Κυριακή, 04 Δεκεμβρίου 2022 08:14

Η Ναδίνα Τζιάτζιου και ο Θάνος Ζήζης στην «Ε»: «Τα μοντέρνα οπερατικά σχήματα είναι πιο προσιτά στο ευρύτερο κοινό»

Γράφτηκε από την

 

Συνέντευξη στην Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

Εκδήλωση με το μουσικό σχήμα «Operatical», τη Ναδίνα Τζιάτζιου, σοπράνο, και τον Θάνο Ζήση, τενόρο, με μουσική συνοδεία από κουαρτέτο εγχόρδων και πιάνο διοργανώνει ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής Καλαμάτας» την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου στις 8.30 μ.μ., στη σκηνή του αμφιθεάτρου του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας. Με την αφορμή αυτή, μοιράζονται μαζί μας λίγα απ' όσα ίσως δεν γνωρίζουμε για εκείνους.

Πασίγνωστα τραγούδια από μουσικές κουλτούρες όλου του κόσμου, κλασικό, μιούζικαλ, κινηματογραφικά, θα ακουστούν με πρωτότυπο και μοντέρνο οπερατικό ύφος.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις τoυ σχήματος καθώς και διασκευές γνωστών τραγουδιών.

 

- Ξεκινώ με την συναυλία σας το βράδυ της Δευτέρας στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καλαμάτας, που διοργανώνει ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής Καλαμάτας».

Ν.ΤΖ.: Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα εμφανιστούμε στην όμορφη Καλαμάτα, μπροστά στο θεσπέσιο κοινό της! Θέλουμε να  ταξιδέψουμε το κοινό με την μουσική μας αλλά και με γνωστά κομμάτια από διάφορα είδη μουσικής όπως όπερα, musical, tango, fados, ethnic, αλλά και ελληνικά τραγούδια που ταιριάζουν στην χριστουγεννιάτικη γιορτινή ατμόσφαιρα.

 

 - Οι “Operatical” συμπληρώνουν δύο χρόνια έντονης δημιουργίας, έχοντας κυκλοφορήσει έξι singles. Αλήθεια τι κρατάτε εσείς από αυτή την πορεία;

Θ.Ζ.: Η δημιουργία του σχήματός μας ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα για τα ελληνικά δεδομένα! Έχουμε συμπληρώσει δύο χρόνια επίσημα σαν σχήμα κυκλοφορώντας 6 singles αλλά και με  έντονη καλλιτεχνική δράση επί σκηνής. Ομως το project των “Operatical” προετοιμαζόταν  για μεγάλο χρονικό διάστημα νωρίτερα διότι τα τραγούδια μας τόσο ηχητικά όσο και οπτικά είναι μεγάλες παραγωγές και αυτό αυξάνει τις απαιτήσεις υλοποίησής τους.

Ν.ΤΖ.: Σίγουρα υπήρξαν αρκετές δυσκολίες  π.χ. τραγούδια που δεν μας “πέτυχαν’’ ηχητικά αλλά και γυρίσματα που παρέμειναν στο “συρτάρι’’ καθώς ουσιαστικά “πειραματιστήκαμε’’ σε κάτι καινούριο και πρωτότυπο. Φαντάζομαι σε πολλούς  καλλιτέχνες θα έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο! Όμως μέσα από τις δυσκολίες μαθαίνεις και γίνεσαι καλύτερος! Εχουμε μάθει να κρατάμε τις καλές στιγμές για εμάς που είναι πολύ περισσότερες, τους υπέροχους και πιστούς μας  συνεργάτες που  μας στηρίζουν σε κάθε νέο μας εγχείρημα και την αγάπη και την αποδοχή  του κόσμου.

 

 - Ξεκινήσατε κάνοντας μία τεράστια ανατροπή αφού είστε το μοναδικό οπερατικό συγκρότημα στην Ευρώπη. Φαντάζομαι αυτό έχει πολλές δυσκολίες αλλά και ταυτόχρονα μία τεράστια ευθύνη να μεταδώσετε ένα πολύ διαφορετικό είδος τραγουδιού στο κοινό.

