Κυριακή, 25 Αυγούστου 2013 07:24

Γιώργος Πουλοκέφαλος: Επιμένει στην Περιφέρεια και όχι για δήμαρχος Σπάρτης

Γιώργος Πουλοκέφαλος: Επιμένει στην Περιφέρεια και όχι για δήμαρχος Σπάρτης

Η Περιφέρεια είναι η προτεραιότητα, ο στόχος και το πολιτικό πεδίο για τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου Γιώργο Πουλοκέφαλο και όχι ο Δήμος Σπάρτης. Αυτό ξεκαθαρίζει ο ίδιος σε συνέντευξή του στην "Ε".

Υποστηρίζει πως "η έλλειψη απαρτίας που παρουσιάστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο σε δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις ήταν τεχνητή" και δεν θεωρεί "σε καμία περίπτωση ότι παρουσιάζει εικόνα κόπωσης και διάλυσης".

Αναφέρει ότι "η "Νέα Πελοπόννησος" ξεκίνησε σαν μια πολιτικά ανεξάρτητη αυτοδιοικητική πρόταση, με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, και τέτοια πρέπει κατά τη γνώμη μου να παραμείνει" κι εκτιμά πως "τα κομματικά χρίσματα είναι τόσο ξεπερασμένα και παρωχημένα που μόνον το άκουσμά τους μας παραπέμπει σε άλλες εποχές".

Ο κ. Πουλοκέφαλος υποστηρίζει ότι "σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του ΠΕ.ΣΥ. δεν υπάρχει χρονικό όριο στις τοποθετήσεις του περιφερειάρχη" και παρατηρεί πως "εντός του 2015 θα έχουν "στηθεί" οι αναγκαίες εγκαταστάσεις της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων και σαν Περιφέρεια Πελοποννήσου θα έχουμε κερδίσει το στοίχημα".

Επισημαίνει πως ο αυτοκινητόδρομος Λεύκτρο - Σπάρτη "είναι μια οδική αρτηρία κεφαλαιώδους σημασίας για την ανάπτυξη της Λακωνίας" και θεωρεί ότι θα πρέπει στην επόμενη προγραμματική περίοδο να προχωρήσει, να γίνει παραευρώτειος μέχρι το Δήμο Ευρώτα και παραλιακά να φθάσει μέχρι το λιμάνι του Γυθείου.

 

- Τελικά το Περιφερειακό Συμβούλιο στάθηκε στα πόδια του, δε θα αντιμετωπίσει ξανά ζητήματα απαρτίας; Γιατί εμφανίζει εικόνα διάλυσης και απαξίωσης;

"Το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι και πρέπει να παραμείνει ένα ζωντανό συλλογικό όργανο σε μια χρονική περίοδο μάλιστα, που έχει απαξιωθεί η πολιτική γενικότερα και η πολιτική απάθεια τείνει να πάρει χαρακτηριστικά επιδημίας που διαπερνά όλα τα κοινωνικά στρώματα. Η αίσθηση που εισπράττει η σημερινή ελληνική κοινωνία είναι ότι η συστημική κρίση και οι οικονομικές νομοτέλειες καθιστούν περιττό τον πολιτικό λόγο. Στο ΠΕ.ΣΥ. Πελοποννήσου αποδεικνύουμε με δουλειά και με θεματολογία στην ημερήσια διάταξη, ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που παραπάνω περιέγραψα. Δεν με φοβίζουν οι δυναμικές αντιπαραθέσεις, όταν γίνονται με πολιτικούς όρους. Δεν θεωρώ σε καμία περίπτωση ότι παρουσιάζει εικόνα κόπωσης και διάλυσης, κάθε άλλο, νομίζω ότι βαδίζοντας προς το τέλος της θητείας της πρώτης εφαρμογής του θεσμού της αιρετής Περιφέρειας έχει ωριμάσει και αυτό είναι φυσικό. Οπως, επίσης, πιστεύω ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν υπάρχουν κουρασμένοι και αμέτοχοι πολίτες. Η έλλειψη απαρτίας που παρουσιάστηκε σε δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις ήταν τεχνητή, αφού τα μέλη μίας συγκεκριμένης παράταξης απουσίαζαν σχεδόν όλα, επειδή υπήρχε σαν θέμα συζήτησης εκτός ημερήσιας διάταξης το ζήτημα της ΕΡΤ. Οι τακτικισμοί όμως είναι και αυτοί μέσα στο πολιτικό παιχνίδι. Μην μας ξαφνιάζουν επομένως τέτοιες κινήσεις, άλλωστε όλοι κρινόμαστε. Στα συλλογικά όργανα ζητήματα τεχνητής έλλειψης απαρτίας είναι κάτι σύνηθες και όχι κατ’ ανάγκη επιλήψιμο".

