεζοπόρο τμήμα θα αναλάβει να ξεσηκώνει τους κατοίκους στο πέρασμά του. 

Νικολέττα Κολυβάρη».

Το ρεπορτάζ αναδεικνύει τις σχέσεις των Νησιωτών με το καρναβάλι τους (457): «Αρχίζει από σήμερα το τριήμερο των αποκριάτικων εκδηλώσεων στη Μεσσήνη, με αποκορύφωμα την παρέλαση των αρμάτων και των πεζοπόρων τμημάτων την Καθαρά Δευτέρα. Και μπορεί η παρέλαση να προσελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών που κατακλύζουν την πόλη κάθε χρόνο ενισχύοντας την τοπική οικονομία, ωστόσο το καρναβάλι της Μεσσήνης είναι μια σειρά ακόμα από δρώμενα που κρατάνε από τη διονυσιακή λατρεία. Αυτή είναι και η αγωνία των καρναβαλιστών, να αναδειχθεί και να διατηρηθεί η παραδοσιακή πλευρά του. Ο Νίκος Κωνσταντέλος, μέρες που είναι, πρώτα δηλώνει καρναβαλιστής και μετά δημοτικός σύμβουλος. Οι μνήμες του από το καρναβάλι της Μεσσήνης κρατάνε από τα 8 του χρόνια, όταν οι παππούδες του τον μύησαν στην καρναβαλική παράδοση. "Η παράδοση κρατάει χρόνια. Παιδί θυμάμαι τους μεγαλύτερους να μασκαρεύονται, να βάφονται με κάρβουνο στο πρόσωπο ή να μουντζουρώνονται με καμένο φελλό για να μην αναγνωρίζονται και να γυρίζουν στις γειτονιές". Ξεχωριστή θέση στα καρναβαλικά δρώμενα κατέχουν οι διονυσιακές φωτιές. "Ο γιορτασμός της Αποκριάς ξεκίναγε με το έθιμο της πυρολατρίας, τις φωτιές που κρατάνε από την αρχαιότητα και συνεχίζουν μέχρι σήμερα". Με την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου αναφέρεται στις προσπάθειες του δήμου να διατηρήσει την παράδοση με την προσέλκυση νέων παιδιών. "Εμείς σαν δήμος επιδιώξαμε την συμμετοχή των παιδιών που θα ζήσουν και θα μεταφέρουν στα δικά τους τα παιδιά την παράδοση του καρναβαλιού". Η διατήρηση της παράδοσης είναι το ένα μέρος, το άλλο είναι η ικανοποίηση των επισκεπτών που καταφτάνουν από όλη την Ελλάδα. "Είναι ένα σημαντικό γεγονός και για την τοπική οικονομία. Ερχονται επισκέπτες από όλη την Ελλάδα" αναφέρει ο κ. Κωνσταντέλος. Αυτό που ξεχωρίζει το καρναβάλι της Μεσσήνης από τα υπόλοιπα και ειδικά από αυτό της Πάτρας για τον κ. Κωνσταντέλο είναι το "ξεφάντωμα". "Στη Μεσσήνη οι επισκέπτες αισθάνονται και βιώνουν ακόμα καλύτερα το κλίμα του καρναβαλιού γιατί η συμμετοχή είναι ελεύθερη, δεν εμποδίζεται κανείς να ντυθεί και να λάβει μέρος". 