Θ.Ζ.: Στην Ελλάδα είμαστε πράγματι ένα πρωτοπόρο μοντέρνο οπερατικό σχήμα! Η διαφορά με εμάς σε σχέση με τα υπόλοιπα οπερατικά συγκροτήματα της Ευρώπης είναι ότι κάθε φορά συνδυάζουμε το οπερατικό τραγούδι με διαφορετικά είδη μουσικής διατηρώντας πάντα το κινηματογραφικό στοιχείο ηχητικά και το θεατρικό οπτικά. Πιστεύω ότι αν αγαπάς αυτό που κάνεις και το υπερασπίζεσαι με πάθος ανεξαρτήτως πόσο εμπορικό η όχι είναι το είδος που εκπροσωπείς θα μεταδώσεις και το ανάλογο συναίσθημα στον κόσμο οπότε θεωρώ ότι είναι θέμα αγάπης όσο και ευθύνης!

Οι οπερατικές φωνές πιστεύω ότι μπορούν να εντυπωσιάσουν ακόμη και το απαίδευτο κοινό γιατί είναι κάτι που δεν ακούει κανείς τόσο συχνά στην καθημερινότητά του. Αν ερμηνεύεις με συναίσθημα και αγαπάς πραγματικά αυτό που κάνεις σίγουρα θα αγγίξεις τις ψυχές των άλλων.

Ν.ΤΖ.: Πολλές φορές μας έχει τύχει ο κόσμος ακούγοντας ένα τραγούδι μας ή μετά από κάποιο live μας να μας λέει: “Είχαμε την εντύπωση ότι δεν μας άρεσε η οπερατικό είδος όμως εσάς θα θέλαμε να σας ξαναδούμε!!! Με ενθουσιασμό!!!”. Και αυτό πραγματικά μας ικανοποιεί πολύ γιατί αισθανόμαστε ότι ερχόμαστε όλο και περισσότερο κοντά στο ευρύτερο κοινό.

 

 - Δημιουργήσατε ουσιαστικά το συγκρότημα λίγο πριν την πανδημία. Φοβηθήκατε όταν ήρθε αυτός ο καταστροφικός τυφώνας στη ζωή μας;

Θ.Ζ.: Στην αρχή φοβηθήκαμε πολύ, πρωτίστως για την υγεία των αγαπημένων μας προσώπων και μετά για την επαγγελματική μας πορεία. Η αλήθεια είναι ότι μας ανέτρεψε πολλά σχέδια. Εν τέλει όμως όλη αυτή η ιστορία μας βγήκε σε καλό γιατί εκτιμήσαμε περισσότερο τη ζωή. Επίσης είχαμε περισσότερο χρόνο να περάσουμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα αλλά και να συνειδητοποιήσουμε κάποια πράγματα για το ποιοι είμαστε και το τι πραγματικά θέλουμε. Μέσα στην καραντίνα βγήκε και το ''Pasion'', η μεγαλύτερή μας παραγωγή, η οποία είχε προετοιμαστεί λίγο πριν  και πραγματικά εντυπωσίασε το κοινό, κάνοντας έτσι την διαφορά για εμάς!

 

 - Φαντάζομαι πως παρόλα αυτά δεν πτοηθήκατε και συνεχίσατε να παλεύετε για το όνειρό σας…

Ν.ΤΖ.: Είμαστε θετικοί άνθρωποι και οραματιστές της τέχνης μας! Μας αρέσει να ονειρευόμαστε… Αυτό δεν σταματάει ποτέ, έστω και αν οι συνθήκες μπορεί να είναι αντίξοες.

 

 - Πότε ξεκίνησε η προσωπική σας πορεία και ποια χρονική στιγμή ενωθήκατε;

Ν.ΤΖ.: Ηταν τυχαία η γνωριμία μας σε μια πολύ ιδιαίτερη και δύσκολη συγκυρία, πριν από κάποια χρόνια. Νιώσαμε ότι το σύμπαν συνωμότησε για να είμαστε μαζί! Η κοινή καλλιτεχνική μας πορεία ως “Operatical” ξεκίνησε αργότερα όταν αυθόρμητα ανακαλύψαμε ότι μπορούσαμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο στην σύνθεση μουσικών κομματιών.