- Με τους "κοπανατζήδες" δε θα έπρεπε να έχει δοθεί λύση; Να έχει γίνει η αντικατάστασή τους;

"Είναι γεγονός ότι υπάρχουν μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου που απουσιάζουν συστηματικά. Μερικοί απουσιάζουν δικαιολογημένα που γνωρίζω το λόγο και κάποιοι αδικαιολόγητα. Εχει ήδη σταλεί επιστολή σε όλους τους απόντες, που παραβιάζουν τον κανονισμό, για απουσία τριών συνεχόμενων συνεδριάσεων, να δικαιολογήσουν την απουσία τους. Στη συνέχεια το ΠΕ.ΣΥ. θα προχωρήσει με απόφασή του στην αντικατάστασή τους. Για τους αδικαιολογήτως απόντες δεν θα υπάρξει καμία επιείκεια, τα περιθώρια ανοχής έχουν ήδη εξαντληθεί".

- Στον απολογισμό σας παρουσιάσατε σημαντικά μέτρα αναθεώρησης του κανονισμού λειτουργίας του Συμβουλίου. Γιατί δεν προχώρησαν; Ποια είναι τα μέτρα που θα ενισχύσουν το ρόλο και τη λειτουργία του Συμβουλίου;

"Είναι αλήθεια ότι κανένας κανονισμός δεν είναι τέλειος. Υπάρχουν προβλήματα που προκύπτουν μέσα από την εφαρμογή του και ανακαλύπτονται στην πορεία και αυτό είναι επίσης λογικό. Ενας νεοπαγής θεσμός θα έχει και προβλήματα και εδώ οφείλουμε να λάβουμε υπόψη και την παράμετρο του χρόνου, αφού ο θεσμός του "Καλλικράτη" όλοι γνωρίζουμε ότι συστάθηκε με αυστηρά χρονικά περιθώρια. Στον απολογισμό εντοπίστηκαν 10 τέτοια σημεία που χρήζουν επαναδιατύπωσης και ανασχεδιασμού και πιθανόν να υπάρχουν και άλλα τέτοια. Θεωρώ ότι έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες να γίνουν αυτές οι αλλαγές του κανονισμού λειτουργίας του ΠΕ.ΣΥ. και σκοπεύω άμεσα να το εισαγάγω σαν θέμα. Ο ρόλος του ΠΕ.ΣΥ. θα ενισχυθεί αν του δώσουμε περισσότερα πολιτικά χαρακτηριστικά, να συζητάμε όλο και περισσότερα πολιτικά θέματα που απασχολούν ή θα απασχολήσουν στο μέλλον την Περιφέρειά μας, να τολμάμε να "ανοίγουμε δρόμους" άφοβα και αυτό μπορεί να γίνει, αφού έχει καταδειχθεί ότι μπορούμε να συζητάμε για όλα τα θέματα".

 

"Δεν υπάρχει όριο στις

ομιλίες του περιφερειάρχη"

 

- Το Περιφερειακό Συμβούλιο λειτουργεί περιφερειαρχοκεντρικά. Ο περιφερειάρχης μιλάει όσο και όποτε θέλει. Δε σας προβληματίζει το γεγονός αυτό; Προβλέπεται, δεν μπορεί να αλλάξει;

"Δεν συμφωνώ στην εκτίμησή σας. Το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι ένα συλλογικό όργανο που λειτουργεί με κανονισμό και όρους δημοκρατίας που πολλές φορές γίνεται και κατάχρηση των δημοκρατικών διαδικασιών, δεν έχει φιμωθεί κανείς. Λειτουργεί βέβαια και μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια, ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος. Φοβάται σήμερα κανείς το δημόσιο δημοκρατικό διάλογο; Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του ΠΕ.ΣΥ. δεν υπάρχει χρονικό όριο στις τοποθετήσεις του περιφερειάρχη. Αυτός ο κανονισμός υπάρχει και αυτός εφαρμόζεται. Στα σημεία της αναθεώρησης του κανονισμού αυτό το στοιχείο έχει επισημανθεί και υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση".

