Κυριακή, 12 Ιουνίου 2022 08:09

Ο Αλέξανδρος Καρλής των «Φυστικί σαλόνι» στην «Ε»: “Ολα πάνε βάσει της αισθητικής μας και της ενέργειας με το κοινό”

Γράφτηκε από την
Ο Αλέξανδρος Καρλής των «Φυστικί σαλόνι» στην «Ε»: “Ολα πάνε βάσει της αισθητικής μας και της ενέργειας με το κοινό”

 

Συνέντευξη στη Γιούλα Σαρδέλη

Με τον πιο χαρούμενο τρόπο θα κλείσει απόψε το διήμερο Φεστιβάλ στο Μαγγανιακό Μεσσηνίας, αφού στη σκηνή του θα ανέβουν για ένα παραδοσιακό γλέντι οι “Φυστικί σαλόνι”.

Το συγκρότημα γεννήθηκε το 2010 στην Αθήνα και “βαφτίστηκε” στα νερά του Αιγαίου. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει αλλαγές στη σύνθεσή του. Η σημερινή του μορφή, τα μέλη είναι οι: Αγγελος Πίσχινας (λαούτο, φωνή), Γιώργος Χατζηγεωργίου (βιολί, φωνή), Αλέξανδρος Καρλής (κοντραμπάσο, φωνή). Ανά καιρούς το φουλ σχήμα ολοκληρώνεται με την Ελεάνα Παπανικολοπούλου (φωνή, κρουστά) και τον Σίμο Παπασπύρου (νευ, φωνή).

Ο Αλέξανδρος Καρλής μίλησε στην “Ε”: 

 - Προβλέψιμη ερώτηση, αλλά το όνομά σας βγαίνει από τα μπαρόκ σαλόνια "Λουίς Κενζ"; Γιατί "φυστικί" και γιατί "σαλόνι";

Το όνομα “Φυστικί σαλόνι” προέκυψε από το προφανές. Το 2010 ο Αγγελος μαζί με κάποια άλλα παιδιά έμεναν σε ένα σπίτι στα Πετράλωνα, του οποίου το σαλόνι ήταν σε φυστικί απόχρωση. Επιπλα και τοίχοι... Εκεί πρωτοβρεθήκαμε και αρχίσαμε να παίζουμε μουσική. “Νονά” του σχήματος ήταν η Ελεάνα Παπανικολοπούλου που τραγουδάει και παίζει κρουστά.

 

 - Πώς γνωριστήκατε και πώς φτάνετε μουσικά στο σήμερα;

Εγώ (Αλέξανδρος), ο Σίμος και ο Αγγελος γνωριζόμαστε από τη Χαλκίδα που είναι ο τόπος καταγωγής μας. Με την Ελεάνα γνωριστήκαμε στο “Φυστικί σαλόνι” στα Πετράλωνα και με τον Γιώργο γνωριστήκαμε στη γενέτειρά του, τη Σύρο. Μουσικά βρισκόμαστε κατά βάση στη μουσική του πελάγους και όχι μόνο…

 

 - Τι είδους τραγούδια αγαπάτε να παίζετε και ποια θέση έχουν στο ρεπερτόριό σας οι δικές σας συνθέσεις;

Το ρεπερτόριό μας είναι κατά βάση η μουσική του Αιγαίου Πελάγους λόγω της μεγάλης μας αγάπης για τη νησιωτική μουσική και τον χορό. Βέβαια αγαπάμε και παίζουμε μουσική από όλη την Ελλάδα, Ήπειρο, Μακεδονία, Θράκη, Κρήτη. Δικές μας συνθέσεις δεν έχουμε ακόμα, με εξαίρεση κάποια κομμάτια του Αγγελου που τα βάζει σε ανύποπτο χρόνο και αυτοσχεδιάζουμε.