 

 - Πολλοί θεωρούν την όπερα ως ένα είδος που απευθύνεται σε ένα ειδικό κοινό. Διαφωνείτε με αυτή τη θέση;

Ν.ΤΖ.: Η καθαρή όπερα, σαν θεατρικό έργο και οπερατικό είδος τραγουδιού  συγχρόνως πράγματι απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό που γνωρίζει τα έργα αυτά και μπορεί να τα κατανοήσει και να τα παρακολουθήσει.

Τα μοντέρνα οπερατικά σχήματα όμως συνήθως διατηρούν μόνο την οπερατική αισθητική τραγουδιού ενώ παράλληλα χρησιμοποιούν  πιο εκσυγχρονισμένα  είδη μουσικής, όπως Pop, Rock κ.λπ. με αποτέλεσμα να είναι πιο προσιτά στο ευρύτερο κοινό.

Θ.Ζ.: Η ιδιαιτερότητα μας σαν σχήμα είναι ότι προσπαθούμε να ενσωματώσουμε και άλλα στοιχεία από το θέατρο και τον κινηματογράφο αλλά και να συνδυάσουμε την οπερατική αισθητική τραγουδιού με πολλά είδη μουσικής που δεν έχουν ξανασυνδυαστεί στο παρελθόν! Δεν μας αρέσει  να επαναλαμβανόμαστε! Μόνο η αναζήτηση του καινούριου και οι πειραματισμοί μπορούν να φέρουν την πραγματική πρόοδο σε οτιδήποτε κάνουμε.

 

 - Κύριε Ζήση, εσείς είστε ένας εκ των καλύτερων ωτορινολαρυγγολόγων στην Αθήνα, ενώ αντίστοιχα εσείς κυρία Τζιάτζιου, είστε καθηγήτρια Μουσικής. Σας παρέχει μία ασφάλεια αν θέλετε και μια πιο ελιτιστική αντιμετώπιση της καριέρας σας το ότι βιοπορίζεστε από άλλα επαγγέλματα;

Θ.Ζ.: Σίγουρα το ότι δεν βασιζόμαστε στην μουσική για τον βιοπορισμό μας, μας βοηθάει να αποφεύγουμε οποιαδήποτε σύμβαση στην καλλιτεχνική μας δημιουργία. Η μουσική για εμάς είναι το υπέρτατο μέσο έκφρασης, είναι ό,τι αγαπούμε και ονειρευόμαστε να πετύχουμε!

 

 - Πώς λειτουργούν κύριε Ζήση οι πελάτες σας  γνωρίζοντας ότι είστε παράλληλα τενόρος;

Θ.Ζ.: Όσοι το γνωρίζουν το βρίσκουν σε γενικές γραμμές ιδιαίτερο και ενδιαφέρον. Για τους τραγουδιστές που εξετάζονται είναι σημαντικό να έχουν απέναντί τους έναν άνθρωπο-γιατρό που μπορεί να καταλάβει την ιδιαιτερότητα και τις ανησυχίες τους και να μιλήσει στην "γλώσσα" τους!

 

 - Κυρία Τζιάτζιου, αντίστοιχα οι μαθητές σας στο σχολείο;

Ν. ΤΖ.: Η αλήθεια είναι πως οι μαθητές μου  θαυμάζουν αυτή μου την ιδιότητα, όμως μέσα από το μάθημά μου προσπαθώ να τους κατευθύνω και  προσανατολίσω  σε ωφέλιμα και ποιοτικά  μουσικά ακούσματα με στόχο να κατανοήσουν την ουσία της τέχνης  και όχι μόνο το καλλιτεχνικό “φαίνεσθαι”.

