Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013 11:58

Σκληρή ανακοίνωση της "Θεατρικής Διαδρομής" για το Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

Σκληρή ανακοίνωση της "Θεατρικής Διαδρομής" για το Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

Σκληρή ανακοίνωση με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας Ανδρέα Γουρδέα, αναφορικά με την παραχώρηση της αμφιθεάτρου εξέδωσε η "Θεατρική Διαδρομή".

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

"Στις 16-4-2013 πραγματοποιήθηκε έκτακτη Γενική Συνέλευση της «ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ» ύστερα από τις δηλώσεις και τις ανακοινώσεις του Προέδρου του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ κ. Ανδρέα Γουρδέα και αποφάσισε τα εξής:

1. Δηλώνουμε ότι όλα όσα ανέφερε στην συνέντευξη Τύπου ο επίτιμος Πρόεδρος της «ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ» Αντώνης Κατσάς ενόψει των παραστάσεων του «Ματωμένου Γάμου» που θα ξεκινούσαν τις επόμενες μέρες είναι απολύτως αληθινά και εκφράζουν το Δ.Σ. και την θεατρική ομάδα. Η εν λόγω συνέντευξη άλλωστε εδόθη παρουσία των μελών του Δ.Σ., της θεατρικής ομάδας και πολλών εκπροσώπων του Τύπου.

2. Εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας στην απόφαση του κ. Γουρδέα η οποία αναφέρει ότι στο μέλλον η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου θα δίνεται στα θεατρικά σχήματα μόνο τρεις ημέρες την εβδομάδα. Αυτή η απόφαση να "πετάξουν" στην κυριολεξία έξω από το Πνευματικό Κέντρο την ερασιτεχνική δημιουργία είναι συνειδητή ενέργεια χτυπήματος των ερασιτεχνικών θεάτρων της πόλης μας και κυρίως αυτών με μεγάλη ιστορία, παράδοση και προσφορά αφού είναι αδύνατον να μην γνωρίζουν ότι με τρεις ημέρες την εβδομάδα παρουσίασης αποκλείεται να παράξουμε έργο αφού ούτε να οργανωθούν παραστάσεις γίνεται, ούτε οι ερασιτέχνες ηθοποιοί μπορούν να οργανώσουν εύκολα το χρόνο τους, ούτε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα έξοδα παραγωγής των παραστάσεών μας τα οποία είναι ήδη πολύ αυξημένα, με αποτέλεσμα να πάψουμε να λειτουργούμε και να προσφέρουμε στην πόλη και στο νομό μας.

3. Ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας ότι εδώ και 20 περίπου χρόνια χρησιμοποιούμε το Πνευματικό Κέντρο όταν αυτό είναι κενό, όταν δεν έχει άλλες εκδηλώσεις. Ακολουθούμε τις διαδικασίες που οι υπάλληλοι του Πνευματικού Κέντρου κάθε φορά μας υποδεικνύουν. Κάνουμε την αίτησή μας και αν υπάρχουν ελεύθερες ημερομηνίες τότε μόνο μας παραχωρείται η αίθουσα. Προτεραιότητα έχουν οι εκδηλώσεις της Εκκλησίας, του Δήμου, της "Φάρις" και ακολουθούμε εμείς. Ακόμα και αν έκτακτες εκδηλώσεις προκύψουν πάντα υπάρχει η διάθεση από πλευράς μας να βοηθήσουμε να πραγματοποιηθούν. Για παράδειγμα πέρυσι το αμφιθέατρο ενώ το είχαμε "κλείσει" εμείς χρησιμοποιήθηκε για 7 ημέρες και για τις εκδηλώσεις του προγράμματος «Γεύση και μνήμη» που διοργάνωνε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου μαζί με άλλους τοπικούς φορείς. Φέτος την αίθουσα ορισμένες ημέρες την χρησιμοποιεί για τις διαλέξεις της η Ακαδημία Πολιτών. Είκοσι χρόνια γιατί δεν δημιουργούνταν προβλήματα;