 

 - Πώς είναι μέχρι τώρα η υποδοχή του κοινού στη μετά Covid εποχή;

Η υποδοχή του κοινού είναι πάντα ζεστή. Εξάλλου στο “Φυστικί σαλόνι” έχουν εξέχουσα θέση από πάντα οι χορευτές και οι γλεντζέδες... Στη μετά Covid εποχή είναι απλά όλοι λίγο πιο… λυσσασμένοι για γλέντι, χορό, επαφή και επικοινωνία!

 

 - Ποιο τραγούδι έχετε βαρεθεί να σας ζητάνε να παίξετε και ποιο δε θα βαρεθείτε ποτέ να τραγουδάτε;

Ανάλογα την περίοδο και τα γούστα πάντα υπάρχουν κάποια τραγούδια που γουστάρουμε πιο πολύ να τα παίζουμε. Συνήθως είναι εκείνα που είναι καινούργια και τα έχουμε πιο “φρέσκα”. Που είναι ακόμα προς εξερεύνηση. Γιατί το ρεπερτόριό μας είναι τεράστιο και συχνά εμπλουτίζεται. Οπότε όταν βάζουμε κάποιο καινούργιο τραγούδι, συνήθως αυτό το παίζουμε με περισσότερο ενδιαφέρον από κάποιο άλλο που έχει ''παλιώσει'' στο σετ μας. Και φυσικά όλο αυτό κάνει κύκλους. Μας ζητάνε διάφορα οι φίλοι που έρχονται να μας ακούσουν και να χορέψουν. Κάποιες φορές αυτό που ζητάνε δεν ταιριάζει με τη χρονική στιγμή του γλεντιού. Κάποιες άλλες ταιριάζει... Ολα πάνε βάσει της αισθητικής μας και της ενέργειας με το κοινό. Συνδεόμαστε.

 

 - Τι σχέση κρατάτε με τη μουσική που δεν είναι σε παραδοσιακά μονοπάτια; Την αγγλόφωνη, το ροκ, το τραπ;

Για την τραπ ούτε κουβέντα. Γενικά όλοι μας ακούμε διάφορες μουσικές, όπως είναι φυσιολογικό. Η σχέση μπορώ να πω είναι πολύ στενή! Ούτως ή άλλως η μουσική είναι μία. Οι ταμπέλες που βάζουμε είναι απλά για να συνεννοούμαστε. Τι πιο πανκ από μια τσαμπούνα και ένα τουμπάκι; Τι πιο ροκ εντ ρολ από έναν θερμιώτικο μπάλο;

 

 - Συνδέεται το στιλ σας με το ύφος των αφισών σας; Ρομαντικό, "τσαρουχικό", ταξιδιάρικο, σε παρατεταμένη παιδικότητα;

Στις αφίσες μας υπάρχει μία αισθητική της λαϊκής ζωγραφικής με έντονο το θαλασσινό στοιχείο που μας αρέσει πολύ. Ταιριάζει με αυτό που κάνουμε. Ταξιδεύουμε στην Ελλάδα, τα καλοκαίρια στις Κυκλάδες και παίζουμε μουσική της θάλασσας, της στεριάς, του αέρα και της φωτιάς. Στο σήμερα που όλα είναι κονσέρβα, το να μπεις σε ένα καράβι με τους φίλους σου και να ταξιδέψεις από νησί σε νησί, να κοιμάσαι τη μία κάτω από τον κέδρο και την άλλη στο πιο όμορφο σπίτι του νησιού, παίζοντας μουσική και δημιουργώντας ωραίες καταστάσεις σε πανέμορφα μέρη, ναι αυτό είναι ρομαντικό. Και μένει ανεξίτηλη εικόνα σε εμάς, αλλά και στους ανθρώπους που έτυχε να βρίσκονται εκεί.

 

 - Επόμενοι στόχοι μετά τα λάιβ του καλοκαιριού; Κάποιος δίσκος ίσως; Κάποια άλλη συναυλία θα προκύψει στη Μεσσηνία;

Δεν υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι στόχοι. Δεν έχουμε ακόμα κάτι για ηχογράφηση, αλλά ποτέ δεν ξέρεις... Το ελληνικό καλοκαίρι είναι μεγάλο! 


NEWSLETTER