Σάββατο, 17 Αυγούστου 2013 08:15

Νίκος Γιαννακόπουλος: Ο Καλαματιανός ξενοδόχος όταν… παλεύει στην Πρέβεζα

Νίκος Γιαννακόπουλος: Ο Καλαματιανός ξενοδόχος όταν… παλεύει στην Πρέβεζα

Ξεκίνησε από 15 χρονών και από το "Motel Xenia" της Καλαμάτας... Πέρασε από όλα τα μεγάλα ξενοδοχεία της χώρας, ως υπεύθυνος και σήμερα κάνει το δικό του τολμηρό επιχειρηματικό άνοιγμα μέσα στην κρίση, με το "Preveza Sunset Beach Resort". Ο Νίκος Γιαννακόπουλος είναι ένας αυτοδημιούργητος ξενοδόχος, που αγαπά και εργάζεται αδιάκοπα στο χώρο του τουρισμού. Με αφορμή τις ολιγοήμερες διακοπές του στην Καλαμάτα και ένα reunion συμμαθητών, μίλησε στην "Ε" για την Πρέβεζα, τη Μεσσηνία και τον τουρισμό.

 - Ενας Καλαματιανός που ζει και δραστηριοποιείται στην Πρέβεζα. Πώς βρεθήκατε εκεί;

"Εχω πάρει μέσω leasing το "Preveza Beach Hotel". Ηθελα στο τέλος της καριέρας μου να αναλάβω κάτι εξ’ ολοκλήρου. Εκανα μια έρευνα, πίστευα ότι μπορώ να τα καταφέρω, αν και με δυσκόλεψε πολύ το γεγονός ότι αμέσως μετά ξέσπασε η κρίση. Αυτή είχε ως αποτέλεσμα σε περιοχές που δεν ήταν διαφημισμένες, να κάνει ακόμα πιο δύσκολο τον ερχομό των tour operators από το εξωτερικό. Η επιλογή να ζήσω μόνιμα στην Πρέβεζα έχει να κάνει καθαρά με την επιχειρηματική επιλογή να επενδύσω στην μεγαλύτερη σε δυναμικότητα κλινών ξενοδοχειακή μονάδα της ακτογραμμής της Ηπείρου, το "Sunset Beach Resort", όπως το έχουμε μετονομάσει πρόσφατα. Για να επιτευχθούν οι στόχοι μας σε ένα τέτοιο οικονομικό περιβάλλον επιβάλλεται συνδυασμένη και εντατική προσπάθεια, οπότε εκ των πραγμάτων η μόνιμη εγκατάσταση μου στην περιοχή ήρθε ως φυσικό επακόλουθο. Αυτή την στιγμή είμαστε η μόνη ξενοδοχειακή μονάδα που μπορεί να παράσχει κορυφαίες υπηρεσίες σε μεγάλο αριθμό πελατών σε εποχιακό, συνεδριακό και ad hoc τουρισμό, και να εξυπηρετήσει τις ανάγκες πρακτορείων και tour operators".

 

- Το leasing πώς λειτούργησε; Σας βοήθησε ή σας επιφόρτισε με επιπλέον άγχος;

"Κοιτάξτε, με τους νέους νόμους και τα χαράτσια, τα υπερκέρδη και την υπεραξία, φορολογήθηκα εφάπαξ, άσχετα αν το ξενοδοχείο θα είναι δικό μου στο μέλλον ή όχι. Εγώ δηλαδή προπληρώνω την υπεραξία, τα κέρδη των επόμενων ετών... σήμερα"!

 

- Πώς ξεκίνησε η ενασχόληση με τον τουρισμό;

"Ξεκίνησα από 15 ετών, στο "Motel Xenia" Καλαμάτας, το σημερινό "Filoxenia" δίπλα στον πατέρα μου. Είχε 22 δωμάτια και ξεχωριστό πάρκινγκ για κάθε ένα από αυτά. Για την εποχή του προσέφερε πολύ υψηλές υπηρεσίες. Διευθυντής ήταν ο Κώστας ο Γκίζας και αυτός με μπόλιασε. Στη συνέχεια δούλεψα στα κρουαζιερόπλοια του Καραγιώργη για ένα χρόνο και μετά τελείωσα τη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων. Ακολούθησαν τα St. George Lycabetus, το Holiday Inn, το Meridien, τα Divani Caravel. Λίγο πριν τη σύνταξη, δεν ήθελα να νιώθω... out of order, ήθελα να κάνω κάτι δικό μου".