Ανέφερε επίσης ο κ. Γουρδέας ότι δεν μπορούσε φέτος ο δήμος να διοργανώσει τα «Πολυδούρεια» γιατί η αίθουσα ήταν «κλεισμένη». Και όμως τα «Πολυδούρεια» όταν πρωτοξεκίνησαν το 2008 διοργανώθηκαν για πρώτη φορά στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, όπως και τα επόμενα ("Πολυδούρεια 2010") με μεγάλη επιτυχία και χωρίς κανένα πρόβλημα. Φέτος τι άλλαξε; Και γιατί ο δήμος και οι υπόλοιποι διοργανωτές της σημαντικής αυτής εκδήλωσης δεν είχαν προβεί νωρίτερα στον κατάλληλο προγραμματισμό της εκδήλωσης «κλείνοντας» την ημερομηνία που επιθυμούσαν;

4. Θεωρούμε τουλάχιστον άστοχη τη διαρροή από τον Δήμο Καλαμάτας στον Τύπο μέρους της αλληλογραφίας των κληρονόμων του συγγραφέα για τα δικαιώματα του έργου «Μαντάμ Σουσού» και πιστεύουμε ότι έγινε προσπάθεια να δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις, αφού αμέσως από πλευράς μας διευθετήθηκε (οικονομικά) το θέμα των δικαιωμάτων και εδόθη τελικά η σχετική συγκατάθεση από την άλλη πλευρά. Ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου από την πρώτη στιγμή είχε ενημερωθεί προφορικά ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και πριν 10 ημέρες περίπου του αποστείλαμε και τα σχετικά αντίγραφα κατάθεσης των χρημάτων για τα εν λόγω δικαιώματα.

5. Πιστεύουμε ότι οι ερασιτεχνικές ομάδες όταν ανεβάζουν Ελληνες συγγραφείς προβάλλοντας το έργο τους, δεν θα πρέπει να καταβάλουν κανένα ποσό για δικαιώματα. Συνήθως τα ποσά που ζητούνται είναι υπέρογκα με συνέπεια οικονομικά να μην είναι εφικτό να ανέβει έργο Ελληνα συγγραφέα. Αυτό πιστεύουμε ότι έγινε κατανοητό από την εταιρεία που διαχειρίζεται τα εν λόγω δικαιώματα και τελικά το χρηματικό ποσό που συμφωνήθηκε ήταν αρκετά μικρότερο από το αρχικά ζητηθέν.

6. Καλούμε τα ερασιτεχνικά θεατρικά σχήματα της πόλης και του νομού μας καθώς και όλους τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και φορείς αλλά και όλο το θεατρόφιλο κοινό να εκφράσει με κάθε τρόπο την αντίθεσή του και με κοινή προσπάθεια να απαιτήσουμε να ανακληθεί και να μην υλοποιηθεί η παραπάνω απαράδεκτη απόφαση του Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου, προκειμένου να μην αναγκαστούμε να διακόψουμε την δημιουργική μας πορεία (που ήδη πλησιάζει τα 20 συνεχή έτη) τόσο εμείς όσο και τα άλλα θεατρικά σχήματα.

7. Καλούμε τον δήμαρχο Καλαμάτας να συγκαλέσει άμεσα έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με τη συμμετοχή του Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου καλώντας να παραστούν και όλα τα ερασιτεχνικά θεατρικά σχήματα που υπάρχουν στην πόλη μας και τα οποία πλήττονται από τις τελευταίες αποφάσεις του.

8. Τέλος, υπενθυμίζουμε στον Δήμαρχο Καλαμάτας κ. Νίκα την υπόσχεσή του για δημιουργία μόνιμης στέγης, έως το 2011, στην «Ηλέκτρα» όπου θα χρησιμοποιείται από τις ερασιτεχνικές ομάδες για να προβάλουν τη δουλειά τους. Δηλώνουμε επίσης ότι δεν θα πάψουμε να διεκδικούμε ένα χώρο για να παρουσιάζουμε το έργο μας το οποίο εμείς οι ίδιοι παράγουμε χωρίς καμία ενίσχυση από κανένα φορέα κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες και πολλές προσωπικές θυσίες".

«ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ»

www.theatriki-diadromi.gr