 

 - Έχετε κάνει μία σειρά τραγουδιών και single σε διάφορες γλώσσες. Ξεχωρίζω τα γαλλικά, ισπανικά, ιταλικά, αγγλικά και ελληνικά τραγούδια σας. Μιλήστε μου για την φιλοσοφία των “Οperatical”;

Θ.Ζ.: Φιλοσοφία των Operatical είναι να δημιουργήσουν πρωτότυπη μουσική, συνδυάζοντας το οπερατικό ύφος ερμηνείας με διάφορα μουσικά είδη, μέσα από μια μοντέρνα μουσικοθεατρική αισθητική. Οι στίχοι των τραγουδιών γράφονται σε διάφορες γλώσσες, ανάλογα με το μουσικό ύφος του κάθε κομματιού.

 

 - Εχετε εμφανιστεί από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μέχρι μεγάλες μουσικές σκηνές. Ποιες συνεργασίες οραματίζεστε;

Θ.Ζ.: Οραματιζόμαστε τις συνεργασίες που θα μας εκφράσουν καλλιτεχνικά και θα  ανοίξουν καινούργιους δρόμους για την τέχνη μας αλλά και για το κοινό που μας ακολουθεί. Για εμάς η μουσική είναι μια συνεχής αναζήτηση!

 

 - Με ποιους καλλιτέχνες θα θέλατε να συνεργαστείτε;

Ν. ΤΖ.: Θα θέλαμε να συνεργαστούμε με καλλιτέχνες από διαφορετικά με εμάς μουσικά είδη, ώστε να δημιουργήσουμε κάτι πρωτότυπο και εντυπωσιακό!

 

 - Τι σας έμαθε ως σήμερα το μουσικό σας ταξίδι;

Ν.ΤΖ.: Ότι τα  όνειρα με πολύ σκληρή δουλεία μπορούν να γίνουν πραγματικότητα!

Όπως είπε και ο γνωστός στους περισσότερους Αλχημιστής “όταν θέλεις κάτι πολύ  το σύμπαν και τα άστρα συνωμοτούν για να πραγματοποιηθεί”.

Θ.Ζ.: Πρέπει πάνω από όλα να αγαπάμε αυτό που κάνουμε και να πιστεύουμε σε αυτό! Αν το πιστεύουμε και το στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις σίγουρα θα πιστέψουν και οι άλλοι σε εμάς!

 

 - Θα βλέπατε το συγκρότημα ως μία επιλογή της Ελλάδας για το διαγωνισμό της Eurovision;

Ν.ΤΖ.: Θα μας άρεσε πολύ να εκπροσωπούσαμε με το σχήμα μας την Ελλάδα στο διαγωνισμό της Eurovision! Αισθανόμαστε ότι η μουσική μας μπορεί να μιλήσει στην ψυχή και την καρδιά όλου του κόσμου!

 

 - Τι επιθυμείτε να σας φέρουν τα επόμενα χρόνια;

Ν.ΤΖ.: Να έρθουμε πιο κοντά στο να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα!

 

 - Κλείνοντας την κουβέντα μας ποιο τραγούδι σας εκφράζει περισσότερο τα δικά σας συναισθήματα;

Ν.ΤΖ.: Το “Μαργαριτάρι του Βυθού” το έγραψα σε ηλικία 16 ετών και το ενορχήστρωσα μεταγενέστερα. Με ταξιδεύει νοσταλγικά στο παρελθόν, στα όμορφα παιδικά μου χρόνια αλλά και σε αγαπημένα πρόσωπα που έχουν φύγει από κοντά μου. Από συνθετικής άποψης θεωρώ ότι όταν γράφεις κάτι σε μικρή ηλικία λειτουργείς καθαρά με ένστικτο και συναίσθημα που είναι και το σημαντικότερο για ένα τραγούδι. Μερικές φορές η γνώση μπορεί και να σε μπλοκάρει χάνοντας το συναίσθημα. Σε αυτή την ηλικία έγραψα τις πιο όμορφες μελωδίες, τις κράτησα σαν φυλαχτό και τις επεξεργάζομαι ακόμα και σήμερα!

Θ.Ζ.: Αισθάνομαι ότι το “L’ amour” είναι ένα πολύ ιδιαίτερο και βαθιά συναισθηματικό κομμάτι όπου οι γαλλικοί στίχοι που έγραψα νιώθω να αντηχούν βαθιά στην ψυχή μου!