 

- Γιατί λέτε ότι η Πρέβεζα δεν είναι ένας ιδιαίτερα γνωστός προορισμός;

"Η ακτογραμμή της Πρέβεζας στο Ιόνιο έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα. Η Πάργα και η Λευκάδα έχουν μικρά ξενοδοχεία, τα οποία έχουν ήδη κάνει συμβόλαια και οι πράκτορες δε θέλουν να επεκταθούν άλλο, γιατί τους κοστίζει. Το ξενοδοχείο που πήρα είναι το μεγαλύτερο από το Ρίο μέχρι την Κόνιτσα, αλλά δεν έχει δίπλα του άλλα ξενοδοχεία, για να υπάρχουν επιλογές για τους operators".

 

- Πολλά ακούσαμε φέτος ότι ο τουρισμός θα πήγαινε εξαιρετικά. Πώς ήταν τα πράγματα τελικά;

"Για τις πολυδιαφημισμένες περιοχές, Κρήτη, Ρόδο, Κω, Χαλκιδική, Αιγαίο, Ιόνιο, μπορούμε να πούμε ότι πήγαν καλά, αλλά ξέρω ότι σε όλη την Ελλάδα η αύξηση θα είναι μέχρι 12-13%. Μην ξεχνάμε ότι πέρυσι η χρονιά ήταν απογοητευτική! Ηταν όμως μια καλή χρονιά το 2013 γενικά. Εγώ φέτος έκανα ένα πολύ καλό συμβόλαιο με το "Manesis Travel". Εχω ακόμη γραφεία από την Τσεχία και προσπαθώ να κλείσω με τη Βουλγαρία και τη Γαλλία. Κάνω μόνος μου την έρευνα και τις προτάσεις. Ο Ελληνικός τουρισμός φέτος, εάν δούμε τους αριθμούς, έχει σημειώσει μία πάρα πολύ καλή επίδοση λειτουργώντας σε ένα περιβάλλον κρίσης και αβεβαιότητας. Η χώρα μας θα έχει φέτος 17 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις σημειώνοντας μία αύξηση 10% σε σχέση με το 2012, ενώ τα έσοδα του τουρισμού θα πλησιάσουν τα 11,5 δις ευρώ σημειώνοντας αύξηση 15% σε σχέση με πέρσι, ενισχύοντας κατά 1,3% το εθνικό ΑΕΠ. Τα νούμερα όμως, όπως πάντα, δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα και δεν σημαίνει ότι η αύξηση φέτος έχει ισοσκελισμένη διασπορά. Η δραματική μείωση του εσωτερικού τουρισμού έχει φέρει ορισμένες περιοχές και επιχειρήσεις σε πολύ δύσκολη θέση. Συμπερασματικά όταν μιλάμε για καλή χρονιά θα πρέπει να μην εξετάζουμε μόνο τα απόλυτα νούμερα, αλλά να δούμε και πως μπορεί να τονωθεί ο εσωτερικός τουρισμός, οποίος μέσω της  κοινωνικής τουριστικής παρέμβασης θα μπορούσε να τονωθεί".

 

- Την Πρέβεζα την ήξερε ο κόσμος πιστεύετε;

"Οχι. Μόλις έρχονται βέβαια οι τουρίστες ενθουσιάζονται, αλλά δυστυχώς δεν είναι ιδιαίτερα προβεβλημένη".

 

- Τι μπορεί να δει κανείς στην Πρέβεζα, όταν έρθει;

"Την αρχαία Νικόπολη, τη θάλασσα, το σπίτι του Καρυωτάκη, το ιστορικό κέντρο, τα μαγαζιά, τη νυχτερινή ζωή, τον Αχεροντα για extreme sports, την Πάργα, τη Λευκάδα, τα Γιάννενα σε μία ώρα με το αμάξι, τα Σύβοτα".

 

- Πώς σας αντιμετώπισαν οι ντόπιοι μόλις αναλάβατε;

"Οχι καλά. Θα είχα προχωρήσει περισσότερο πιστεύω. Το προσωπικό δε συνεργαζόταν 100%. Είχε μείνει πίσω στις απόψεις... Υπήρχε μια παλαιωμένη νοοτροπία στις υπηρεσίες, την οποία προσπαθώ να αλλάξω. Νομίζω πάντως πως οι Μεσσήνιοι έχουμε μια τελείως διαφορετική κουλτούρα σαν άνθρωποι. Είμαστε πολύ ανοικτά μυαλά".

 

- Εχετε Μεσσήνιους στο ξενοδοχείο;

"Εχουμε 3 κοπέλες που σπουδάζουν στα ΤΕΙ και δουλεύουν σε εμάς".