"Υπάρχει ξεφάντωμα και κέφι", λέει ο Δημήτρης, παλιός καρναβαλιστής και νοσταλγός της παράδοσης. "Εχω χρόνια να πάρω μέρος σε πεζοπόρο τμήμα, προτιμώ τα παραδοσιακά, τα ρετρό κομμάτια. Το λάτιν που παίζουν τα τελευταία χρόνια είναι ξένα για μένα. Θέλω να βλέπω φουστανελάδες στην παρέλαση". Αθεράπευτα νοσταλγός του παρελθόντος προσθέτει: "Εύχομαι τα επόμενα χρόνια να γίνει στροφή στην παράδοση, να φύγουμε από αυτό το τυποποιημένο γιατί θα καταλήξουμε κακή απομίμηση του πατρινού καρναβαλιού". Χρώμα στο τριήμερο δίνουν και οι παμπ της πόλης. "Οι παμπ, τα καφέ και τα μπαράκια δημιουργούν την καρναβαλική ατμόσφαιρα. Βλέπεις τους φίλους σου, διασκεδάζουν, κατεβαίνουν Νησιώτες από την Αθήνα, φοιτητές έρχονται σπίτι, υπάρχει κίνηση, ζωντάνια» λέει ο Δημήτρης και συνεχίζει: "Και πού να έβλεπες αρχείο με φωτογραφίες από το '70, γίνονταν ασύλληπτα πράγματα. Ο χαρτοπόλεμος στρώμα κάτω, υπήρχε κέφι, αυθορμητισμός, είχε αρβάλα". Ο Κώστας είναι ο συνθέτης του τραγουδιού που ακούγεται κάθε χρόνο στο καρναβάλι της Μεσσήνης. Από το 1992, όταν έγινε μόνιμος κάτοικος της πόλης, συμμετέχει ενεργά στις καρναβαλικές εκδηλώσεις. Φέτος μάλιστα, θα είναι ο ένας από τους δύο παρουσιαστές στην παρέλαση, την Καθαρά Δευτέρα. "Δυστυχώς οι νέοι που συμμετέχουν κάθε χρόνο είναι όλο και λιγότεροι, προτιμούν το πατρινό καρναβάλι", λέει απογοητευμένος που οι ντόπιοι δεν δείχνουν "την αναμενόμενη κινητικότητα". "Το καρναβάλι δεν είναι μόνο την Καθαρά Δευτέρα", λέει ο Κώστας στη συνέχεια και καλεί τους επισκέπτες να συμμετάσχουν στα δρώμενα του τριημέρου. "Το Σάββατο γίνεται ο χορός της Φιλαρμονικής, το διήμερο Σάββατο και Κυριακή έχουμε το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού και την Κυριακή το βράδυ τις διονυσιακές φωτιές. Ακόμα θα αναβιώσει ο "βλάχικος γάμος" και τη Δευτέρα θα έχουμε και γαϊτανάκι στην πλατεία".

"Αλλάζει η πόλη", λέει για το καρναβάλι ο Γιώργος Μαστροκώστας. "Ο στολισμός και μόνο την κάνει πιο ανθρώπινη, πιο χαρούμενη, δημιουργεί τη διάθεση στον κόσμο να έρθει πιο κοντά'. Σημαντικό γι' αυτόν είναι το κομμάτι που αφορά στα παραδοσιακά δρώμενα. "Βλέπουν οι νέοι πώς γιορταζόταν παλιά το καρναβάλι και οι μεγαλύτεροι βρίσκουν την ευκαιρία να βγουν έξω να ξεσκάσουν". Σε γενικές γραμμές ο κ. Μαστροκώστας βρίσκει καλή τη διοργάνωση του καρναβαλιού θα ήθελε όμως "ο δήμος να έδινε το ερέθισμα να συμμετέχει περισσότερο ο κόσμος στην αναβίωση των παλαιότερων εθίμων". Αυτό που αντιπροσωπεύει το καρναβάλι για τον ίδιο είναι ότι "ξεφεύγεις από την καθημερινότητα, βλέπεις φίλους που κατεβαίνουν για το τριήμερο. Η πόλη ζωντανεύει και ενισχύει σημαντικά την οικονομία της περιοχής". Ο Αντώνης Γιαννόπουλος έχει αναλάβει την ταβέρνα του πατέρα του τα τελευταία χρόνια. Από παιδί όμως θυμάται τις μέρες του καρναβαλιού και μάλιστα με νοσταλγία. "Παλιότερα ήταν πιο ωραία. Ο κόσμος ήτανε πιο απλός, ανέμελος. Τώρα ούτε κέφι, ούτε ζωντάνια, όλα είναι πια τυποποιημένα ακόμα και η διασκέδαση. Για παράδειγμα την Τσικνοπέμπτη κόσμο είχαμε αλλά με το που πήγε 12 όλοι εξαφανίστηκαν. Ο κόσμος βγαίνει για να βγαίνει, δεν αφήνει πίσω τα προβλήματα. Τα κουβαλάει μαζί του". Ο θεσμός του καρναβαλιού έχει ιστορία για τη Μεσσήνη ωστόσο βλέπει ότι το ενδιαφέρον του κόσμου δεν είναι το ίδιο με παλιά. "Καλό είναι ο κόσμος να ξεκινήσει να ενδιαφέρεται για το θεσμό αυτό. Κάθε χρόνο οι ίδιοι άνθρωποι προσπαθούν".

