Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2021 12:52

Η Αννα Ιακώβου στην «Ε»: «Πάντα ψάχνω να βρω ιστορίες που θα κάνουν τα παιδιά να γελούν»

Γράφτηκε από την

“Θέλω το παιδί που θα κρατά στα χέρια του ένα βιβλίο μου να περνά καλά και να χαίρεται με την ψυχή του. Ποιος άλλος σκέφτηκα θα μπορούσε να το πετύχει καλύτερα αυτό εκτός από τον Καραγκιόζη;”

Αυτό λέει η συγγραφέας Αννα Ιακώβου, μιλώντας στην «Ε» και το eleftheriaonline.gr για τον ήρωα που και η ίδια αγαπούσε από την παιδική της ηλικία, με αφορμή το νέο της βιβλίο "Ο Καραγκιόζης και η Χριστουγεννιάτικη Επανάσταση".

Στα είκοσι δυο χρόνια που γράφει βιβλία για παιδιά η κ. Ιακώβου πάντα ψάχνει να βρει ιστορίες που θα κάνουν τα παιδιά να γελούν. Η σειρά  βιβλίων του Καραγκιόζη σήμερα αριθμεί τρία βιβλία τα οποία έχει εικονογραφήσει η Εύα Καραντινού και τα έχει ζωντανέψει με τη φωνή του ο καραγκιοζοπαίχτης Χρήστος Στανίσης. 

Το βιβλίο "Ο Καραγκιόζης και η Χριστουγεννιάτικη Επανάσταση" περιλαμβάνει αφίσα, ένθετο κατασκευής φιγούρας και ένα πλούσιο cd με την παράσταση για τα παιδιά.

Οπως αναφέρει η συγγραφέας: «Θέλαμε τα παιδιά να χορτάσουν όσο το δυνατό περισσότερο το βιβλίο αυτό. Πρώτα-πρώτα να το διαβάσουν. Επειτα να το ξεφυλλίσουν ακούγοντας παράλληλα την παράσταση κι έτσι να ζωντανέψουν μπρος στα μάτια τους όλοι οι ήρωες του θεάτρου σκιών. Τέλος να κόψουν τις φιγούρες, να τις χρωματίσουν και να παίξουν τη δική τους παράσταση περνώντας στιγμές χαρούμενης δημιουργίας και αληθινής ψυχαγωγίας».

 

                                               

Συνέντευξη στην

Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

 

- Πώς σας ήρθε η ιδέα να μιλήσετε για την Ιστορία με πρωταγωνιστή τον Καραγκιόζη;

Στα είκοσι δυο χρόνια που γράφω βιβλία για παιδιά πάντα ψάχνω να βρω ιστορίες που θα κάνουν τα παιδιά να γελούν. Θέλω το παιδί που θα κρατά στα χέρια του ένα βιβλίο μου να περνά καλά και να χαίρεται με την ψυχή του. Ποιος άλλος  σκέφτηκα θα μπορούσε να το πετύχει καλύτερα αυτό εκτός από τον Καραγκιόζη. Ένας ήρωας που ξεπετάγεται μέσα από την παράδοση, με συμπρωταγωνιστές απίστευτους χαρακτήρες και με μια αστείρευτη θεματολογία  που συναρπάζει τα παιδιά και που μπορεί να κρατήσει αμείωτο το αναγνωστικό τους ενδιαφέρον. Ένας ήρωας που αγαπούσα κι εγώ από την παιδική μου ηλικία.  Έτσι σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΘΥΡΑ πριν λίγους μήνες εγκαινιάστηκε μια σειρά με βιβλία του Καραγκιόζη. Η σειρά τώρα αριθμεί τρία βιβλία τα οποία έχει εικονογραφήσει η Εύα Καραντινού και τα έχει ζωντανέψει με τη φωνή του ο καραγκιοζοπαίχτης Χρήστος Στανίσης. 

 

- Η παλαιότερη μαρτυρία για παράσταση Καραγκιόζη στον ελλαδικό χώρο χρονολογείται το 1809. Στο θέατρο σκιών -και στο ένθετο του βιβλίου- υπάρχουν όλοι οι χαρακτήρες της ελληνικής πραγματικότητας και παραμένουν επίκαιροι. Ο Καραγκιόζης, πάμφτωχος μα πανέξυπνος, από την άλλη ο υποταγμένος Χατζιαβάτης, ο αδιάλλακτος Μπαρμπα- Γιώργος και ο Σουλτάνος – τύραννος που φροντίζει για το ατομικό του συμφέρον. Ποια φιγούρα – χαρακτήρας πιστεύετε ότι είναι η πιο επίκαιρη για την Ελλάδα του σήμερα;

Ο Καραγκιόζης βέβαια. Ο Καραγκιόζης-λαός. Ένας Καραγκιόζης-λαός που βρίσκεται μπερδεμένος. Που υπομένει. Που φαίνεται να σκύβει ελαφρά τη μέση του προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Που περιμένει την κατάλληλη στιγμή να γίνει ο ανατροπέας. Είναι ένα ανήσυχο πνεύμα όπως είναι ο κάθε Έλληνας. Ένα πρότυπο αντιήρωα. Μπορεί να είναι κακομούτσουνος σαν την καθημερινότητά μας, μα είναι κατά βάθος καλόκαρδος, γενναίος και δίκαιος.