- Από τα στοιχεία που επικρίνονται είναι οι προσωπικές επιθέσεις του περιφερειάρχη προς μέλη του Συμβουλίου. Δεν απαξιώνουν το ρόλο και την εικόνα του οργάνου; Ο πρόεδρος δεν έχει ευθύνη; Δεν μπορεί να παρέμβει και να δώσει ένα τέλος;

"Σε ένα ζωντανό πολιτικό όργανο που πρέπει να πιάνει το σφυγμό της εποχής με αμεσότητα και υπευθυνότητα, υπάρχουν και εντάσεις και δυναμικές πολιτικές τοποθετήσεις. Στο παρελθόν έχουν υπάρξει και προσωπικές επιθέσεις, για τις οποίες ο κανονισμός έχει προβλέψει να ζητείται ο λόγος επί προσωπικού. Σε όλες τις περιπτώσεις όταν ζητείται ο λόγος επί προσωπικού από οιοδήποτε μέλος, έχει εφαρμοσθεί ο κανονισμός, εξαιρουμένης μόνον μιας περίπτωσης, που εκεί το προεδρείο έκρινε κατά πλειοψηφία αντίθετα, για λόγους ηρεμίας και μη περαιτέρω όξυνσης μιας ήδη παρατεταμένης κατάστασης στη συνεδρίαση. Πρέπει, όμως, να γίνει κατανοητό ότι και οι εντάσεις είναι μέσα στο πολιτικό "παιχνίδι", αρκεί να γίνονται με πολιτικούς όρους και γι’ αυτό πασχίζουμε σαν προεδρείο. Θεωρώ ότι όλοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι από όλες τις παρατάξεις που απαρτίζουν το ΠΕ.ΣΥ. Πελοποννήσου, είναι πολιτικά στελέχη εξαιρετικά υψηλών προδιαγραφών, που θα τους ζήλευε κάθε συλλογικό όργανο. Και αυτό είναι ελπιδοφόρο για τον τόπο μας".

 "Ολα στο φως"

- Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δέχεται κατά καιρούς έντονη κριτική σε ζητήματα διαφάνειας. Δε δικαιούται ο πελοποννησιακός λαός να γνωρίζει τι έχουν πάρει τα μέσα ενημέρωσης από την Περιφέρεια από πληρωμένες καταχωρίσεις; Δεν είναι ζήτημα διαφάνειας και δημοκρατίας το συγκεκριμένο ζήτημα;

"Σήμερα η πολιτική ασκείται με πλήρη διαφάνεια και σε αυτό έχει συντελέσει το σύστημα "Διαύγεια" και δεν μένει τίποτα πλέον κρυφό. Αυτό που ήταν κάποτε ζητούμενο, σήμερα είναι πραγματικότητα. Ο πολίτης σήμερα πρέπει να γνωρίζει πού πάει και το τελευταίο ευρώ. Ο,τι έχει σχέση με τα ΜΜΕ και εδώ ισχύει το ίδιο. Εδώ και 2,5 χρόνια όλα είναι στο φως, τίποτα στο σκοτάδι και κάτω από το τραπέζι".

- Τα πολιτικά δεδομένα έχουν αλλάξει. Η "Νέα Πελοπόννησος" έχει μέλλον; Θα έχει τη στήριξη της Ν.Δ. αυτή τη φορά; Και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τι θα κάνουν σε μια τέτοια περίπτωση;

"Σαφώς και τα πολιτικά δεδομένα σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά τα χαρακτηρίζει η ρευστότητα και η πολιτική αβεβαιότητα προβάλλει επικίνδυνα σε κάθε έκφανση της πολιτικής ζωής του τόπου μας. Κάθε τι που ήταν δεδομένο μέχρι εχθές, μπορεί αύριο να είναι ξεπερασμένο. Στην Ελλάδα της κρίσης τα πάντα εδράζονται σε "κινούμενη άμμο". Αυτό που πασχίζουμε 2,5 χρόνια στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι να ξεφύγουμε από τους νόμους της ραθυμίας, της αδράνειας και της πολιτικής απάθειας και να περάσουμε στη δράση. Και νομίζω ότι τα έχουμε καταφέρει, αλλάζουμε δομές και στερεότυπα που είχαν παγιωθεί σαν ανυπέρβλητα εμπόδια, χρόνια τώρα. Η Ελλάδα της κρίσης απαιτεί συνοχή και μάχη, από όλους μας, θέλει αφύπνιση και "εγερτήριες ιδέες", διαφορετικά κινδυνεύει και η εθνική μας υπόσταση και η εθνική μας αυτοτέλεια. Η "Νέα Πελοπόννησος" ξεκίνησε σαν μια πολιτικά ανεξάρτητη αυτοδιοικητική πρόταση, με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, και τέτοια πρέπει κατά τη γνώμη μου να παραμείνει. Τα κομματικά χρίσματα είναι τόσο ξεπερασμένα και παρωχημένα που μόνον το άκουσμά τους μας παραπέμπει σε άλλες εποχές. Το εγχείρημα της "Νέας Πελοποννήσου" είναι και φιλόδοξο, αλλά και ελπιδοφόρο, γιατί μπορούμε να συζητάμε και να συνθέτουμε πολιτικές θέσεις".