Νικολέτα Κολυβάρη». 

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται το τελευταίο διήμερο (458): «Σήμερα 11 π.μ. Παιχνίδι Κρυμμένου Θησαυρού στο αμφιθέατρο του Πάρκου (τελική φάση). 5.30 μ.μ. Αποκριάτικο παιδικό πάρτι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου στην αίθουσα "Μεσσήνη" 9 μ.μ. Παραδοσιακές φωτιές στις γειτονιές της πόλης. Αύριο: 10 π.μ. Κούλουμα και πέταγμα χαρταετού στην Τρίοδο (αεροδρόμιο) με τον Πολιτιστικό Σύλλογο των Απανταχού Ευρισκομένων Τριοδιτών. 11 π.μ. Μετάβαση των τσολιάδων στην πλατεία της Κρεμάλας στη Μεσσήνη. 11.30 π.μ. Αναπαράσταση της Δίκης και του Απαγχονισμού της γριάς Συκούς από τον Ιμπραήμ Πασά, στην Κρεμάλα. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα προσφέρονται κεράσματα από το Σωματείο Φορτοεκφορτωτών και παραδοσιακή φασολάδα από το Σύλλογο Γυναικών Μεσσήνης. 3 μ.μ. Εναρξη των καρναβαλικών εκδηλώσεων στην κεντρική πλατεία, παρέλαση αρμάτων και μεταμφιεσμένων, εκφώνηση σατιρικού λόγου από τον βασιλιά Καρνάβαλο».

Οι εκδηλώσεις σημειώνουν επιτυχία αλλά οι περιγραφές είναι χωρίς λεπτομέρειες (459): «Με την αναβίωση του εθίμου της γριάς Συκούς, όπου γίνεται η αναπαράσταση του απαγχονισμού της γριάς Συκούς από τον Ιμπραήμ, ενός εθίμου που κρατά από την εποχή της Τουρκοκρατίας, το γαϊτανάκι, την παρέλαση αρμάτων και το λόγο του Βασιλιά Καρνάβαλου, πραγματοποιήθηκαν, όπως κάθε χρόνο, οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στη Μεσσήνη. Το δε κέφι και ο κόσμος που μαζεύτηκε στη γειτονική μας πόλη βοήθησαν στο να  διεξαχθεί μια ακόμη επιτυχημένη καρναβαλική εκδήλωση. Στο μεταξύ, το Πνευματικό Κέντρο Μεσσήνης ευχαριστεί τους χορηγούς, όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά τους, στο κάλεσμα της Μεσσήνης, στο κάλεσμα της νησιώτικης παράδοσης, και έλαβαν μέρος στις φετινές αποκριάτικες εκδηλώσεις. Οι εκδηλώσεις αυτές, οι οποίες επί 148 ολόκληρα χρόνια γίνονται στη Μεσσήνη με μεγάλη επιτυχία, θα παραμείνουν οδηγός στην κούρσα του χρόνου, μιας ζωντανής παρουσίας, με αποκλειστικά δική της ταυτότητα, εκείνης που το καθιέρωσε και το έκανε την πρώτη και ξεχωριστή πολιτιστική εκδήλωση σ' ολόκληρη τη Μεσσηνία».

 

ΤΟ 2009

Οι πληροφορίες για το καρναβάλι του 2009 ξεκινούν με τις προετοιμασίες για τη διεξαγωγή του (460): «Καταπληκτικά θα περάσουν όσοι βρεθούν στη μεγάλη παρέλαση για το Καρναβάλι της Μεσσήνης! Το πιστεύουμε αυτό, γιατί χθες το πρωί είδαμε από κοντά τις ετοιμασίες για τα άρματα και διαπιστώσαμε πως όλα τους είναι εμπνευσμένα, χιουμοριστικά και φυσικά… καυστικά, όπως αρμόζει στο πνεύμα των ημερών! Το καρναβάλι θα περάσει πολλά μηνύματα και για το περιβάλλον, την πολιτική και την κοινωνία γενικότερα. Βρεθήκαμε για λίγο στο χώρο όπου εδώ και αρκετό καιρό γίνονται οι ετοιμασίες για τα άρματα της παρέλασης, στις παλιές αποθήκες του δήμου. Εκεί συναντήσαμε τον υπάλληλο του Δήμου Μεσσήνης Δημήτρη Γεωργίου, ο οποίος εδώ και 22 χρόνια ασχολείται με την κατασκευή των αρμάτων και τη "ζωγραφική" των πανό. Η ενασχόληση με το καρναβάλι είναι το χόμπι, η "τρέλα" του όπως λέει ο ίδιος. 