 

- Το βιβλίο "Ο Καραγκιόζης και η Χριστουγεννιάτικη Επανάσταση" περιλαμβάνει αφίσα, ένθετο κατασκευής φιγούρας και ένα πλούσιο cd με την παράσταση για τα παιδιά. Η διάδραση αυτή τους δίνει τη δυνατότητα να «μπουν» με έναν τρόπο στην ιστορία;
 

Μα αυτός ήταν και ο στόχος μας. Θέλαμε τα παιδιά να χορτάσουν όσο το δυνατό περισσότερο το βιβλίο αυτό. Πρώτα-πρώτα να το διαβάσουν. Έπειτα να το ξεφυλλίσουν ακούγοντας παράλληλα την παράσταση κι έτσι να ζωντανέψουν μπρος στα μάτια τους όλοι οι ήρωες του θεάτρου σκιών. Τέλος να κόψουν τις φιγούρες, να τις χρωματίσουν και να παίξουν τη δική τους παράσταση.

 

- Στόχος ήταν και η καλλιέργεια της ομαδοσυνεργατικότητας;

Πολύ σωστά το επισημάνατε. Ποτέ ο Καραγκιόζης δεν ήταν μια ατομική υπόθεση. Πάντα συγκέντρωνε γύρω του όλη την πιτσιρικαρία της γειτονιάς. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Τα παιδιά θα γίνουν μια παρέα γύρω του. Αδέλφια, ξαδέλφια, φίλοι, ολόκληρες σχολικές τάξεις. Θα ακούσουν την παράσταση και θα γελάσουν κι έπειτα θα στήσουν ένα δικό τους θέατρο σκιών παίρνοντας δανεικό σεντόνι από την προίκα της μαμάς, όπως γινόταν χρόνια και χρόνια στις γειτονιές του τόπου μας, θα κάνουν πρόβες, πολλές πρόβες και ύστερα θα παίξουν την παράσταση, κόβοντας το απαραίτητο εισιτήριο, μπρος στους γονείς και τους παππούδες τους, τις θείες και τους θείους, τους φίλους και τους γείτονες.

 

- Η σημερινή γενιά των παιδιών μεγαλώνει με άλλα ερεθίσματα. Μέσα από παραστάσεις του θεάτρου σκιών ή βιβλία που έχουν σαν συστατικό το χιούμορ μπορεί να ξεφύγει από την οθόνη του υπολογιστή, του τάμπλετ ή του κινητού;

Πραγματικά ένα καλό βιβλίο ή μια καλή θεατρική παράσταση είναι ένας μαγνήτης που με τη δύναμη που διαθέτει μπορεί να τραβήξει, να μαγνητίσει ένα παιδί και να του αποσπάσει την προσοχή από την οθόνη, που χωρίς εκείνο να καταλαβαίνει του τρώει τις καλύτερές του ώρες, τις πιο δημιουργικές, τις πιο πολύτιμες. Για να φτάσει όμως ένα τέτοιο βιβλίο στα χέρια του θα πρέπει κάποιος να φροντίσει γι’ αυτό. Κάποιος που θα κάνει τον κόπο να ανακαλύψει πρώτος τέτοιους μικρούς θησαυρούς. Κι αυτοί είναι οι γονείς, είναι οι παππούδες και οι γιαγιάδες, είναι οι άνθρωποι από το περιβάλλον του παιδιού που το αγαπούν και το νοιάζονται.

 

- Ποιο ήταν το αγαπημένο σας Χριστουγεννιάτικο παραμύθι ως παιδί;

Η Χριστουγεννιάτικη ιστορία του Καρόλου Ντίκενς. Δεν σας κρύβω πως πολλές φορές ακόμη και σήμερα τη διαβάζω την περίοδο των Χριστουγέννων και είναι πάντα σαν να τη διαβάζω για πρώτη φορά ανακαλύπτοντας μια καινούργια ξεχωριστή διάσταση.

 

- Έχετε σκεφτεί την επόμενή σας ιστορία; Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σας στόχοι ως προς τις παιδικές ιστορίες;
 Υπάρχουν τόσες πολλές ιστορίες στο μυαλό μου, τόσες πολλές ιστορίες στα συρτάρια μου που για να απαντήσω στην ερώτησή σας θα πρέπει πρώτα να τα νοικοκυρέψω και να τα βάλω όλα σε μια τάξη. Δεν σας κρύβω όμως πως αυτή τη στιγμή είναι έτοιμα εικονογραφημένα βιβλία που περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους για να τυπωθούν.

 

- Πείτε μας και πως μπορούμε να βρούμε εσάς και τα βιβλία σας.
Τα βιβλία μου κυκλοφορούν στις εκδόσεις ΘΥΡΑ και ΑΘΩΣ. Δυο εκδοτικοί οίκοι που δεν σας κρύβω μου χαρίζουν βιβλία υψηλής αισθητικής και ποιότητας και τους ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό. Επίσης οι αναγνώστες μπορούν να ανατρέχουν για να ενημερώνονται στην ιστοσελίδα μου  https://anna-iakobou.gr και στο κανάλι μου στο youtube.

 

- Μια ευχή για το 2022...

Εύχομαι να μπορείτε να ονειρεύεστε σαν τον Καραγκιόζη.

 


Η συγγραφέας Αννα Ιακώβου γεννήθηκε στην Αρτα και έζησε εκεί τα πρώτα χρόνια της ζωής της. Από το 2000, που εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο, μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει 52 τίτλοι βιβλίων, που αγαπήθηκαν από μικρούς και μεγάλους. Βραβεύτηκε από τον Κύκλο Παιδικού Βιβλίου, τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών για το σύνολο του έργου της και την πολυετή, ποιοτική προσφορά της στο ορθόδοξο, παιδικό βιβλίο. Το 2018 τιμήθηκε από την Ένωση Αγιοπαρασκευουσίων Κρήνης Μικράς Ασίας για το συγγραφικό της έργο και τη συμβολή της στην προβολή του ιερομάρτυρα αγίου Γεωργίου Καρασταμάτη.