 

- Πώς την είδατε την Καλαμάτα, φέτος που ξανακατεβήκατε για διακοπές;

"Δεν είναι τυχαίο που ζούμε σε μια τόσο μεγάλη ομορφιά. Εχουμε ένα πολύ καλό υπόβαθρο. Μπορεί να έχουμε γκρίνιες μεταξύ μας, αλλά βλέπω πως όταν υπάρχει ένας κοινός στόχος, όπως η βελτίωση του οδικού δικτύου, θα εργαστούμε όλοι προς την ίδια κατεύθυνση. Κι εσείς από τις εφημερίδες πιέζετε για να γίνει το καλύτερο. Η Μεσσηνία έχει μια ευωδία! Οταν μπαίνει η άνοιξη, ο κόσμος περιποιείται τις αυλές, υποδέχεται το καλοκαίρι και τους επισκέπτες! Δε το συναντώ αυτό αλλού"...

 

- Η Μεσσηνία μπορεί να πάει και καλύτερα, σε τουριστικό επίπεδο;

"Φυσικά και έχουμε ευθύνη για αυτό. "Χαϊδέψαμε" άλλες περιοχές, τις προβάλλαμε στο φουλ, παρότι και εδώ είχαμε έναν εξαιρετικό τόπο. Δεν είχαμε δρόμο επίσης! Αρα μετά τις δεκαετίες του ’60 - ’70, πέσαμε σε μία χειμερία νάρκη. Τώρα αυτό αλλάζει, κάναμε restart και για τον εσωτερικό και για τον εξωτερικό τουρισμό. Στο πρώτο θα βοηθήσει το οδικό δίκτυο και στο δεύτερο βοήθησε πολύ η Costa Navarino εννοείται. Είναι κλειδί αυτή τη στιγμή, για την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Ο καπετάν Βασίλης μου είχε πει 2 πράγματα, τα οποία μου έγιναν μαθήματα: "Θέλω να δω τις τελευταίες σελίδες της ζωής μου, μέσα από τις πρωτοβουλίες που δίνω στα παιδιά μου" και "Στην Ελλάδα για να κάνεις κάτι πρέπει να είσαι ή τρελός ή πεισματάρης". Οι ξένοι μου μιλάνε για την Costa Navarino, φυσικά και την ξέρουν. Είναι γνωστή στους 75.000 καλύτερους γκόλφερς του κόσμου καταρχάς"!

 

- Τι πρέπει να προσέξουν οι Μεσσήνιοι ξενοδόχοι;

"Αυτή την τάση που βλέπω τελευταία, την ... επεκτατική από τους πράκτορες του εξωτερικού. Να προσέξουμε να μη γίνουμε όπως στην Κέρκυρα. Η Κέρκυρα ήταν η εκκίνηση του τουρισμού στην Ελλάδα. Εγινε χαμός, έγιναν ξενοδοχεία και ήρθαν οι operators και νοίκιασαν φασόν τα δωμάτια, με μεγάλες προκαταβολές. Στη συνέχεια τους βοήθησαν συνεταιρικά να χτίσουν ξενοδοχεία. Σταδιακά όμως η Κέρκυρα έχασε το χαρακτήρα της. Οι operators άρχισαν να κατεβάζουν τις τιμές και έφερναν μόνο τους έφηβους τουρίστες, με αποτέλεσμα να εκφυλιστεί ο τουρισμός της περιοχής. Θέλει προσοχή, γιατί μετά τα ξενοδοχεία κλείνουν, ο τόπος χάνει την αίγλη του. Να μη χαθεί το όνομα του προορισμού μας, η ταυτότητά μας, στο όνομα των ταξιδιωτικών γραφείων του εξωτερικού".

 

- Μεγαλώνοντας στην Καλαμάτα, τι ήταν αυτό που σας στιγμάτισε;

"Οχι μόνο εμένα, αλλά ολόκληρη τη γενιά μου... Στην Καλαμάτα υπήρχαν πολλές οικογένειες της λεγόμενης μεσαίας τάξης, που θεωρώ ότι αποτέλεσαν σημαντικό κοινωνικό παράγοντα. Η Καλαμάτα έβγαλε πολλούς μεγάλους επιχειρηματίες, των οποίων τα παιδιά έκαναν παρέα με όλα τα άλλα παιδιά της γειτονιάς και του σχολείου. Αυτό μας έκανε να είμαστε μια γενιά με ανοικτό μυαλό".

 

- Ερχονται Μεσσήνιοι παλιοί γνωστοί σας στο ξενοδοχείο;

"Ερχονται και φυσικά τους κάνω πολύ καλύτερες τιμές, από τη χαρά μου που θα τους δω! Εχουν έρθει ο Σταύρος ο Μπένος, η Περιηγητική Λέσχη Μεσσήνης, ο φίλος μου ο Γιάννης ο Κουτραφούρης, ο γιατρός ο Τσολάκος, Μένουν σε μένα επίσης τραγουδιστές και ηθοποιοί, που περνούν από την περιοχή για τις περιοδείες τους".

 

 

Περισσότερα για το ξενοδοχείο μπορεί κανείς να δει στο http://prevezabeach.com.