"Το πανηγύρι της Μεσσήνης και φέτος θα είναι σατιρικό. Θα έχουμε κάποια άρματα σχετικά με το περιβάλλον, τα οποία θα απευθύνονται στα μικρά παιδιά και θα περνούν και οικολογικά μηνύματα. Θα δείτε όπως πάντα το Βασιλιά Καρνάβαλο και περίπου τέσσερα άρματα σατιρικά, σχετικά με την πολιτική, όπως είναι ο Καραμανλής, ο Σαμαράς και άλλα" μας ενημέρωσε, ενώ μας άφησε και κάποια υπονοούμενα πως θα δούμε και άρμα σχετικό με τα θρησκευτικά σκάνδαλα που ζούμε τον τελευταίο καιρό! Τον κ. Δημήτρη βοηθούν στις πολύωρες -και φυσικά εθελοντικές- εργασίες και οι εργαζόμενοι  Μιχάλης Χούλιαρης, Τάσος Κάτσιος, Θωμάς Αλειμμένος και Γιάννης Πολίτης. Στο χώρο των εργασιών είδαμε ακόμη και ένα άρμα… πιο επίκαιρο δε γίνεται, αλλά δεν μπορούμε να σας το αποκαλύψουμε, καθώς οι υπεύθυνοι θέλουν να κρατήσουν και τις εκπλήξεις τους για την ημέρα της παρέλασης! Μπορούμε όμως να πούμε πως θα υπάρχει και ένα άρμα για το καλωσόρισμα της άνοιξης, το οποίο θα έχει πάνω του 5.000 φρέσκα λουλούδια! Οι άνθρωποι του καρναβαλιού καλούν όλο τον κόσμο να σηκωθεί από τους καναπέδες να βγει έξω και να διασκεδάσει με γνωστούς και φίλους! Θα γίνουν μεγάλα γλέντια και στις φωτιές της Μεσσήνης και στην παρέλαση και σίγουρα πρέπει να τιμήσουμε όλες τις εκδηλώσεις!

Γιούλα Σαρδέλη».

Και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων (461): «Στις 10 σήμερα το πρωί θα εορταστούν τα Κούλουμα και θα πετάξουν οι χαρταετοί στο Δ.Δ. Τριόδου στο αεροδρόμιο, σε συνεργασία του Δήμου με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Απανταχού Ευρισκομένων Τριοδιτών. Στις 11 οι τσολιάδες θα μεταβούν στην πλατεία της Κρεμάλας και στις 11.30 θα γίνει η αναπαράσταση της δίκης και του απαγχονισμού της γριας Συκούς από τον Ιμπραήμ πασά. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα προσφέρονται κεράσματα από το Σωματείο Φορτοεκφορτωτών και παραδοσιακή φασολάδα από το Σύλλογο Γυναικών Μεσσήνης. Στις 3 το μεσημέρι, θα ξεκινήσουν και επίσημα οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στην κεντρική πλατεία. Στο τέλος θα εκφωνηθεί ο σατιρικός λόγος από το Βασιλιά Καρνάβαλο και η διασκέδαση και το ξεφάντωμα των μεταμφιεσμένων και μη, θα συνεχιστεί στην κεντρική πλατεία Μεσσήνης».