- Εκφράσατε, το τελευταίο διάστημα, τις απόψεις σας για σοβαρά ζητήματα και δεχθήκατε επιθέσεις από μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται φιλικά στην ηγεσία της Περιφέρειας. Πώς το σχολιάζετε;

"Ναι πήρα θέση με παρρησία για τον τρόπο κλεισίματος της ΕΡΤ και για την "μαύρη κουρτίνα" στις τηλεοπτικές οθόνες και θα ξαναπάρω οποτεδήποτε το κρίνω αναγκαίο. Στη δημοκρατία μας δεν υπάρχουν κλισέ και απαγορευτικά πλαίσια. Η ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης δεν μπορεί να είναι ζητούμενο. Υπερασπίζομαι την άποψη ότι η "πολιτική σιωπή" δεν είναι χρυσός. Για όλα τα διαλαμβανόμενα γύρω μας στην μνημονιακή Ελλάδα ως πολίτες θα πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι. Δεν υπάρχουν σήμερα εφαρμοζόμενες πολιτικές που να είναι "πατριωτικές" και "σωτήριες" και ταυτόχρονα να αφήνουν πίσω τους κοινωνικά ερείπια. Πάντως, όπως και να ’χει δεν θα διστάσω και στο μέλλον να πάρω θέση ως ενεργός πολίτης μιας παραπαίουσας δυστυχώς κοινωνίας, όταν τα λαμβανόμενα μέτρα, αντίδοτο της γενικευμένης κρίσης είναι σε λάθος κατεύθυνση, κατά τη δική μου ταπεινή άποψη. Θεωρώ ότι αυτό που λείπει από την σύγχρονη πολιτική σκηνή είναι μια νέα συλλογικότητα που θα εμπνέει τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας, μια συλλογικότητα ανασύνθεσης και αναστοχασμού που θα στηρίζεται στο ανθρώπινο δυναμικό μας, χωρίς διχασμούς και ασκήσεις ακροβασίας".

- Το ΠΑΣΟΚ έχει γίνει ένα μικρό κόμμα της αντιπολίτευσης. Σωστά το τιμώρησε ο ελληνικός λαός; Εχει μέλλον ή βλέπετε αλλαγές στον κεντροαριστερό χώρο;

"Οι παραμορφωτικοί φακοί ανήκουν στα αζήτητα της Ιστορίας. Το ΠΑΣΟΚ σαν κόμμα φέρνει μεγάλη ευθύνη για τον τρόπο που άσκησε την πολιτική εξουσία το χρονικό διάστημα που είχε την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας, όμως θεωρώ ότι φορτώθηκε και ευθύνες που ανήκαν σε άλλους, από κακούς χειρισμούς της ηγεσίας του και άγνοια πολιτικού κινδύνου και αναφέρομαι στην αντιπαράθεση για τα έργα και τις ημέρες του κόμματος της Ν.Δ. όταν ήταν στην κυβέρνηση. Τη μεγαλύτερη ευθύνη για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό και την υπερβολική αύξηση του εξωτερικού δανεισμού δεν την φέρνει το ΠΑΣΟΚ και αυτό το υποστηρίζουν αξιόπιστοι αναλυτές με στοιχεία που δεν αμφισβητούνται. Ομως, τώρα το τακτικό πλεονέκτημα που είχε το ΠΑΣΟΚ, δεν "μαζεύεται". Ο ελληνικός λαός δικαίως το τιμώρησε με αυτό το εκλογικό ποσοστό που προέκυψε εκ των πραγμάτων σαν "αποτέλεσμα της ανάγκης και ώριμο τέκνο της οργής"".

- Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι άκρο; Επικίνδυνος για τη χώρα, όπως υποστηρίζει και ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης;

"Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα της ελληνικής κοινωνίας που πασχίζει, όπως όλα τα άλλα, να διεκδικήσει την πολιτική εξουσία και να διαχειριστεί τις τύχες του τόπου, στόχο για τον οποίο ευελπιστούν όλοι οι πολιτικοί σχηματισμοί της χώρας. Η πολιτική επικινδυνότητα είναι εκτίμηση στην πολιτική αντιπαράθεση στοιχείο της πολιτικής παλαίστρας που "παίζει" κατά κόρον για όλους τους πολιτικούς αντιπάλους και για όλα. Για του λόγου το αληθές παρακολουθήστε μια συζήτηση στην ελληνική Βουλή. Μα μήπως και το οποιοδήποτε Περιφερειακό Συμβούλιο δεν είναι μια μικρογραφία της; Η καθήλωση όμως των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στα ίδια επίπεδα, όπως φαίνεται στις δημοσκοπήσεις, καταδεικνύει ότι η πολιτική του πρόταση για την υπέρβαση της κρίσης δεν πείθει".

Δρόμος μέχρι Γύθειο

- Το Λεύκτρο - Σπάρτη ολοκληρώνεται το 2014. Η ανάπτυξη έρχεται πιο κοντά στη Λακωνία;

"Σαφώς και είναι μια οδική αρτηρία κεφαλαιώδους σημασίας για την ανάπτυξη της Λακωνίας, αφού με αυτόν το τρόπο αίρεται η συγκοινωνιακή απομόνωση και η πρόσβαση στα μεγάλα αστικά κέντρα θα γίνεται πλέον με εντελώς διαφορετικές προϋποθέσεις και εμφανώς με μεγαλύτερη αμεσότητα με κέρδος και σε χρόνους και σε κόστος. Και επίσης θεωρώ ότι αυτός ο δρόμος θα πρέπει στην επόμενη προγραμματική περίοδο να προχωρήσει, να γίνει παραευρώτειος μέχρι το Δήμο Ευρώτα στην "καρδιά" της αγροτικής παραγωγής και εκείθεν παραλιακά να φθάσει μέχρι το λιμάνι του Γυθείου σαν τμήμα του ανατολικού οδικού άξονα. Ετσι κερδίζεται το χαμένο έδαφος για το Νομό Λακωνίας".

- Με τη διαχείριση των απορριμμάτων είστε αισιόδοξος; Θα δοθεί λύση μετά την ανάδειξη του προσωρινού ανάδοχου; Το ζήτημα της χωροθέτησης δε σας προβληματίζει;

"Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων είναι κατά τη γνώμη μου η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ορθώς και ο Πέτρος Τατούλης, αλλά και η πλειοψηφία του ΠΕΣΥ έδωσαν τη βαρύτητα που έπρεπε, ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος και να φτάσουμε μετά από διαδικασίες πρωτόγνωρες στην ανάδειξη του προσωρινού αναδόχου. Είμαι αισιόδοξος ότι το μεγάλο κρίσιμο βήμα έχει πραγματοποιηθεί και δεν είναι βήμα "μετέωρο", θα φτάσουμε με σιγουριά ως το τέλος, εντός των χρονοδιαγραμμάτων και εντός του 2015 θα έχουν "στηθεί" οι αναγκαίες εγκαταστάσεις της ολοκληρωμένης διαχείρισης και σαν Περιφέρεια Πελοποννήσου θα έχουμε κερδίσει το στοίχημα. Είμαι αισιόδοξος ότι όλα θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό απαρέγκλιτα. Η χωροθέτηση είναι σαφώς ένα ζήτημα, όμως θα πρέπει να καταλάβουν οι συμπολίτες μας ότι η νέα διαχείριση των στερεών αποβλήτων δεν έχει σχέση με τις χωματερές, τους ΧΑΔΑ και τους ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ που ξέρουμε μέχρι τώρα. Πάντως, ένα είναι σίγουρο ότι οι εγκαταστάσεις της ολοκληρωμένης διαχείρισης της Πελοποννήσου δεν θα χωροθετηθούν σε χώρο εκτός της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τα δικά μας στερεά απόβλητα δεν θα τα "φορτωθεί" άλλη Περιφέρεια".