Πολιτική και κοινωνική σάτιρα στο καρναβάλι με το Βατοπέδι και τον Εφραίμ στην κορυφή (462): «Την επικαιρότητα, το Βατοπέδι με τον Εφραίμ και την απόδραση του Παλαιοκώστα σατίρισε η παρέλαση του καρναβαλιού της Μεσσήνης, που φέτος έκλεισε 149 χρόνια ζωής. Κόσμος από διάφορες περιοχές του νομού κατέκλυσε την κεντρική πλατεία της πόλης, το απόγευμα της Καθαρής Δευτέρας και έδωσε το «παρών» στο αποκριάτικο ξεφάντωμα. Ο Εφραίμ που σατιρίστηκε από τα περισσότερα αυτοσχέδια άρματα, έδωσε την ευχή του με τη γνωστή… χειρονομία, καθισμένος σε μια κότα που κάνει τα χρυσά αυγά, ενώ διαλαλούσε πως πωλούνται παραλίμνια οικόπεδα. Ενας από τους Εφραίμ μοίρασε στους επίσημους ευρώ ψεύτικα. Ο Παλαιοκώστας πέταξε με το ελικόπτερο, ενώ κάτι χοντροί αστυνομικοί με τις κοιλιές τους να εξέχουν, κυνηγούσαν να πιάσουν τους φυλακισμένους που απέδρασαν. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στη λεκάνη του καμπινέ, διάβαζε τα γκάλοπ και στον υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά υπήρχαν παραινέσεις να φέρει πίσω τα κλεμμένα μάρμαρα και να βοηθήσει τους δημάρχους του νομού, δίνοντάς τους παράδες. Η βασίλισσα της Ανοιξης μοίρασε λουλούδια στον κόσμο και τους επίσημους και η Συντεχνία Αρτοποιών Μεσσηνίας πέταξε μικρές λαγάνες στους θεατές και έκοψε την τεράστια παραδοσιακή λαγάνα, μοιράζοντάς την στους επίσημους. Στην παρέλαση του καρναβαλιού της Μεσσήνης υπήρχαν μηνύματα πως αθλητισμός σημαίνει υγεία, για τη στήριξη των πολύτεκνων, για την επικράτηση της ειρήνης σ' όλο τον κόσμο. Ο βασιλιάς Καρνάβαλος στο λόγο του απευθύνθηκε στους επίσημους, με πρώτο το δήμαρχο Μεσσήνης, που άκουσαν τα σχολιανά τους. Την εκδήλωση παρουσίασε η Πωλίνα Παπακώτση και ο αεικίνητος αντιδήμαρχος Πάνος Δασκαρόλης είχε το γενικό πρόσταγμα.

Στην παρέλαση, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του δημάρχου Μεσσήνης Κώστα Σπυρόπουλου, παραβρέθηκαν οι βουλευτές Δημήτρης Σαμπαζιώτης και Δημήτρης Κουσελάς, ο νομάρχης Δημήτρης Δράκος, το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου, οι δήμαρχοι Αριος Γιώργος Γιαννακόπουλος και Ιθώμης Κώστας Γεωργακόπουλος, οι αντινομάρχες Στάθης Αναστασόπουλος και Σωτήρης Παναγιωτόπουλος και άλλοι».

 

Το 2010

Λίγες ημέρες πριν το καρναβάλι του 2010 ανακοινώνεται ότι ανασύσταση της χορωδίας και μαντολινάτας από το το Σωματείο Εθελοντών Μεσσήνης σε συνεργασία με το Δημήτρη Κούτη (463): «Απόκριες 2010. Μια δυο χρονικές ανάσες και το πνεύμα της Αποκριάς, που συνδέεται με τις απώτατες πατρογονικές μας ρίζες και τη διονυσιακή λατρεία, προβάλλει.

Αποκριάτικο Νησιώτικο καρναβάλι με αναμνήσεις νοσταλγικές και στοιχεία προγονικής κληρονομιάς, φιλτραρισμένα μέσα από την πολυετή ιστορική παράδοση των εκατό πενήντα χρόνων, συνεχίζουν δυναμικά την πορεία τους, ενώ αυθόρμητα ξαναζωντανεύουν κάποιες άλλες παλιές καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Οι Εθελοντές Μεσσήνης, μετά από πρόταση εθελοντή μέλους μας, αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε στο Νησιώτικο καρναβάλι, αναβιώνοντας φέτος τη "Χορωδία - Μαντολινάτα", που οι απαρχές της τοποθετούνται πολύ παλαιότερα και συνδέονται με την πολιτιστική κληρονομιά της Μεσσήνης.

Η πρόταση αυτή έτυχε θερμής υποδοχής κυρίως από τους μεγαλύτερους, που νοσταλγοί του παρελθόντος επιθυμούν να συνδέσουν το φετινό με το παραδοσιακό Νησιώτικο καρναβάλι.  