- Τι γίνεται με τα αμαρτωλά έργα της Λακωνίας; Αποδόθηκαν οι ευθύνες, ολοκληρώθηκε ο έλεγχος της δικαιοσύνης;

"Για τα αμαρτωλά έργα της Λακωνίας για τα οποία έχουμε μιλήσει αρκετά στο παρελθόν, δρομολογούνται λύσεις στη κατεύθυνση ολοκλήρωσης τους και απόδοσής τους στους πολίτες. Οι τυχόν ποινικές ευθύνες είναι θέμα της δικαιοσύνης που έχουν ήδη παραπεμφθεί προ πολλού και αναμένονται τα αποτελέσματα. Το τμήμα παράκαμψη Βουτιάνων δόθηκε έστω και προσωρινά στην κυκλοφορία και το τμήμα Σκούρα - Πυρί επανεντάχθηκε στο ΕΣΠΑ".

- Η Λακωνία παραμένει χαμηλά στην ανάπτυξη. Τι φταίει; Πού πρέπει να στηριχθεί η προσπάθεια ανάκαμψης και ανάπτυξής της;

"Η Λακωνία έχει χάσει πολύτιμο χρόνο στο παρελθόν, δεν αξιοποίησε τις ευκαιρίες που της δόθηκαν και σήμερα παρουσιάζει μεγάλα αναπτυξιακά ελλείμματα. Η ανάπτυξη είναι ένα μεγάλο θέμα που δεν εξαντλείται στα ασφυκτικά όρια μιας συνέντευξης. Ομως, έχουμε κατανοήσει αυτή την υστέρηση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και δίνουμε μεγαλύτερο βάρος σε αυτή τη κατεύθυνση. Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχει μετατόπιση πόρων από όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα για τη Λακωνία, έχουν δρομολογηθεί αναπτυξιακά έργα και με την παράμετρο της κρίσης λαμβανόμενης, δεν έχουν ξαναγίνει στο παρελθόν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα".

- Ο Γιώργος Πουλοκέφαλος ετοιμάζεται για την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως λένε οι πληροφορίες; Θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Σπάρτης αυτή τη φορά;

"Θέλω να είμαι ειλικρινής, δεν σας κρύβω ότι έχουν πραγματοποιηθεί συζητήσεις για ενδεχόμενη κάθοδο ανεξάρτητου πολιτικά σχήματος για το Δήμο Σπάρτης και έχω αρνηθεί. Εμείς στη Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουμε ξεκινήσει μία προσπάθεια με το σχήμα της "Νέας Πελοποννήσου" που αποδίδει αποτελέσματα και που δεν μπορούμε να την αφήσουμε στη μέση. Αρα η προτεραιότητα, ο στόχος και το πολιτικό πεδίο είναι η Περιφέρεια".

- Η Σπάρτη δεν έχει αξιοποιήσει το όνομά της και η ευρύτερη περιοχή τους πολιτιστικούς της θησαυρούς. Τι πρέπει να γίνει για την αξιοποίησή τους;

"Η Σπάρτη διαθέτει ένα μοναδικό brand name μη επαρκώς αξιοποιημένο, διαθέτει ένα εξαιρετικό πολιτιστικό απόθεμα και μια ιστορία που ποτέ δεν δόθηκε η επιβαλλόμενη προσοχή, ώστε αυτό το κεφάλαιο να έχει προστιθέμενη αξία για τη σύγχρονη Σπάρτη και την τοπική της κοινωνία, αλλά και για τη Λακωνία γενικότερα. Για αυτή την αδυναμία υπάρχουν πολλοί λόγοι, αλλά κυρίως θεωρώ τους εξής δύο: Πρώτον το έλλειμμα της βούλησης εκ μέρους της Πολιτείας, αλλά και της πολιτικής ανεπάρκειας του παρελθόντος εκείνων που έπρεπε να έχουν προωθήσει ζητήματα που ανάγονται στην ανάδειξη τη διαχείριση, αλλά και την προστασία αυτού του πολιτιστικού αποθέματος. Και δεύτερον τη διαχρονική, παγιωμένη και επικρατούσα νοοτροπία εκ μέρους των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού που θεωρούν ότι αυτό το πολιτιστικό φορτίο ανήκει σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα στους αρχαιολόγους σημερινούς ή επιγενόμενους και για την κοινωνία δυστυχώς αυτή η κληρονομιά κατάντησε επιεικώς κατάρα. Ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις, ώστε αυτή η δωρεάν "πρώτη ύλη" που μας κληροδότησε απλόχερα η ιστορία θα χρησιμοποιηθεί επ’ ωφελεία της σύγχρονης Σπάρτης".