Στόχος μας, λοιπόν, να ξαναζωντανέψει η παράδοση και να μπολιαστεί με νέα στοιχεία, ενσωματωμένα στο σημερινό αποκριάτικο καρναβάλι. Επόμενη σκέψη μας ήταν να συζητήσουμε με τον άνθρωπο τον ειδικό που θα μας βοηθούσε στην υλοποίησή της. Η πρόταση ήταν ομόφωνη. ο Δημήτρης Κουτής, διευθυντής της μουσικής σχολής "Ιαμβος" οργάνωνε από παλιά τη μαντολινάτα, δρώμενο μουσικό κυρίως, με χορευτικό ρυθμό.

Επισκεφτήκαμε το Δημήτρη Κουτή στη σχολή του και του γνωστοποιήσαμε το σχέδιό μας. Δέχτηκε με ενθουσιασμό να μας βοηθήσει. Ο πρωταγωνιστής της παραδοσιακής μαντολινάτας άρχισε να μας μιλάει για τους ξεχασμένους απάχηδες, ντομινοφόρους, μουσικούς και κλόουν, που περίμεναν το σύνθημα να ξεκινήσουν και πάλι από το ορμητήριό τους το "Αργαστηράκι" ή Κρεμάλα, όπως λέγεται σήμερα.

Στη συνέχεια άνοιξε παλιές ντουλάπες, που φύλαγαν προστατευτικά τις ανάλογες φορεσιές - κειμήλια. αυτή τη στολή τη φορούσε ο τάδε, εκείνη η στολή προέρχεται από έναν παλιό περιοδεύοντα θίασο, η δείνα στολή είναι αυθεντικός αρλεκίνος, διηγιόταν με ενθουσιασμό, ενώ με το άγγιγμά του χάιδευε με σεβασμό τον αποκριάτικο θησαυρό του Το ενδιαφέρον του κορυφώθηκε στην περιγραφή της στολής του κωμικού αρχιμουσικού, της αυτοσχέδιας στολής σμόκιν… από λινάτσα και το πανύψηλο καπέλο, που κατασκευαζόταν επί τόπου στα μέτρα του αρχιμουσικού.

Η περιγραφή για την τελετουργία της μεταμφίεσης συνεχίστηκε. Τραγιάσκες μαύρες, μουτσούνες, μολύβια για βάψιμο προσωπεία, ζωνάρια και μαντήλια, όλα χειροποίητα, ήταν τελείως απαραίτητα για τη μεταμφίεση σε απάχηδες. Τα μουσικά όργανα, επίσης, ακορντεόν, μαντολίνα, μάντολες, κιθάρες ένα κούρδισμα μόνο χρειάζονταν για να βρουν το ρυθμό τους και να ακουστεί και πάλι το "Μαρς του Αβέρωφ" (δυο τετάρτων).

Ο ενθουσιασμός του μουσικού… το μπόλιασμα της παράδοσης είχε μεταβιβαστεί και σε μας. Ο Δημήτρης Κουτής θα ήταν ο οργανωτής της κομπανίας μας. Το τεχνικό μέρος και τη διδασκαλία την είχε αναλάβει ο επαΐων. δεν υπήρχε πια ανησυχία για την επιτυχία της μαντολινάτας παρά μόνο γλυκιά προσμονή για να ξεχυθεί ο μαγικός της ήχος στις γειτονιές και τις παραδοσιακές φωτιές. Αποφασίστηκε η μαντολινάτα να απαρτίζεται από καρναβαλιστές διαφόρων ηλικιών για να θυμηθούν και να απολαύσουν οι μεγαλύτεροι, να βάλουν τη σφραγίδα τους οι νεότεροι για τη γόνιμη αναβίωση της παράδοσης και όλοι μαζί να ανανεώσουμε το ραντεβού για τον επόμενο χρόνο. 

Σωματείο Εθελοντών Μεσσήνης». 

 

(456) "Ελευθερία" 21/2/2008

(457) "Ελευθερία" 8/3/2008

(458) "Θάρρος" 9/3/2008

(459) "Θάρρος" 12/3/2008 - Ανάλογες γενικές περιγραφές υπάρχουν την ίδια ημέρα σε "Ελευθερία" και "Σημαία"

(460)  "Ελευθερία" 26/2/2009

(461)  "Ελευθερία" 2/3/2009

(462) "Ελευθερία" 4/3/2009

(463) "Ελευθερία" 9/2/2010